Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fractieleden willen een ander GroenLinks

  •  
04-02-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
sap_300_01.jpg
'Rechtervleugel' wijst koers Sap af ... Stop toenadering tot SP en 'Een Ander Nederland' ... De sappigste details uit NRC Handelsblad
Tofik Dibi, Jesse Klaver, Bruno Braakhuis en Mariko Peters willen af van de linksere koers die fractieleider Jolande Sap heeft ingezet, schrijft NRC Handelsblad. Zij willen dat de partij stopt met de toenadering tot SP en PvdA. De vier voelen zich meer thuis bij D66 en wat wordt genoemd ‘het progressieve midden’. Het vreemde is dat Sap zelf ook regelmatig afstand neemt van de SP. Kunduz blijkt niet het enige moeras van de partij.
In een groot artikel onthult journalist Derk Stokmans de aanhoudende wrevel onder de fractieleden. Het is niet alleen kritiek op Sap, ook het gerommel zelf baart onrust. In de partij worden ‘vruchteloze debatten’ gevoerd tussen ‘links en rechts’, constateert een ingewijde.
6707390447_779e452729
De belangrijkste punten:
Sommige fractieleden vinden juist dat Sap niet duidelijk genoeg kiest uit de smaken ‘progressief midden’ en ‘links’. Een fractielid: „Sap kan goed laveren, maar op een gegeven moment houdt het op en moet ze kiezen. Weet je, gezag bouw je op door de inhoud. Dat heeft ze nog niet gedaan.” 
Een gezagscrisis zou dreigen. Nu al wordt Sap openlijk afgevallen, tot in de Kamer toe:
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg aan Jesse Klaver van GroenLinks wat de status is van een plan dat Jolande Sap in 2009 maakte, om voor sommige pensioenen staatsgaranties te geven. Een nogal links plan, aldus Omtzigt. Het antwoord van Klaver: „Ik zou zeggen: de papierbak.”
Sap zelf wuift de kritiek weg. 
„Och. Een van de discussies is altijd dat je tijd nodig hebt als nieuwe leider. Maar toen ik aantrad was er unanieme, brede en enthousiaste steun van de fractie. En die is er nog.”
Volgende week komt de koers van de fractie aan de orde op het congres van de partij. 
NRC constateert dat GroenLinks oneindig worstelt met kwesties als Kunduz en het op punten steunen van het kabinetsbeleid. Met die standpunten wil de partij zich als ‘redelijk’ presenteren en de bereidheid tot dialoog in het gepolariseerde politieke landschap benadrukken. Die milde houding oogst echter weinig bijval, in de peilingen verliest GroenLinks terrein. Tegelijkertijd is de partij ook nog eens het minst succesvol in de oppositie: 
Een voorbeeld: van de 28 door de fractie ingediende amendementen op wetsvoorstellen, werden er nul aangenomen. Daarmee scoorde GroenLinks het slechtst van alle partijen in de Kamer. 
De vier leden die hun onvrede over Sap laten merken (ex-bankier Braakhuis, ex-diplomaat Peters, ex-CNV-bestuurslid Klaver en Dibi) behoren tot de stroming die de toekomst van de partij vooral in het midden van het politieke spectrum ziet. Dibi heeft al eerder gesteld dat het woord ‘links’ uit de partijnaam geschrapt zou moeten worden. De middenzoekers willen dat de partij zich afkeert van de ‘Een Ander Nederland’-manifestaties met SP en PvdA en meer opschuift richting D66. Die laatste partij zit echter niet op GroenLinks te wachten maar wil zelfstandig het gat dat in het politieke midden is geslagen door het ineenkrimpen van het CDA en de slechte peilingen van de PvdA, opvullen.
Het merkwaardige is dat Sap zelf ook steeds aangeeft geen fan te zijn van de SP. Ze verklaarde liever te kiezen voor een ‘sociaal-progressieve stroming’ met D66 dan voor de ‘conservatieve SP’. Vorige week nog klaagde ze dat de PvdA teveel opschuift  richting SP. Probleem is dat de kiezers er juist anders over denken. Volgens NRC staat het succes van een ruk naar het midden niet vast:
Recent concludeerden onderzoekers van de Universiteit Amsterdam dat voor GroenLinks verregaande samenwerking met D66 electoraal onverstandig is. „De (potentiële) kiezers van GroenLinks bevinden zich dichter bij de SP en de PvdA dan bij D66.”
De vier critici komen uit de stal van voormalig leider Femke Halsema die flirtte met het liberalisme. Vorige maand onthulde dagblad De Pers dat Halsema voor haar aftreden tevergeefs advocaat Britta Böhler heeft gepolst als opvolger.
Links, rechts of in het midden: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.