De Duitse stad Frankfurt wil een einde maken aan “onzinritjes” met de auto. Het gemeentebestuur overweegt de maximumsnelheid in de stad te verlagen van 50 naar 20 kilometer per uur. “Van parkeergarage naar parkeergarage rijden of met je auto ‘showen’ moet onmogelijk worden in het stadscentrum”, aldus Wolfgang Siefert van politieke partij De Groenen.
Frankfurt am Main, zoals de stad officieel heet, wil niet per se een autovrije binnenstad, maar wel een die autoarm is. Dat is enerzijds om het klimaat te beschermen, anderzijds ook om de veiligheid van andere weggebruikers te vergroten. Volgende maand moet de nieuwe regel al ingaan, om te beginnen met een deel van de binnenstad. Die maximumsnelheid moet vervolgens stap voor stap worden uitgebreid naar aangrenzende wijken. Om automobilisten verder te ontmoedigen met de auto naar de binnenstad te gaan, verdwijnen er ook een fors aantal parkeerplekken en moet er in de buidel getast worden voor de overige plaatsen.
In veel andere Europese steden wordt ook nagedacht over het verlagen van de maximumsnelheid, al gaat niemand daarin zo ver als Frankfurt. Zo geldt vanaf volgende maand voor een groot deel van Amsterdam een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Barcelona en Parijs voerden dat al eerder in.
Dat afsluiten van autowegen en maximaal 30 km in Amsterdam heeft niets , maar dan ook helemaal niets met klimaat of veiligheid te maken . Het is de aanzet tot een nieuwe klassenmaatschappij : de academisch opgeleide gesubsidieerde elite versus de werkende lbo/mbo/hbo-ers.
preker 1. Over welk afsluiten van autowegen hebben we het? 2. Het invoeren van een maximum snelheid (bv in Amsterdam) geldt voor iedereen en niet alleen voor lbo/mbo/hbo-ers. 3. Al zal het niets met het klimaat te maken hebben, het zou een zegen zijn, wanneer in steden die maximumsnelheid 30 km. zou worden. Als je dan al van een probleem wilt spreken, dan zal de handhaving het probleem zijn. Nu al, zijn we niet in staat om een maximumsnelheid van 30, 50 of 70 in de bebouwde komt te handhaven. Zou dat het namelijk wel geval zijn, dan zou daar het milieu al genoeg mee geholpen zijn. Tenminste, dat schrijft mijn 'gezond verstand' voor.
Alleen al voor de veiligheid van de voetgangers en fietsers is 30 KM max in Amsterdan en andere steden een zegen.
Snelheidsbeperking en klasse maatschappij? Leg het verband eens uit............?
Dan zullen er nu wel nieuwe verkeersborden komen, dus: Zone 30, geldt niet voor gesubsidieerde academici. Probleem is alleen, wat doe je met academici die de afgelopen 30 jaar niet-academisch werk hebben gedaan, zoals ik?
Welkom op cursusdag 1 van de cursus: Hoe jaag je je inwoners je stad uit.
Of: hoe jaag je sommige inwoners de stad uit zodat er plaats komt voor andere.
Dit zijn plannen, wensen, graag wat we willen, opties, mogelijkheden ... realiteit is anders (en de Groenen weten dat maar vinden het een leuke tijdspassering om ballonnetjes op te laten ... loze lucht in een plastic balletje).
Ben Het kost niet zo heel veel moeite om de plannen van mensen tot luchtballonnen te verklaren. Wat echter gewoon een feit is, dus werkelijkheid, dat is er in heel veel steden heel dergelijke maatregelen genomen zijn, die u dus tot onwerkelijk verklaart.
De realiteit is dat auto’s te groot zijn voor de stad en daardoor mega inefficiënt zijn. De auto en bijbehoren neemt 55-67% van de publieke ruimte in de stad in beslag. Ruimte die dus en peper duur is en niet voor andere zaken gebruikt kan worde, zoals wonen, leven, winkelen, recreëren etc. Dus wie is er nu realistisch? Btw ik rij ook gewoon auto, heb een baan, hen nog nooit van een uitkering er gebruik gemaakt, eet vlees etc dus framing heeft geen zin.
Ik zou de verlaging alleen invoeren voor fossiele auto’s. Zo kan je elektrisch stimuleren.
Benieuwd hoe je dat in Frankfurt voor elkaar wilt krijgen. Aparte rijstroken? Lijkt mij geen ruimte voor
Waarom met het ov, als het ook met een elektrische wagen kan. Wat is daar mis mee.
Nog beter zou zijn om alleen hoger opgeleide chauffeurs , een vergunning te geven om in de stad te mogen rijden . Uiteraard alleen met een elektrisch aan gedreven voertuig .
"Waarom met het ov, als het ook met een elektrische wagen kan. Wat is daar mis mee. " Minder efficiënt, ov kan ook elektrisch. Onze transitie naar elektrisch is zeer belastend voor de grondstof rijke landen. Raki Ab heeft daar goede verhalen over verteld bij geloof ik Gijs groenteman.
"Waarom met het ov, als het ook met een elektrische wagen kan." Kortom, pedant voelt zich te goed voor openbaar vervoer.
Zo'n bakbeest van een voertuig met gewoonlijk slechts 1 passagier slurpt ruimte.
Waarom zou iemand zich te goed voelen voor het ov? Raar dat dit bij je opkomt. Bussen rijden vaak fossiel, en helaas niet elektrisch. Wat is er mis met een elektrische auto. Lekker toch. Nog los dat de bus niet bij de supermarkt komt en ik niet met 2 tassrn boodschappen en een baby lekker fiets.
Pedant, mijn oude baas had een treffende term voor jouw laatste reactie: dat is een kutsmoes.
Het is geen smoes. Het ov begint niet waar ik ben en brengt me waar ik niet zijn moet. Daarnaast rijden bij mij de bussen op fossiele brandstof. Daarom rij ik lekker elektrisch. Niks mis mee. Zei je oude baas overigens ook altijd tegen je “Frankfurt ligt in Duitsland”
Goed plan, meer auto,s uit de binnenstad scheelt lawaai, onveilgheid en lelijkheid. En bovendien is het goed voor de steeds dikker wordende Nederlander om weer eens een stukje te wandelen.
Frankfurt ligt in Duitsland en echt niemand vroeg zich dat af. Ik dacht dat het wel duidelijk was, maar voor die ene persoon die de clue miste van het comment: het is ook een goed plan voor Nederland.
Inderdaad pedant, niemand is in jouw mening geïnteresseerd. En toch blijf je onzin schrijven.
Niemand vroeg zich af of Frankfurt in Duitsland ligt. Het gaat erom dat het plan goed is.
Geweldig daar kan ik echt blij van worden. De auto is te groot en te log voor de stad. Het past simpelweg niet en de auto kost simpelweg veel te veel kostbare ruimte. Ik ben echt geen auto hater, ik geniet van de auto als ik naar een andere stad moet of op vakantie. Neemt niet weg dat ik een feestje ga vieren elke keer als de auto weer een beetje uit de stad wordt geweerd.
Ik ben reuze benieuwd of dit daadwerkelijk gaat leiden tot meer veiligheid en minder autokilometers/uren. Hopelijk over een jaar of twee een degelijke review van het geheel.
Klinkt sympathiek en Frankfurt heeft ook een geweldige metro. Wel vraag ik me af wat de gevolgen op de lange termijn zijn. Wat betekent dat voor de bewoners in de stad. Blijven die? Verandert de samenstelling? Is dat op denkbare termijn positief, negatief? Of verandert er gewoon niets, behalve minder auto’s?
Trage doseerlichten + camera bij de invalswegen plaatsen. Hoewel auto's met stationair draaiende motor ook niet goed voor het milieu is.