Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Foto van Mars na landing InSight gedeeld door NASA

  •  
27-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
marsinsight
Nadat de InSight, de robotseismoloog die Mars moet gaan verkennen, gisteravond al succesvol landde op de rode planeet, is nu een eerste foto die het toestel maakte gedeeld. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA verspreidde het serene beeld via het Twitter-account van de InSight:
Na een onmetelijke ruimtereis van 482 miljoen kilometer, waar zeven maanden voor nodig was, kan de Marsverkenner nu eindelijk aan de slag. Foto’s zijn leuk, maar het doel is om de komende twee jaar in de bodem van de planeet te boren om zo de binnenkant te kunnen onderzoeken.
De landing ging overigens niet bepaald vanzelf. “Het duurt acht minuten voor een radiosignaal van ons Mars bereikt”, aldus Rob Grover, die de leiding had over de landing. “We konden de InSight dus niet door middel van een joystick in real time besturen. Alles moest automatisch gebeuren.”
De Insight, die meer dan een miljard kostte, kwam met 20.000 kilometer per uur de atmosfeer van Mars binnen gedenderd. Om af te remmen was minder dan zeven minuten de tijd. De hoek waarmee het toestel binnen kwam, was essentieel en maakte het verschil tussen in vlammen opgaan of kunnen landen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.