Joop

Forum voor Democratie is geen partij, maar een sekte

  •    •  
17-03-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3672 keer bekeken
  •  
hertzenberger-baudet-op1

Vrijdagavond 11 maart. Het is een af en aan rijden van dure auto’s bij Hotel Van der Valk Tilburg. Studenten en leden van de Brabantse middenstand lopen goed geluimd de trappen op van het natuurstenen gebouw aan de A58. Dure kleding, glimmende juwelen en verse kapsels. Het is duidelijk niet de onderlaag van onze bevolking die op de verkiezingsbijeenkomst van Forum voor Democratie afkomt. Enkele forumleden vermaken zich, terwijl ze selfies maken met het handjevol schreeuwende antifa-demonstranten. Twee reporters van Ongehoord Nederland zoemen als bezige bijtjes om de demonstranten heen, op zoek naar een confrontatie die het uitzenden waard is.

Ik zelf ben uitgenodigd door een kennis. Of ik mijn stem wilde laten horen. Omdat ik al enige tijd van mening ben dat de FVD geen onderdeel van, maar een aanval óp ons democratisch systeem is, heb ik ja gezegd. De vijf leden van antifa laten hun stem veel harder horen dan ik. In eerste instantie ben ik overrompeld door hun felheid. Ik ben nog niet zo boos, maar maak me vooral zorgen. Dat verandert als mijn kennis een microfoon onder zijn neus geduwd krijgt van een journalist die duidelijk net uit de schoolbanken komt. ‘Ben jij homofiel?’ Ik klapper even met mijn oren. Vraagt een tv-journalist van de publieke omroep nu echt aan een demonstrant of hij homofiel is? Een kaalgeschoren FVD-lid loopt plotseling op een van de demonstranten af en roept vanuit zijn tenen: IK HAAT JULLIE! IK HAAT JULLIE ZO INTENS! De camera draait weg. Zo brengen we FVD’ers niet in beeld, toch?

Dan kom ik een bekende tegen die een manier heeft gevonden om de bijeenkomst anoniem te bezoeken. Als je jezelf aanmeldt als aspirant lid krijg je een nummer waarmee je naar binnen kan, zonder dat je Forum eerst moet verblijden met contributie. Hij weet inderdaad langs de bewaking te komen en maakt geluidsopnames van de bijeenkomst. Ik heb deze beluisterd en één ding is me nu duidelijk: we maken een grote vergissing als we denken dat Forumleider Baudet een ontspoorde gek is die opereert in de periferie van onze samenleving.

De toespraak begint als een vrolijke cabaretshow. ‘Kan dat leuke meisje daar achterin iets dichterbij komen zitten? Is er hier iemand met de auto gekomen? Gecondoleerd’. Open doekje. Baudet creëert sfeer, spreekt mensen persoonlijk aan en wacht met spreken totdat de laatste persoon in de zaal lekker zit. Hij zorgt ervoor dat de mensen zich gezien voelen. Na een wollig geformuleerd statement over hoe slecht het gaat met de Nederlandse economie, murmelend bevestigd door zijn grotendeels welvarende publiek, wordt zijn stem nog wat zachter. Dit is het moment waarop Thierry zich ‘kwetsbaar’ opstelt.

Hij vertelt over de life changing crisis die hij de afgelopen jaren heeft gehad. De offers die hij heeft moeten brengen om trouw te blijven aan zijn hart, trouw te blijven aan de waarheid. Zijn pijnlijke scheiding met de mensen van JA21. En daarom, lieve mensen, daarom begrijp ik jullie zo goed. Als een volleerde volksmenner bespeelt hij de onderbuiken van zijn publiek. Jullie voelen je toch ook onbegrepen net als ik? Zijn we niet allemaal vrienden en geliefden kwijtgeraakt omdat we voor onze mening opkwamen? Wij, de underdogs? Wij, die als enigen de hele waarheid zien maar nooit serieus genomen worden?

Ik realiseer me nu waarom het niet uitmaakt dat Baudet te pas en te onpas van mening verandert. Waarom mensen niet weglopen als zijn corona-bangmakerij niet uitkomt. Waarom mensen niet écht wakker worden als hij zijn QR-complot moeiteloos inwisselt voor een Oekraïne-complot. Hij bindt zijn achterban niet met een mening, maar met een gevoel. Het gevoel te horen bij een gemeenschap die beter is dan de rest. Hij appelleert aan het verlangen van zijn achterban om in een wereld te wonen waarin geen conflict is, omdat iedereen ‘snapt’ hoe de waarheid in elkaar zit.

Alle wetenschappelijke feiten zijn betwistbaar omdat iedereen deel uitmaakt van het complot. Rechters, journalisten, politici, ja zelfs twee derde van de Nederlanders: het is gebleken dat we ze niet kunnen vertrouwen. Instemmend gebrom zwelt aan. Wat de media ook zeggen: alles is gelogen alles moet je wantrouwen. Wij zijn net als de Joden vroeger. Iedereen is tegen ons. En daarom, beste mensen, daarom moeten wij, net als de Joden in 1946, ons eigen land oprichten.

Het is gevaarlijk zijn plan voor een eigen land af te doen als psychotisch gebazel. De FVD wil helemaal geen partij zijn in ons democratische landschap. Het is slechts een opstapje naar hun grote ambitie: een gemeenschap binnen Nederland waar iedereen het met Thierry Baudet eens is. Waar geen linkse mensen 'wonen' en al helemaal geen moslims. Een virtueel land, met een eigen cryptomunt, waarin elke andere opvatting wordt tegengehouden door eigen onderwijs, eigen media, eigen boeken. Een beloofd land zonder linkse onzin.

Hoe dat onderwijs eruit komt te zien? Freek Jansen beklimt onder luid gejuich het podium. Er was geen apartheid in Zuid-Afrika, maar slechts moedige blanke boeren, afstammelingen van onze VOC-helden en wij, hier in Nederland, hebben hen keihard verraden. Na het beluisteren van alle toespraken realiseer ik me: dit is geen democratische oppositie van een rechtse partij. Het is geen populisme, het is zelfs geen fascisme. Dit is een sekte die zijn volgelingen via de stembus werft. Een vijfde colonne van bloedfanatieke fantasten, die onze democratie en rechtsstaat wil diskwalificeren.  

Deze bijdrage verscheen ook in het Brabants Dagblad

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Olav Meijer
Olav Meijer20 mrt. 2022 - 23:16

[Het gevoel te horen bij een gemeenschap die beter is dan de rest.] [Alle wetenschappelijke feiten zijn betwistbaar omdat iedereen deel uitmaakt van het complot. Rechters, journalisten, politici, ja zelfs twee derde van de Nederlanders: het is gebleken dat we ze niet kunnen vertrouwen.] [Wat de media ook zeggen: alles is gelogen alles moet je wantrouwen.] Allemaal welbejende reactionaire onderbuik-potpourri. [Het is geen populisme, het is zelfs geen fascisme. Dit is een sekte die zijn volgelingen via de stembus werft. Een vijfde colonne van bloedfanatieke fantasten, die onze democratie en rechtsstaat wil diskwalificeren. ] FvD kan op grond van bepaalde kenmerken inderdaad een "sekte" genoemd worden, maar het bevat wel degelijk ook elementen van rechts populisme en fascisme. Onderschat het niet! Het is echt geen toeval dat Baudet contacten heeft (gehad) met personen die wel degelijk een fascistische ideologie en machtsstreven erop nahouden. En ook dat in de jongerenorganisatie neonazisme, antisemitisme en homofobie welig tieren.

Abma
Abma20 mrt. 2022 - 5:21

Er is in Rusland(oostelijk) vast nog wel gebied beschikbaar om hun Plopsa uh ....Forumland te realiseren.

Martin van der Linde
Martin van der Linde18 mrt. 2022 - 15:25

Mooi verteld. FVD heeft weinig met politiek te maken, eerder met puberale geldingsdrang en dwarsigheid. En leeghoofdigheid, ideaal voor wannabees die maar nergens erkenning voor hun status kunnen krijgen. Dat Forumland is het equivalent voor de hemel. Een plek waar iedereen naar verlangt maar nooit zal komen. Het is net zo vluchtig als de 'ideologie' van de partij.

Arend Wortel
Arend Wortel18 mrt. 2022 - 12:06

Sterk artikel, zo is het precies. Een sekte. Als experiment (hoeveel mensen zijn bereid om gezamenlijk in een parallelle, zelfverzonnen werkelijkheid te gaan leven?) zou dit fascinerend zijn, als werkelijkheid is het beangstigend. Mensen die er eenmaal inzitten, die alleen nog geloven wat ze willen geloven, komen hier op eigen kracht ook niet meer uit, dat is het griezelige.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert18 mrt. 2022 - 10:01

Dure auto's, dito kleding, glimmende juwelen, verse kapsels - doorgaans zijn dit de parafernalia en 'Habseligkeiten' die je waarneemt bij mensen die zo een en ander te verbergen hebben. Dat zal in dit geval niet anders liggen. Bij het Forum voor Democratie denk ik aan personen die bemiddeld zijn, zich miskend voelen, en die een pathologische nostalgie koesteren naar een verleden dat er nooit was. Een bijeen gefantaseerde substituut-omgeving, waarin zij zelf alleen onder gelijken kunnen vertoeven, en elke dag weer opnieuw mogen genieten van onverdiende privileges. In hun mentale sprookje komen 'arm', 'oud', en 'ziek' nooit in eigen kring voort; die fenomenen horen uitsluitend bij het onderdanige personeel in hun kasteel; en bij de slaven 'ergens daar buiten', die voor voedsel, kleding, apparaten, onderhoud, en alle gewenste luxe zorgen. Conversatie, taal, kunst & cultuur dienen bij zulke mensen andere functies, als je ze vergelijkt met normale burgers, die gezegend zijn met verstand en inlevingsvermogen. Daarom kun je hun meningen en hun algemene inzichten niet met de rede begrijpen. Ze zijn in staat om zichzelf binnen enkele zinnen al meerdere keren ernstig tegen te spreken. Het artikel van Boy Jonkergouw biedt een aardig inkijkje in dat merkwaardige universum van Thierry Baudets partij en haar aanhangers. Ik vermoed dat de auteur de invloed hiervan overschat. Het FvD is een curieus fenomeen in een overgangstijd, dat zichzelf voedt met externe aandacht en kritiek.

mijn-mening
mijn-mening18 mrt. 2022 - 6:57

Goed artikel en een beangstigende waarheid. Helaas voor sekteleider Baudet en zijn verziekte volgers. We hebben ze door en de groep die ze gaan bestrijden is erg groot. Ze willen zich buitensluiten van onze democratische samenleving en dat zal ze zeker lukken. Het verdedigen van een vrije samenleving heeft een heel krachtig wapen. De Waarheid.