Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fotograaf Erwin Olaf (64) onverwachts overleden

  •  
20-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1485 keer bekeken
  •  
ANP-374985239

Erwin Olaf (64) is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend onverwachts overleden. Dat heeft de manager van de fotograaf namens de familie bevestigd aan het ANP.

Olaf was een van de bekendste fotografen van Nederland. De Volkskrant schrijft over hem:

Hij begon als documentairefotograaf, maar legde zich later toe op geënsceneerde foto’s. Ook deed hij veel werk in opdracht voor grote bedrijven. Olaf was homoseksueel en zette zich met zijn werk in voor de emancipatie van de lhbti-gemeenschap. Daarvoor kreeg hij een onderscheiding van het COC.

Olaf werd op 2 juli 1959 geboren in Hilversum en werd internationaal bekend met zijn werk, dat naar eigen zeggen "diversiteit viert in al zijn vormen" en zich met name richt op gemarginaliseerde individuen. Foto's van Olaf bevatten vaak een uitdagende stijl met veel naakt, die in het begin als provocerend werd gezien. Later kreeg de fotograaf vooral erkenning voor zijn werk. Olaf exposeerde in binnen- en buitenland.

De fotograaf had een bijzondere band met het Nederlandse koningshuis. Olaf ontwierp in 2013 de nieuwe Nederlandse euromunten met koning Willem-Alexander, die in dat jaar ingehuldigd werd. Vier jaar later maakte hij ook de officiële portretten van het koninklijke gezin. In 2019 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In maart van dit jaar ontving Olaf van Willem-Alexander de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die uitzonderlijke prestaties leveren op het gebied van kunst en wetenschap.

De familie van Olaf laat in een verklaring weten: "Hij was aan het opknappen, maar werd plots onwel en reanimatie mocht niet baten." De manager van Olaf liet vanuit het ziekenhuis weten dat later deze week meer nieuws zal komen over de mogelijkheid tot het nemen van afscheid.

Meer over:

nieuws, erwin olaf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Ben  Liberaal
Ben Liberaal21 sep. 2023 - 8:14

In het rijtje fotografen kan wmb ook opgenomen worden (en wel bovenaan ex equo): Ed van der Elsken en Vincent Metzel.

Martin van der Linde
Martin van der Linde20 sep. 2023 - 19:44

Ik schreef vanmiddag dat ik blij was dat ik Wilders gemist had op tv. Want ik wilde deze mooie dag niet laten verpesten. En dan gebeurt er dit.

Robbin_T
Robbin_T20 sep. 2023 - 19:23

Onverwacht, niet echt. De man leed al jaren aan longemfyzeem en wist dat dit zijn einde zou zijn. Wel jammer.

Mathijsco
Mathijsco20 sep. 2023 - 17:37

Tjee, Groot fotograaf en tevens enorm strijdbare persoonlijkheid. Eigenlijk in alles. Rust in vrede.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai20 sep. 2023 - 17:01

Prachtig werk, een groot verlies!!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 sep. 2023 - 7:08

hansdertorenkraai Helemaal mee eens!