Joop

Forum voor Democratie stort verder in elkaar

  •  
14-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
5849893735_8f47be86f2_o

© cc-foto: yashima https://flic.kr/p/9UWeAP

Negen zetels veroverde Forum voor Democratie bij de Provinciale Staten verkiezingen in 2019. Twee jaar later is daar naar het zich laat aan zien nog maar één zetel van over. De rest is opgestapt, overgelopen dan wel afgesplitst. Statenlid Eric de Bie, oud-gedeputeerde en ex-lijsttrekker van de partij, begint een eigen partij en neemt twee andere fractieleden mee. Dat schrijft het Brabants Dagblad.
"Door het vertrek van het drietal, blijven alleen Joris van den Oetelaar en Gemma van Heusden-Wienen over in de Forum-fractie in Brabant. ,,Maar Gemma gaat waarschijnlijk stoppen”, zegt De Bie. Hij haakt landelijk aan bij Groep Van Haga – een afsplitsing van FVD in de Tweede Kamer. (…) ,,Maar ik heb wel de afweging gemaakt om niet meer terug te keren voor Forum.” Dat heeft met de inhoud niks te maken, stelt De Bie. ,,Het gaat mij erom hoe op dit moment politiek wordt bedreven door Forum, steeds op zoek naar ophef. Ik ben al die tijd loyaal geweest, maar die loyaliteit is wel eindig. Ik denk dat ik mijn doelen beter op een andere manier kan bereiken.”"
Forum vormde vanaf mei vorig jaar een omstreden coalitie met VVD, CDA en Lokaal Brabant nadat het verzet van rechtsradicale boeren tegen milieumaatregelen ertoe leidde dat het CDA de coalitie met VVD, D66, PvdA en GroenLinks opblies. De VVD trok vervolgens in mei de stekker uit de coalitie met Forum vanwege de beruchte 4 & 5 mei poster waarmee Baudet en consorten de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog bagatelliseerden. Van den Oetelaar, die (nog) als enig lid van FvD overblijft in de Provinciale Staten, maakt deel uit van het landelijk bestuur van Baudets partij.
Oud-minister Karla Peijs (CDA) heeft de opdracht een nieuw provinciebestuur te formeren. Mogelijk gaat de nieuwe partij van De Bie, Groep De Bie genaamd, daar een rol bij spelen.
cc-foto: yashima
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

PVDB2
PVDB215 jun. 2021 - 17:26

Aangezien FVD in Brabant nog 1 zetel telt en de 2kamerfractie 3 weet je wel hoe het er voorlopig uitziet bij FVD. Misschien kan Baudet er beter een eind breien. Als iemand met een immigratie achtergrond, zijn overgrootvader kwam uit Frankrijk, is het misschien tijd om terug te keren. Baudet is een wijnliefhebber en ja dan zit je goed in Frankrijk. Laat er nou net een Chateau te koop staan van Nederlandse familie die graag doet wijnen, wijnen, wijnen, is dit een mooie buitenkans voor Baudet. Kan hij de belastingcentjes die zijn kiezers voor hem opgebracht hebben door op hem te stemmen mooi gebruiken voor de aankoop van dit Chateau. Als geloofsgenoot Engel niet kan bouwen of verhuren op zijn stukje grond op Fuerteventura kan hij mooi ook daar intrekken. Kunnen ze mooi Sherry Baudetga gaan uit baten. Zolang het maar wel volgens de corona regels gaat natuurlijk...

MG1968
MG196815 jun. 2021 - 11:37

Negen reacties tot nu toe. Lijkt me wel een aanwijzing om aan te nemen dat de relevantie van het FvD nog harder gekelderd is dan (afnemende) zetenaantallen doen vermoeden. Overigens is het logisch dat iedere afsplitsing 'niets tegen de standpunten heeft'. De reden waarom de flanken gezocht worden is enorm divers (hence het losse zand en de instabiliteit) maar er is georganiseerd om die éne gezamenlijke oorzaakduiding. Als je die oorzaakduiding niet onderschrijft als afsplitsing blijft er geen enkel electoraat meer over.

1 Reactie
adriek
adriek15 jun. 2021 - 13:37

Het wachten is op een nieuwe populist. De 'merkentrouw' van de aanhang is minimaal.

PVDB2
PVDB214 jun. 2021 - 20:43

Dat dit er aan zat te komen wist je. Het is net als mensen die jaren achter een populist aan lopen en als blijkt dat de man een oplichter is die er alleen zit om zijn zakken te vullen of de punten die hij niet uitvoerbaar zijn, juridisch of financieel veel gaat kosten terwijl men weet dat het averechts effect zal hebben op de duur, ze ineens een andere richting kiezen. Om gezichtsverlies te besparen, of niet dom te lijken en natuurlijk glashard ontkennen dat men er ooit fan van was. Voor mensen die geen problemen hadden met racisme, geen benul van wetenschappelijke consensus en zich voor het karretje laten spannen van de boerensector en lobby is het om puur politiek gewin. Dan weet je dat dit vroeg of laat mis gaat. Of het nu de landelijke partij is, of de provinciale, je bent behalve hypocriet ook nog onbekwaam om werkelijk volksvertegenwoordiger te zijn. Aan populisten heb je uiteindelijk niet veel. Met als mooiste voorbeeld het idee van de kerncentrale waar de meeste mensen en later TNO wist te vertellen dat dit niet een erg grote kans had. Wat dat betreft is het net als de PVV die naar mate de jaren verstrekken steeds meer uit elkaar viel in de provincie of leden vetrokken of moesten vertrekken. Zolang er echter goedgelovige mensen zal dit voor een deel blijven houden helaas. Het is afwachten wat er gaat komen in Brabant. Men heeft een bepaald beleid dat men vroeg of laat moet bijstellen. De vraag is wanneer. In die zijn heeft Martijn van de Linde absoluut gelijk. Het is kunstmatig in stand gehouden. En dat het moreel besef kwijt is al langere tijd zo. Dat zie je ook wel op de jaarlijkse lijst van corruptie zaken die voornamelijk lokale politici betreft.

Kit2
Kit214 jun. 2021 - 20:19

De huidige chaos zal niet het plan van Baudet geweest zijn, maar ik vraag me af hoe ongelukkig hij is met de situatie. Zijn allereerste doel was het doorbreken van wat hij het ''partijenkartel'' noemde. De formatie laat zien dat de boel in de tweede kamer (met schrik niet: nu 10 rechtse partijen/fracties daarin) behoorlijk in de war aan het raken is. PvdA en GL gekrompen, CDA in crisis, d'66 ondanks de winst met de joker in handen, en VVD die nu naar rechts zijn opties heeft. Gevaarlijke misthoofden van JA21 worden zelfs gepeild voor regeringsdeelname door mevrouw Hamer. Dat gaat vast niet gebeuren, maar dit is wel het moment voor links om zich danig te herorienteren over haar positie. Als dat nu niet gebeurt is er al snel een volle generatie die nog nooit een grote PvdA heeft gezien. Job Cohen schreef een ingezonden brief in het NRC waarin hij nog even liet merken niets van de situatie te begrijpen. Hij meent dat we juist nog meer moeten doen van wat de boel in de ellende gestort heeft. Begin een eigen partij, Job. Nee21 lijkt me een goede naam. Dan kunnen wij verder.

4 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers15 jun. 2021 - 7:32

"maar dit is wel het moment voor links om zich danig te herorienteren over haar positie" Hoeveel keer heb ik dat al gehoord sinds de ommezwaai onder Paars. En het blijft maar niet gebeuren.

adriek
adriek15 jun. 2021 - 10:34

Het doorbreken van 'het partijenkartel' doet Baudet door bewust chaos te veroorzaken en daarmee het land zo ongeveer onbestuurbaar te maken. Dan kun je je afvragen wiens belang deze kwast dient. Forum is geen forum, want Thierry staat nooit open voor discussie, Forum is niet voor democratie niet want Thierry's wil is wet. Thierry heeft niets tegen de elite: Thierry _is_ de elite (er zitten anderen op Zijn Stoel.

Sonic2
Sonic215 jun. 2021 - 11:12

@ Kit Ik geloof niet in een partij kartel. De formatie laat al zien. Waar het in tegenstelling tot wat Baudet oreert niet zo makkelijk is om VVD en GL op 1 lijn te krijgen. En ik verwijs voor de rest maar naar Israel. Waar er nu een 8 partijen coalitie zetel. Waarom is dat? Omdat iedereen een schurft hekel aan Nethanyahu heeft. Het is in Nederland niet anders. Links gruwelt van PVV en FvD in ideologisch opzicht. CDA en VVD doen het meer uit electoraal opzicht. Zal ook wel deels ideologisch zijn. Net als dat het CDA het cement was onder Paars. Zijn PVV en FvD dat voor ingewikkelde VVD/CDA/ PvdA/ D66 en GL coalitie. En omdat partijen niet willen verliezen en Wilders en Baudet niet in het zadel willen hijsen, blijven dat soort kabinetten lang zitten. Het verlies uitstellen wat DenFlexwerker al terecht zei. Een stem op PVV of FvD is een stem op een kartel juist. Voor zover je daar van kan spreken. Want het is allemaal stuk losser als mensen denken. Ik denk dat veel mensen een totaal overspannen verwachting hebben van "outsiders". In Nederland werken die outsiders vooral de gevestigde orde in het zadel. De Fortuyn revolte heeft bijvoorbeeld vooral gezorgd voor het in het zadel helpen van Balkenende. Baudet heeft niets gepresteerd.

Woeki Hypo
Woeki Hypo16 jun. 2021 - 10:34

@Kit, 14 juni 2021 at 22:19, @Sonic, 15 juni 2021 at 13:12, Over de politiek van het medicijn Ivermectine, van fundamenteel belang voor de huidige epidemie (vroeg behandeling), als het werkt. Deze zaak zou een kwestie van wetenschap moeten zijn, de kwestie is echter volledig gepolitiseerd langs bekende lijnen, zowel hier als in de VS (en elders). Merkwaardig: deze politieke overeenkomst. 1 Kijk naar de motie en de uitslag 1). Een schijnbaar partijkartel. Een bekende politieke scheiding. 2 Kijk naar de video uit de VS, een clip uit een langer gesprek over het medicijn (dit langere gesprek is gecensureerd door YouTube), “US Corruption over COVID treatments (Pierre Kory & Bret Weinstein)”: https://www.youtube.com/watch?v=s2plygJcRUs Een gesprek tussen een arts / specialist en een bioloog. Zij “denken” dat het werkt, de arts behandelt echt, publiceert erover, en is geen bureaucraat. Ze hebben het ook over de houding van verschillende politieke partijen / groepen in (o.a.) de VS t.o.v. dit medicijn. Hen verbaast de houding van links of een type liberalen. Die kiezen blijkbaar niet (zelfstandig) voor de wetenschap, maar “voor” de corrupte verhoudingen in de VS. In Nederland kiezen zij “voor” de corrupte verhoudingen in Nederland. Zo lijkt het. Want het is het zelfde medicijn. Deze “grap” of tunnelvisie veroorzaakt zeer grote ellende (wereldwijd). Als het medicijn werkt 0). Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: 0) Dit schrijf ik, omdat ikzelf geen medicus of bioloog ben. 1) Hierbij: De ivermectine motie van Van Haga. Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2020–2021, 25 295 Infectieziektenbestrijding Nr. 1202 MOTIE VAN HET LID VAN HAGA Voorgesteld 12 mei 2021 De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende dat offlabel behandeling door artsen van COVID-19 met ivermectine is verboden; overwegende dat een arts eindverantwoordelijke is voor de behandeling van een patiënt; verzoekt de regering, per direct de beslissing om COVID-19 te behandelen met ivermectine aan artsen zelf over te laten, en gaat over tot de orde van de dag. Van Haga Verworpen met handopsteken. Detail stemming: Voor 26: PVV 17; FVD 5; Groep Van Haga 3; BBB 1. Tegen 124: VVD 34; D66 24; CDA 15; PvdA 9; SP 9; GroenLinks 8; PvdD 6; ChristenUnie 5; DENK 3; JA21 3; SGP 3; Volt 3; BIJ1 1; Fractie Den Haan 1.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 jun. 2021 - 12:57

De coalitie in Brabant heeft de Fvd kunstmatig in leven gehouden. Dat versterkt het idee dat een cordon wel degelijk effect heeft. Uitsluiting op grond van racistische standpunten is genoeg reden. Dat fvd 'toevallig' voor de boeren belangen opkomt en door VVD en CDA heel opportuun binnen boord werd gehaald laat zien hoe moreel failliet conservatief rechts is. Alles doen om aan de macht te blijven. Hetzelfde zie je in de VS, zag je in Israël. Omdat conservatief rechts aanhang in het midden kwijt raakt aan linkse partijen die naar het midden kruipen, zoeken ze hun heil op uiterst rechts. Dat heeft het CDA gespleten, maar ook de republikeinen in de VS. En het gevaar na het openen van die zwarte doos van Pandora is niet weg nu Trump geen president meer is of het CDA beterschap belooft. Eenmaal opgeroepen zijn die krachten moeilijk weer terug te stoppen. Op precies dezelfde manier hielpen Duitse conservatieven Hitler aan de macht. De tovenaarsleerling die de macht greep. En weer gebeurt het op een keerpunt in de geschiedenis dat conservatieve krachten proberen de moderne tijd tegen te houden. In de jaren dertig was dat de invloed van de sociaal democratie en de roep om meer macht en vrijheid voor de burger. Nu om dezelfde reden, niet voor niets worden de democraten in de VS als communisten neergezet, ook Hoekstra en Rutte willen niet te veel verandering in een keer en houden de combinatie PvdA en GL buiten de coalitie. Nu door het wegvallen van Omtzig een coalitie met Ja21 onmogelijk is is er weinig andere keus dan toe te geven aan de nieuwe tijdgeest. Want nieuwe verkiezingen wil niemand. Het maakt in ieder geval tijdelijk een einde aan het wanhopige gespartel van conservatief rechts.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen14 jun. 2021 - 14:23

"Nu door het wegvallen van Omtzig een coalitie met Ja21 onmogelijk is" Ik weet niet waar je dit vandaal haalt, maar als dit zo is dan is het goed nieuws dat Omtzigt weg valt zou ik zeggen.

EenMening
EenMening15 jun. 2021 - 6:23

"ook Hoekstra en Rutte willen niet te veel verandering in een keer en houden de combinatie PvdA en GL buiten de coalitie. " Aangezien niet alle verandering een verbetering is, kan het geen kwaad om af en toe een beetje op de rem te trappen. Om de extreme(re) partijen buiten spel te zetten, kan een regering het beste samengesteld worden uit de middenpartijen. Maar als het CDA niet mee kan/wil doen, is een coalitie van VVD-D66-PVDA-GL een reële optie. Rutte is flexibel genoeg om daarin mee te gaan.

LaBou
LaBou 15 jun. 2021 - 11:13

"Aangezien niet alle verandering een verbetering is, kan het geen kwaad om af en toe een beetje op de rem te trappen." Hadden ze dat op de rem trappen maar meer gedaan de afgelopen 10 jaar, dan was de puinhoop nu misschien een stuk kleiner. Maar toen konden ze alleen maar gas geven.

Poeha2
Poeha215 jun. 2021 - 14:45

Lablablabou: er is juist op heel veel plekken op de rem getrapt. Denk aan rekening rijden. Snap je inmiddels het verband tussen COVID en giro555? Waar is overigens de comment van kz waar je het over had, dat een bijstandsmoeder wel kon worden aangepakt?

Norsemen
Norsemen14 jun. 2021 - 11:32

” Dat heeft met de inhoud niks te maken, stelt De Bie. ,, Dat FvD racistisch is geeft niet, hoe ze hun racistische boodschap overbrengen wel. Figuren als De Bie zijn de allerergste.

1 Reactie
adriek
adriek15 jun. 2021 - 13:36

De Bie is er zoeen die het niet uitmaakt hoe, en ten koste van wie, hij in welk zadel komt, als hij maar in het zadel komt. De inhoud doet er niet toe.