Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk ontruimt 'Jungle van Calais'

  •  
24-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-10-24-om-08.58.26
Maandagochtend is net even na acht uur de ontruiming van het illegale vluchtelingenkamp bij Calais begonnen. De NOS meldt dat bij de poort van het kamp honderden mensen in de rij staan om het kamp te verlaten.
De bewoners van de zogenaamde Jungle van Calais kunnen elders in Frankrijk onderdak krijgen in opvangcentra. In de honderden legale centra door het hele land heen, zijn zevenduizend extra opvangplekken gecreëerd voor de vluchtelingen uit Calais. Geschat wordt dat in het kamp zo’n 6400 mensen verbleven. De Franse autoriteiten hopen op maandag al zo’n drieduizend van hen elders onder te kunnen brengen.
Niet iedereen wil echter in een bus stappen om naar een opvangcentrum te vertrekken. Dat houdt voor die mensen namelijk in dat zij officieel geregistreerd worden als asielzoeker, waardoor zij niet zomaar meer kunnen doorreizen. In de Jungle bevinden zich veel mensen die naar Groot-Brittannië door willen reizen, in de hoop daar een betere toekomst te vinden.
Hulporganisaties hebben niet veel vertrouwen in de nieuwe opvanglocaties. Volgens hen schieten veel van de nieuwe opvanglocaties tekort en zij vrezen dan ook dat veel vluchtelingen nu in een kamp terechtkomen met weinig voorzieningen en zonder hulpverleners.
Frankrijk heeft zo’n 1250 politieagenten ingezet om de ontruiming in goede banen te leiden. Zij moeten er ook voor waken dat bewoners van de Jungle er niet tussenuit knijpen om vervolgens elders opnieuw een illegaal opvangkamp op te zetten. Eerder al liet de politie weten dat scenario niet nog eens te tolereren. De Volkskrant meldt dat de meeste mensen zich daar bewust van zijn en volledig meewerken met de registratie.
Afgelopen weekend ontstonden er nog wel rellen in het kamp. Daarbij zou het om een kleine groep mensen gaan die toch nog probeerden uit te breken. Daarbij werden stenen naar de politie gegooid, waarop de politie traangas inzette.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.