Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk is een streng seculiere staat, waarom is Kerst er dan een officiële feestdag?

  •  
21-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2135 keer bekeken
  •  

In Frankrijk is, net als in veel landen, Kerstmis een officiële feestdag. Maar is dat niet een beetje vreemd want de meeste Fransen zijn er immers ook erg trots op dat de overheid seculier is en zich verre houdt van religie. Die opvatting leidt er onder meer toe dat bijvoorbeeld het dragen van een hoofddoek op scholen verboden is. Hoe verhoudt zich dat dan tot het vieren van Kerst, dat is immers bij uitstek een religieus feest? En waar de scholieren twee weken vakantie voor krijgen.

Expat nieuwssite The Local, legt uit hoe dat zo komt. Je zou het misschien niet verwachten maar opportunisme is de principiële Fransen niet vreemd. De wet die de beroemde laïcité - de strikte scheiding van kerk en staat - vastlegt werd in 1905 ingevoerd. Toen was Kerst al een officiële vrije dag en geen politicus voelde er voor die af te schaffen, alleen al omdat de kiezers dat vermoedelijk niet op prijs zouden stellen. Bovendien is Kerstmis niet alleen een christelijk feest, de oorsprong ervan dateert van voor het christendom en heeft onder meer te maken met de zonnewende, het lengen van de dagen.

Dat wil niet zeggen dat er van laïcité helemaal geen sprake is met Kerst. Scholen mogen bijvoorbeeld geen Kerstspelen opvoeren waarin de geboorte van Jezus wordt uitgebeeld. Ook mag er in en aan overheidsgebouwen alleen 'Gelukkige Feestdagen' gewenst worden en geen verwijzing naar Kerst gemaakt worden. Een kerstboom mag wel, want dat is geen religieus symbool maar een kerststal is uit den boze. Sommige - veelal extreemrechtse - christelijke politici weigeren zich aan de wet te houden en zetten bijvoorbeeld toch een kerststal in het gemeentehuis.

cc-foto: HPRG

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

Thuiszitter
Thuiszitter22 dec. 2022 - 19:10

Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Daarom werd het feest op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari. Vanuit beide steden verspreidde het feest zich naar de rest van het rijk.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 dec. 2022 - 16:22

Pasen was aanvankelijk het belangrijkste christelijk feest . De geboorte met Kerst wedr er veel later bij verzonnen.

Markzelluf
Markzelluf22 dec. 2022 - 10:59

Zou de auteur van dit stukje het begrip evolutie kennen? Dat zaken in de loop der tijd een steeds wat andere invulling krijgen? Zou hij of zij echt denken dat de Fransen gedwongen zijn te vinden dat Jezus op beide kerstdagen is geboren? Misschien vinden mensen het wel een prachtig familiefeest, vol eten, drinken, gezelligheid en gevoel van saamhorigheid. Maar goed, niet iedereen staat zo positief in het leven

3 Reacties
Zandb
Zandb22 dec. 2022 - 11:56

Mark Daar kan je in concrete zijn, geen kant mee op, wanneer je niet duidelijk maakt aan welke voorwaarden een feestdag moet voldoen, om die christelijk te mogen noemen.

Markzelluf
Markzelluf22 dec. 2022 - 15:32

Zand, van oorsprong was het feest een Heidens midwinterfeest. Na de Christening hebben we gesteld dat we veronderstellen dat Jezus op deze dagen geboren is. Daar kwamen de eeuwen daarna talloze Christelijke feestdagen bij, ruim honderd, en daar is inmiddels nog een handje vol van over. Op enkele daarvan zijn we ook vrij, anderen worden in beperkte kring gevierd ( alle zielen, bijvoorbeeld). Veel dagen waarop we actief Heiligen herdenken, zijn er niet meer. In ons omringende landen overigens meer dan hier. Maar waarom zou je de traditie stoppen als iedereen er gelukkig mee is? En mensen die liever op een andere dag vrij willen, daarvoor is dit nauwelijks een probleem. Je kunt prima werken met kerst in veel sectoren. En vrij zijn op het Loofhuttenfeest als je dan naar de Sjoel wilt

Rob12342
Rob1234222 dec. 2022 - 16:38

Zandje, mag iedereen niet gewoon zelf invulling geven? Daar hoeven toch geen voorwaarden vooraf aan gegeven worden? En dat mag de staat toch faciliteren?

Mazzel Tof
Mazzel Tof22 dec. 2022 - 10:20

"Frankrijk is een streng seculiere staat, waarom is Kerst er dan een officiële feestdag?" Dat is omdat Kerst in niets anders dan een van de op het noordelijk halfrond in vele gedaanten vermomde midwinterfeesten is ook wel bekend als het lichtfeest. Met dit in wezen dus seculier feest rondom de zonnewende die door allerlei bevolkingen naar eigen behoeven is verbonden met hun culturen en ook voorkomende religies terwijl die laatste er geen werkelijk onderdeel van zijn. In Frankrijk, net als in andere westerse landen, dwingt niemand je dan ook deze officiële feestdagen als religieus te vieren ondanks dat het christendom dit in wezen seculiere of heidense feest door kerstening zich eigen heeft gemaakt door er zonder dat dat op historische gronden is gebaseerd het met de geboorte van Christus te verbinden. De historisch Christus is in een heel ander deel van het jaar geboren net als dat hij op een ander moment is gekruisigd dan de ook al van oorsprong met de vooral zonne-evening of begin van de lente samenhangende Pasen die dus ook al seculier heidens is.

2 Reacties
Zandb
Zandb22 dec. 2022 - 12:00

Mazzel wanneer dat het officiële standpunt van de Franse regering zou zijn, dat Kerst geen christelijke feestdag is. dan zou gelijk hebben. Maar is dat het officiële standpunt van de Franse regering?

Rob12342
Rob1234222 dec. 2022 - 16:39

Ja Zandje? En? Wat is het antwoord?

Grijs gebied
Grijs gebied22 dec. 2022 - 9:31

Dus, alle officiële feestdagen afschaffen dan maar? Kerst, Pasen, Goede vrijdag, Hemelvaart, Pinksteren. "Sommige - veelal extreemrechtse - christelijke politici weigeren zich aan de wet te houden en zetten bijvoorbeeld toch een kerststal in het gemeentehuis." Ja, daar komt de aap uit de mouw. Een links/rechts verhaal: goed/kwaad... (zucht) Dan wordt het er niet gezelliger op kan ik u vertellen.

2 Reacties
Zandb
Zandb22 dec. 2022 - 12:03

Gebied Het wordt er inderdaad en zeker niet gezelliger op, wanneer de overheid onder het mom van gezelligheid het christendom gaat propageren.

Rob12342
Rob1234222 dec. 2022 - 16:40

Zandje, Waar baseer je dat op dat het niet gezelliger wordt? Dat zou toch zo maar kunnen? Ook onder het mom van?

Volrin
Volrin22 dec. 2022 - 7:49

"In Frankrijk is, net als in veel landen, Kerstmis een officiële feestdag. Maar is dat niet een beetje vreemd want de meeste Fransen zijn er immers ook erg trots op dat de overheid seculier is en zich verre houdt van religie." Kerstmis is allang niet meer een religieuze feestdag, behalve voor religieuze groeperingen.

3 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem22 dec. 2022 - 10:09

Net zoals Carnaval.

Zandb
Zandb22 dec. 2022 - 12:05

Volrin Als dat het officiële standpunt van de Fransen is. Maar is het dat?

Rob12342
Rob1234222 dec. 2022 - 16:40

Zandje, Dat heb je toch vast uitgezocht? Wat denk je?

Sam V
Sam V22 dec. 2022 - 7:33

Dus niets bijzonders aan de hand. De seculariteit wordt dus ook hier netjes toegepast.

MicroWolf
MicroWolf22 dec. 2022 - 4:30

Ik Frankrijk is men wellicht wat rigoureus met het verbieden van alle godsdienstige uitingen, maar het valt te prefereren boven het Nederlandse beleid. Hier worden christelijke feestdagen wel erkend, met vrije dagen, maar Islamitische, Joodse, Hindoeistische etc dagen niet. Daarin schuilt een walgelijke staaltje uitsluiting en discriminatie. Andersgelovigen zijn kennelijk niet welkom in dit land.

5 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot22 dec. 2022 - 8:37

"walgelijk staaltje uitsluiting en discriminiatie" .... nou nou niet overdrijven. Onze feestdagen komen voort uit het feit dat wij van origine een joods-christelijke traditie kennen en je moet ergens een praktische grens trekken. Er moet immers ook nog gewerkt worden. Neem lekker een dag vrij als je Divali wil vieren: niemand houd je tegen en die vrijheid heb je in NL!

korheiden
korheiden22 dec. 2022 - 10:29

Waarom moeten feestdagen worden erkend d.m.v. vrije dagen? Denk dat het Kerstfeest tegenwoordig een algemeen feest is geworden. Pasen en Pinksteren vallen altijd op zondag en maandag. Je zou eventueel die maandagen kunnen afschaffen, net als Hemelvaart. Wij hebben in Nederland niet zoveel vrije dagen. De termen 'uitsluiting en discriminatie' zijn geheel voor uw rekening. Denk dat het iedereen vrij staat te vieren wat hij/zij/het wil.

Gerygrr
Gerygrr22 dec. 2022 - 12:09

Volgens mij is het regel, dat werknemers vrij krijgen op de eigen religieuze feestdagen. In het onderwijs was dat in ieder geval zo. De moslims kregen allen een dag vrij. De rest ging naar school en ……. er kwamen problemen. Of je ging leuke activiteiten doen met de aanwezige minderheid. De kinderen, die vrij waren wilden mee komen doen. Daarna werden de dagen vrij voor alle kinderen en we gingen aan verplichte teamontwikkeling doen…. Zonder onze Turkse en Marokkaanse collega’s overigens.

Wakker Dier
Wakker Dier22 dec. 2022 - 13:51

In diverse landen met een niet-christelijke traditie is kerst dan weer geen algemene vakantiedag, in Noord-Korea, Saudi Arabie en Somalie is het openbaar vieren van kerst zelfs verboden en strafbaar.

Marinus C.
Marinus C.23 dec. 2022 - 14:00

"Neem lekker een dag vrij als je Divali wil vieren: niemand houd je tegen en die vrijheid heb je in NL! " We hebben ook zo iets als "Gelijke Behandeling" in NL al heeft Uw soort mensen daar wellicht wat minder mee.

EenMening3
EenMening321 dec. 2022 - 21:19

"Die opvatting leidt er onder meer toe dat bijvoorbeeld het dragen van een hoofddoek op scholen verboden is. " Dat vind ik veel te ver gaan. Kledingkeuze moet binnen redelijke grenzen vrij zijn, tenzij je schooluniformen wilt invoeren maar ook dan moet een hoofddoek mogelijk zijn. Net zoals in sommige gemeenschappen vrouwen en meisje geen broeken dragen en naar de kerk een hoed.

10 Reacties
KritischKijken
KritischKijken21 dec. 2022 - 21:26

En wat zijn die redelijke grenzen? En waar, openbare gebouwen? En kleding vs Kerststalletje?

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman21 dec. 2022 - 21:29

Waar gaan de vrouwen zonder broek en met hoed ter kerke?

Gio Servas
Gio Servas22 dec. 2022 - 5:25

Mbt een hoofddoek vind ik dat idd overdreven. Hoofddoeken zijn niet specifiek Islamitisch oid en hebben ook niets te maken met het verbergen van je gezicht waardoor normale communicatie gewoon mogelijk is en eerlijk gezegd kan het, zeker tegenwoordig, best wel mooi staan. Het dragen van een hoofddoek is ook niet iets specifiek Islamitisch, maar komt in vele culturen en geloven voor waardoor je zou kunnen stellen dat het meer iets cultureels is dan dat het iets met geloof te maken heeft. Ook in Frankrijk is het een hele tijd een gewoonte geweest en ik durf te beweren dat dit in veel kleine plattelandsgemeentes nog steeds zo is.

Hect0rro
Hect0rro22 dec. 2022 - 6:28

"Dat vind ik veel te ver gaan. Kledingkeuze moet binnen redelijke grenzen vrij zijn, tenzij je schooluniformen wilt invoeren maar ook dan moet een hoofddoek mogelijk zijn. " Daar ga ik in mee, op voorwaarde dat een pet of hoed ook mag.

Zandb
Zandb22 dec. 2022 - 6:36

mening Als je schooluniformen invoert, omdat niet zichtbaar mag zijn, welk 'geloof' - in de ruimste zin van het woord - je er op na houdt, dan is er juist geen ruimte voor de hoofddoek die u bedoelt. En wat je buiten naar de kerk - dus buiten de school om - aan doet, dat heeft hier allemaal niets mee te maken.

EenMening3
EenMening322 dec. 2022 - 10:27

@Doom hahahaha

EenMening3
EenMening322 dec. 2022 - 10:32

@Zand "Als je schooluniformen invoert, omdat niet zichtbaar mag zijn, welk 'geloof' - in de ruimste zin van het woord - je er op na houdt, dan is er juist geen ruimte voor de hoofddoek die u bedoelt." In mijn optiek wel, het een sluit het ander niet uit. Je moet het wel per geval bekijken. Een baseball cap al la Dik Trom achterstevoren op je hoofd kan m.i. dan weer niet.

Zandb
Zandb22 dec. 2022 - 12:09

Mening Als u er per se een mening op na wilt houden waarin u zichzelf tegenspreekt, dan moet dat maar.

Gerygrr
Gerygrr22 dec. 2022 - 12:11

Doomsday, In de gereformeerde biblebelt.

Rob12342
Rob1234222 dec. 2022 - 16:43

Zandje: " Als u er per se een mening op na wilt houden waarin u zichzelf tegenspreekt, dan moet dat maar." Waar baseer je deze tegenstelling op? Waarom spreek hij zich tegen en welk effect heeft dat op het gestelde uit het artikel? Vanwaar dat dat dan maar zou moeten? Is op zijn minst nogal tegenstrijdig Zand.