Joop

Frankrijk gaat samen met Griekenland en Turkije reddingsoperatie uitvoeren voor inwoners Marioepol

  •  
25-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1252 keer bekeken
  •  
ANP-446098050

De Franse president Emmanuel Macron heeft verklaard dat zijn land samen met Griekenland en Turkije een "uitzonderlijke humanitaire operatie" gaan uitvoeren om de inwoners van Marioepol te redden. De stad wordt al dagen gebombardeerd door de Russische invasiemacht. Dat heeft hij bekendgemaakt op de top van de Europese Raad in Brussel.

Donderdag maakte Macron voor het eerst melding van het plan. Toen ging het nog om een operatie met Turkije "en andere landen". Dat blijkt nu dus Griekenland te zijn. Opmerkelijk omdat Griekenland en Turkije regelmatig bijna op voet van oorlog met elkaar staan. Macron heeft over de reddingsactie onderhandeld met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. voor het eerst melding

De humanitaire actie richt zich op Marioepol maar mogelijk ook op andere delen van Oekraïne waar het menselijk leed groot is. De Franse president zegt dat het plan besproken is met de burgemeester van Marioepol en met de Oekraïense president Zelenski. "Ons team coördineert het," aldus Macron die ook duidelijk maakte dat hij naar meer landen zoekt om deel te nemen aan de reddingsactie die "de komende dagen" zal moeten plaatsvinden. Ook zal met de Russische president Poetin gesproken moeten worden over de voorwaarden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Greendutch
Greendutch2 apr. 2022 - 14:33

1 week verder nu, waar is de update??

PGS
PGS26 mrt. 2022 - 13:27

Een "uitzonderlijke humanitaire operatie" is een mooie term om een gecoördineerde militaire actie van - heel toevallig - 3 NAVO landen te omschrijven die plaats gaat vinden in een land die aspiratie heeft om NAVO-lid te willen worden. Een gouden gelegenheid van Poetin om dit aan te grijpen om de situatie in de Oekraine te rechtvaardigen. Nee, ik heb geen antwoord hoe het anders moet. Maar dit lijkt mij een onnodige verdere escalatie van die gruwelijke situatie in Griekenland.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers27 mrt. 2022 - 1:27

Een humanitaire actie, ook nog eens overeengestemd met Rusland, is geen militaire oorlogs actie, en dus ook geen 'verdere escalatie'.

Greendutch
Greendutch26 mrt. 2022 - 12:02

en boris Johnson gooit er 2 miljoen pond??? (NOS) tegenaan in de vorm van voedsel dat naar Oekraïne gestuurd kan worden vanuit opslagplaatsen in polen e.o.???!!! schamele bijdrage , zelfs voor 1 stad niet genoeg. ruimhartig voor een rijk man???

Olav Meijer
Olav Meijer26 mrt. 2022 - 11:39

Het lijkt me een zeer gecompliceerde operatie. Maar goed dat een dergelijk initiatief tot stand komt, in plaats van de catch22- toestand waarin de Europese landen verzeild zijn geraakt.

Martin van der Linde
Martin van der Linde26 mrt. 2022 - 11:25

Ik snap waarom Mariupol maar nu Rusland zich lijkt te gaan concentreren op Oost Oekraïne vraag ik me af of de reddingsactie ook bedoeld is om de Russen bij de inname van de oostelijke corridor dwars te zitten. Een humanitaire reddingsactie, zeker zeker een met genoemde landen, zet Mariupol in de schijnwerpers.

Satya
Satya26 mrt. 2022 - 8:20

Ondertussen liggen er concentratie kampen in Griekenland, terroriseert Macron de burgers van Mali en Niger. Geen racisme natuurlijk!

5 Reacties
Ranonkel2
Ranonkel226 mrt. 2022 - 10:53

Concentratie kampen? Volgens mij is er in Griekenland niks dat ook maar enigszins te vergelijken is met de concentratie kampen zoals we die allemaal kennen. En idd, niks racistisch aan deze operatie. Je hoort je nabije buren te helpen als dat nodig is.

Gerygrr
Gerygrr26 mrt. 2022 - 11:58

Satya, Heb je de beelden gezien van Marioepol?

PGS
PGS26 mrt. 2022 - 13:22

Ik neem aan dat je de vluchtelingenkampen in Griekenland bedoelt met concentratie-kampen. Vergeet je niet even gemakshalve dat heel de EU daar schuldig aan is. De EU weigert structueel voldoende financieel steun aan Griekenland te geven om de situatie te verbeteren. Daarnaast weigert EU-landen om die mensen op te nemen. Dus Griekenland krijgt weer de zwarte piet te gespeeld. Maar kun jij een link doorgeven dat deze vergelijking met concentratie-kampen rechtvaardigd. Worden die mensen daar uitgehongerd ? Krijgen die een registratienummer getatoeëerd ? Moeten de mensen daar onder barre omstandigheden zeer zware arbeid verrichten ? En worden die mensen daar ook doodgeschoten ? Zo nee, dan stel ik het op prijs dat jij die term "concentratie-kamp" alleen maar gebruikt als de situatie het rechtvaardigt en niet om uiting te geven aan jouw (terechte ) boosheid en frustratie.

youppie
youppie26 mrt. 2022 - 13:40

Rond Mariupol, een oude Griekse Nederzetting wonen nog een paar honderdduizend etnische Grieken. Griekenland wil die naar huis halen. Macron wil graag aan Duitsland laten zien dat hij niet bang is. Turkije wil graag dat de oorlog stopt omdat zijn belangrijkste handelspartner bankroet dreigt te gaan.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 mrt. 2022 - 1:28

Andere en vershillende situaties zijn geen indicatie van racisme nee.

Thuiszitter
Thuiszitter25 mrt. 2022 - 22:25

Dan gaan er dus militairen de grens over om de weg vrij te maken voor die mensen in Marieopol , of houdt dat de reddingsoperatie niet in ? Goed dat er in ieder geval wat gedaannwordt om die mensen te redden.