Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk staakt ook toedienen tweede prik AstraZeneca, Nederland gaat door

  •  
09-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Inwoners van Frankrijk die jonger zijn dan 55 en al een eerste prik met AstraZeneca hebben ontvangen, krijgen bij de tweede injectie een ander middel, Pfizer of Moderna, toegediend. Dat heeft de medische autoriteit Haute autorité de santé (HAS) besloten. Het gaat om circa 500.000 mensen. Tussen de eerste en tweede prik moeten twaalf weken passeren. Tegelijkertijd wordt onderzocht wat de effecten zijn van de vaccinwissel.
Op 19 maart besloot Frankrijk injecties met AstraZeneca te hervatten maar vanwege het gevaar van schadelijke bijwerkingen niet bij mensen onder de 55. Tegen die tijd hadden een half miljoen mensen, veelal zorgmedewerkers, al een eerste prik ontvangen. Onder hen ook de minister van Volksgezondheid Olivier Véran (40) die zich demonstratief live voor de camera had laten vaccineren. De minister heeft verklaard dat de regering het advies van de autoriteit overneemt: “Het is volkomen logisch.”
Jean-Daniel Lelièvre, hoofd infectieziekten van het Henri Mondor ziekenhuis in Créteil ten zuidoosten van Parijs, verklaarde tegenover France Info dat het vaker is voorgekomen dat van vaccin gewisseld wordt: “Vooral bij de bestrijding van HIV en Ebola. We weten dat het goed werkt. En het veroorzaakt een immuniteit die hoger is dan als je hetzelfde vaccin twee keer toedient.”
Door de wisseling kan de vaccinatiecampagne doorgaan als gepland zonder dat er nieuwe afspraken gemaakt moeten worden. Frankrijk heeft de keuze uit vier verschillende vaccins: Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson. Voor dat laatste vaccin volstaat een enkele injectie.
Nederland gaat wel door met het toedienen van de tweede dosis AstraZeneca aan wie al een eerste prik heeft gehad, aldus een verklaring van de overheid :
"De Gezondheidsraad adviseert ook dat wie al een eerste keer geprikt is met AstraZeneca zoals gepland de tweede prik kan halen. Wereldwijd is geen enkel geval gemeld van ernstige bijwerkingen na een tweede prik met AstraZeneca. De gemelde zeer zeldzame bijwerkingen doen zich binnen twee weken na de eerste prik al voor. Minister De Jonge: “Het is een afweging tussen aan de ene kant gezondheidswinst van een vaccin en daarmee bescherming tegen corona, en aan de andere kant gezondheidsrisico’s bij met name jongere vrouwen als gevolg van een zeer zeldzame bijwerking. Belangrijk is dat we met dit besluit wél schuiven met vaccins maar níet met onze strategie en prioritering. We houden onze vaccinatievolgorde aan en de meest kwetsbare mensen worden het eerst geprikt. We moeten hen als eerste beschermen omdat zij het meeste risico lopen.”"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Juistem2
Juistem210 apr. 2021 - 7:37

Als je een ernstige ziekte hebt en een paardenmiddel moet gebruiken kleven daar vaak hoge risicos aan. Net als bepaalde operaties. Dat risico neem je dan ook bewust in samenspraak met je arts etc. Ik word zelf al jaren opgeroepen voor de griepprik waar ik voor bedank maar ik heb nog nooit gehoord dat je direct kunt overlijden door deze prik. Nu mag ik een vaccin krijgen, waar minstens al 87 mensen aan overleden zijn en waarschijnlijk nog meer als ze dat onder de pet kunnen houden. Ik vaccineer mezelf ook al elke week met een immuun verlagend middel. Ze hebben geen enkele test gedaan wat deze medicijnen voor invloed op elkaar hebben, maar wel dat dat zo is. En de sociale druk word steeds hoger om het maar wel te doen, anders ben je een moordenaar. Ik heb echt moeite om hier een goede afweging in te maken en de toon van de overheid staat me totaal niet aan. Evenals “vaccinpaspoorten” om weer “mee te mogen doen”. Mag iemand nog twijfelen? 87 doden vanwege een “prikje” is echt niet niks.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗10 apr. 2021 - 9:26

« Mag iemand nog twijfelen? 87 doden vanwege een “prikje” is echt niet niks.« ....ja en vergelijking daarmee vallen die 3 miljoen wegens dat griepje wel mee. En dat was zonder vaccin nu al veel meer geweest.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 apr. 2021 - 13:08

[En dat was zonder vaccin nu al veel meer geweest. ] mede door al het getreuzel worden het er ook nog veel meer. Zeker als er vaccins op de plank blijven liggen.

Mokker
Mokker9 apr. 2021 - 19:59

Laffe beleidsmakers kiezen voor nul risico en doen dus maar niks.

Leontrotsky
Leontrotsky9 apr. 2021 - 11:03

En dit alleen omdat 1 persoon per 100.000 mogelijk enige ziekteverschijnselen kan ontwikkelen. En dit terwijl elke dag dat er niet geprikt wordt duizenden mensen onnodig sterven aan corona. Het moet niet veel gekker worden.

3 Reacties
JasDon
JasDon9 apr. 2021 - 12:54

Het wordt waarschijnlijk alleen maar gekker, Idiocracy ligt om de hoek.

Balgehakt
Balgehakt9 apr. 2021 - 15:30

Totaal zijn er 29 vrouwen onder de 50 in Nederland overleden aan corona dus statistisch gezien is de prik misschien wel erger dan de kwaal denk ik zo. Zeker als je geen onderliggende klachten hebt dan zijn de kansen op overlijden voor vrouwen onder de 50 nog kleiner. Het moet eigenlijk niet gekker worden om gezonde mensen in te spuiten met een middel waarvan men nog niet precies weet wat de lange termijn effecten zijn. Het verbaasd mij nog steeds dat er niet vol is ingezet om bij besmetting tot een goed behandelplan te komen men heeft het alleen maar over vaccineren. Voor kwetsbare groepen snap ik dat voor gezonde mensen onder de 40 en jong volwassenen en kinderen snap ik die hele vaccinatie niet eigen afweer systeem werkt prima bij deze groepen. En nee ik ben zeker niet tegen vaccinatie maar wel voor de juiste groepen mensen vaccineren een kind geef je ook geen griepprik.

Louis6
Louis69 apr. 2021 - 20:35

De kans op overlijden aan het vaccin is voor een gezonde 25-jarige ongeveer 4 op de miljoen. Dat is fors vergeleken met de kans voor dezelfde persoon om te overlijden aan corona, ongeveer 1 op de miljoen. Het middel is dus 4x erger dan de kwaal!

Gerygrr
Gerygrr9 apr. 2021 - 10:54

Hugo de Jonge stelt, dat de effecten binnen de twee weken na toediening van Astra Zeneca optreden. Ik zou graag willen lezen, hoe lang na toediening van een zeker vaccin de bijwerkingen nog gemeld en geteld worden door het Lareb. Voor mij begon de ellende pas ongeveer 6 weken na een coronablootstelling. Bij de zieke kinderen in Nieuwsuur vorige maand werd dezelfde termijn genoemd. 6 weken na corona op hun school kregen ze de zeer zeldzame aandoening.

Grozny
Grozny9 apr. 2021 - 10:17

Ik snap die gehele logica niet meer. Alle maatregelen die genomen worden hebben een gigantische impact op de gezondheid van iedereen. Het gezondheidsrisico van het vaccin is niets vergeleken met dat. Je kan niet zeggen ik sluit de gehele economie omdat corona zo gevaarlijk is, met alle gevolgen van dien. En dan aan de andere kant zeggen een risico van een vacin met een miniscuul gezondheidsrisico is teveel.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 apr. 2021 - 11:22

Het is jammer dat de adviezen van de EMA niet opgevolgd worden maar dat ieder land weer op eigen houtje beleid gaat voeren. Dat heeft ook weinig te maken met logica. De 60plussers zullen de volgende groep zijn die gaan klagen.

GHS
GHS9 apr. 2021 - 12:13

Vrouwen onder de 60 jaar vaccineren met een ander vaccin en mannen en vrouwen (boven de 60 jaar) gewoon het AZ vaccin. Probleem opgelost.,

JasDon
JasDon9 apr. 2021 - 12:57

Grozny, het is dan ook geen logica wat de drijfveer is, maar een gebrek aan gemeenschapszin. Mensen die vaak toch al geen reden meer zagen om de maatregelen te volgen, zien nu nog een reden om asociaal iets te weigeren wat de bredere samenleving kan helpen. Sommige jongeren hebben nog een grootouder waar ze net genoeg om geven om zich te laten vaccineren.

Woeki Hypo
Woeki Hypo9 apr. 2021 - 16:43

@DanielleDefoe, 9 april 2021 at 13:22, "Het is jammer dat de adviezen van de EMA niet opgevolgd worden maar dat ieder land weer op eigen houtje beleid gaat voeren. Dat heeft ook weinig te maken met logica." Waarom hebben decentrale beslissingen niets met logica te maken? Het probleem hier betreft o.a. afwegingen, inclusief risico afwegingen. Dit soort afwegingen kunnen objectieve, intersubjectieve en subjectieve aspecten bevatten. Deze afwegingen kunnen per beslisser verschillen. Woeki Hypo.

LaBou
LaBou 10 apr. 2021 - 6:24

"De 60plussers zullen de volgende groep zijn die gaan klagen." En terecht. Waarom mogen die wel risico lopen en jongeren niet terwijl constant wordt geroepen dat dat risico minimaal is en zeker veel kleiner dan het risico bij deelname aan het verkeer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 apr. 2021 - 13:03

LaBou/Hypo het staat u vrij vaccinatie te weigeren gebaseerd op uw eigen strict individuele afwegingen.