Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk heeft te veel koeien, verkleinen veestapel nodig om methaanuitstoot terug te dringen

  •  
25-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4659 keer bekeken
  •  
frankrijkkoeien

De Franse Rekenkamer dringt aan op het verminderen van het aantal koeien in het land. Dat zijn er nu namelijk veel te veel. De circa 17 miljoen runderen zijn goed voor 12 procent van de totale broeikasgasuitstoot van Frankrijk. De koeien zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van methaan, dat de warmte in de atmosfeer nog veel beter vasthoudt dan CO2.

Frankrijk wil de broeikasgasuitstoot in 2030 gehalveerd hebben ten opzichte van het ijkjaar 1990. Volgens het ministerie van Landbouw is het goed mogelijk om de veestapel te verkleinen: Frankrijk produceert nu meer koeienvlees dan de eigen bevolking consumeert. Het land is de grootste rundvleesproducent van Europa.

In vergelijking met Nederland valt het overigens nog wel mee met het aantal Franse koeien, constateert Foodlog. “Nederland telt 3,8 miljoen runderen. Alleen is Frankrijk ruim 13,5 keer zo groot in oppervlakte en maar vier keer zo groot in aantal inwoners dan ons land. Wij houden dus als het ware 51,3 miljoen Franse koeien.

De Franse Rekenkamer adviseert de overheid om boeren die in moeilijkheden komen, te compenseren. Zo kunnen ze de overstap maken naar een compleet andere baan of naar agrarische activiteiten die minder belastend zijn voor het klimaat.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.