Joop

Forum-fanaten oefenen op afbreken democratie: streep door NS Publieksprijs

  •  
26-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4133 keer bekeken
  •  
ANP-445473898

De NS Publieksprijs wordt dit jaar niet uitgereikt. De jaarlijkse prijsuitreiking voor het beste boek, gekozen door het publiek, werd gekaapt door aanhangers van het neofascistische Forum voor Democratie. Omdat er door een blunder van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) geen mailcheck nodig was om een stem uit te brengen, brachten veel Forum-fanaten op mailadressen van anderen stemmen uit op een complotboek van Thierry Baudet.

De gebruikte mailadressen waren onder meer van Kamerleden en bewindslieden, zoals minister Hugo de Jonge. Afgelopen weekend werd de stemming al stilgelegd zodat de CPNB een extra verificatiestap aan het stemproces kon toevoegen. Dat blijkt nu te laat om alsnog tot een eerlijke stemming te komen.

In een verklaring laat de CPNB nu weten: 

"Vanzelfsprekend is de CPNB niet lichtvaardig tot dit besluit gekomen. De NS Publieksprijs sluit nu eenmaal naadloos aan op de doelstelling van de Stichting: het onder de aandacht brengen van Nederlandse boeken en het stimuleren van lezen. Het is droevig dat door de geconstateerde manipulatie deze doelstelling nu tekort wordt gedaan."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (76)

Inzicht
Inzicht27 okt. 2022 - 7:49

Online verkiezingen en opiniepeilingen zijn maatschappelijk van groot belang. Ze tonen wie we zijn, wat we vinden en waar we naar toe willen. Een publieksprijs voor een boek hoort daar ook bij. De overheid zou ook hierin meer verantwoordelijkheid moeten nemen door tegen vergoeding een Digid identificatie en registratie van een uitgebrachte stem beschikbaar te stellen.

2 Reacties
JasDon
JasDon27 okt. 2022 - 8:31

Natuurlijk, laten we nog een paar honderd ambtenaren inzetten om een nietszeggende verkiezing goed te laten verlopen. Want even een code bevestigen per SMS is te veel werk blijkbaar.

pahan
pahan28 okt. 2022 - 4:55

Wil je de dagelijkse polls die overal te vinden zijn dan ook met een in de inkt gedoopte muis valideren?

wiowie
wiowie27 okt. 2022 - 7:20

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

pahan
pahan27 okt. 2022 - 5:02

Ik voer al sinds jaar en dag bij een verplicht mailadres billgates@microsoft.com in. Ondertussen kan je je afvragen of de vorige uitreikingen wel eerlijk zijn gegaan, de ophef nu gaat er alleen maar om dat men dit boek niet wil laten winnen.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2022 - 7:19

@ pahan Jij schrijft: Ik voer al sinds jaar en dag bij een verplicht mailadres billgates@microsoft.com in Ik denk dat je daarmee jezelf nogal voor lul zet. Gates heeft niets te maken met de verplichting een e-mail adres in te vullen. En degene die contact zocht met het bedrijf dat zoiets van jou eist ben jezelf. En je schrijft: Ondertussen kan je je afvragen of de vorige uitreikingen wel eerlijk zijn gegaan, Dat kan, maar zegt veel over je eigen opvattingen. Voor de meeste mensen is dit gewoon hun mening geven over een boek en een schrijver die ze waarderen. Die hebben niet de behoefte hier een politiek spel van te maken. En je schrijft: nu gaat er alleen maar om dat men dit boek niet wil laten winnen. Maar natuurlijk wil men dit boek niet laten winnen. Dat zou winnen zijn door manipulatie van een boek vol met complot theorieën van een politicus die zichzelf ten doel stelt mensen te beschadigen. Kennelijk is Baudet voor jou een normale politicus als alle anderen. Probeer die opvatting eens te onderbouwen? Want erg doordacht is dat niet.

pahan
pahan27 okt. 2022 - 19:18

Daan, Ik loop al een paar dagen mee op het grote boze web, dus dat is in een andere tijd ontstaan. 'Maar natuurlijk wil men dit boek niet laten winnen. ' Waarom is dat natuurlijk? Voor elck wat wils, en als er genoeg mensen zijn is het verder prima. We bepalen niet voor elkaar wat we wel en niet mogen lezen, lijkt me? De conclusie 'Kennelijk is Baudet voor jou een normale politicus als alle anderen.' vind ik bijzonder. Geen twee politici zijn gelijk, maar hij is op basis van een programma en stemmen in de kamer gekomen. Dat recht heeft elke Nederlander, wat is daar mis mee?

DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2022 - 20:41

@ pahan Jij schrijft: We bepalen niet voor elkaar wat we wel en niet mogen lezen, lijkt me? Beetje ma dat jij nu beweert dat het geen prijsvraag is maar gaat over het verbieden van boeken. Dat is niet het geval. En je schrijft: Dat recht heeft elke Nederlander, wat is daar mis mee? Aangezien Baudet en zijn partij ervoor zorgt dat andere politici bedreigt worden en hij op nog wat andere punten de politiek, de rechtstaat en ander burgers beschadigd doet zijn programma en het feit dat hij is gekozen er weinig toe. Er is alle reden om de rechten van Baudet en zijn partij aan te tasten. Daarom is hij onlangs ook voor een week geschorst. Dat jij denkt dat Baudet wel een normale politicus is maakt duidelijk dat je nogal slecht geïnformeerd bent off je van de domme houdt.

wie-0-wie
wie-0-wie28 okt. 2022 - 14:45

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

pahan
pahan29 okt. 2022 - 6:32

@Daan, Waar heb ik het over verbieden van boeken?

Het is Anders
Het is Anders26 okt. 2022 - 22:24

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

JasDon
JasDon26 okt. 2022 - 21:10

Deze frame kwam ook al op nu.nl voorbij. Nee, het is de CPNB die amateuristisch een verkiezing organiseerde. Dat daar partijen misbruik van maken is bijna een zekerheid in deze tijd. Daarom worden dit soort verkiezingen bijna altijd voorzien van extra controles. Als ze daar in vorige edities niet in zaten kan je gelijk een vraagteken plaatsen bij de eerdere prijzen. Oerdom.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2022 - 7:24

@ JasDon Jij schrijft: Deze frame kwam ook al op nu.nl voorbij. Het is geen frame het is een feit. Dat het CPNB op een dergelijke manier een verkiezing hield geeft aan dat de overweging dat dat dit soort zaken gemanipuleerd worden nogal ver bij hen vandaan staat. Dat jij van mening bent dat dit soort zaken gemanipuleerd worden zegt vooral dat jij niet op die manier naar de samenleving kijkt. Twee opvattingen dus. De ene gaat uit van het feit dat mensen elkaar belazeren de andere gaat uit van het feit dat mensen dat niet doen. Jij voelt je kennelijk comfortabel in het ene soort samenleving, bij het CPNB werken mensen die liever uitgaan van een meer positief mensbeeld. Daar gaat het over.

JasDon
JasDon27 okt. 2022 - 8:28

Zo Daan, dus jij bent onbekend met de Rene Frogers die een stapeltje van de eigen singles kocht om op nr. 1 te komen in de lokale chart? Of alle andere online stemmanipulaties die in het verleden hebben plaatsgevonden? Ik denk het niet en daarmee vind ik je reactie al weinig geloofwaardig. Er is namelijk een verschil tussen naïviteit, vertrouwen hebben in de goedheid van de mens en amateurisme. Als een goed deel van je publieke bekendheid als organisatie afhangt van een verkiezing als deze dan is het gewoon zeer amateuristisch om een verkiezing te organiseren die op de manier gemanipuleerd kunnen worden. Als ik als kind een mailtje in de mailbox van bv. Jesse Klaver had kunnen laten landen met het bericht dat hij op een boek van Baudet had gestemd zou ik het nog grappig vinden ook. Maar mensen trekken het weer uit zijn proporties en eindigen met een onzin verhaal over het afbreken van de democratie. Het is gewoon een domme boekverkiezing die waarschijnlijk al jaren de speelbal is van manipulatie.

Mardya
Mardya27 okt. 2022 - 10:09

Hulde overigens voor de reactie Pitbull, ook slachtoffer van een gekaapte poll. https://www.bbc.com/news/newsbeat-19060579

DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2022 - 11:07

@ JasDon Jij schrijft: Zo Daan, dus jij bent onbekend met de Rene Frogers die een stapeltje van de eigen singles kocht om op nr. 1 te komen in de lokale chart? Inderdaad volstrekt onbekend mee. Sowieso met alle Nederlandstalige volkszangers, hun hits en hun publiek. En ik ben wel bekend met de NS-publieksprijs. De volkszangers zullen vast hun eigen rommel opkopen hoewel dat met een app als spotify lastig is. Maar het is het deel van de samenleving dat blijkbaar wenst te leven volgens jouw normen niet de mijne. De NS-publieksprijs is al jaren een prijs van lezers van boeken die een serieuze schrijver, geen volkszanger, willen bedanken voor zijn bijdrage aan hun leesplezier en verbreding van hun wereldbeeld. De laatste twee waren Gul en Bregman. Beide schrijvers van boeken waarvoor brede maatschappelijke belangstelling was en waarvan de keuze van een heel groot lezers publiek ook heel aannemelijk is. De vraag is dus welke samenleving wil je? Die van jou waarbij de volkszanger de norm is voor iedereen? Of de norm die mijn voorkeur heeft, de norm van de lezer die belangstelling voor zaken die wat verder van zijn bed spelen? En dan gaat het niet om goed/fout of volks/elitair. Jouw samenleving spreekt mij gewoon erg weinig aan. Ik weet best dat er hufters zijn maar ik voel er niet veel voor iedereen op voorhand als hufter te zien. Dat kan altijd later. En jouw opvattingen leiden onvermijdelijk naar een samenleving met jouw normen. Dat lijkt mij niks.

pahan
pahan28 okt. 2022 - 5:02

@Daan Dit verklaart alles: 'Inderdaad volstrekt onbekend mee. ' Ik ken de man niet persoonlijk, maar heb hem bij zijn vader in de kroeg zien zingen. Goh, Bolle Jan en Manke Nelis, mooie tijden! Als je je wereldbeeld probeert op te leggen aan de goegemeente kan je natuurlijk niet star in je bubbeltje leven. En als je Bolle Jan niet snapt, snap je Nederland niet. Maar het is nog niet te laat, misschien zou je eens op zoek kunnen gaan naar mensen die wel plezier in hun leven hebben, wie weet knap je er van op! 'een plek onder de zon...'

wie-0-wie
wie-0-wie29 okt. 2022 - 9:07

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Ranonkel2
Ranonkel226 okt. 2022 - 17:48

Gaat dit niet zo met elke online verkiezing? De gene met de handigste online achterban wint. Ik kan me nog wat leuke namen voor de geest halen die op die manier "gekozen" zijn. Geenstijl ships of trainy mctrainface. Als je online verkiezingen eerlijk zal je simpelweg goede verificatie moeten inbouwen.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier26 okt. 2022 - 23:02

Je moet helaas uitgaan van de slechtheid van veel mensen inderdaad. Je hebt helaas alleen technisch commentaar.

Pater
Pater27 okt. 2022 - 2:02

Achterban activeren is één ding, manipuleren van de stemming is iets heel anders. En dat is dus wel gebeurd.

Ranonkel2
Ranonkel227 okt. 2022 - 7:46

Zoals bij elke online stemming die niet goed beveiligd is. Er is altijd iemand die een handigheidje vind. Het is niet dat er iets strafbaars gebeurt is. Het word nu alleen breed uit gemeenten omdat het om baudet gaat.

Cave Canem
Cave Canem26 okt. 2022 - 17:26

Hij blijft gewoon met provocaties doorgaan omdat hij nu eenmaal onkwetsbaar is. Alle reacties blijven steken in afkeuring en verontwaardiging en daar blijft het bij. Ruimer baan en meer onbedoelde aanmoediging om de democratie af te breken kun je je als provocateur niet wensen. Rechters zullen hem beschermen als het (ooit) tot rechtszaken komt en in de Tweede Kamer kunnen hij en van Mejeren cs hun gang blijven gaan. Vera Bergkamp grijpt toch niet in en als ze een van hen het woord wil ontnemen trekken ze zich er niets van aan, wetend dat ze toch niet achter het podium weggesleurd zullen worden. En zou dat laatste ooit wel gebeuren dat afficheren ze zich met een vals beroep op hun democratische vrijheden geveinsd verongelijkt doch met succes als slachtoffer.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier26 okt. 2022 - 23:04

Het probleem is dat mensen uit het midden hem gedogen.

Zandb
Zandb27 okt. 2022 - 5:57

Cave Canem Alles goed en wel, maar wat zou u nou doen als bijvoorbeeld een provocateur het team waar u verantwoordelijk voor bent, verziekt en u moet zich, als beschaafd mens, aan de regels houden? Denkt u nou werkelijk dat zo'n probleem opgelost kan worden zonder dat er 'nevenschade' - in welke vorm dan ook - ontstaat? En/of dat werkelijk iedereen van mening zal zijn, dat u het prima hebt opgelost?

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert26 okt. 2022 - 16:33

De bijgaande foto zegt alles - Thierry oogt als een ware zendeling, iemand die Het Licht gezien heeft. Hij kijkt verzaligd over zijn gehoor heen, naar een punt ergens ver weg in een oneindig grote ruimte. In trance doet hij kond van zijn Ultieme Inzichten, visionaire gewaarwordingen waarvan hij liefst alle stervelingen deelgenoot zou maken. De man kan zijn geluk niet op. Eigenlijk is met 'de man' te weinig gezegd. Hij is een profeet, iemand die ooit een heiligverklaring te wachten staat. Of is hij dan toch zelf ook bevangen geraakt door een reptiel uit het sterrenstelsel Draco? Laat U maar weten wat U er zelf van denkt.

3 Reacties
Nicolay2
Nicolay227 okt. 2022 - 7:15

@drs. H.C. Queyncken Tollaert “Thierry oogt als een ware zendeling, iemand die Het Licht gezien heeft. Hij kijkt verzaligd over zijn gehoor heen, naar een punt ergens ver weg in een oneindig grote ruimte.” Ik heb mensen weleens zo gelukzalig zien kijken, maar die waren opgenomen in een psychiatrische inrichting. Daar moet ook hij heen, zo snel als mogelijk.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout27 okt. 2022 - 7:47

Quiz: Is deze Leider begiftigd met het: a. sanguïnische, b. flegmatische, c. cholerische d. melancholische temperament? Kortingsbon voor een cruise naar Borealië wordt verloot onder de juiste inzendingen.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert27 okt. 2022 - 15:26

@ Hannes van Achterhout - ...en van mijn éénkoppige jury krijg je bij deze de Hippocrates-Award voor je medisch-psychiatrische vindingrijkheid. Hulde!

PamVlam
PamVlam26 okt. 2022 - 16:12

Dat Wouter Koolmees (D66) per 1 november president-directeur van de NS wordt zal er natuurlijk wel niets mee te maken hebben. Weet niet wie die prijs overhandigd maar Wouter en Theirry samen op een foto zou een mooi plaatje zijn. Maar dat gaat niet meer door. Bij D66 kunnen ze nu weer ademhalen.

2 Reacties
Gaai2
Gaai226 okt. 2022 - 21:18

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Zandb
Zandb27 okt. 2022 - 6:01

PamVlam Natuurlijk zal D66 daar iets - en dan vooral in negatieve zin - mee te maken hebben. Het is immers ook zo, dat wanneer zijn buurman hem die ochtend even aangesproken had, hij iets later dat kruispunt overgestoken was zodat hij die auto, die hem doodreed, dan net gemist zou hebben.

Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn26 okt. 2022 - 15:45

Dit is natuurlijk weer koren op de molen van de Forumfascisten. Wat zullen zij dit aangrijpen met: Zie je wel.... Heel goede actie dit!

PamVlam
PamVlam26 okt. 2022 - 15:21

Dat boek van Baudet zal nu nog beter verkocht worden. Die prijzen waar tegenwoordig zo kwistig mee worden omgesprongen zijn niet meer van politieke invloed gevrijwaard. Zo deelt het Prins Bernard Cultuurfonds 100.000 Euro uit aan de Anne Frank Stichting net op het moment dat Marc Rutte in Israel was waar hij het niet makkelijk zou hebben. Zo'n prijs helpt dan wel om je gastheren een beetje gunstig te stemmen. Dat de verenigingen die zeggen zich in te zetten voor het bevorderen van de cultuur zich zo makkelijk door de politiek laten aansturen is afbreuk aan de democratische cultuur die we altijd hebben gehad. Baudet zal blij zijn dat hij die prijs niet krijgt.

1 Reactie
Zandb
Zandb27 okt. 2022 - 6:06

PamVlam Is er iets op tegen dan, dat een boek goed verkocht wordt? Hier is en blijft sprake van vuil spel. En als dat vuile spel beloond wordt, dan betekent dat niet ineens, dat er daarom dan geen sprake meer is van vuil spel. Als het prins Bernard cultuurfonds ook een vuil spel speelt, dan verandert dat ook niet door aan wie dan ook een prijs verleend wordt.

Jonathan2
Jonathan226 okt. 2022 - 15:04

Racistische en fascistische stromingen bestaan nu eenmaal uit gluiperds, leugenaars en manipulators omdat het uitgangspunt dat zij het moreel verheven ras van de mensen vertegenwoordigen zo bespottelijk is dat ze wel moeten liegen en bedriegen om deze stelling aan te tonen. Dus liegen en bedriegen wordt een soort 2de natuur voor deze schepsels van het opperwezen. Hieronder kunt u enkele van deze schepsels bewonderen hoe ze manipuleren van de uitslag omtoveren in promoten volgens de regels.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal26 okt. 2022 - 13:58

Slim van de NS ; dat geeft hen een goede reden die Baudet geen handje en prijs te hoeven geven. Nieuwe directie heet mss Tom Poes? (of Joost want die kan goed overweg met een schicht)

1 Reactie
Zandb
Zandb27 okt. 2022 - 6:10

Bal U gelooft dus niet, dat bij deze verkiezing iets niet helemaal eerlijk - of tenminste zoals bedoeld was - verliep? De NS zag dat Baudet ging winnen en verzon deze oplossing? Omdat het nog zou kunnen ook, is de conclusie dus, dat mensen (u in ieder geval) zich wel heel erg gemakkelijk en hoe dan ook laten bedotten.

Sven Stevin
Sven Stevin26 okt. 2022 - 13:06

Er zijn verscheidene van dergelijke publieksprijzen voor auteurs van boeken of bijvoorbeeld muziekartiesten waar georganiseerde campagnes werden gevoerd door belanghebbenden, meestal aanhangers van deze of gene, en in gevallen ook in een relatie met een samen aangehangen politiek gekleurde overtuiging om via stemmenwerving de uitverkorene aan de top van de lijst te krijgen. Zwaar overdreven om dat als een actie ter beëindiging van de democratie gelijk te stellen.

5 Reacties
JoepJos
JoepJos26 okt. 2022 - 14:44

U heeft niet helemaal meegekregen dat men misbruik heeft gemaakt van emailadressen van mensen die niet zelf geen stem hebben uitgebracht? Maw. men logde in met svenstevin@outlook.com en bracht 'in uw naam' een stem uit .

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout26 okt. 2022 - 14:49

Noem er eens een paar meneer Stevin? Iets voor de vuist weg uitbrallen op een forum kunnen we allemaal wel.

Volrin
Volrin26 okt. 2022 - 16:23

"Er zijn verscheidene van dergelijke publieksprijzen voor auteurs van boeken of bijvoorbeeld muziekartiesten waar georganiseerde campagnes werden gevoerd door belanghebbenden, meestal aanhangers van deze of gene, en in gevallen ook in een relatie met een samen aangehangen politiek gekleurde overtuiging om via stemmenwerving de uitverkorene aan de top van de lijst te krijgen. Zwaar overdreven om dat als een actie ter beëindiging van de democratie gelijk te stellen." Je hebt het artikel dus duidelijk niet gelezen. De stemmen op het boek van Baudet waren niet louter het resultaat van campagnevoering. Er hebben meerdere mensen aan identiteitsfraude gedaan om het stemmenaantal omhoog te brengen.

Sven Stevin
Sven Stevin26 okt. 2022 - 17:29

@Volrin Bij dit soort wel meer voorkomende initiatieven om via manipulaties een uitslag te beïnvloeden is het juist gebruikelijk dat degenen die daaraan meedoen zo vaak mogelijk stemmen uitbrengen wat ze doen m.b.v. het aanmaken van meerdere accounts of gebruik van die van anderen. Ironisch genoeg was bij delfde NS Publieksprijs nu er ook een campagne om het boek van de Belgische arts van Ranst bovenaan de lijst te krijgen.

Zandb
Zandb27 okt. 2022 - 6:16

Sven Ja hoor, Sven, zoiets komt met publieksprijzen wel vaker voor. Vast wel. Maar..... hier gaat het om een politieke stroming, die er blijkbaar niet voor terugdeinst om dat soort vuile middelen in te zetten voor 'het goede doel'. Als u dat als zwaar overdreven beoordeelt, om de toekomst van de democratie in Frage zu stellen, moet u dat weten. Ik denk daar, misschien wel met heel velen, anders over.

MarcoG
MarcoG26 okt. 2022 - 12:57

Ze doen de democratie juist een voordeel door maar weer eens te laten zien dat stemmen zonder goede persoons check fraude gevoelig is.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen26 okt. 2022 - 14:09

In de US zijn maar bar weinig onregelmatigheden geconstateerd en daar is voor het uitbrengen van een stem niet altijd formele legitimatie vereist. gewoonweg omdat veel arme mensen die niet hebben. je kan veel ondervangen met een formeel stembiljet, daar heeft een formeel identiteitsbewijs niet veel aan toe te voegen.

Het is Anders
Het is Anders26 okt. 2022 - 22:35

@stokkickhuysen Kijkt u even naar deze video waar mensen in Amerika met een Afrikaanse achtergrond op straat gevraagd wordt of ze indentiteitsbewijzen hebben nadat witte mensenzeggen dat de gekleurde mensen die niet hebben: "Ami Horowitz: How white liberals really view black voters" https://www.youtube.com/watch?v=yW2LpFkVfYk

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 okt. 2022 - 11:03

@Hetisanders 'In dit meer zitten alleen maar witte zwanen, dus zwarte zwanen bestaan niet', zoiets? En dat dan gebruiken om iemand anders kwalijk weg te zetten. Scherp is anders.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk26 okt. 2022 - 11:43

Klinkt als hoe de uitslag van het Eurovisie songfestival wordt gemaakt. Wie won er de laatste keer ook alweer? Dat deze boekenclub een slecht systeem gebruikt om hun stemming te houden komt nu aan het licht door een paar politici die hun boek promoten. Alleen was dat niet de bedoeling.

2 Reacties
JoepJos
JoepJos26 okt. 2022 - 14:45

Oekraine won. Engeland tweede. Hoe kunt u dat zijn vergeten.

Jonathan2
Jonathan226 okt. 2022 - 15:07

Nieuw frame opvragen bij Thierry en co want manipuleren van de uitslag is wat geheel anders dan promoten. Wel knap dat je zelfs dit vaststaande feit probeert te manipuleren.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert26 okt. 2022 - 11:42

Tja - je kunt het FvD en zijn supporters enkele kwaliteiten niet ontzeggen. Men heeft daar beslist gevoel voor disruptie, dynamiek, en innovatie. Die lui zijn eersteklas gamechangers en shapeshifters. Zo bezien passen ze perfect bij de economische terreur die wereldwijd dominant is: het neoliberalisme. Ze hebben hun volgende project al panklaar, en dat is: een nieuw kiessysteem voor de Nederlandse politiek. Gemeentelijk, provinciaal, landelijk? Alles zal via de revolutionaire CPNB-methode verlopen. Gezellig thuis achter je laptop stemmen, glaasje wijn erbij. Geen gedoe met dat langdradige formulieren tellen meer; het verloop kan live op de televisie gevolgd worden, via een indrukwekkend live-event dat opgeleukt wordt door de populairste Nederlandse volksartiesten en onze beste DJs. Af en toe zal er wat reuring zijn omdat klimaatactivisten het podium oprennen en zich hier of daar vastlijmen. Ik verwacht dat er dan BOA's met een wapenstok vanachter de coulissen komen toeschieten om hun ding te doen. Ach, ik voorspelde het aftreden van Liz Truss ook al correct. Waarom zou ik het bij dit thema bij het verkeerde eind hebben? Wij leven in een krankzinnige tijd.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt26 okt. 2022 - 11:49

Dat doen we zeker. In veel opzichten verontrustend. Wat betreft de FvD kwaliteiten een kleine nuancering. Domheid is geen kwaliteit. Hoe dom kun je immers zijn om de emailadressen van D66ers of GL ers te gebruiken en dan denken dat dat niet opvalt.!!

Nemo2
Nemo226 okt. 2022 - 11:38

Wat een ongelofelijk amateurisme van die CPNB, zo'n verkiezing te organiseren zonder een beetje degelijke check op (eenvoudige) stemfraude. Overigens is het niet onmogelijk dat dat boek van Baudet bij een goed gecontroleerde stemming toch nog verkozen zou worden, dankzij het activisme van zijn aanhangers Dat is nu eenmaal het risico van zo'n open internetstemming. Wellicht is dat ook de reden dat de verkiezing niet gereset wordt, want wie weet zou de verkeerde het winnen.

Gerygrr
Gerygrr26 okt. 2022 - 11:26

Afbreken democratie? Je hebt hier democratie laten kapen door VVD en CDA hun verdeel-en-heerstactiek en dit is het uiteindelijke gevolg…. Er was al gewaarschuwd door de SP. En het antwoord van velen was: Jullie van de SP zijn populisten, jullie zijn racistisch! Dat lijkt me evenmin bevorderlijk voor de democratie!

Sonic2
Sonic226 okt. 2022 - 11:10

Het is toch fantastisch dat we elke dag kunnen genieten van die "frisse rechtse wind" van Forum. Wat zullen de mensen die hier op gestemd hebben blij zijn. En wat mogen wij die mensen dankbaar zijn. Ook de "helden" die dit gesteund hebben. Hoe moet dit over een paar jaar eigenlijk gaan, vraag je je af? Deze radicalisering moet wel in geweld eindigen. Waren het maar Forum fanaten. Ik denk dat dit redelijk "normaal" gedrag is voor Forum kiezers/ aanhangers. De holocaust is er in ieder geval niet bij geweest. Al die verraders die aan de verkeerde kant stonden en nog steeds staan, gun ik niet anders. Ik vind het vooral erg voor de mensen die hier al lang geleden ver afstand van deden. Ik spreek overigens liever niet in termen van verraders, maar dat is in dit geval nog extreem mild. Het zit niet ver meer af van NSB stemmen in 1935

4 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk26 okt. 2022 - 11:38

Je spreekt wel over verraders, meerdere keren zelfs. Maar dat is jouw denkwereld. Heel simplistisch.

Sonic2
Sonic226 okt. 2022 - 14:54

@ Ik heb altijd ongelijk De simpele denker zijn de haters en demoniseerders van mij hier. Zoals u. Die mijn avatar zien en dan los gaan. Ik ben op vrijwel alle dossiers de nuance zelf. Of het nu om woke versus niet woke gaat. Of het om de EU gaat. En als het om (duur) klimaatbeleid gaat. Zelfs als het over immigratie beleid gaat. Dus dat is al een volledig fout beeld wat u (bewust?) voorschotelt. Er zijn 2 dingen waarvoor ik de nuance los laat. En dat zijn dingen die absoluut 0,0 nuance en tolerantie verdienen. Dat zijn rechts radicale hooligans en de ongekende sloop van de sociale zekerheid. En het zijn verraders inderdaad. Ik zie ook nergens inhoudelijk weerwoord op wat ik zeg. Niemand hier die het ook maar echt durft op te nemen voor Forum. Mopperen en zaniken over de toon. En net doen alsof Wilders beter is. Dat zie ik veel mensen doen. Het heeft u weer 2 likes opgeleverd. Daar zal het u wel om te doen zijn. Mij bashen scoort hier. Dus dat zal de achterliggende gedachte wel geweest zijn

Hansch2
Hansch226 okt. 2022 - 15:41

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Sonic2
Sonic227 okt. 2022 - 9:47

@ Hansch Alles wat hier Forum steunt of gedoogt of andere foute rechtse partijen moeten zich diep schamen. Ook al de likes gevers aan IKAONGELIJK. Die hebben pas lef. Er compleet naast zitten. Ondertussen de realisten schofferen en het verzet hekelen. Als ik PVV of Forum had gestemd, was ik hier niet eens geweest. Ik had me diep, diep, diep in een hoekje lopen schamen. En het vooral stil gehouden. Zou u ook moeten doen. U stond volgens mij ook aan de verkeerde kant. Nederigheid zou u zeer sieren. En met u andere "rechtse" reageerders. U heeft het over lef. Ik vind dat u en andere hier( IKAG en nog een paar) erg veel lef hebben. Jullie kleunden gigantisch mis. Jullie hebben dat nooit erkend. En jullie stonden aan de verkeerde kant en foute kant. En nog steeds dus. Ik zou ook een heleboel excuses hebben aangeboden. Moet je sowieso doen als je "rechts" ben. Je excuus aan bieden voor het falen van CD/ LPF/ LN/ TON/ PVV/VNL en Forum. Dat is allemaal nog tot daar aan toe. We maken allemaal fouten, maar dan ook nog een grote mond hebben. Dan ook nog het verzet lastig vallen. Dat maakt het extra beschamend en verrot. Ik had het in mijn vorige betoog over 1935. Het zal tot 2035 duren voordat onfatsoenlijk rechts hun excuus aan biedt. Niet dat ik ze dat zie doen. Maar wat moet dat volk zich toch diep schamen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde26 okt. 2022 - 11:03

De achterban heeft er een handje van de boel te flessen. In 2017 werd Baudet gekozen tot politicus van het jaar. Al bij de eerste stemmen die binnen kwamen rezen er twijfels. Bij nader onderzoek bleek dat FVD stemmers zich massaal hadden ingeschreven als VVD stemmer waardoor hun stem 15 keer meer gewicht kreeg. EenVandaag had dat bekend kunnen maken en Baudet kunnen onttronen maar wilde geen gezichtsverlies en geen fvd vuurtje opstoken. Maar het was wel de laatste keer dat zij zelf de organisatie ervan deden.

Joop  den Uil
Joop den Uil26 okt. 2022 - 10:53

Het waren niet de beste boeken die genomineerd werden ... trouwens: wie leest er nog een boek in de trein ? Je hebt je aandacht veel meer nodig voor ''andere'' zaken.

Pjotr4
Pjotr426 okt. 2022 - 10:35

Dat de prijs toch niet wordt uitgereikt nadat iedereen een verificatiecode moest invullen, geeft te denken. Dan kun je altijd een prijs weigeren uit te reiken als de uitslag je niet bevalt.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier26 okt. 2022 - 10:55

Daar moet jij aan denken en niet aan die smeerlappen van de FvD?

Zandb
Zandb26 okt. 2022 - 12:00

Pjtotr De prijs wordt niet uitgereikt dus is er ook niemand die hem kan weigeren. Maar afgezien daarvan, heb ik nieuws voor u: Om welke reden dan ook, kun je altijd een prijs weigeren.

Coolplayer
Coolplayer26 okt. 2022 - 12:21

Fraude verdient geen prijs.

Pjotr4
Pjotr426 okt. 2022 - 10:32

Ik ben het tegenovergestelde van een forumfanaat, maar heb wel op het boek van Baudet gestemd omdat de meeste media onvoldoende kritisch zijn op het corona- en inentingsbeleid van dit kabinet.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier26 okt. 2022 - 10:56

Een boek van Baudet over Corona? En daar stem jij op? hahahahahaha.

Zandb
Zandb26 okt. 2022 - 12:05

Pjotr U hebt op het boek van Baudet gestemd. Bedoelt u daar mee te zeggen dat u bewezen hebt kritisch te zijn?

Norsemen
Norsemen26 okt. 2022 - 12:25

Tuurlijk Pjotr

Volrin
Volrin26 okt. 2022 - 16:20

"Ik ben het tegenovergestelde van een forumfanaat, maar heb wel op het boek van Baudet gestemd omdat de meeste media onvoldoende kritisch zijn op het corona- en inentingsbeleid van dit kabinet." Dit is het equivalent van je gordel niet omdoen omdat niet iedere dode of gewonde voorkomen wordt door het dragen van een gordel.

Boer-Breekt-Klomp
Boer-Breekt-Klomp26 okt. 2022 - 10:32

De site: " ...De nominaties bestaan uit de zes bestverkochte, oorspronkelijk Nederlandstalige boeken van het afgelopen jaar (van 1 juli tot 1 juli). Iedereen kan stemmen op een van deze zes boeken of op een boek naar keuze. ..." Tja daar zul je hem hebben: Op Een Boek Naar Keuze. Dit is vast de laatste keer dat de organisatie deze *vrije* optie biedt. De genomineerden van 2022 zijn: " ...1 Claudia de Breij, 2. Susan Smit, 3. Esther Verhoef, 4. Suzanne Vermeer, 5. Annejet van der Zijl, 6.Michael Pilarczyk. ..." Dhr. Baudet & Zijn Bergrede zit niet door zelfstandig gegeneerde verkoop in de top 6. Anders stond hij nummer 5 of 6. Dat vervolgens je achterban vals speelt, zegt iets over het gebrek aan mores binnen deze club. Het emailadres van Minister de Jonge is niet publiek. Misbruik van geheime emailadressen is voer voor de BVD.

GeenProbleem
GeenProbleem26 okt. 2022 - 10:24

Geen twee factor Authenticatie ingesteld, amateurs.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier26 okt. 2022 - 10:58

Heb jij wel eens een enquete site gezien waar ze twee factor authenticatie hebben ingesteld? Hoe zie je dat überhaupt voor je? Verplicht telefoonnummer opgeven oid? Waarom begin je over de authenticatie terwijl het duidelijk is dat de fascisten van FvD de boel bewust hebben gesaboteerd?

Volrin
Volrin26 okt. 2022 - 16:19

@oproerkraaier "Waarom begin je over de authenticatie terwijl het duidelijk is dat de fascisten van FvD de boel bewust hebben gesaboteerd?" Omdat ze alleen in staat waren te saboteren omdat er geen controle werd uitgevoerd op de ingevoerde e-mailadressen.

GeenProbleem
GeenProbleem26 okt. 2022 - 17:21

@kraaier 'Verplicht telefoonnummer opgeven oid?' Ja, of verificatie per email; allemaal niet zo spannend en vrij normaal in de IT wereld.

Marcus A.2
Marcus A.226 okt. 2022 - 10:02

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Jan Jansen6
Jan Jansen626 okt. 2022 - 9:54

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Gaai2
Gaai226 okt. 2022 - 9:53

''De gebruikte mailadressen waren onder meer van Kamerleden en bewindslieden, zoals minister Hugo de Jonge.'' Stemmen per email, post etc. Het is al zo vaak geprobeerd en steeds zijn er weer problemen. Zolang de gewenste resultaat de uitkomst is hoor je niks maar zodra dat niet het geval is begint het gezever. Nu gaat het hier gelukkig slechts om een boekenprijs maar je moet er toch niet aan denken dat dit WEER gaat gebeuren bij verkiezingen van groter gewicht. Bijvoorbeeld bij massaal stemmen voor nationale verkiezingen achter een of andere voordeur (in plaats van gecontroleerd op een stembureau) en die stem dan opsturen met een of andere postbode. Dan is immers ook op voorhand al bekend dat niet aantoonbaar is dat die verkiezing rechtmatig is verlopen. Dan weet je dus wel hoe het met de democratie in dat land gesteld is. Die is er niet ook al zullen machthebbers en hun media roeptoeters anders beweren. Hoe het nu kan zijn dat derden het email-adres van een ander (CDA De Jonge e.d.) gebruiken is mij een raadsel. Dat zal dan wel vaker gebeuren?

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens26 okt. 2022 - 11:48

@ Kees Jij schrijft: Bijvoorbeeld bij massaal stemmen voor nationale verkiezingen achter een of andere voordeur (in plaats van gecontroleerd op een stembureau) Als mensen niet achter een voordeur kunnen stemmen is er achter die voordeur een groter probleem. Er is dan sprake van een of meer bewoners die andere gezinsleden onderdrukken. Dat probleem is dan groter dan alleen het uitoefenen van het stemrecht. Je tekst is dus vooral bedoeld als smoes om sommige groepen het stemmen onmogelijk te maken. Overigens is de echte demonstratie van frauduleuze verkiezingen de door jouw held Poetin georganiseerde referenda in de door Rusland bezette gebieden. Daar werden de stemmen opgehaald bij de burgers thuis door Kremlin aanhangers vergezeld door militairen die met de loop van hun geweer aanwezen waar het kruisje moest komen. Over deze nogal dubieuze referenda heb jij helemaal geen opmerkingen gemaakt. Blijkbaar zijn stemmingen waarvan de uitkomst aansluit bij jouw extreem rechtse en nationalistische opvattingen volgens jou altijd democratisch en daar waar de uitslag jou niet bevalt is het proces frauduleus verlopen. En: het email-adres van een ander (CDA De Jonge e.d.) gebruiken is mij een raadsel. Met E-mail adressen gaat het trouwens net zoals met Joop accounts. Die kan je als je een beetje handig bent in alle soort en maten zelf maken. Net zoals jij doet met enige tientallen Joop-accounts.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 okt. 2022 - 14:15

Kees lult recht Amerika na dat probeert arbeiders tegen te houden te stemmen. Oh nee, wacht, dat zijn zwarte arbeiders, die tellen minder.

Volrin
Volrin26 okt. 2022 - 16:17

"Stemmen per email, post etc. Het is al zo vaak geprobeerd en steeds zijn er weer problemen." Bron? https://bipartisanpolicy.org/report/mail-voting-is-safe-secure/ https://www.towson.edu/news/2022/study-tu-professors-graduates-finds-mailin-votingsecure.html "Nu gaat het hier gelukkig slechts om een boekenprijs maar je moet er toch niet aan denken dat dit WEER gaat gebeuren bij verkiezingen van groter gewicht. " Je bent appels met peren aan het vergelijken omdat het CPNB niet de minste voorzorgsmaatregelen hadden genomen. Dit in tegenstelling tot de overheid bij de laatste verkiezingen. "Hoe het nu kan zijn dat derden het email-adres van een ander (CDA De Jonge e.d.) gebruiken is mij een raadsel." Je had alleen zijn adres nodig. Dat is het hele punt. Er werd niet geverifieerd of er wel daadwerkelijk door de Jonge werd gestemd.

Ivan61
Ivan6126 okt. 2022 - 9:44

Zij oefenen niet meer zij zijn bezig om deze maatschappij te ontwrichten. Journalisten onder druk zetten en nu dat. De harde kern van FvD loopt braaf achter profeet Baudet en voert alle opdrachten uit. Nu is afwachten hoeveel mensen hier gaan deze actie goedpraten.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk26 okt. 2022 - 11:41

Het was ook een goede actie. Niets ondemocratisch of ondermijnends aan. Maar blijf vooral in jouw bubbel.

Karingin
Karingin26 okt. 2022 - 15:41

Stemfraude is dus niet ondermijnend in de bubbel van IHAG, die in de echte wereld natuurlijk IHNG heet

Ivan61
Ivan6126 okt. 2022 - 16:53

IkHebAltijdGelijk, Blijf jij braaf achter jouw profeet lopen. Natuurlijk ga jij dat ontkennen en alles onder de vrijheid van meningsuiting stoppen. Baudet en zijn aanhang zijn fascisten en zij zijn te laf om uit de kast te komen.

ZonderNaam2
ZonderNaam226 okt. 2022 - 9:29

CPNB had ook gewoon vanaf het begin checks in moeten bouwen dat er op uniek ip-adres en geldig e-mail gecontroleerd wordt. Want deze keer is het Forum die de verkiezing kaapt, maar als je de boel zo open laat staan is dat volgende keer weer geenstijl of één of andere Instagram influencer.

2 Reacties
r v b
r v b26 okt. 2022 - 10:49

e-mail adres is volledig vrij om te zetten naar wat je wil, bestaand en onbestaand. Een gratis gmail account heeft al de mogelijkheid voor een vrijwel eindeloos aantal adressen. Meerdere ip adressen is ook geen enkel probleem.

vdbemt
vdbemt26 okt. 2022 - 11:51

Dat is natuurlijk waar. Dat is slordig te noemen. Wat FvD flikt, is bedrog. Dat is van een andere orde.

Volrin
Volrin26 okt. 2022 - 9:29

Snap niet waarom ze de verkiezingen niet gewoon kunnen resetten.

2 Reacties
ZonderNaam2
ZonderNaam226 okt. 2022 - 9:49

Of gewoon het boek van Baudet diskwalificeren vanwege bewezen stemfraude.

LaBou
LaBou 26 okt. 2022 - 10:30

Waarom zou je iets gemakkelijk doen als het ook moeilijk kan.

oproerkraaier
oproerkraaier26 okt. 2022 - 9:20

Wat een ploerten zijn het ook. Ik ken er gelukkig geen 1 persoonlijk.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk26 okt. 2022 - 11:42

En daar hebben we het gescheld weer.

Sonic2
Sonic227 okt. 2022 - 13:54

@ IkHebAltijdOngelijk Waar scheldt oproerkraaier eigenlijk? Ik weet niet of ik het ploerten had genoemd, maar dat is een kwestie van formuleringen. Wat vindt u zelf van Forum? Clowns? Of vindt het centrum rechts? Ik ben oprecht benieuwd. En waarom is wat Forum doet dan normaal? En waar om moeten we voor Forum overdreven respect hebben? Waar hebben ze dat dan aan verdiend? Op welke prestaties? Verklaar u eens nader. Overigens bent u ( samen met heel wat andere rechts radicalen hier) wel de laatste die andere de maat mag nemen over schelden.