Eigen bewijzen Frankrijk tegen Syrië... Assad: 'Beschuldigingen onlogisch'... Senator McCain: afwijzen aanvalsplan Obama 'rampzalig'...
De grootste voorstanders van een aanval op Syrië, de VS en Frankrijk, blijven druk bezig de twijfelaars te overtuigen van hun gelijk. De Franse premier Ayrault presenteerde vandaag eigen bewijzen op basis waarvan de Franse regering concludeert dat het regime Assad achter minstens drie gifgasaanvallen zit. President Obama belde de hele dag met belangrijke congresleden en had een ontmoeting met de Republikeinse senator John McCain in de hoop steun te krijgen voor zijn aanvalsplannen.
De Franse premier Ayrault (foto) presenteerde vandaag een negen pagina’s tellend document met informatie van de eigen inlichtingendiensten. Volgens de Fransen is Assad verantwoordelijk voor zeker drie gifgasaanvallen in Syrë sinds april, inclusief die van 21 augustus in Damascus. Die laatste aanval heeft volgens de Fransen tenminste 281 levens geëist, een aanmerkelijk lager aantal dan de 1429 doden die de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry noemde. De Syrische president ontkende juist in een Franse krant, Le Figaro, het gebruik van chemische wapens. Assad:
Stel dat onze militairen besluiten massavernietigingswapens te gebruiken, waarom zou je dat doen in een gebied waar onze eigen soldaten ook actief zijn en gewond raken door deze wapens? VN-inspecteurs hebben dat zelf dat geconstateerd toen zij gewonde soldaten bezochten in de ziekenhuizen waar ze werden behandeld. Waar is de logica?
Het Franse parlement debatteert woensdag over een mogelijke militaire actie tegen Syrië. In Frankrijk groeit de kritiek op de oorlogstoon van president Hollande. In tegenstelling tot Obama laat Hollande het vooralsnog niet op een stemming aankomen. De Franse president heeft voor een militaire actie niet de instemming nodig van het Franse parlement. Hij heeft volgens de grondwet wel de plicht om het parlement achteraf te informeren. Hollande heeft zaterdag nog gebeld met Obama om te herhalen dat Frankrijk vastbesloten is om actie te ondernemen tegen Syrië. De Franse bevolking is minder overtuigd: 64 procent van de bevolking ziet niets in militaire actie.
Obama krijgt steun van senator McCain
Ondertussen doet de Amerikaanse regering er alles aan om steun te krijgen in het congres. De mededeling van minister Kerry dat het gebruikte zenuwgas Sarin is, had gisteren ongetwijfeld ten doel congresleden te beïnvloeden.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken meldde bewijs te hebben in de vorm van proefmonsters dat het zenuwgas Sarin in Syrië is gebruikt. Direct na de vermeende gifgasaanval, hebben eerste hulp medewerkers de proefmonsters verzameld. Kerry:
Laat ik even toevoegen dat zich vanmorgen een zeer belangrijke ontwikkeling heeft voorgedaan, dat in de afgelopen 24 uur we door monsters die aan de Verenigde Staten zijn verstrekt, door eerste hulpverleners uit Oost-Damascus en dat haar en bloedmonsters positief zijn getest op tekenen van Sarin.
Vandaag belde president Obama de hele dag met Congresleden en had hij een ontmoeting met senatoren John McCain en Lindsey Graham, twee van de senatoren die bang zijn dat Obama’s reactie te soft zal zijn en weinig effect zal hebben op de situatie in Syrië. Beiden leken na afloop overtuigd dat het Congres Obama moet steunen. Afwijzing van de plannen zou rampzalig zijn voor de VS, aldus McCain. De senaat komt dinsdag in een openbare zitting bijeen om met de ministers John Kerry (Buitenlandse Zaken) en Chuck Hagel Defensie) te praten over Syrië.
Assad niet onder indruk
De Syrische president Assad wekt in ieder geval naar buiten toe de indruk zich geen zorgen te maken. Hij heeft in een reactie laten weten dat zijn land elke aanval van buitenaf aan kan. Assad:
De Amerikaanse dreigementen van een aanval tegen Syrië zullen ons niet wegdrijven van onze principes […] of van het gevecht tegen terrorisme gesteund door sommige regionale en Westerse landen, met de Verenigde Staten voorop.
De Syrische oppositie dringt er bij het Amerikaans Congres aan om in te stemmen met een aanval. De Syrische oppositiecoalitie zegt in een zondag vrijgegeven verklaring:
Dictaturen als Iran en Noord-Korea houden nauwlettend in de gaten hoe de vrije wereld reageert op het gebruik van chemische wapens door Assads regime. Als de vrije wereld het nalaat te antwoorden op zo’n enome overtreding van internationale normen, zullen dictators over de hele wereld worden aangemoedigd om Assads voorbeeld te volgen.
Inmiddels heeft ook Australië zich achter Obama geschaard. Alleen met morele steun overigens, van militaire hulp is geen sprake, de VS heeft daar ook niet om gevraagd. Buurland Nieuw-Zeeland wil eerst meer informatie.
Ook het Vaticaan en de NAVO hebben zich nu geroerd in de kwestie die de hele wereld bezighoudt: aanvallen of niet? Het Vaticaan roept op tot voorzichtigheid en waarschuwt voor de gevolgen van een militaire interventie in Syrië. Mario Toso, secretaris van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede.
Het conflict heeft alle ingrediënten om in een wereldoorlog te ontploffen. De weg naar een oplossing voor de problemen in Syrië kan niet de gewapende interventie zijn. Het geweld wordt daardoor niet minder. Er is integendeel het risico dat het conflict ontvlamt en naar andere landen uitbreidt.”
NAVO-baas Rasmussen liet juist weten dat de internationale gemeenschap moet reageren op het gebruik van chemische wapens. Op een persconferentie zei Rasmussen:
Het is mijn vaste overtuiging dat de internationale gemeenschap moet reageren. Anders sturen we dictators over de hele wereld het signaal dat zij chemische wapens kunnen gebruiken zonder reactie.
Rasmussen liet overigens in het midden hoe die reactie eruit moet zien.
Discussie opgelaaid na toespraak Obama
Het internationale gezelschapsspel rond de vraag of er wel of niet een militaire actie moet worden ondernomen tegen het regime van president Assad krijgt een steeds onvoorspelbaarder verloop na zaterdag. Toen hield de Amerikaanse president Barack Obama een verklaring vanuit de Rose Garden van het Witte Huis. Hierin zei de president onomwonden ervan overtuigd te zijn dat het Syrische regime van Assad verantwoordelijk is voor de dood van bijna 1500 burgers, door middel van inzet van gifgas. Obama zei ook als president van de Verenigde Staten de mogelijkheid te hebben om ingrijpen te commanderen. Toch zwakte hij dat af, door aan te kondigen dat hij eerst toestemming wil vragen aan het Congres.
Inmiddels is een verklaring uitgestuurd naar het Congres. Dit komt echter pas op 9 september weer bijeen van reces. Bovendien is het nog maar de vraag of het Congres zal instemmen met ingrijpen in Syrië, aangezien de Republikeinen er een meerderheid hebben. Marco Rubio en Rand Paul, twee Republikeinen die worden genoemd als mogelijke presidentskandidaten, zijn het al niet met elkaar eens. Rubio is voor ingrijpen, Paul is gematigder en verklaarde herhaaldelijk dat ‘het Congres de oorlog verklaart, niet de president’. Ook John McCain en Lindsey Graham, twee Republikeinen die herhaaldelijk pleitten vóór ingrijpen in Syrië, lijken zich nu terug te trekken en kondigden aan mogelijk niet in te stemmen met Obama’s plan omdat ze het te beperkt vinden.
Frankrijk kondigde eerder al aan te willen ingrijpen in Syrië. De Franse van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, zei zondag dat Frankrijk in zijn eentje niet zal ingrijpen. Het land wacht de beslissing van het Amerikaanse Congres af. “Frankrijk kan dit niet alleen doen. We hebben een coalitie nodig”, aldus Valls. Maandag spreekt de Franse premier, Jean-Marc Ayrault over de situatie in Syrië met de oppositie en de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer.
Waarom Obama plots van gedachte is veranderd en ingrijpen in Syrië uitstelt, blijft gissen. De Volkskrant heeft een uiteenzetting , op basis van bronnen tegen CNN, met de mogelijke toedracht.
In het voorstel dat Obama nu naar het Congres heeft gestuurd staat dat de actie van de VS moet ‘afschrikken, ontwrichten, voorkomen en degraderen’. Een ander doel, zoals bijvoorbeeld het omverwerpen van het regime van president Assad, is er niet.
De VN-inspecteurs keerden zaterdag terug na inspectie. De genomen monsters worden de komende week getest. Obama wil de uitkomst daarvan echter niet afwachten. Tijdens zijn toespraak zei hij bereid te zijn op te treden zonder steun van de Verenigde Naties. Hij sprak:
Ik ga zonder problemen verder zonder de toestemming van de Veiligheidsraad die tot nu toe compleet verlamd is gebleken om Assad tot verantwoording te roepen.
Nu de VS zeggen bewijs te hebben, heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de VN-inspecteurs gevraagd het onderzoeksproces te versnellen. Hij wil de resultaten van de labtests eerder zien.