Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Frankrijk en Duitsland kondigen nieuwe lockdowns af

  •  
28-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
FRANCE - HEALTH - VIRUS - POLITICS - MEASURES

© French President Emmanuel Macron is seen on a TV screen in Paris on October 28, 2020, as he delivers an evening televised address to the nation, to announce new measures aimed curbing the spr

De Franse president Emmanuel Macron heeft een tweede lockdown afgekondigd voor het hele land. Fransen mogen hun huis alleen nog verlaten als er een medische reden is of als ze een essentieel beroep hebben. De nieuwe maatregelen gaan op vrijdag in en blijven zeker een maand van kracht.
Er vallen in Frankrijk inmiddels meer dan 500 coronadoden per dag. Dinsdag werden er 33.000 nieuwe besmettingen vastgesteld.
Twee weken geleden voerde Macron al een avondklok in voor Parijs en acht andere steden. Vanaf negen uur ’s avonds mochten bewoners van die plaatsen niet meer zonder geldige reden naar buiten. Wie toch de straat opging, kon een boete van 135 euro krijgen.
Frankrijk is niet het enige Europese land waar de teugels weer flink worden aangetrokken. Zo wordt er in Duitsland vanaf maandag een ‘lockdown light’ van kracht. “We moeten nu in actie komen om een acute nationale gezondheidscrisis te voorkomen”, aldus Angela Merkel.
De maatregelen die de bondskanselier woensdag aankondigde doen sterk denken aan de gedeeltelijke lockdown die op dit moment in Nederland van kracht is. Zo gaan onder meer de restaurants en cafés dicht, en worden onnodige reizen afgeraden. Scholen en kinderdagverblijven blijven open.
In Duitsland verdubbelde het aantal coronapatiënten op de intensive care de afgelopen tien dagen. Volgens het Robert Koch Institut werden de afgelopen dag bijna 15.000 besmettingen vastgesteld. De problemen doen zich met name voor in de grote steden en het westen van Duitsland.
Video niet zichtbaar? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

White Knight
White Knight29 okt. 2020 - 20:25

Frankrijk is daarmee een voorbeeld dat een lockdown niet werkt. Deze lente hadden ze een bijzonder strenge lockdown, sindsdien mondkapjes, en alsnog enorm veel besmettingen.

1 Reactie
itsme3
itsme329 okt. 2020 - 21:49

Het bewijst niet dat een lockdown niet werkt. Voor een paar maanden was het aantal besmettingen beperkt. Maar het toont wel aan dat mondkapjes geen nut hebben. Het lijkt in Europa wel hoe strenger de regels voor wat betreft mondkapjes, hoe hoger het aantal besmettingen.

vdbemt
vdbemt29 okt. 2020 - 15:05

@LBNB "accepteren dat mensen van gemiddeld 81 jaar sterven." Dat betekent OOK accepteren dat er veel mensen (minder maar toch veel) tussen 65 en 80, en zelfs tussen 50 en 65 sterven. https://allecijfers.nl/nieuws/statistieken-over-het-corona-virus-en-covid19/#Corona_man_vrouw_leeftijd. EN accepteren dat mensen langetermijn- tot blijvende schade ondervinden. Hart: https://www.parool.nl/nederland/1-op-de-10-coronapatienten-krijgt-litteken-op-het-hart~b8fc7449/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.ecosia.org%2F. Zie ook: https://www.nexuszorg.nl/post/hartproblemen-komt-vaker-voor-bij-coronapati%C3%ABnten; Longen: https://notaris-online.nl/artikel/erasmus-mc-post-covid-studie/

1 Reactie
vdbemt
vdbemt29 okt. 2020 - 15:06

reactie op LBNB 28 oktober 2020 at 22:06

Rick Hofland
Rick Hofland29 okt. 2020 - 7:11

Maar in Frankrijk waren mondkapjes al verplicht, dus zij waren toch beschermd? Nou was ik deze zomer een weekje in Frankrijk en ik ben kerngezond en eigenlijk helemaal niet zo bang om besmet te raken, maar zelfs voor mij waren de restaurants in Frankrijk te druk van binnen en heb ik die vermeden. Nergens minder tafeltjes dan normaal, zelfs in de grote fastfoodketens waren niet zoals in Nederland om de tafel er 1 niet beschikbaar om afstand te houden. In de rij iedereen een mondkapje op, maar binnen zaten al die Fransen bovenop elkaar en aan elkaar. Even hoesten? Dan het mondkapje omlaag, want dat hoest makkelijker. Een bekende op straat? Eventjes zoenen, met mondkapje, maar ook dat die dan even omlaag werd getrokken. Ik was blij weer terug in Nederland te zien, want ook al droeg deze zomer hier nauwelijks iemand een mondkapje, afstand houden werd door heel veel mensen in supermarkten wel redelijk gedaan en in restaurants in Nederland heb ik wel altijd het gevoel gehad dat daar heel goed met denafstand regels om werd gegaan. Ik kom zelf nog maar 2x per week buiten de deur voor boodschappen en draag braaf iedere keer een vers mondkapje, maar denk ondertussen wel dat die dingen een vals gevoel van bescherming bieden. Er zijn mensen die stellen dat als je voor het raam staat en niest met een mondkapje op en geen spetters op het raam ziet het mondkapje dus werkt. Maar volgens mij is het eerder zo dat als je goed zuurstof kan ademen door het mondkapje je ook nog veel virusdeeltjes binnen krijgt.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt29 okt. 2020 - 12:25

"Maar in Frankrijk waren mondkapjes al verplicht, dus zij waren toch beschermd?" Een flauwe aanval op de mondkapjes. Maar je geeft zelf al aan wat er mis kan zijn: " In de rij iedereen een mondkapje op, maar binnen zaten al die Fransen bovenop elkaar en aan elkaar. Even hoesten? Dan het mondkapje omlaag, want dat hoest makkelijker. Een bekende op straat? Eventjes zoenen, met mondkapje, maar ook dat die dan even omlaag werd getrokken." ls je er zo mee om gaat, dan werkt het natuurlijk niet. Bovendien gaat het er niet om dat jij niet besmet wordt. Het gaat er om dat jij niet iemand anders besmet, Jij boft maar met jouw supermarkt, waar iedereen kennelijk afstand houdt, Ik hoor vele geluiden over supermarkten waar dat absoluut niet zo is. Al houden we ons hier zo goed aan de regels volgens jou, en is het mondkapje onzin, het GAAT NIET goed hier.

ton14024
ton1402428 okt. 2020 - 20:29

Als Nederland, België en anderen nu meedoen hebben we een moker in handen.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter28 okt. 2020 - 21:49

Lijkt mij ook Ton , zijn de inlandse grenzen al dicht .

LBNB
LBNB28 okt. 2020 - 19:53

Blij dat wij niet in zo'n land wonen. Oh wacht Fransen mogen nog naar verzorgingshuizen en cafés en restaurants gaan wel dicht. Scholen blijven wel open. Los van, de bizarre avondklok lijkt dit verdacht veel op Nederland.

22 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗28 okt. 2020 - 20:42

Ik woon in zo’n land en ik ben het er mee eens dat deze maatregelen , zij het te laat, worden genomen wat is uw oplossing?

LBNB
LBNB28 okt. 2020 - 21:06

@juppe Mijn oplossing is simpel, een Zweeds beleid. Alles open en alle maatregelen op vrijwillige basis. Alleen grote bijeenkomsten van 50 of meer mensen in binnenruimten niet toestaan en accepteren dat mensen van gemiddeld 81 jaar sterven.

Paulus3
Paulus328 okt. 2020 - 21:34

Success ligt aan het doel dat ook daadwerkelijk word nagestreven. 1. Reacties wanneer de graad boven 1 licht om die er net onder te krijgen 2. Onderdrukking tot besmettingen uitzonderingen zijn. In geval 1 blijfte men maar schommelen met hoge mate van gezondheids en economiesch letsel. Het blijft een bende, meer mensen gaan dood, de economie gaat maar op en neer. In geval 2 ontstaat de situatie dat enkele gevallen en uitbraken gecontroleerd kunnen blijven door breed en gedetaileerd test & trace. Na een lockdown gaat een streek gewoon weer open. De vergelijkingen en goede en slechte voorbeelden zijn er. Tussen sucesvolle landen, zoals Taiwan, Australie, New Zeeland, Thailand, en tot op zekere graad Vietnam, Hong Kong, en Japan aan de ene kant, en achterliggende minder progressieve landen als Belgie, Nederland en Frankrijk. Worden de mensen van Nederland vertegenwoordigt door hun regering om te handelen in hun algemene willen, of zijn het maar een stelletje zetelklevers die liever kwebbelen en de schuld terug aan het volk geven?

Thuiszitter
Thuiszitter28 okt. 2020 - 21:46

LBNB - maak jij je borst maar nat dan , er komt een lockdown dat is zo duidelijk als wat. Zie net bij Jinek dat 72 % van de bevolking strengere maatregelen wil , jij hoort tot de 12% die dat niet wil. Buiten dat feit , weet je nu onderhand wel hoe onze huidige regering te werk gaat.

LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 8:27

@thuiszitter [LBNB – maak jij je borst maar nat dan , er komt een lockdown dat is zo duidelijk als wat. Zie net bij Jinek dat 72 % van de bevolking strengere maatregelen wil , jij hoort tot de 12% die dat niet wil. Buiten dat feit , weet je nu onderhand wel hoe onze huidige regering te werk gaat. ] Ja, maar er moet wel bij gezegd worden dat mensen heel de dag te horen krijgen hoe erg corona wel niet is. Onderzoeken worden maar wat graag in de media uit zijn verband getrokken en charlatans als Kuipers krijgen volledig de ruimte om angst te zaaien en te overdrijven.

Paulus3
Paulus329 okt. 2020 - 8:39

@LBNB Dat is geen 'oplossing'. Als Nederland dat ipv de huidige organisatie ingesteld waren we nu op ouderwets derde wereld niveau beland. Wat een onzin.

LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 10:12

@Paulus [@LBNB Dat is geen ‘oplossing’. Als Nederland dat ipv de huidige organisatie ingesteld waren we nu op ouderwets derde wereld niveau beland. Wat een onzin. ] Waar baseer je dit op? Waar baseer jij op dat al deze maatregelen nodig zijn? Zweden is het bewijs dat je door normaal te doen en door gezonde mensen geen rigoreuze vrijheidsbeperkingen op te leggen het land niet instort.

LaBou
LaBou 29 okt. 2020 - 10:57

"...charlatans als Kuipers..." En dat zegt een volgeling van de Hond, die vindt dat hij wel serieus genomen moet worden.

LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 12:34

@LaBou [En dat zegt een volgeling van de Hond, die vindt dat hij wel serieus genomen moet worden.] Ten eerste, de Hond onderbouwt alles veel beter. Ten tweede, ja ik vind Kuipers een charlatan, aangezien hij beweert dat we op de lijn van de allerslechtste verwachting zitten. De andere optie is dat hij niet kan rekenen, maar dat lijkt me sterk aangezien hij het toch voor elkaar heeft gekregen 3 ton per jaar te verdienen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2020 - 14:54

TPO? OmG!

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2020 - 14:57

Juppé???? en over Zweden bestaan veel misverstanden. Jongeheer Defoe woont er en ik kan Zweeds lezen al in mijn Noors beter.

vdbemt
vdbemt29 okt. 2020 - 16:19

@LBNB. Blijf jij lekker volhouden dat er weinig aan de hand is. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/28/straks-is-heel-europa-rood-a4017853. Je maakt jezelf alsmaar belachelijker.

LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 17:20

@vdbemt Ik zeg niet dat er weinig aan de hand is, maar niet zo erg als men het laat lijken. Roepen om strengere maatregelen is waanzin.

LaBou
LaBou 29 okt. 2020 - 17:37

Lbnb al-shahaf: in het Australie-topic maakte je een opmerking over farmaceuten die valse accounts aanmaakten en daar vervolgens de media over tipten. Hier noem je de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuiper een charlatan. Als dat jouw niveau is (en gezien eigenlijk al je eerdere reacties is dat zo) dan moet je niet verwachten serieus genomen te worden. Komt bij dat die de Hond geen enkele opleiding heeft die ook maar in de buurt komt van hetvakgebied virologie en/of immunologie, dus hoezo onderbouwing? Je lullt en je lult maar en het resultaat is meer en meer onzin.

LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 18:59

@LaBou Ik gaf in het Australië topic aan dat dat zou kunnen nadat jullie 14900 experts wegzetten als kwakzalvers. En ja, als Ernst Kuijpers de ene dag beweeert dat er 6000 mensen begin december in het ziekenhuis liggen en 2 dagen later eindelijk bekend maakt dat het begint te stabiliseren dan ben je een charlatan.

The Apple
The Apple29 okt. 2020 - 20:14

LBNB trekt voortdurend conclusies die naar aanleiding van het feitelijke onderzoek niet getrokken mogen worden.

LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 21:26

@theapple Geef me, maar een voorbeeld..

The Apple
The Apple29 okt. 2020 - 23:16

LBNB - Hier tel ik er al 4.

Paulus3
Paulus330 okt. 2020 - 5:57

@LBNB Op de huidige situatie in Nederland, uiteraard. Het is heel erg en meer laks zou het nog veel erger zijn. Daar is geen twijfel aan en twijfelt niemand normaal aan. Zweden bewijst niet dat er minder zieken en doden hier zouden zijn.

vdbemt
vdbemt30 okt. 2020 - 8:11

@LBNB. Zoals ik al zei: Je maakt jezelf alsmaar belachelijker.

LBNB
LBNB30 okt. 2020 - 8:43

[@LBNB Op de huidige situatie in Nederland, uiteraard. Het is heel erg en meer laks zou het nog veel erger zijn. Daar is geen twijfel aan en twijfelt niemand normaal aan. Zweden bewijst niet dat er minder zieken en doden hier zouden zijn. ] Daar twijfelen wel mensen aan hoor, jij doet aannames juist. Zelfs van Dissel pleit inmiddels voor geen strengere maatregelen en artsen van het omt Andreas Voss en zoals die kinderarts laatst bij het op1 willen geen strengere maatregelen. Het is in de ziekenhuizen voornamelijk nu zo hectisch, omdat 20% thuis zit met een kuchje of in afwachting van een positieve test.

LaBou
LaBou 30 okt. 2020 - 11:58

"Ik gaf in het Australië topic aan dat dat zou kunnen..." Je suggereerde dat het zo was, niet dat het zou kunnen. Bekend trucje om, zonder het rechtstreeks te zeggen, iets te suggereren om dan vervolgens, als je er op aangesproken wordt te stellen dat je het nooit zo gezegd hebt. Jammer voor jou maar daar trappen we niet in.

Mark Huysman
Mark Huysman28 okt. 2020 - 19:53

Duitsland wil “Nederlandse toestanden” voorkomen. Heel verstandig.

5 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter28 okt. 2020 - 21:48

Dat zeiden de Belgen ook kort geleden en zie nu wat er gebeurd in dat land. Bij de Duitsers gaat het ook hard achteruit.

LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 8:29

@MarkHuysman Nederlandse toestanden? Nederland doet het steeds beter in deze epidemie, veel beter dan Frankrijk,Spanje,België etc(met hun lockdowns en strenge aanpak). Nederland staat inmiddels 24e op de lijst doden per miljoen inwoners.

Mark Huysman
Mark Huysman29 okt. 2020 - 13:03

20ste volgens deze lijst: https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/ Waarbij aangetekend dient te worden dat het aantal echte coronadoden in Nederland volgens het CBS veel hoger ligt dan het officieel bevestigde aantal. Dat zal in meerdere of mindere mate ook voor sommige andere landen gelden, maar er zijn ook landen waar het geregistreerde aantal overeenkomt met het werkelijke aantal. België is zo’n land. En zelfs met deze versluierende cijfers heeft Nederland nog steeds 3,3 keer zoveel coronadoden als Duitsland.

itsme3
itsme329 okt. 2020 - 21:57

@Mark Huysman "Waarbij aangetekend dient te worden dat het aantal echte coronadoden in Nederland volgens het CBS veel hoger ligt dan het officieel bevestigde aantal. " Dat geld zo'n beetje voor alle landen behalve België. In Nederland ligt het dodental rond de 50% hoger dan geteld, evenals in Groot Brittanië en de VS. In Rusland en Iran ligt het ongeveer drie keer hoger dan geteld en over India, waar mensen in de goot sterven zonder dat er iemand naar omkijkt, zullen we het maar niet hebben.

Paulus3
Paulus330 okt. 2020 - 6:04

@ LBNB Wat nou man 'beter'. Het is de laatste maand omhoog geschoten en de zieken gaan weer naar Duitsland. De wereld stikt van de landen die het beter doen dan Frankrijk. Dat zegt weinig.

GoudenBergen
GoudenBergen28 okt. 2020 - 19:49

Het wordt nu echt menens.