Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Foto’s hadj-ramp wijzen uit: dodental in de duizenden

  •  
07-10-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
hadj_300.jpg
Ooggetuigen spreken van veel meer slachtoffers dan Saoedische autoriteiten toegeven
Het aantal mensen dat is omgekomen bij de ramp tijdens de Hadj, de islamitische bedevaart naar Mekka, ligt vele malen hoger dan het officiële dodental van 769. Dat melden ooggetuigen aan nieuwsorganisatie Middle East Eye (MEE).
Beeldmateriaal in het bezit van MEE , zou uitwijzen dat er ten minste 2.432 slachtoffers zijn gevallen toen pelgrims tijdens de afgelopen bedevaart in de verdrukking kwamen in Mina, net buiten Mekka. Op foto’s van alle slachtoffers, in het noodhospitaal in Mina waar mensen naar vermiste familieleden kunnen zoeken, staat een nummerreeks afgebeeld. Die nummers zouden het bewijs zijn van het veel hogere dodental. 
Een bron van MEE heeft vier dagen in het noodhospitaal doorgebracht en nam daar in het geheim foto’s. Op elk lichaam ligt een bordje met een nummer, bestaand uit drie delen, bijvoorbeeld: “36.1.22”
Het eerste getal wijst naar het huidige jaar volgens de islamitische jaartelling, 1436. Het tweede getal wijst naar de afdeling waar het lichaam is geborgen. Het derde getal is een  uniek serienummer dat aan elk slachtoffer is toegewezen. De foto’s in het bezit van MEE laten rijen lichamen zien, waarbij het laatste getal op volgorde oploopt. Het hoogste getal zichtbaar op de foto’s van MEE is 2.106, het drievoudige van het aantal waar de Saoedische autoriteiten aan vasthouden. 
Volgens de bron van MEE loopt dat aantal op tot 2.253, maar kon hij niet meer foto’s maken uit angst betrapt te worden door constant patrouillerende politieagenten. Wel stuurde hij ook nog een lijkschouwingsrapport mee, waaruit blijkt dat er ook nog eens 326 lichamen van slachtoffers van de ramp naar de stad Jeddah zijn vervoerd. Dat zou het aantal doden op 2.432 brengen, waarmee het de grootste ramp is in de geschiedenis van de bedevaart. In 1990 kwamen tijdens de hadj 1.426 pelgrims om het leven.
MEE meldt echter dat het dodental zelfs nog veel hoger kan komen te liggen, aangezien er ook nog een groot aantal lichamen naar ziekenhuizen in de stad Taif zijn gebracht. Een overzicht van de daar aanwezige lichamen is door de autoriteiten nog niet vrijgegeven. 
Ook een in het gebied aanwezige arts die door MEE is geraadpleegd en anoniem wil blijven, gelooft niet dat er “slechts” honderden doden zijn. Volgens hem wijst alles erop dat men te maken heeft met een veel grotere catastrofe dan de overheid doet voorkomen.  
Eerder al beweerden de Indiase en Pakistaanse autoriteiten dat het aantal slachtoffers uit hun landen boven de duizend lag. In een reactie daarop heeft de Saoedische overheid laten weten dat onder die doden veel mensen zaten die een natuurlijke dood waren gestorven, alsmede ongeïdentificeerde slachtoffers van een eerdere ramp waarbij een hijskraan neerstortte in Mekka. 
Maar ook Associated Press heeft al eerder gezegd dat er volgens hun berekeningen minstens 1.100 doden zijn gevallen. Een bericht wat ook het nodige losmaakte in Iran, dat volhoudt dat er alleen al onder de aanwezige Iraniërs 464 doden zijn gevallen. De Iraanse overheid maakt inmiddels melding van meer dan 4.000 slachtoffers in totaal. Een Turkse vertegenwoordiger van het Orgaan van Religieuze Zaken heeft woensdag laten weten dat hij aan een rapport werkt dat naar de Saoedische autoriteiten gestuurd zal worden. Dit rapport is gebaseerd op ooggetuigenverklaringen en stelt ook dat het dodental in de duizenden loopt. Hij eist een officiële verklaring van Saoedi-Arabië. 
Volgens de bron van MEE worden de nog niet geïdentificeerde lichamen in speciale koelwagens bewaard, omdat er geen plek meer is in de mortuaria. Ondertussen zijn nog steeds veel mensen op zoek naar hun vermiste familieleden, maar de kans om hem te vinden wordt steeds lastiger omdat de staat waarin de lichamen zich bevinden snel verslechterd. Inmiddels zouden de Saoedische autoriteiten om die reden begonnen zijn met het begraven van slachtoffers in anonieme graven. 

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 okt. 2015 - 18:58

De organisatoren van alles en nog wat daar is mannelijk, geen vrouwen die mogen meedenken en meedoen in de samenleving, daarom gaat daar alles naar de klote.. Een huis bouwen heb je niet alleen zand voor nodig maar ook cement en water !

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 okt. 2015 - 18:58

[Een huis bouwen heb je niet alleen zand voor nodig maar ook cement en water !] En daarnaast natuurlijk nog het besef dat gebeden geen huizen bouwen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai7 okt. 2015 - 18:58

Je gaat er heen om dat het een plicht is voor elke moslim, je gooit wat stenen en je raakt een grote steen aan en als je geluk hebt kom je heelhuids uit met de titulatuur hadji. Een ieder zijn verzetje, maar als je dat raken en gooien van steen met de dood bekoopt lijkt me de beloofde zaligheid en verheffing van deze club toch wat riskant. Op 31 juli 1987 stierven 402 mensen, vooral Iraniërs, in Mekka bij confrontaties met de Saoedische oproerpolitie tijdens anti-Saoedische betogingen. Op 2 juli 1990 stierven 1426 pelgrims bij paniek in een voetgangerstunnel. Op 23 mei 1994 werden ten minste 270 pelgrims gedood tijdens het stenigen van de duivel. Op 15 april 1997 vielen er 343 doden en ca. 1500 gewonden tijdens een brand in het tentenkamp in Mina. Op 9 april 1998 werden ten minste 118 pelgrims vertrapt en 180 gewond. Op 5 maart 2001 werden 35 pelgrims vertrapt tijdens het stenigen van de duivel. Op 1 februari 2004 stierven 251 pelgrims in een stormloop tijdens hetzelfde ritueel. Op 23 januari 2005 overleden ten minste 138 pelgrims doordat een voetgangerstunnel tijdens hevige regenval onder water liep. Op 12 januari 2006 kwamen 362 pelgrims om tijdens het ritueel van het stenigen van de duivel. Op 11 september 2015, bijna twee weken voor de hadj, vielen er 118 doden en raakten meer dan 230 mensen gewond toen tijdens een zware storm een bouwkraan op het dak van de Grote Moskee viel. Op 24 september 2015 vallen tenminste 769 doden door verdrukkingen in Mina, een voorstad van Mekka. Neem aan dat al deze getallen na het lezen van dit artikel wel x 10 of meer kan.

ton14024
ton140247 okt. 2015 - 18:58

2.106 of 2106?

[verwijderd]
[verwijderd]7 okt. 2015 - 18:58

Op (buitenlandse) nieuwsmedia waar Nederlandse media niets van wil weten want "te erg voor de Nederlandse gevoelige oogjes" staan filmpjes van bulldozers die lijken opstapelen en dan in kiepwagens dumpen. Maar goed, we krijgen "maatwerk nieuws" zodat zeker te manipuleren blijven en sommige dingen niet te negatief in beeld komen.

1 Reactie
PocoPoco
PocoPoco7 okt. 2015 - 18:58

Ja idd, echt respectvol gaan ze niet om met hun geloofsgenoten, echt ongelovelijk! (no pun intended)