Joop

Frankrijk verbiedt abaya op scholen in nieuwe ronde 'moslims pesten'

  •  
28-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6966 keer bekeken
  •  
ANP-476489180

De Franse overheid stelt een verbod in op het dragen van de abaya op openbare scholen. Een abaya is een gewaad dat door sommige moslimvrouwen wordt gedragen. Volgens Frankrijk is het kledingstuk in strijd met de Franse wetgeving die het dragen van religieuze symbolen op scholen verbiedt. Critici vinden dat het nieuwe verbod veel te ver gaat en uitsluitend bedoeld is om Franse moslims te belagen.

Het verbod werd zondag aangekondigd door de Franse minister van Onderwijs Gabriel Attal. Al langere tijd wordt er gediscussieerd over het wel of niet toestaan van de abaya, die alleen het lichaam bedekt maar niet tot boven de schouders komt. Een jurk dus, kan je zeggen. Maar omdat het vrijwel uitsluitend door moslimvrouwen wordt gedragen is het kledingstuk volgens Attal in strijd met de laïcité, de scheiding van kerk en staat. De minister gaat zelfs zo ver door te zeggen dat het gewaad ‘een destabiliserende werking’ heeft.

Frankrijk hanteert een streng verbod op religieuze symbolen in openbare scholen. Al in 2004 werd de hoofddoek er verboden. Het abaya-verbod wordt door critici echter gezien als de zoveelste maatregel die specifiek bedoeld is als anti-moslimmaatregel. In 2021 nam een meerderheid van het Franse parlement een omstreden wet aan die bedoeld is om radicalisering op scholen en moskeeën tegen te gaan. Hoewel na enkele wijzigingen nergens de woorden moslim en islam voorkomen in de wettekst, wordt de wet wel expliciet gebruikt voor moslims.

Mathilde Panot, parlementariër voor de linkse partij LFI, liet maandag weten de nieuwe wet af te keuren. Op X, voorheen Twitter, schrijft zij:

"We hebben nieuws over de nieuwe minister van Onderwijs: Gabriel Ciotti. Zijn obsessie? Moslims. In het bijzonder moslimvrouwen. Zoals gewoonlijk."

De bijnaam Gabriel Ciotti is een niet zo subtiele verwijzing naar de uiterst rechtse en islamofobe partijleider van de Franse partij Les Republicains, Eric Ciotti.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (122)

armengezond
armengezond30 aug. 2023 - 9:30

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

antony2
antony229 aug. 2023 - 10:33

Ruim 100 jaar geleden verbood Ata Turk de hoofddoek in openbare gebouwen. Erdogans vrouw draagt hem nu wel. Ata ontnam de Islam ook de status van staatsgodsdienst. Je zou de Turken een nieuwe Ata toewensen. Er is op youtube een foto te vinden uit de 70er jaren van de universiteit van Cairo waarop geen hoofddoek te vinden is terwijl er behoorlijk aantal vrouwelijke studenten op staan. Nu is daar minimaal die hoofdbedekking verplicht. M.a.w. de Islam is wel degelijk fundamentalisticher aan het worden. Los van het gebral van Wilders is dit een ontwikkeling om nauwlettend te volgen.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew29 aug. 2023 - 14:03

Klopt wat je zegt. De meest klassieke foto uit Afghanistan, 1972 is deze: https://qz.com/1059459/war-in-afghanistan-this-1972-photo-of-women-in-miniskirts-helped-persuade-trump-to-commit-to-war-in-afghanistan Het is volstrekt ondenkbaar dat deze foto in 2023 in Kaboel kan worden genomen. Een halve eeuw later hè. Maar ja, zeg er eens wat van. De modieus-linkse groepsdenkers, ook alhier aanwezig, staan in de rij om dit te eh... nuanceren. Kom maar op, zou ik zeggen.

Fronabulax
Fronabulax29 aug. 2023 - 9:44

Zoals Frank Zappa al eens zei: everybody is wearing a uniform, don’t kid yourself. Daarom is het misschien niet eens zo’n gek idee om schooluniform (weer) te introduceren. In elk geval moeten godsdienst (en alle uitingen daarvan, ook kleding) en openbaar onderwijs zo gescheiden mogelijk blijven.

omaoeverloos
omaoeverloos29 aug. 2023 - 7:44

Vrije kledingkeuze is een illusie, groepsdruk en autoriteiten bepalen in hoge mate wat er gedragen wordt. Soms botst dat wel eens.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2023 - 10:30

Over "kledingvrijheid" gesproken: "Ban the Bra" ging de wereld over in 1968, (grotendeels?) als mythe. https://www.smithsonianmag.com/history/fifty-years-ago-protestors-took-on-miss-america-pageant-electrified-feminist-movement-180967504/

Karel78
Karel7829 aug. 2023 - 6:50

Als ik de discussie op de diverse kanalen bekijk kun je een paar veelvoorkomende geluiden zien: "een abaya is niet islamitisch dus dit is flauwekul" en "dit is een wet tegen moslims". Ok, dus zo'n abaya is toch islamitisch en daarmee een vorm van een godsdienstige uiting? Of het een, of het ander.

Karingin
Karingin29 aug. 2023 - 6:12

Wat ze in feite doen, is jonge mensen verbieden een deel van hun identiteit uit te dragen. Ik heb een hekel aan religie, vind de leefregels en het idee van een bestraffend opperwezen belachelijk. Maar dat ga ik ook niet aan anderen opleggen, iedereen mag geloven wat hij/zij/hen wil. Dat is óók vrijheid. En ik heb zo'n vermoeden dat het merendeel van de mensheid nog altijd wél religieus is, ook in het Westen. Wat is daar verkeerd aan? Het is niet religie die mensen aanzet tot gruweldaden, dat is alleen maar het excuus. Mensen vinden altijd wel een reden om anderen iets aan te doen. Dit soort maatregelen wekt alleen maar wrok onder de Franse moslims en werkt daarmee dus averechts...die kinderen groeien op met het idee dat ze niet zichzelf mogen zijn, dat ze minder zijn vanwege hun geloof. Je kunt wel zeggen dat het voor álle religies geldt, maar voor christenen en joden is het veel minder ingrijpend, en iedereen voelt het sentiment hierachter wel aan. Frankrijk schiet zichzelf hiermee op de lange termijn in de eigen voet. Dumb asses

11 Reacties
ChefSache
ChefSache29 aug. 2023 - 6:20

'Frankrijk schiet zichzelf hiermee op de lange termijn in de eigen voet. Dumb asses' Men schiet zich zelf al 'snel in de voet' als het om de Islam gaat. Daar kunnen Samuel Paty en de voltallige hoofdredactie van Charlie Hebdo over meepraten.

ChefSache
ChefSache29 aug. 2023 - 6:28

Nog een aanvulling: 'Wat is daar verkeerd aan?' Omdat het altijd maar van één kant komt.

D K
D K29 aug. 2023 - 7:31

Mee eens, het gaat wel erg ver om religieuze kleding op school te verbieden. Ter contrast: de politie vind ik een andere zaak, aangezien die de (seculiere) staat vertegenwoordigen, maar individuen op school moet je gewoon de vrijheid geven. Hun motto begint tenslotte met liberté.

Rutger Groot
Rutger Groot29 aug. 2023 - 7:59

Nee hoor, deze wet beschermd juist met name meisjes om zich zelf te zijn, zonder religieuze druk - want dat zit vaak achter de hoofddoek en ook de abaya. Op openbare scholen dan. Wil je dit niet, dan kun je naar een islamitische school gaan. Het gaat dus om de vaak streng islamitische, vrouwonvriendelijke leefregels die met de hoofddoek of the abaya samengaan... Als je voor gelijkheid van vrouwen en mannen bent, dan kun je deze wet alleen maar ondersteunen. Overigens, deze hele discussie is natuurlijk een geschenk voor de islamisten: zonder een verbod op scholen kunnen ze het secularisme ondermijnen en de sociale druk op meisjes opvoeren, met een verbod op school kunnen ze nu de slachtofferkaart trekken.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...29 aug. 2023 - 8:08

'dat ze minder zijn vanwege hun geloof.' Dat is juist niet de geachte achter laïcisme in het onderwijs. Iedereen is binnen schoolmuren gelijkwaardig, ongeacht afkomst of achtergrond. Overigens bestaat laicité al vanaf 1905 in Frankrijk, ruimschoots vóór de grootschalige immigratie van moslims. Een denkfout die je maakt is dat ál deze jonge islamitische meiden volledig uit vrije wil bedekkende kledingstukken dragen, dat is een linkse mythe en misvatting. Lees bv 'Ik ga leven 'van Lale Gul, zal je horizon verbreden.

Mirzas
Mirzas29 aug. 2023 - 8:08

Je maakt het mijns inziens veel groter dan het is, of zou moeten zijn. Het religieuze is een deel van de identiteit dat naar hartelust uitgedragen mag worden, enkel niet in functie op een openbare school. Het staat niet gelijk aan het opleggen van een denkwijze, want het gaat niet om het denken. Enkel om de symboliek eromheen op bepaalde plaatsen waar eenieder zich welkom en vertrouwd zou moeten weten. Religie heeft de maatschappij zo lang in de greep gehad. Zeker ook positief voor bepaalde waarden en normen in de samenleving. Maar zeker ook negatief voor het onderdrukken van andersdenkenden. En vrouwen. Het is hoog tijd voor een herwaardering ervan in het openbare leven. Ook als die soms pijnlijk aanvoelt voor mensen. Verandering is vrijwel altijd ook pijnlijk. Maar dat is geen reden om alles bij het oude te laten. Op de langere termijn biedt vrij van religie binnen instellingen een basis die juist veel vrijer is van pesterij. Dat is in ieder geval mijn overtuiging.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2023 - 8:15

[jonge mensen verbieden een deel van hun identiteit uit te dragen]. Of toch eerder een paar jonge activisten die de overheid willen provoceren ? Je hoeft je identiteit niet altijd en overal uit te dragen . Dat kan ook buiten schooltijd.

Wenlin
Wenlin29 aug. 2023 - 10:32

@ Rutger Groot [Nee hoor, deze wet beschermd juist met name meisjes om zich zelf te zijn, zonder religieuze druk - want dat zit vaak achter de hoofddoek en ook de abaya.] Beschermen noch onderdrukken. Enkel de laïcité waarborgen. (Zie hieronder reactie op Paul Spijkers)

Zandb
Zandb29 aug. 2023 - 11:11

Chef Dus slachtoffers van islamgeweld plegen zelfmoord.

Nicolay2
Nicolay229 aug. 2023 - 11:33

Karingin 29 aug. 2023 - 8:12 “Maar dat ga ik ook niet aan anderen opleggen, iedereen mag geloven wat hij/zij/hen wil. Dat is óók vrijheid.” Denk jij echt dat alle mensen in alle vrijheid hun religie belijden? Zou dat niet komen dat zij een groot deel van hun jonge leven geïndoctrineerd zijn door hun ouders en religie leiders.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen29 aug. 2023 - 13:06

"Maar dat ga ik ook niet aan anderen opleggen, iedereen mag geloven wat hij/zij/hen wil. Dat is óók vrijheid." Klinkt mooi. Laat nu in vrijwel alle religies de vrouw als de mindere van de man gezien worden. En laat dat nu in mijn optiek de vrijheid van uitgerekend vrouwen nogal beperken. En reken maar dat ze oprecht geloven dat vrouwen minder waard zijn als mannen. Met alle consequenties vandien en inmiddels zo "genormaliseerd" dat het niemand opvalt dat de helft van de mensheid omdat ze een kut heeft minder waard is als de helft die een lul heeft.

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 aug. 2023 - 22:07

Wat wel en niet mag in een klas is al sinds de moord op Paty een blijvend conflict. Mischien moet men -waar ze willen- school uniformen invoeren om de verdeeldheid en tegenstrijdigheiden nu lijdend tot conflict en evangelie tegen te gaan. Net als in veel landen al lang gebeurt. Dat hoeft niet duur spul te zijn. Dat gezegd, er is ook een grens. Als iemand op universiteit een bepaalde jurk draagt is dat aan hun. Maar ik weet niet of dat gaat lukken. Vroeger was Frans vaak ultra katholiek. Dus mischien zit dat ultra religieuze er ergens onderin ingebakken.

2 Reacties
Wenlin
Wenlin29 aug. 2023 - 10:26

@ Paul Spijkers [Vroeger was Frans vaak ultra katholiek. Dus mischien zit dat ultra religieuze er ergens onderin ingebakken.] Nog steeds ultra katholiek met een voor nuchtere Nederlanders onbegrijpelijke intensiteit. Die intensiteit vloeit voort uit de adoratie van La Pucelle (Jean d'Arc) en bereid te zijn te sterven voor de 'Heilige Maagd van Frankrijk'. Ironie is dat het toejuichen van het verbod op de abaya door o.a. Rassemblement National en Zemmour feitelijk in de eigen vingers snijden is.

Paul Spijkers
Paul Spijkers30 aug. 2023 - 9:16

Intensiteit van geloof komt voort omdat sociaal economisch de maatschappij niet goed werkt. Zo'n cult of Jihad is een proxy voor een afwezigheid van een gezondere inrichting. Of dat nu een stel horigen zijn die de priester zijn onzin zien als verlossing of jeugd zonder baan gepropt in een banlieue.

ZakPatat
ZakPatat28 aug. 2023 - 20:47

''De Franse overheid stelt een verbod in op het dragen van de abaya op openbare scholen.'' En terecht blijkbaar want populisten schreeuwen moord en brand dat het een schande is dat nog eens extra duidelijk gemaakt wordt dat religieuze symbolen (van welke religieuze sekte dan ook) niet zijn toegestaan in het onderwijs. Nederland kan een voorbeeld nemen aan de Fransen als het er om gaat reli tweespalt/segregatie de kop in te drukken te beginnen bij jongeren in het onderwijs. Hoelang moet het nog duren voor hier het discriminerend bijzonder onderwijs wordt afgeschaft. Alle kinderen naar goed openbaar onderwijs. Ook al is dat tegen het zere been van racisten die eigen kinderen met bijzonder onderwijs willen segregeren van die ander naar afkomst, kleur, religie etc.

Mathijsco
Mathijsco28 aug. 2023 - 20:31

"De Franse overheid stelt een verbod in op het dragen van de abaya op openbare scholen." Openbare scholen, dus. Daar geldt gewoon hetzelfde beleid als bij de Politie: geen religieuze uitingen. Is niet heel moeilijk, is eigenlijk best simpel en ook eigenlijk best logisch. Dat heeft niks met "anti-moslims' te maken, maar met iedereen gelijk. Men wil er (weer) toe naar een verplicht school-u-ni-form.

Sententia
Sententia28 aug. 2023 - 19:47

Over of het dragen van religieuze symbolen op scholen verboden moet zijn, kun je discussiëren, maar dat is nu eenmaal de regel/wet in Frankrijk. Moslims zouden het kunnen waarderen dat ze gelijk alle andere Fransen behandeld worden (Égalité). Al té vaak wordt het begrip Liberté aangehaald om uitzonderingen en speciale privileges te eisen voor de eigen groep.

Phantom3
Phantom328 aug. 2023 - 19:26

Er zijn nog zo veel soorten kleding wel te dragen, ook voor moslims. Of is de abaya het enige dat ze in de kast hebben hangen?

guy yacobi
guy yacobi28 aug. 2023 - 19:25

groot gelijk 's lands wijs 's lands eer

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...28 aug. 2023 - 18:24

Ik begrijp niet goed waarom veel linksmensen hier fel gekant zijn tegen laïcisme in het onderwijs. Is juist ook ter bescherming van jonge meisjes, vaak is sprake van groepsdruk en/of dwang. Is toch in the long run positief voor de emancipatie en participatie van islamitische vrouwen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai28 aug. 2023 - 18:09

Denk dat we de neutraliteit van scholen hoog moeten houden. Dus geen religieuze uitingen. Daarin is Frankrijk bijzonder consequent. Geen kruisjes, keppels en abaya. Gewoon geen enkele uiting van een geloofsovertuiging. Lijkt me prima.

4 Reacties
Satya
Satya29 aug. 2023 - 7:54

Hoe is dit nog verenigbaar met vrijheid? Zou dit gewoon niet pikken, kleden de heren me maar uit. De staat die kledingvoorschriften oplegt, volkomen gestoord. Heb je ook nog iemand die dit in naam van Iraanse vrouwen doet. Gewoon de volgende set vrouwenonderdrukking.

Aldtsjerk
Aldtsjerk29 aug. 2023 - 10:57

Hi Satya, Het is niet de school die kledingregels oplegt, maar de religie. Of het nu een keppeltje is, een hoofddoek, een tulband, de drager schreeuwt naar zijn omgeving hier ben ik, de jood, de moslim, de sikh. Blijkbaar is het niet mogelijk een goede gelovige te zijn zonder die archaïsche ornamenten. Wat is dat toch dat je niet een paar uur per dag naar school kan gaan zonder die dwingende kledingterreur. Overigens ben ik van mening dat het bijzonder onderwijs morgen vernietigd dient te worden.

Satya
Satya29 aug. 2023 - 13:02

"Het is niet de school die kledingregels oplegt" Lees het artikel nog eens.

Mathijsco
Mathijsco29 aug. 2023 - 17:29

"Hoe is dit nog verenigbaar met vrijheid?" Wel, beste Satya: 'liberté, égalité, fraternité.' Daar is het denk ik toch wel volledig mee verenigbaar. Zeker als je even in ogenschouw neemt dat men weer (volledig) wil overgaan op schooluniformen. Dus niet selectief cherrypicken, en 'fraternité musulmane': dat is de andere grondbeginselen negeren.

Geer1
Geer128 aug. 2023 - 17:46

Als dit kledingstuk verwordt tot een religieus symbool met mogelijke groepsdruk er achter, dan valt het onder deze wet. Op zich geen slechte wet, de gehele EU zou een vergelijkbare wet kunnen overwegen om kinderen te beschermen tegen religieuze groepsdruk. Het zijn niet de autochtone Europeanen die er onder lijden, maar de migrantenkinderen die uit de groep vallen als ze minder religieus willen zijn dan hun buren.

Martin van der Linde
Martin van der Linde28 aug. 2023 - 16:58

Binnenkort wordt ook het dragen van slippers verboden. Laat ze die belachelijke wet gauw opheffen. Waarom zou je uitingen van religie willen verbieden en strikte neutraliteit afdwingen? Liberté is belangrijker dan égalité. Want vrijheid is het doel, al het anderen zijn slechts middelen om dat doel te bereiken.

7 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot28 aug. 2023 - 18:00

Dan snap je niet waar het hier om gaat: dit soort kledij evenals de hoofddoek gaat meestal gepaard met strenge vrouwonvriendelijke leefregels... en sociale dwang. Vraag maar aan de vrouwen in Iran.

Rene712
Rene71228 aug. 2023 - 18:10

Binnen welk geloof is het dragen van slippers dan verplicht Martin?

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...28 aug. 2023 - 18:28

Het dragen van slippers is bij mijn weten niet religieus gemotiveerd. Het is trouwens voor islamitische vrouwen dacht ik verboden om slippers- zelfs alle vormen van open schoenen- te dragen

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk29 aug. 2023 - 6:03

"Binnenkort wordt ook het dragen van slippers verboden." In veel gevallen is dat al (om veiligheidsredenen) niet toegestaan en zijn aparte werkschoenen vereist. Denk maar aan de bouw of in werkplaatsen. Dus dat zou voor sommige lesonderdelen op school, denk maar aan techniek of sport zeker een grond hebben.

Mirzas
Mirzas29 aug. 2023 - 14:35

Misschien is de liberté van de een soms afhankelijk van de égalité van allen. Zeker in religieuze kwesties.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 aug. 2023 - 11:54

De fraternité sluit een ruime helft van de bevplking uit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 aug. 2023 - 11:55

bevolking

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 aug. 2023 - 16:22

Toen ik dienst zat stond ik vaak op station Amersfoort, waar ook vaak een groep dametjes van streng religieuze huize een lange rok tot bijna aan de enkels droeg. Het lijkt me dat dat sterk 'religieus gedreven was / is, maar maakt het dat religieuze kledij? Zou je dat willen verbieden? Ik niet.

12 Reacties
Gaitj
Gaitj28 aug. 2023 - 17:52

Het is in Frankrijk in de openbare ruimte ook niet verboden, maar wel op openbare scholen. Geldt ook voor keppeltjes, kruisen en andere religieuze uitingen.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...28 aug. 2023 - 18:24

Vergelijking gaat mank. Christendom kent bij mijn weten in het hier en nu géén kledingvoorschriften meer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2023 - 20:50

Wat er op station Amersfoort wordt gedragen is niet erg relevant.

ChefSache
ChefSache29 aug. 2023 - 6:26

'Toen ik dienst zat stond ik vaak op station Amersfoort Lang geleden dus, bijna net zolang geleden als de tijd waar die kledingvoorschriften gemaakt zijn.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 aug. 2023 - 10:47

Sorry, ik had completer moeten zijn: deze dametjjes waren op weg naar een school in Zeeland, twee uur heen en twee uur terug. Het was zo'n end met de trein om dat er dichterbij niet een school was met de juiste christelijke interpretatie. En so much voor de heilige vrijheid van meningsuiting. De overheid in je kledingkast, mij net een stapje te ver.

Mirzas
Mirzas29 aug. 2023 - 14:41

Een station is een ander soort plek dan een school. Er zijn ook scholen in NL waar meisjes verplicht een rok aan moeten. En die op koude dagen dan een broek aanhebben onder de rok bij het fietsen naar school, om deze in het fietsenhok weer uit te trekken voor de lessen beginnen. Dat soort praktijken verbieden? Graag!

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 aug. 2023 - 17:59

Die rok hebben ze aan omdat ze op school geen broek aan mogen lijkt me.

omaoeverloos
omaoeverloos30 aug. 2023 - 7:17

Het gaat hier om openbare scholen, daar zullen maar weinig relifundamentalisten hun kledingdwang kunnen laten gelden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 aug. 2023 - 10:18

De arme meiden moesten zelfs twee uur reizen ... !

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 aug. 2023 - 10:56

OK, beetje rommelig bericht van ij, maar de christelijke schookl die kledingvoorschriften heeft (geen broek aan) is dus OK, maar een islamitische niet. Over en uit. En DD: Ja 4 uur per dag in de trein omdat er geen school dichterbij te vinden is met de juiste normen en waarden is treurig. En ja het voorbeeld gaat over jonge vrouwen omdat er voor jonge mannen eigen geen regel te vinden is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 aug. 2023 - 11:15

Stokk Weg met de rok zeker voor schoolkinderen. Levensgevaarlijk ook op de fiets .. Over & Uit?

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 aug. 2023 - 12:48

@DD 'weg met de twee maten' is meer op zijn plaats.

JoepJos
JoepJos28 aug. 2023 - 15:47

Een van mijn moslimcollega's is nu juist bang dat de abaya in Nederland over een tijdje indirect verplicht zal zijn door de sociale druk. Volgens hem kleden moslima's in zijn omgeving zich steeds conservatiever. Hijzelf vindt dat zijn drie dochters ook gelovig kunnen zijn zonder deze kleding.

14 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde28 aug. 2023 - 17:43

Joep, dus omdat iemand bang is dat het verplicht wordt wil je het verbieden? Wat is dat voor rare kronkel?

Satya
Satya28 aug. 2023 - 18:01

Moslims worden wereldwijd conservatiever. Veel oorzaken. Denk niet dat dit soort verboden tot emancipatie leidt.

oproerkraaier
oproerkraaier28 aug. 2023 - 18:40

leuke anekdote zonder waarde.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2023 - 20:57

Ook onder moslims neemt in het westen de secularisering toe. De streng gelovigen zijn zichtbaarder.

Andreas4
Andreas428 aug. 2023 - 21:39

"Hijzelf vindt dat zijn drie dochters ook gelovig kunnen zijn zonder deze kleding." En hoe zou hij het vinden als zijn 3 dochters van hun geloof zouden vallen, zou hij dan ook toegeeflijk zijn? Ben gewoon nieuwsgierig.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk29 aug. 2023 - 6:08

Ik ben een paar keer in Indonesië op Java geweest en heb gezien dat de geloofsbeleving er steeds conservatiever wordt. Meer vrouwen dragen een hoofddoek en meer moskeeën hebben een minaret. Beide fenomenen die er vroeger veel minder aanwezig weren.

JoepJos
JoepJos29 aug. 2023 - 6:29

@Martin: waar leest u dat ik iets wil verbieden?

LaBou
LaBou 29 aug. 2023 - 7:17

Eigenlijk verbaas ik me vooral over die 12 duimpjes die laten zien hoe onverdraagzaam Nederland inmiddels is.

Wenlin
Wenlin29 aug. 2023 - 9:47

@ JoepJos [Een van mijn moslimcollega's is nu juist bang dat de abaya in Nederland over een tijdje indirect verplicht zal zijn door de sociale druk. Volgens hem kleden moslima's in zijn omgeving zich steeds conservatiever. Hijzelf vindt dat zijn drie dochters ook gelovig kunnen zijn zonder deze kleding.] Een aantal jaren geleden moest een van min beste vriendinnen (moslima) naar de SEH omdat ze mishandeld was voor het niet dragen van een hoofddoek. De mishandelaars waren wildvreemden voor haar maar hadden wel dezelfde etnische achtergrond als zij.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk29 aug. 2023 - 10:02

"Eigenlijk verbaas ik me vooral over die dertien duimpjes die laten zien hoe onverdraagzaam Nederland inmiddels is.' Waarom is het onverdraagzaam om te vinden dat iemand een eigen keuze mag maken en niet onder druk van anderen een keuze moet maken?

EricDonkaew
EricDonkaew29 aug. 2023 - 10:09

@LaBou --------------------------------- Nee. Het laat zien dat de polarisatie toeneemt. Het komt van twee kanten. Actie-reactie en zo.

LaBou
LaBou 30 aug. 2023 - 17:02

@donkaew: wij polariseren inderdaad en vervolgens verbazen we ons er over dat de andere kant meepolariseerd.

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 aug. 2023 - 16:48

'waar leest u dat ik iets wil verbieden?' je reactie is inderdaad offtopic, maar doet het ergste vermoeden. Lees nog eens waar dit artikel over gaat.

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 aug. 2023 - 16:50

'En hoe zou hij het vinden als zijn 3 dochters van hun geloof zouden vallen, zou hij dan ook toegeeflijk zijn? Ben gewoon nieuwsgierig.' heb je deze vraag ooit hardop gesteld over kinderen van andere gelovigen? Eigenlijk laat het behoorlijk goed je vooroordeel zien. Ik ben gewoon nieuwsgierig naar je antwoord.

Zandb
Zandb28 aug. 2023 - 15:07

Als het allemaal zo belangrijk is, voer dan het schooluniform (weer?) in. Zijn we van een hoop gedoe af, waar dan wel weer ander gedoe voor in de plaats komt: Kortom, laten we keuzes maken.

13 Reacties
ChefSache
ChefSache28 aug. 2023 - 15:13

Zou ik een voorstander van zijn.

KC1
KC128 aug. 2023 - 15:28

Ik hoop/verwacht dat er meer islamitische scholen komen, meer thuisonderwijs zal volgen, etc. Dit soort van moslimpesterijen moet eens een keer ophouden! Want de andere wang toekeren doen wij niet aan, ook niet in theorie.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 aug. 2023 - 15:35

@Zandb, maar dan wel een uniform met korte mouwen en korte rokjes voor de meisjes in de zomer?

Rene712
Rene71228 aug. 2023 - 15:38

@Zandb Ik weet niet wie u bedoelt met "we". Het gaat hier om Frankrijk, u lijkt me toch echt Nederlands. En u schrijft: "Kortom, laten we keuzes maken". Dat is toch precies wat de Franse overheid heeft gedaan? Niet alleen Abaya en hoofddoek zijn verboden, ook andere religieuze uitingen als bijvoorbeeld het kepperltje. Overigens is dit niet nieuw voor Frankrijk. In 2004 en 2011 werd daar al over gesproken, lang lang geleden. En in 2015 heeft het Europese Hof gesteld dat een publiek ziekenhuis in een voorstad van Parijs niet in strijd heeft gehandeld met de mensenrechten door een moslima die haar hoofddoek niet wilde afdoen te ontslaan. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/europees-hof-ontslag-om-hoofddoek-niet-in-strijd-met-mensenrechten~b2f67a3a/

Bert van der Neut
Bert van der Neut28 aug. 2023 - 15:55

Dat doen ze toch Zandb. Ze verbieden het.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...28 aug. 2023 - 18:06

@ KC1 'Want de andere wang toekeren doen wij niet aan, ook niet in theorie.' Wie is wij, en wat bedoelt u hier precies mee?

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...28 aug. 2023 - 18:11

Waarom niet gewoon consequent de scheiding van kerk en staat in het onderwijs blijven uitvoeren? Invoeren van een schooluniform zou de weg van de minste weerstand zijn. Al hebben ze in het VK deze discussie niet.

ChefSache
ChefSache28 aug. 2023 - 18:23

@KC1 'Want de andere wang toekeren doen wij niet aan, ook niet in theorie.' Is dat zo ja? Weet je dat heel zeker?

Zandb
Zandb29 aug. 2023 - 6:39

Zonneschijn Ik zei al, dat we van een bepaald gedoe af zouden zijn en er ander gedoe voor in de plaats zouden krijgen. Het (perverse?) gedoe dat u op mij projecteert, dat had ik niet kunnen bedenken. Rene Dat het 'gedoe' niet alleen in Frankrijk plaatsvindt, dat bewijst deze discussie toch wel? U hebt gelijk: Elke keuze levert 'gedoe'. Ik bedoelde dan ook, dat 'we' - in de functie van 'men' - er voor moeten kiezen, welk 'gedoe' we het minst kwalijk vinden. Bert Inderdaad. En die keuze heeft gevolgen. Ik bied een andere keuze aan, die hele andere gevolgen zal hebben. Dat we 'moeten' kiezen, dat is een feit, blijkbaar omdat we het zo belangrijk vinden.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine29 aug. 2023 - 8:37

@Zandb, wat is er pervers aan korte mouwen en korte rokjes (boven de knie) in de zomer?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk29 aug. 2023 - 9:57

"Want de andere wang toekeren doen wij niet aan' Een ander de wang toekeren is toch juist een deugd? Je niet laten verlagen tot het niveau dat je de ander verwijt?

Zandb
Zandb29 aug. 2023 - 11:18

Zonneschijn Ik zou het niet weten. Vandaar dat ik 'perverse' van een vraagteken vergezelde. Ik bedoel, een korte broek zou voor die meiden toch ook wel kunnen? Of een lange? Of keuze uit 'alternatieven'? Wanneer er per se sprake moet zijn van een "kort rokjes voor de meisjes" dan roept dat vragen op. (In uw eerste reactie spreekt u van "korte rokjes voor de meisjes" en niet zoals u later dan wel doet, van "rokjes boven de knie".)

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 aug. 2023 - 16:53

'wat is er pervers aan korte mouwen en korte rokjes' Niks, maar een oude witte man die erover gaat fantaseren, dat vind ik iets minder fris.

Miss Piggy
Miss Piggy28 aug. 2023 - 14:59

Gemengde gevoelens hierover. Aan de ene kant vind ik niet dat een overheid zich al te veel moet bemoeien met de kledingkeuze van haar burgers (behalve als het gaat om zoiets als een uniform). Individuele vrijheid vind ik hierin vrij belangrijk. Aan de andere kant snap ik werkelijk niet waarom hier zoveel ophef is onder Links. Waarom toch steeds maar opkomen voor ideeën en uitwassen die tegen de basisprincipes ingaan van een progressieve, liberale samenleving?

11 Reacties
Left is not right
Left is not right28 aug. 2023 - 17:32

Ik heb hier ook gemengde gevoelens over. Ik ben zelf gewoon geen fan van het opkomende religieus conservatisme dat ik in de Schilderswijk, Transvaal, A’dam West, R’dam Zuid etc zie opkomen. Noem me een islamofoob, I don’t care. Maar wat ik dus met jou ook niet begrijp: links heeft in de jaren 70/80 enorm gestreden tegen de verzuiling in Nl, tegen het religieus conservatisme etc. De pastoor werd belachelijk gemaakt, de dominee etc. Dat was niet mijn rechts conservatieve stroming die dat bereikte, maar de PvdA van mijn ouders. Waarom neemt links het nu zo krampachtig op voor mannen in jurken, anders dan “we willen rechts niet in de kaart spelen”? En kom niet met “we zijn voor individuele keuzes” want die kaart werd tijdens bovengenoemde ontzuiling ook niet gespeeld. Of om met een scribent hieronder te spreken: “De fophef die LF1 hierover maakt geeft maar weer eens aan dat links in een enorme spagaat zit mbt de orthodoxe islam en de vrijheden van vrouwen, en in het bijzonder met het proberen te maken van uitzonderingen op de Wet voor bepaalde geloven...”

Satya
Satya28 aug. 2023 - 18:30

Omdat het met verbieden te maken heeft. Er zijn delen van Kenia waar ik niet in korte broek en tshirt mag lopen. Dat ze het afkeuren of niet mee eens zijn kan ik mee leven maar dat ze vinden dat ze het me kunnen verbieden maakt me woedend. Een staat moet deze macht nooit krijgen. Mensen mogen keuzes maken waar ik het niet mee eens ben.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...28 aug. 2023 - 18:35

Precies, van origine verzette links zich juist tegen religieuze spelregels, dwingelandij en/of groepsdruk.

Wenlin
Wenlin28 aug. 2023 - 23:36

@ Left is not right [De pastoor werd belachelijk gemaakt, de dominee etc. Dat was niet mijn rechts conservatieve stroming die dat bereikte, maar de PvdA van mijn ouders.] De ontzuiling is mislukt? Men wil zo graag ontzuild zien dat men het ook ziet? Sequel 'kleren van de keizer'? Kees van der Staaij, de nestor van de TK,. is er één van ons en wij allen van hem? Zijn de de structuren van de zuilen echt afgebroken? [Waarom neemt links het nu zo krampachtig op voor mannen in jurken, anders dan “we willen rechts niet in de kaart spelen”? En kom niet met “we zijn voor individuele keuzes” want die kaart werd tijdens bovengenoemde ontzuiling ook niet gespeeld.] Het recht in de Hayekiaanse* betekenis past in een samenleving opgevat als een nomocratie, namelijk een samenleving die niet centraal gestuurd wordt in functie van collectief opgelegde doelstellingen maar beheerst wordt door algemene gedragsregelen die toelaten dat iedereen op een rechtmatige wijze zijn doelstellingen kan nastreven. *Hayek - grondlegger neoliberalisme. https://lvb.net/node/9164 [ links in een enorme spagaat zit mbt de orthodoxe islam en de vrijheden van vrouwen] Houdt de olie goedkoop en garandeert exorbitante salarissen voor topsporters?

Left is not right
Left is not right29 aug. 2023 - 5:05

@Satya “Mensen mogen keuzes maken waar ik het niet mee eens ben.” Ik geloof niet dat je dat ten diepste meent. Dan moet je op de libertaire partij stemmen, die staat pal voor niks verbieden (uberhaupt voor niks doen) door de overheid. Alle andere partijen staan voor een veel grotere overheid, die dingen verbiedt of juist verplicht

ChefSache
ChefSache29 aug. 2023 - 6:23

@satya 'Een staat moet deze macht nooit krijgen. Jij laat het liever aan de religieuzen zelf over? Weet je wat je dan krijgt? Juist: wetteloosheid.

Jeromba2
Jeromba229 aug. 2023 - 7:02

'Omdat het met verbieden te maken heeft. Er zijn delen van Kenia waar ik niet in korte broek en tshirt mag lopen. Dat ze het afkeuren of niet mee eens zijn kan ik mee leven maar dat ze vinden dat ze het me kunnen verbieden maakt me woedend.' Ja dat maakt woedend. Maar het conservatisme dat jouw verbied om iets korts te dragen is het zelfde conservatisme dat verplicht iets langs te dragen. Daar zit de spagaat. Want die meiden die in een abaya naar school gaan hebben echt niet de vrijheid om voor een korte broek te kiezen.

Satya
Satya29 aug. 2023 - 7:57

Nou ja Niet alleen tegen religieuze. Dit soort ideologische groepsdruk is slechts de volgende onderdrukker.

Satya
Satya29 aug. 2023 - 10:16

Left Ik stem libertaire partij. De staat heeft geen enkel recht zich met mijn kledingkeuze te bemoeien.

Satya
Satya29 aug. 2023 - 10:18

"Juist: wetteloosheid." Om het dragen van een loszittende kledingstuk? Dan sla je nogal wat stappen over die daarvoor nodig zijn.

Satya
Satya29 aug. 2023 - 10:22

"Want die meiden die in een abaya naar school gaan hebben echt niet de vrijheid om voor een korte broek te kiezen." Toon maar aan. Denk dat jouw ongelijk wordt bewezen door de mode industrie die hier op is ingesprongen. Veranderd niets aan het feit dat dit gewoon een inperking is van vrijheid, weer een groep mensen die wil bepalen hoe anderen leven.

EenMening3
EenMening328 aug. 2023 - 12:52

De overheid moet zich in principe niet bemoeien met iemands kledingkeuze. De Franse regering gaat daarin m.i. veel te ver.

18 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2023 - 13:36

De Franse overheid is gewoon consistent.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk28 aug. 2023 - 13:39

"De Franse overheid is gewoon consistent. " Daar zou Nederland inderdaad nog wat van kunnen leren.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...28 aug. 2023 - 13:45

Je kan dit niet reduceren tot sec een kledingkeuze. De l'abaya is in de eerste plaats een religieuze uiting.

EenMening3
EenMening328 aug. 2023 - 15:21

Kledingkeuze moet in principe vrij zijn. De enige uitzondering is de boerka. Dat is geen schoolkleding.

KC1
KC128 aug. 2023 - 15:26

Een ieder die hier achter staat heeft in essentie een gelijksoortige gedachtegoed als die van het Iraanse regime, vrouwen dwingen een bepaald kledingstuk niet te dragen ipv een bepaald kledingstuk niet af te mogen doen. Voor mij zijn deze mensen keiharde islamofoben en potentiële Koranverbranders.

oproerkraaier
oproerkraaier28 aug. 2023 - 16:29

IHAG: Dat zeg je ook alleen maar als het jou uitkomt.

Wenlin
Wenlin28 aug. 2023 - 17:02

(10 september 2013) Vandaag wordt in Frankrijk een overeenkomst onthuld waarin de principes van het seculiere onderwijs zijn opgenomen. Hierin is onder andere vastgesteld dat een leerling geen religieuze voorwerpen als kruisjes, hoofddoeken of davidssterren zichtbaar mag dragen, laat het ANP weten. Het doel van de overeenkomst is te laten zien dat scholen niet alleen bedoeld zijn om te onderwijzen, maar ook om op te voeden en de waarden van de Franse republiek over te brengen van kleuterschool tot middelbare school. Overal moeten de geformuleerde vijftien regels opgehangen worden die het belang van tolerantie en vreedzaam samenleven benadrukken. https://cvandaag.nl/37601-franse-scholieren-mogen-geen-kruisjes-meer-dragen

Wenlin
Wenlin28 aug. 2023 - 17:47

@ KCI [Een ieder die hier achter staat heeft in essentie een gelijksoortige gedachtegoed als die van het Iraanse regime, vrouwen dwingen een bepaald kledingstuk niet te dragen ipv een bepaald kledingstuk niet af te mogen doen.] Appels met peren vergelijken. Buiten de school mogen Franse moslima's, op straat. dragen wat ze willen. {Voor mij zijn deze mensen keiharde islamofoben en potentiële Koranverbranders.] Aanstellerij: Sinds 1905 wordt, in Frankrijk, de verhouding tussen kerk en staat gekarakteriseerd door de laicité, het seculiere, karakter van de overheid. Deze garandeert de godsdienstvrijheid, maar hij is zelf principieel ongodsdienstig. Hij is dus niet neutraal en hij is evenmin anti-godsdienstig. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/laicite-een-goed-idee

Rene712
Rene71228 aug. 2023 - 18:09

@KC1 U bent altijd op uw teentjes getrapt als het om uw geloof en dogma's gaat. Het gaat hier niet alleen om de islam. Het gaat ook om andere religieuze uitingen als keppeltjes of kettinkjes met kruizen.

Satya
Satya28 aug. 2023 - 18:11

Sommigen geven de staat de macht gelijk die van religie met volle overgave. Hou niet van dit soort vrijheid uit handen geven.

Rene712
Rene71228 aug. 2023 - 18:24

@KC1 "Een ieder die hier achter staat heeft in essentie een gelijksoortige gedachtegoed als die van het Iraanse regime, vrouwen dwingen een bepaald kledingstuk niet te dragen ipv een bepaald kledingstuk niet af te mogen doen. Voor mij zijn deze mensen keiharde islamofoben en potentiële Koranverbranders. " Als ik uw reactie goed begrijp is dus het Iraanse regime Islamofoob en een poteniële koranverbrander. Mag ik u vragen als u zo vóór islam en zo tegen als Westerse normen en waarden bent, dan zijn er toch vele vele vele landen in de wereld waar u zich beter tot uw genoegen zou kunnen voelen en tot uw recht kunnen komen? U bent toch niet verplicht om u in dit Sodom en Gomorra te begeven?

ChefSache
ChefSache28 aug. 2023 - 18:24

@KC1 'Een ieder die hier achter staat heeft in essentie een gelijksoortige gedachtegoed als die van het Iraanse regime, vrouwen dwingen een bepaald kledingstuk niet te dragen ipv een bepaald kledingstuk niet af te mogen doen.' Nee, iedereen is gelijk. Mannen zijn dus niet 'meer gelijk' dan vrouwen en gelovigen zijn niet 'meer gelijk' dan ongelovigen. Staat dus haaks op de Islam, Christendom etc.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...28 aug. 2023 - 18:39

@ KC1 De Franse overheid doet dit just ter bescherming van die jonge meisjes.

Satya
Satya29 aug. 2023 - 5:56

"De Franse overheid doet dit just ter bescherming van die jonge meisjes. " Blijkt wel uit dat jouw drijfveer niet zuiver is maar slechts om donkere vrouwen te onderdrukken. Zou het jou om deze meiden gaan had je het over door de Franse regering gecreëerde getto's waar deze meiden opgroeien. Dat is daadwerkelijk gevaarlijk. Rene Jij deelt veel met de Iraanse machthebbers.

Rene712
Rene71229 aug. 2023 - 15:35

@Satya Ik deel niets met de Iraanse machthebbers. Ik ben tegen onderdrukking van iedereen, ook of misschien wel juist vrouwen. 1 en 2 samen maken dat ik niet zoveel deel met de Islam haar dogma's.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...29 aug. 2023 - 15:50

@ Satya 'Blijkt wel uit dat jouw drijfveer niet zuiver is maar slechts om donkere vrouwen te onderdrukken.' Huhh? Weet niet waar deze stevige aantijging op is gebaseerd. Het gaat in deze discussie trouwens om levensovertuigingen en niet om de huidskleur van leerlingen. Dat sleep jij er toch echt zelf met de haren bij.

Satya
Satya29 aug. 2023 - 17:53

Rene wie het niet met je eens is moet maar vertrekken dat is wat je tegen kc schrijft. Jullie denigrerende teksten over moslima vind ik niet prettig om te lezen en je zelfvertrouwen waarmee je je gelijk claimt om daarmee te rechtvaardigen dat je je wil aan die ander mag opleggen totalitair maar goed, de keerzijde van vrijheid is geconfronteerd worden met wat niet leuk is.

Rene712
Rene71229 aug. 2023 - 18:55

@Satya "Rene wie het niet met je eens is moet maar vertrekken dat is wat je tegen kc schrijft. Jullie denigrerende teksten over moslima vind ik niet prettig om te lezen en je zelfvertrouwen waarmee je je gelijk claimt om daarmee te rechtvaardigen dat je je wil aan die ander mag opleggen totalitair maar goed, de keerzijde van vrijheid is geconfronteerd worden met wat niet leuk is." Nee Satya, dat is niet wat ik zeg. Ik heb me nog nooit negatief uitgelaten over Moslima. Ik werk elke dag met ze samen en respecteer ze hogelijk. Vwb uw andere punt: ik reageer op een aantal posts van KC1 waarin hij of zij duidelijk laat blijken dat de Islam met al zijn uitwassen voor hem belangrijker is dan wat dan ook . Ik geef alleen aan dat als dat zijn of haar denkwereld is, dat niet overeenkomt met de normen en waarden van de westerse wereld. En dat er ongetwijfeld landen zijn waar hij of zij met zijn of haar gedachtengoed beter uit de voeten kan.

Marcus A.2
Marcus A.228 aug. 2023 - 12:50

"O Prophet, tell your wives and daughters, and the believing women, to cover themselves with a loose garment. They will thus be recognised and no harm will come to them" (Qur'an 33:59) Dus dit kledingstuk is wel degelijk op basis van een religieus voorschrift. "Al langere tijd wordt er gediscussieerd over het wel of niet toestaan van de abaya, die alleen het lichaam bedekt maar niet tot boven de schouders komt. Een jurk dus, kan je zeggen." Met dezelfde logica kun je een Keppel een pet noemen. Maar dat is het niet want het wordt uitsluitend door joden gedragen, net zoals de abaya door moslims. Uitstekende maatregel dus wat dat betreft. Gelijke monniken, gelijke kappen.

7 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot28 aug. 2023 - 13:33

Precies dat, en de wet is heel duidelijk (artikel 141-5-4: "Dans les écoles, les collèges et les lycées publics, le port de signes ou tenues par lesquels les élèves manifestent ostensiblement une appartenance religieuse est interdit. ... " Het staat simpelweg in de Wet. De fophef die LF1 hierover maakt geeft maar weer eens aan dat links in een enorme spagaat zit mbt de orthodoxe islam en de vrijheden van vrouwen, en in het bijzonder met het proberen te maken van uitzonderingen op de Wet voor bepaalde geloven...

KC1
KC128 aug. 2023 - 15:22

Over spagaten gesproken, ihkv vrijheden voor vrouwen alle vrouwen dwingen een bepaald kledingstuk niet te dragen. Het geloof schrijft ook voor dat moslims geen alcohol en varkensvlees mogen nuttigen....moeten ze tijdens schooltijd daarom gedwongen kunnen worden om bijv een broodje ham te eten?

∆
28 aug. 2023 - 15:59

[Met dezelfde logica kun je een Keppel een pet noemen. Maar dat is het niet want het wordt uitsluitend door joden gedragen, net zoals de abaya door moslims. Uitstekende maatregel dus wat dat betreft. Gelijke monniken, gelijke kappen.] Serieus? Is het in Frankrijk verboden om als scholier op openbare scholen een Keppel te dragen?

Marcus A.2
Marcus A.228 aug. 2023 - 17:40

@driehoek Zie https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/frankrijk-verbiedt-abaya-op-school-bedekkende-jurk-in-strijd-met-scheiding-kerk-en-staat~beb4aae1/#:~:text=Hoofddoeken%2C%20keppeltjes%20en%20grote%20kruizen,op%20school%20bij%20wet%20verboden "Hoofddoeken, keppeltjes en grote kruizen komen al langere tijd het Franse klaslokaal niet in. Sinds 2004 is in Frankrijk het dragen van ‘opzichtige’ religieuze symbolen op school bij wet verboden."

Rene712
Rene71228 aug. 2023 - 18:15

@KC1 Nee hoor dat is nergens beschreven. Ze mogen gewoon hun Halal geslachte dieren nuttigen. Het gaat hier om openlijk duidelijke religieuze kleding. Overigens: mogen in de landen waar de u zo aanbeden islam vrouwen - ook al zijn ze niet uit dat land aanwezig - rokend en met korte mouwtjes en korte rokjes over straat en op die manier ook een moskee binnen gaan? Of is dat nou weer van een hele andere orde?

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...28 aug. 2023 - 18:41

@ Driehoek 'Is het in Frankrijk verboden om als scholier op openbare scholen een Keppel te dragen?' Ja.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2023 - 19:04

De kantine van mijn UNI is tot mijn genoegen overgegaan op plantaardig.