Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk plaatst Assad op internationale opsporingslijst wegens oorlogsmisdaden in Syrië

  •  
15-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
545 keer bekeken
  •  
ANP-476018022

Justitie in Frankrijk heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Syrische president Bashar al Assad. Dat melden de NOS en ANP. Bronnen bij justitie en klagers in de zaak zeggen dat hij verantwoordelijk gehouden wordt voor zijn rol bij chemische aanvallen op burgers in Oost-Ghouta, een voorstad van de hoofdstad Damascus, in 2013.

Assad wordt gezocht voor medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid en aan oorlogsmisdaden. Er zouden ook aanhoudingsbevelen zijn uitgevaardigd tegen twee generaals en Assads broer Maher, die leiding gaf aan een elite-eenheid. Het onderzoek loopt al sinds 2021.

De NOS schrijft:

Frankrijk is al jarenlang bezig met het onderzoek naar de president en zijn rol bij de chemische aanvallen. De zaak werd aangespannen door verschillende Syrische mensenrechtenorganisaties, die getuigenissen en honderden documenten, video's en foto's van de aanvallen meestuurden.

Bij de chemische aanvallen in augustus 2013 vielen ruim 1400 doden vielen. De klacht werd ingediend door het Syrian Centre for Media and Freedom of Expression (SCM), het Open Society Justice Initiative (OSJI) en de onafhankelijke organisatie Syrian Archive. In Frankrijk kan dit soort misdaden voor de rechter gebracht worden, omdat volgens dat land oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid over de hele wereld vervolgd moeten kunnen worden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.