Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk: filter voor microplastics wordt verplicht in wasmachines

  •  
17-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
402 keer bekeken
  •  
29847284002_c70f247113_k

© cc-foto: Charles Sayer https://flic.kr/p/Mtv8ES

De Franse regering verplicht wasmachinefabrikanten om per 2025 filters voor microplastics in hun apparaten te installeren. De filters moeten voorkomen dat microplastics uit kleding in het milieu terechtkomen. Frankrijk is het eerste land ter wereld dat dergelijke filters verplicht stelt. Fabrikanten die eerder overgaan tot het installeren van de filters ontvangen een bonus, bericht de Huffington Post.
Kunststoffen zoals polyester en acryl, die veel in kleding worden gebruikt, laten tijdens wasbeurten kleine deeltjes los, de zogeheten microplastics, die niet door waterzuiveringsinstallaties worden opgevangen en daardoor in de oceanen terechtkomen. Ze vormen naar schatting tussen de 15 en 31 procent van al het plastic dat in zee gedumpt wordt.
Er worden in Frankrijk volgens de branche zo’n 7000 wasmachines per dag verkocht.
cc-foto: Charles Sayer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

vlaak
vlaak2 mrt. 2020 - 21:28

Wat staat hier nou? dat 15-31% van het plastic in oceanen komt van microplastics uit de wasmachine?? Dat lijkt mij totale kolder. geen referentie oid.

msj_meijerink
msj_meijerink18 feb. 2020 - 10:44

Beetje laat, maar beter dan niets

RaymondenJoop
RaymondenJoop18 feb. 2020 - 8:44

Technisch nog wel een dingetje lijkt me. De filter zal snel verstopt zijn, hoe krijg je het schoon, éénmalig te gebruiken filters(?), prijs (?). Als ze daar eenzelfde traject ingaan als hier de warmtepompen en verduurzaming en het halfbakken doorrekenen van alle (on) mogelijkheden, kan ik nu alvast zeggen dat het draagvlak minimaal zal zijn Leuk idee dat wel, nu maar hopen dat er over nagedacht is

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins318 feb. 2020 - 6:22

Mosschien eens beginnen met het verbieden csn microplatics in wasproducten. In al die douchejels enz zitten microplatic bolletjes om er voof te zorgen dT jet wassen "fijn" volt. Dit terwijl zand hetzelfde kan berijken. Sowiezo zou het decmensheid goed doen om minder te gaan douchen. Want dat is de grootste waterverspiller. 1x in de week douchen is meer dan genoeg.

RealistischLinks
RealistischLinks18 feb. 2020 - 5:40

Goede zaak. Maar graag ook even aandacht voor fleece-kleding, dé grote vervuiler als gaat om micro-plastics afkomstig van kleding. De micro-plastics uit fleece zijn nagenoeg onafbreekbaar in de natuur. Nooit kopen deze rommel!

Folkert2
Folkert218 feb. 2020 - 4:08

"Frankrijk is het eerste land ter wereld dat dergelijke filters verplicht stelt. Fabrikanten die eerder overgaan tot het installeren van de filters ontvangen een bonus, bericht de Huffington Post." En die bonus gaat niet betaald worden door de Fransen want die komen al voor elke scheet in actie. Nee die bonus gaat betaald worden door NL. Die 0.11% extra begroting die wij moeten ophoesten gaat straks via de Fransen linea recta in de pockets van de multinationals. Frankrijk is alleen globalistisch als men tegelijkertijd de internationale gemeenschap kan laten opdraaien voor de kosten. Fransen zijn daar tegenover zeer protectionistisch ten opzichte van elke vooruitgang. Met hun protectionistische maatregelen hebben ze wel alle buitenlandse concurrentie buiten gesloten. Als netto bijdrager mogen minstens verwachten dat de Fransen hun markt openstellen voor ons. Nee hoor ze helpen liever een volledige bedrijfstak de vernieling in. En dat is waar de Franse economie op drijft, anderen de vernieling inhelpen terwijl men pretendeert op solidariteit te draaien. En iedereen die het met mij oneens is moet maar de ontwikkeling binnen de binnenvaart onderzoeken tussen Frankrijk, Duitsland en NL.

3 Reacties
Folkert2
Folkert218 feb. 2020 - 4:25

Echt, een NSFW moment. de Fransen kunnen mijn rug op. Dat heeft kapitalisme bereikt. Ik geef echt geen reet om de spitsenschippers die liggen weg te kwijnen in Parijs. Maar het ligt niet alleen aan het kapitalisme, maar wel degelijk aan het nationalisme van de Fransen zelf. De Tegenreactie is dat VVD niet meer wil betalen, en geef ze eens ongelijk.

G127
G12718 feb. 2020 - 14:20

Frankrijk is ook een nettobetaler, net als Nederland. Dit plan heeft overigens niets met de EU te maken: als de EU zo'n regel wil invoeren voor wasmachines, dan zal zowel de Europese Raad als het Europees Parlement ermee in moeten stemmen. Als ze hier subsidie voor willen krijgen, wordt het nog moeilijker. Dat is namelijk een budgetkwestie en daarvoor is unanimiteit nodig bij de lidstaten. Nederland zou daar simpelweg zijn veto over uit kunnen spreken. Maar dat is natuurlijk helemaal niet aan de orde. Dit is namelijk een Frans idee, dat betrekking heeft op het Franse budget.

Quibus2
Quibus218 feb. 2020 - 22:12

@Folkert (zakdoekje nodig wellicht?) Als iedereen dacht als de VVD (apetrots op haar 'wij willen minder betalen dan ons deel') was de EU al lang gedesintegreerd. De VVD is tenslotte ook een kortzichtige nationalistische apenbende. Daarnaast zijn de Fransen praktisch een filantropisch instituut.... en ook *dit* is weer een goed idee. Groot aangepakt kost het weinig, en het levert veel op.

Salama.
Salama.17 feb. 2020 - 16:07

Ja en wat doe je dan met het filter als het vol is. Schoonspoelen onder de kraan?

adriek
adriek17 feb. 2020 - 15:34

Meer (onderzoek naar) Biologisch afbreekbaar plastic lijkt me een zinvoller oplossing. Er zijn redlijk oplosbare plastics op de markt die niet bij de eerste regenbui van je lijf afspoelen, maar ook niet honderden jaren vrijwel onaangetast blijven.

4 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗17 feb. 2020 - 16:41

Het is niet of maar en. Als je dit niet doet komen er nog ruim 20 jaar oude stoffen in zee.

ValsPlat
ValsPlat17 feb. 2020 - 17:57

Het één sluit het ander niet uit. Dus, beiden doen. En ook voor drogers zo'n filter! Technisch lijkt het me overigens een hele uitdaging. De deeltjes zijn zo klein dat je een enorm fijn filter nodig hebt dat dus veel weerstand biedt en vlug verstopt raakt.

Zomaareenmening
Zomaareenmening17 feb. 2020 - 18:01

Dat onderzoek wordt echt wel gedaan! maar de kleding die nu nog in omloop is ( ook de winkelvoorraden tot en met 2025 ) geven nog altijd de microplastics af. De Franse regering doet tenminste wat aan het milieu! kan je van onze Nederlandse regering niet zo een, twee zeggen. Ja, "miliuemaatregelen" om de stikstof te verlagen zoals natuurgebieden verkleinen, normen naar omlaag bijstellen zodat de bouw hiervan kan profiteren!

adriek
adriek18 feb. 2020 - 16:52

Het duurt ook twintig jaar voor alle wasmachines vervangen zijn door modellen met filter. Als (als...) de EU een beetje vlot eisen aan kunststoffen in verpakking en kleding stelt lost de plasticsoep sneller op. (Hoe is het eigenlijk met de plasticvanger van superheld Boyan?)

Rechtse Bal4
Rechtse Bal417 feb. 2020 - 14:44

zooo simpel en zooo effectief. Hulde aan Frankrijk ! maarrreh … is dat nou niet precies waar we de EU voor opgericht hebben ? die hebben t waarsch te druk met Business Class vliegen om zich met dergelijke milieudetails bezig te houden

Rik Achterom
Rik Achterom17 feb. 2020 - 14:32

Waarom gewoon niet de waterzuiveringsinstallaties aanpassen dan? Zolang het water nog niet in het ecosysteem komt maakt het tenslotte niet uit waar er gefilterd wordt.

1 Reactie
Frank van der Laar
Frank van der Laar17 feb. 2020 - 16:51

Het is altijd efficiënter om dichter bij de bron te filteren. Ervan uitgaande dat de wasmachine de enige grote bron van microplastics is.

Pater
Pater17 feb. 2020 - 14:12

Zeer goed. En wachten op de EU waar Rutte wel zal zeggen, is helemaal niet nodig

Tom Meijer
Tom Meijer17 feb. 2020 - 13:42

Je kunt natuurlijk ook het gebruik van plestiks in kleding verbieden.

9 Reacties
tempest
tempest17 feb. 2020 - 14:34

ah, de verbodsreflex! We hebben echt enorm veel plezier van het gebruik van alle verschillende kunstmatige vezels. Echt prachtige technologische innovaties sinds de introductie van Nylon in 1938. Uiteraard zijn er ook nadelen, maar alternatieven hebben dat ook. Stoppen met synthetische vezels is echt een gigantische aanpassing, dan is een verplicht filtertje heel veel minder ingrijpend...

itsme3
itsme317 feb. 2020 - 14:49

Het merendeel van de kleding is (gedeeltelijk) plastics (polyester). En wol en katoen hebben zo hun andere nadelen.

adriek
adriek17 feb. 2020 - 15:30

Dat zou kunnen, maar waar halen we dan genoeg leer, wol, katoen en linnen vandaan?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij17 feb. 2020 - 17:19

[ ah, de verbodsreflex! ] Als je weet dat zelfs met een filter maar 90% wordt tegengehouden, ja dan is alleen een vrijwel totaal verbod op niet afbreekbare plastics effectief. Banden zijn een van de grootste microplastic vervuilers, hoe ga je dat filteren? Niet meer er in stoppen dus. https://www.wasmachinefilter.nl/

Audio
Audio17 feb. 2020 - 18:04

"Dat zou kunnen, maar waar halen we dan genoeg leer, wol, katoen en linnen vandaan? " Voor veganisten zijn wol en leer uit den boze, katoen verbruikt enorm veel water, dus blijft alleen linnen over.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 feb. 2020 - 7:09

'Echt prachtige technologische innovaties sinds de introductie van Nylon' Er zit ook ontzettend veel gemakzuchtige goedkope troep tussen zoals bijv fleece wat moeiteloos vervangbaar is door milieuvriendelijker materiaal.

barendsnoot
barendsnoot18 feb. 2020 - 10:20

"Er zit ook ontzettend veel gemakzuchtige goedkope troep tussen zoals bijv fleece wat moeiteloos vervangbaar is door milieuvriendelijker materiaal." Naast dat `fleece' niet zozeer een materiaal is, aangezien `fleece' van zowel polyester, polyamide of acryl gemaakt kan worden, zie ik niet hoe je dat moeiteloos kan vervangen door een milieuvriendelijker materiaal. Wat tegenwoordig wel vaak in mijn ogen onnodig vaak voorkomt in katoenen kleding is de kunststof `elastaan'. Minpunt daarvan is ook dat de elastische werking daarvan vaak eerder versleten is dan het katoen zelf, wat natuurlijk zonde is voor de gebruiksduur ervan.

tempest
tempest18 feb. 2020 - 12:33

@ Joe Speedboot Ook fleece heeft heel veel voordelen hoor! Ik zou dat zeker niet zomaar wegzetten als troep. Het heeft veel van de voordelen van wol, maar is heel veel lichter en waterafstotend. Uiteraard is microplastics een probleem van fleece en inderdaad het wordt voor veel goedkope (wegwerp) producten gebruikt omdat het materiaal zelf ook weinig kost, maar dat laatste is geen probleem van het materiaal zelf! Als je fleece verbied, dan komt er wel weer een ander materiaal dat goedkoop te maken is. We moeten leren duurzamer met kleren om te gaan als we het milieu willen sparen, maar niet materialen wegzetten enkel omdat we er op een verspillende manier mee omgaan. Dan ben je niet met het probleem bezig.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 feb. 2020 - 17:45

'Het heeft veel van de voordelen van wol, maar is heel veel lichter en waterafstotend.' Schapen kunnen moeiteloos langdurig in de regen staan zonder koud en nat te worden dankzij de lanoline (natuurlijk huidvet) die van nature in wol zit. Daarnaast voelt het veel natuurlijker aan. 'Dan ben je niet met het probleem bezig.' Door door te gaan met vezels die microplastics afgeven los je het probleem zeker niet op.

HaloOfFlies
HaloOfFlies17 feb. 2020 - 13:26

En daarna netjes het plastic filter in het toilet leegkloppen.

2 Reacties
Rik Achterom
Rik Achterom17 feb. 2020 - 14:33

Scherp ja. Benieuwd hoe ze dat in Frankrijk zien.

adriek
adriek18 feb. 2020 - 16:49

De Fransen hebben nog zo'n doos achterin de tuin. ;-)