Joop

Fort Europa: Libische kustwacht schiet op bootvluchtelingen

  •  
02-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
215 keer bekeken
  •  
libischekustwacht
De Libische kustwacht schiet op bootjes met vluchtelingen om te voorkomen dat zij Europa bereiken. Dat blijkt uit een video die de Duitse ngo Sea-Watch heeft gemaakt. Op de beelden is te zien hoe de Libische kustwacht een boot met vluchtelingen achtervolgt. Mannen in uniformen schieten zeker twee keer op de boot. Ook probeert de kustwacht de overvolle vluchtelingenboot te rammen.
“De EU moet de samenwerking met de zogenaamde Libische kustwacht onmiddellijk beëindigen”, vindt Felix Weiss van Sea-Watch. De EU sloot ruim vier jaar geleden een deal met Libië om vluchtelingen tegen te houden. De Libische kustwacht moet mensen oppakken die naar Europa willen gaan. In ruil daarvoor krijgt Libië 200 miljoen euro van de EU.
Sinds begin dit jaar heeft de Libische kustwacht bijna 15.000 mensen tegengehouden – een record. De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties maken bezwaar tegen deze praktijk. In Libië is nog altijd een burgeroorlog aan de gang, en opgepakte vluchtelingen worden opgesloten in onmenselijke detentiecentra.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (94)

The Apple
The Apple4 jul. 2021 - 5:33

Sommige extreem rechtse medeburgers betogen dater niet op de vluchtelingen werd geschoten, maar dat het om waarschuwingsschoten gaat. Alsof het bedreigen van vluchtelingen met dodelijk geweld niet tegen de mensenrechten zou zijn. ] Mini is van mening dat het vrijwel uitsluitend illegale immigranten betreft die niets in de EU te zoeken hebben. Er zijn procedures die tot doel hebben om vast twe stellen of het om vluchtelingen gaat of "illegale immigranten". De dreiging met dodelijk geweld dient om ze de toegang tot die procedures te verhinderen. Jonkheer is van mening dat als er wordt ingebroken de politie het recht heeft de achtervolging in te zetten in een poging het gespuis te pakken en daarbij ogen waarschuwingsschoten mag lossen. Als de oinbrekers ongewapend zijn en geen geweld hebben gebruikt is de beschieting vanuit een helicopter met een machinegeweer disproportioneel. Sarajlija vraagt zich af of heel Europa dan schuld draagt aan -bijvoorbeeld- de conflicten tussen Armenia en Azerbeidzjan en Jemen of de etnische zuiveringen in Ethiopia. Het verdrag inzake vluchtelingen -dat ook door Nederland is ondertekend- geldt ten aanzien van ALLE vluchtelingen, -ook vluchtelingen in het geval van conflicten waar Europa of de EU part noch deel aan heeft. adamgmail is van mening dat mensensmokkel is een industrie geworden die meer winst oplevert voor de smokkelaars dan bijv. drugs. Die vergelijking is zo slecht nog niet, omdat in beide gevallen het probleem zijn oorsprong vindt in het verbod en de prijs zal stijgen naarmate de missie gevaarlijker wordt. Net als de "War on Drugs" is de oorlog tegen de vluchtelingen daarom bij voorbaat een verloren oorlog. Je van Ka slaat de spijker op de kop met de stelling dat de belangrijkste factor waardoor het probleem in stand wordt gehouden ligt in de economische ongelijkheid tussen landen. Overigens laten de cijfers zien dat de Westerse economieën de grootste profiteurs zijn van die economische ongelijkheid en dat de zogenaamde "ontwikkelingshulp" in vergelijking daarmee slechts een aalmoes is - https://www.youtube.com/watch?v=uWSxzjyMNpU

5 Reacties
Ivan61
Ivan614 jul. 2021 - 11:49

The Apple, Jij hebt moeite met begrijpend lezen of verdraai jij bewust wat ik schreef. Opvang van vluchtelingen en de verdragen staan los van mij duidelijk gestelde vraag. Als je iets niet begrijpt dan kan jij mij gerust vragen dan leg ik je dat geduldig uit.

The Apple
The Apple4 jul. 2021 - 15:56

Sarajlija : "Volgens Paul is Europa schuldig aan alles. Op dit moment zijn er 51 staten in Europa. Zijn al die landen even schuldig? Zijn de resterende 49 landen medeschuldig aan spanningen tussen Armenia en Azerbeidzjan? Is hele Europa medeschuldig aan etnische zuiveringen in Ethiopia? Hoe zit dat met de vergeten oorlog in Jemen?" Ik citeer gewoon wat er staat.

Ivan61
Ivan614 jul. 2021 - 17:49

@ The Apple, Dat kan je maar waar sloeg jouw vorige bericht op?

The Apple
The Apple5 jul. 2021 - 0:34

Dat Je van Ka de spijker op de kop slaat met de stelling dat de belangrijkste factor waardoor het probleem in stand wordt gehouden ligt in de economische ongelijkheid tussen landen. terwijl de cijfers laten zien dat de Westerse economieën de grootste profiteurs zijn. Twintig procent van de mensen consumeert 80% van de beschikbare middelen en aangezien méér niet kan, zal de productie en distributie van die beschikbare middelen drastisch moeten veranderen

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 jul. 2021 - 7:10

Je hoeft niet extreem rechts te zijn om te geloven dat men wettig wapens kan gebruiken. Dat geloven zo'n beetje alle mensen die een landelijke gemeenschap onder de wet steunen. Of ze vluchtelingen zijn valt nog te bezien. Daar zijn procedures voor. Dat kunnen ze in welk land dan ook doen. Inclusief Libie. Als het alleen maar om economische ongelijkheid gaat, die is er altijd, en dan gaat het niet over vluchtelingen onder het verdrag., maar alleen maar om iets wat je arbitrair een vluchteling wilt noemen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jul. 2021 - 1:10

Schoten ze om te doden? Anders zie ik het probleem niet zo. Het is gewoon hun baan om illegale boten te stoppen. Liever niet in de SAR vam Malta maar gezien dat die zo dichtbij is, zijn zulke dingen te verwachten.

3 Reacties
The Apple
The Apple5 jul. 2021 - 0:36

Alsof het bedreigen van vluchtelingen met dodelijk geweld om te voorkomen dat ze asiel komen aanvragen geen inbreuk op de mensenrechten zou zijn.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 jul. 2021 - 7:14

Een waarschuwingschot is geen moord bedreiging. Ze kunnen nog steeds een aanvraag doen, in Libie. Tot die uitkomst zijn ze niet vluchteling bevonden. Het is normaal dat wapens wetting kunnen worden gebruikt zonder schending van de wetten, en daarmee ook zonder schending van mensenrechten in context gezien.

The Apple
The Apple6 jul. 2021 - 0:18

Paul Spijkers: "Een waarschuwingschot is geen moord bedreiging." Kapitalistenlied - https://www.youtube.com/watch?v=CzxSVgzevzw

adamgmail
adamgmail3 jul. 2021 - 15:09

"Yesterday #Seabird witnessed a brutal attack by the so-called Libyan Coast Guard deep in the Maltese SAR zone."- Ten eerste is het niet "so-called Libyan Coast Guard", maar deze organisatie bestaat echt. Net als de Nederlandse politie of de Franse brandweer. Ten tweede is de Maltese SAR gebied (Search and Rescue), dusdanig naar het zuiden opgeschoven dat het tegen de Lybische territoriale wateren grenst. Elk migrant die de territoriale wateren van Libië verlaat komt automatisch in de Maltese SAR terecht (de facto dus in de EU). Ten derde, mensensmokkel is een industrie geworden die meer winst oplevert voor de smokkelaars dan bijv. drugs: 1. je hebt geen productiekosten (ze zijn er al), 2. deze mensen kunnen zichzelf transporteren van A naar B (lagere transportkosten), 3. zij kunnen dienen om goederen te vervoeren (dus zij zijn een smokkelwaar maar nemen tegelijk andere smokkelwaren mee), 4. zij kunnen jarenlang illegaal geld blijven genereren (zwart werk, prostitutie, onderwereld).

Ivan61
Ivan613 jul. 2021 - 11:17

Paul, Apple en andere schreeuwgenoten, Als ervaringsdeskundige en iemand die nu ongeveer 10 uur per week met begeleiden van vluchtelingen bezig is moet ik toegeven dat jullie weinig van begrijpen. Andere mensen in hokje plaatsen is makkelijk maar wat schiet je daarmee op. Volgens Paul is Europa schuldig aan alles. Op dit moment zijn er 51 staten in Europa. Zijn al die landen even schuldig? Zijn de resterende 49 landen medeschuldig aan spanningen tussen Armenia en Azerbeidzjan? Is hele Europa medeschuldig aan etnische zuiveringen in Ethiopia? Hoe zit dat met de vergeten oorlog in Jemen? Elke 18 plus persoon en zeker een gezonde man die uit oorlog is potentiele misdadiger. De kans dat hij niet gevochten heeft is nihil. Ik praat uit eigen ervaring. Levenslange trauma's en andere obstakels om te wennen aan normale rustige leven in een vreemde land eist ook zijn prijs. Van de week werd een Syrier veroordeeld in Duitsland. Kunnen jullie onrust onder lokale bevolking begrijpen? Niemand van Nederlandse bevolking of regering heeft mij destijds uitgenodigd om hier te komen. Dat deed ik zelf en daarvoor heb ik mensensmokkelaars ingehuurd en betaald. Daarmee heb ik paar internationale wetten overtreden. Dat werd mij kwijtgescholden en omdat ik mijn verhaal kon met bewijzen onderbouwen werd ik in asielprocedure genomen. Mensen die voor armoede en honger alles achter zich laten hebben volgens mij veel zwaarder dan ik destijds. Jij ziet alles verdwijnen en verdampen en kiezen tussen verhongeren of levensgevaarlijke tocht te ondernemen lijkt mij duivelse dilemma. Ik zou al die mensen meteen vaste baan geven maar dat is onmogelijk. Collectieve schuld aanpraten en zonder enige plan mensen opvangen helpt niemand. En mensensmokkel in stand houden is misdaad tegen menselijkheid.

5 Reacties
Je van Ka
Je van Ka3 jul. 2021 - 13:10

"En mensensmokkel in stand houden is misdaad tegen menselijkheid." Dat kan wel zo zijn, maar de belangrijkste factor bij het in stand houden is toch gewoon de economische ongelijkheid tussen landen, niet het immigratiebeleid van de EU? En wat die veroordeelde Syriër betreft: Nee, ik begrijp dus niet waarom dat onrust veroorzaakt. Het is een incident. Maak je druk om dingen die er echt toe doen.

Ivan61
Ivan613 jul. 2021 - 13:47

@ Ja en Ka, Economische ongelijkheid zal altijd blijven. Dat moet verkleind worden door welvaart eerlijk te verdelen. Stap 1 zou zijn alle defensie budgetten voor 2 jaar in een fonds stoppen Dat is genoeg geld om grootste problemen duurzaam op te lossen. Er blijft genoeg geld over om misdaad en corruptie te bestrijden. Wij kunnen vanuit gaan dat Mladic bij jou kan schuilen toch?

Satya
Satya3 jul. 2021 - 15:19

Dus met de Libisiche kustwacht samenwerken is een noodzaak? Zie de link die ik beneden plaatste naar een artikel van de correspondent. Europa zal gewoon zijn eigen aandeel in migratie moeten bekijken. Dan zul je oplossingen vinden en heb je recht van spreken naar anderen. Tot die tijd is Europa onderdeel van het probleem en niet van de oplossing, let wel onderdeel van niet de enige factor.

Je van Ka
Je van Ka3 jul. 2021 - 19:41

@Sarajlija, Ik heb niet de benodigde kennis tot mijn beschikking om goed in te kunnen schatten hoe realistisch dat plan is, maar als ik er van uit ga dat je gelijk hebt resten me nog steeds deze twee vragen: Hoe helpt dit de mensen die de buitengrenzen van de EU al hebben bereikt? En als er nu al geen draagvlak is om op een humane manier met die mensen om te gaan, waar moet dan de politieke wil vandaan komen voor zo'n onderneming? En dan hebben we het nog niet eens over de vraag of, in de omstandigheden waaarin we nu leven, westers consumentisme wel zoiets kan verdragen als de verheffing van mijnwerkers in de kopergordel. Om maar wat te noemen. Dat maakt het voor de politieke elite ook niet bepaald aantrekkelijk om hier echt werk van te maken, zelfs als het ze niet uit zou maken wat het volk er van vindt. En die laatste zin vind ik een beetje flauw. Misschien verdiend na mijn wat botte afwijzing van de zorgen van Duitsers, maar nog steeds flauw. Tuurlijk hoef ik Mladic niet in mijn huis te hbben. Het gaat natuurlijk om de vraag hoeveel mensen je buiten wil houden om te garanderen dat er niet een Mladic binnen komt.

Ivan61
Ivan613 jul. 2021 - 21:19

Je van Ka, Jij kan dat flauw vinden maar vroeg jij zelf om. Het systeem moet eigenlijk waterdicht zijn en geen enkele misdadiger toelaten. Een dame uit Bosnie heeft haar verkrachter in plaatselijke supermarkt gezien.Verkrachting vond plaats in een concentratiekamp. Wij staan tot ons heupen in stront en dat bedoel ik wij in West/Noord Europa en de rest van de wereld staat veel dieper in. Wij kunnen niet de wereld reden in ons eentje en daarom is broodnodig dat andere landen die vermogend zijn ook eindelijk beseffen dat op deze manier niet verder kan. Indonesia is aan instorten door besmettingen en in Zuid-Afrika bijna zelfde verhaal. Dan is gewoon wachten tot dat mensen hier naar toe komen. Dat zou ik ook doen. Deze crisis gaat ons allemaal aan en dat moeten wij samen oplossen, Dat klinkt idealistisch maar anders is snel afgelopen met mensen op deze planeet.

The Apple
The Apple3 jul. 2021 - 6:04

Sommige extreem rechtse medeburgers betogen dater niet op de vluchtelingen werd geschoten, maar dat het om waarschuwingsschoten gaat. Alsof het bedreigen van vluchtelingen met dodelijk geweld om te voorkomen dat ze asiel aanvragen niet tegen de mensenrechten zou zijn. Mini -fascist: "Het betreft vrijwel uitsluitend illegale immigranten die niets in de EU te zoeken hebben." rvb: "Het zijn vooral echte vluchtelingen, illegale immigranten zijn zeldzaam. Mini-fascist: "Hoe weet je dat?" We hebben asielprocedures om dat vast te stellen Mini-fascist. Mochten het nou geen vluchtelingen zijn, dan kun je ze altijd nog met de dood bedreigen, -alleen is dat dan wel strafbaar in Nederland

3 Reacties
The Apple
The Apple3 jul. 2021 - 6:18

Jonkheer: "Stel er wordt ingebroken in je huis, de politie krijgt de dieven in het vizier maar de heren vluchten in hun auto. Mogen de agenten dan de achtervolging inzetten in een poging het gespuis te pakken? Mogen ze waarschuwingsschoten lossen?" Met een machinegeweer vanuit een helicopter, om te zorgen dat jij je zilveren kandelaars terugkrijgt? Parbleu mijn waarde, gaat dat niet wat ver?

YvonneS2
YvonneS23 jul. 2021 - 10:47

Mogelijk wilt u mij nu ook beschuldigen van extreem rechts. Alleen het is een feit dat de mannen in het water schoten en niet op de boot Neemt niet weg dat men dit niet had mogen doen De benadering van ngo's is evenzo fout om u maar vol te blijven houden in de communicatie van 'so-called Libyan coast guard' en hun te commanderen te doen van wat zij zeggen Incl klagen dat men geen Engels spreekt Van enig reflectie is weinig sprake, zoals men ook weinig rekening houdt met de werkelijkheid van de Libische kustwacht. Zoals het delen van de informatie dat de kustwacht een onderzoek heeft ingesteld naar aanleiding van het incident. https://twitter.com/rgowans/status/1410762977154932738?s=20

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jul. 2021 - 1:16

Libie heeft ook procedures. Dus die kunnen dat ook vaststellen. Je kan niet zomaar zonder vergunning door alle grenzen heen. Doe nu niet alsof Nederland de wereld al bezit.

Paul250371
Paul2503713 jul. 2021 - 4:05

Ik denk dat als de mini's, de jonkheren, de kazen en de Xen op de lagere school geen pleister op hun oog hadden en bij gym niet als laatste gekozen werden omdat een bal vangen lastig was, ze wellicht hun minderwaardigheidscomplex niet op "anderen" hadden gebotvierd.

2 Reacties
Norsemen
Norsemen3 jul. 2021 - 15:08

Inderdaad ja.

JasDon
JasDon3 jul. 2021 - 17:24

"ze wellicht hun minderwaardigheidscomplex niet op “anderen” hadden gebotvierd." Aldus paul0, de beschaving zelve.

Paul250371
Paul2503713 jul. 2021 - 3:26

De kogels komen zoals gewoonlijk van rechts. Rutte heeft bloed aan zijn handen met zijn Libië deal.

michellekepen
michellekepen2 jul. 2021 - 20:06

"Fort Europa: Libische kustwacht schiet op bootvluchtelingen" Korte zin. Deondanks twee keer op het verkeerde been gezet. Maar ik voeg er meteen aan toe, dat sommigen zich wel heel graag op het verkeerde been laten zetten. - vluchtelingen? Knap dat iemand dat op afstand kan bepalen! (misschien gaan solliciteren bij de iND? Daar kunnen ze dergelijke expertise wel waarderen!) - schiet op...? ooit wel eens van de uitdrukking 'een schot voor de boeg lossen' gehoord?

4 Reacties
Satya
Satya3 jul. 2021 - 11:25

Schuldig tot het tegendeel bewezen is dus geen mensenrechten voor deze mensen.

michellekepen
michellekepen3 jul. 2021 - 12:35

Satya: "Schuldig tot het tegendeel bewezen is dus geen mensenrechten voor deze mensen" Geen idee wat je nu weer loopt in te vullen. Schijf helemaal niet over "schuldig". Maar wel over twee! keer op het verkeerde been zetten. Zie de twee streepjes. Maar de inhoud van mijn reactie, daar ga je dus niet op in. Sterker nog, daar ga je opzichtig aan voorbij. Niet voor de eerste keer overigens! Dat roept de vraag op: waarom wél reageren op een specifeke reactie? Maar de inhoud van die reactie, negeren? En dat voor de zoveelste keer!

Satya
Satya3 jul. 2021 - 15:22

Michel "– vluchtelingen? Knap dat iemand dat op afstand kan bepalen!" Als zij zich, waarschijnlijk volkomen terecht, als vluchteling omschrijven dienen ze zo beschouwt te worden tot het tegendeel bewezen is. Je weet wel rechtsstaat.

michellekepen
michellekepen3 jul. 2021 - 18:33

Satya, "Schuldig tot het tegendeel bewezen". Waar dat 'schuldig' op slaat, nog steeds niet duidelijk! Wie is waar dan schuldig aan? samengevat: - zondermeer bij voorbaat als vluchteling betitelen - ik zet daar een vraagteken bij - maar 'expert' Satya weet én dat deze mensen zichzelf zo omschriiven, én dat dit waarschijnlijk volkomen terecht is! Terwijl de praktjkcijfers van immigranten uit die contreien, keer op keer anders uitwijzen! Nog eentje die zo bij de iND zou kunnen, volgens zichzelf...

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 jul. 2021 - 15:53

Ik stel me zo voor dat als die kustwacht zich onbespied had gewaand deze mensen ergens op een kust waren aangespoeld.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 jul. 2021 - 15:44

Als ik sommige reacties lees wordt me gewaar hoe simpel, schaamteloos abject en haatdragend het rechtse gedachtegoed is, natuurlijk kunnen we niet iedereen opvangen, daar geen misverstand over, het is geen eenvoudig probleem, maar als het betekent dat mensen op dergelijke manieren het leven bedreigd wordt moet je je afvragen waartoe dit gedachtegoed leidt, als mensen zo onverschillig over leed en leven doen dan weet ik dat fascisme niet ver weg is, 44.000 mensen, kinderen, vrouwen en mannen hebben het leven gelaten op zoek naar een veilige haven, who cares.

7 Reacties
Mini2
Mini22 jul. 2021 - 16:11

'atuurlijk kunnen we niet iedereen opvangen, daar geen misverstand over, het is geen eenvoudig probleem, maar als het betekent dat mensen op dergelijke manieren het leven bedreigd wordt moet je je afvragen waartoe dit gedachtegoed leidt,' Je bent echt niet 'links' of 'rechts' als je ziet dat je niet zomaar 150.000 mensen kunt binnenlaten.

Karingin
Karingin2 jul. 2021 - 16:59

Toen ik dit gisteravond las was ik niet eens geschokt...business as usual, migranten worden al jaren als ongedierte behandeld, het is gewoon beleid. Mensen vinden het hooguit erg dat "de goeden onder de kwaden lijden" - "gelukszoekers" zijn blijkbaar de kwaden. Medemenselijkheid is blijkbaar afgeschaft toen ik even niet oplette

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 jul. 2021 - 18:55

“Toen ik dit gisteravond las was ik niet eens geschokt…business as usual, migranten worden al jaren als ongedierte behandeld, het is gewoon beleid.” Dat niet alleen, tot de dag van vandaag bestaat er slavernij, in Afrika en M.O, geen spoortje solidariteit van onze gekleurde landgenoten waartoe ook ik behoor, die op 1 juli hun slavernij verleden herdenken, waardeloos vind ik het.

Karingin
Karingin2 jul. 2021 - 19:54

Nee Minimuis, daar gaat het helemaal niet over! Niemand zegt dat "wij" de hele wereld moeten opvangen, behalve slechtse eikels die zeggen dat "links" dat zegt, om de discussie dood te slaan en omdat ze te dom en onverschillig zijn om zich af te vragen wat oorzaak, gevolg en eventuele oplossingen zijn. Waar het om gaat is dat mensen wiens enige "misdaad" is dat ze op op zoek zijn gegaan naar veiligheid en/of een beter bestaan als beesten behandeld worden - en jij en velen met jou vinden dat wel prima, of op zijn minst onvermijdelijk en begrijpelijk. . Dat is het níet, het is niet normaal als je het oké vindt dat er op mensen geschoten wordt, dat je vindt dat het redden van drenkelingen - ongeacht of ze dat zelf veroorzaakt hebben - strafbaar zou moeten zijn, dat je mensen terug wil sturen naar landen waar ze gewoon niet veilig zijn. Ik ga niet eens in discussie over het verschil tussen een "echte vluchteling" en een "gelukszoeker" en het feit dat jij en de jouwen er zonder enig bewijs heilig van overtuigd zijn dat de meesten onder die laatste categorie vallen, want dat doet er niet toe. Het zijn ménsen, en die behoor je menselijk te behandelen. We hebben de doodstraf helemaal afgeschaft in Nederland, je kan seriemoordenaar zijn en dan nog laten we je leven. Maar migranten mogen dood vallen van jou, want dat is waar het in de praktijk op uitdraait. Nee sorry, ik heb geen behoefte aan je "nuance", want er is geen enkel argument dat je kunt aandragen dat deze manier van handelen rechtvaardigt

Paul250371
Paul2503713 jul. 2021 - 3:31

"Je bent echt niet ‘links’ of ‘rechts’ als je ziet dat je niet zomaar 150.000 mensen kunt binnenlaten." Je bent wel xenofoob rechts als je dit soort onzin opschrijft. We hebben niet eens het fatsoen om zwervers brood, bed en bad te gunnen omdat ze vluchteling zijn (ook autochtone zwervers kunnen de tyfus krijgen btw) . We nemen geen kinderen op als een kamp in de fik staat en jij denkt dat dit / jouw rechtse geteisem 150.000 mensen binnen laat. De schoften komen alleen op het getal 150.000 als het om aandeelhouders en subsidie voor boeren, vissers en grootkapitaal gaat.

YvonneS2
YvonneS23 jul. 2021 - 10:50

Alleen klopen uw aannames ook niet Ten eerste heeft de kustwacht alleen al dit jaar bijna 20.000 mensen van het water gehaald Lopen er rond een miljoen migranten en vluchtelingen vrij in Libie rond. Leven zij net als de Libiers in een uitdagende omgeving, met de nodige onzekerheden Waarbij zij meer mogelijkheden hebben dan menig Libier. Inclusief een inkomen

Satya
Satya3 jul. 2021 - 11:42

"Dat niet alleen, tot de dag van vandaag bestaat er slavernij, in Afrika en M.O, geen spoortje solidariteit van onze gekleurde landgenoten waartoe ook ik behoor, die op 1 juli hun slavernij verleden herdenken, waardeloos vind ik het." Exact de reden dat ik mij aan bij1 stoor. Akwasi die zijn grachtenpand al aan het uitzoeken was als schadevergoeding. Het was om van te huilen.

Ivan61
Ivan612 jul. 2021 - 14:43

Voor de mensen die niet willen begrijpen geef ik nog een keer uitleg. Als je geld geeft aan criminelen ben jij strafbaar. En mensensmokkelaars zijn criminelen. Zwart-wit bekeken zijn al die mensen die in bootje stappen in overtreding en zij maken criminelen nog rijker. Iedereen weet dat de meeste van deze mensen zo wanhopig zijn en eigen leven en ook van kinderen op het spel zetten om in Europa terecht te komen en veilige en betere leven te hebben. Mijn maag draait om als zij vernederend voor gelukszoekers worden uitgemaakt. Wie is geen gelukszoeker? Er is een aanpak door alle betrokkene landen nodig en niet alleen door EU. Zonder dat wordt dat steeds erger. Als eerste alle boten daar weg sturen en mensensmokkelaars oprollen.

17 Reacties
Mokker
Mokker2 jul. 2021 - 16:00

Mee eens, maar sommigen vinden het blijkbaar toch belangrijker om 'Europa' een schuldgevoel aan te praten dan mensensmokkelaars aan te pakken die verantwoordelijk zijn voor het levensgevaarlijke transport waarbij al het risico voor de vluchtelingen of gelukzoekers is..

Satya
Satya2 jul. 2021 - 16:40

Kadafi deed dat. Die wilde kapitaalvlucht vanuit de sub Sahara naar het westen tegengaan en geen fiat geld meer voor grondstoffen. Dus moest dood. Het Marrakesh verklaring is onderdeel van die aanpak. De criminele Afrikaanse leiders die hieraan meewerken moeten worden berecht door hun bevolking. Het westen is voornamelijk verantwoordelijk voor deze ellende en nu hebben ze misdadigers op migranten losgelaten. https://www.goudhub.com/een-munt-door-goud-gedekt-het-gaddafi-verhaal/ https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/meedogenloze-libische-kustwachtcommandant-opgepakt-als-spil-in-wrede-mensenhandel~b71b4ad8/ Geen excuus voor dit soort daden. Migreren is niet illegaal. Wat voor jou een terrorist is kan voor mij een verzetsstrijder zijn. Zie bv de Keniaanse maumau. Europa begaat hier een grote misdaad.

Karingin
Karingin2 jul. 2021 - 16:43

Die aanpak komt er niet. Er worden gewoon weer nieuwe "deals" gesloten met enge regimes, die dan onze grenzen moeten "bewaken", want dat klinkt zo lekker daadkrachtig....maakt niet uit dat het niet werkt, dat het een chantagemiddel is, dat corrupte grensbewakers zelf als mensensmokkelaar fungeren, dat mensen mishandeld en beroofd worden, zelfs de dood in gestuurd, dat zogenaamd veilige landen helemaal niet veilig zijn...het maakt allemaal niet uit, want mensen zoals jij en ik, die geschokt en verontwaardigd zijn dat we dit allemaal faciliteren (want dat is er aan de hand), wij zijn in de minderheid. De meerderheid is voor een Fort Europa (zelfs als ze tegen de EU zijn), waar ongewenste elementen uit geweerd worden...het kan natuurlijk niet zo zijn dat iedereen maar vrij is om te gaan en staan waar die wil, dat mogen alleen westerse menschen

Ivan61
Ivan612 jul. 2021 - 17:36

Mokker, Klopt, dat is echt kwestie van lange adem en menselijk blijven. Satya, Gaddafi is 10 jaar dood, Niet zo lang geleden hebben paar leiders behoorlijke bedragen van Merkel namens EU gekregen om immigratie te reguleren. Jij kan Europa blijven schuld geven als je dat blij maakt maar dat is onterecht. Wat voor jou een terrorist is kan voor mij een verzetsstrijder zijn. Dat zeggen sommige over Mladic ook.

Satya
Satya2 jul. 2021 - 17:38

Mokker Europa is schuldig. Wie betaalt deze misdadigers? Schuldgevoel aanpraten? Nee pragmatische oplossingen gebaseerd op mensenrechten en rechtvaardigheid. Dat jij daar een jammer verhaal van maakt dat een rijke bevolking slachtoffer zou zijn is aandoenlijk. https://decorrespondent.nl/7703/hoe-de-eu-de-libische-hel-financiert/355370202-9e6af362

Je van Ka
Je van Ka2 jul. 2021 - 19:30

Mokker, niemand zegt dat jij je schuldig moet voelen voor het gedrag van de Libische kustwacht. Niemand zou er ook wat aan hebben als je dat wel deed. Maar het feit dat je je zelfs in deze context, bij de mildste kritiek op een nogal abstract concept als Europa, al genoodzaakt voelt 'onze' en daarmee je eigen persoonlijke moraliteit te verdedigen is wel degelijk iets om je voor te schamen.

Stheno
Stheno2 jul. 2021 - 19:56

Satya 1840u, "Zie bv de Keniaanse maumau. Ik ga daar nogmaals in mee, tenminste als een repliek deze ene keer wel verder komt dan t eigen toetsenbord. Je verdediging van de Kikuyu is aimabel en de Engelsen waren zeker geen lieverdjes. Maar als je niet (voor) Mau Mau was dan was je je leven in Kenya niet zeker, als Kenyaan, denk IS praktijken zoals levend begraven. Mau Mau heeft in absolute zin meer Afrikaanse slachtoffers gemaakt dan de Engelsen, om even een beeld te geven. Wat jij vrijheidsstrijders noemt heeft heel veel (eigen) Afrikaanse slachtoffers gekost, door eigen zeer extreme wreedheden. De ruim meer dan 1000 jarige overheersing en slavernij vanuit Arabische landen behoren blijkbaar niet in jouw geschiedenisboekje thuis: je hebt maar 1 schandpaal, merk ik. Want 60-70 jaar ellende i.c.m. een oplossing is voor jou belangrijker dan 1500 jaar ellende zonder oplossing, beste Satya. En 'toevallig' bleef het ook bij die 65 jaar. In andere landen niet, zie je Niger opmerkingen bij HvdH. De 800,000 huidige slaven (dixit HvdH) is al bijna 10% van wat Europa (laat staan NL) in enkele eeuwen heeft vervoerd naar oa Suriname. En NL had ong 5% aandeel in die slavenhandel.. Om het door te laten dringen: er zijn NU meer slaven in Niger dan dat NL ooit overgenomen heeft van Afrikaanse stammen in al die eeuwen bij elkaar.

Paul250371
Paul2503713 jul. 2021 - 3:35

Mokker. Europa is ook primair verantwoordelijk voor de walgelijke kampen en de mensensmokkelaars. Europa is 100% verantwoordelijk voor het laten verrekken en verzuipen. Europa is de oorzaak van de mensensmokkelaars.

Mokker
Mokker3 jul. 2021 - 9:46

@Je van Ka Zoals je kan zien zijn er op dit forum wel degelijk figuren die vinden dat Europa/Het Westen totaal verantwoordelijk is voor wat er dan ook aan misstanden plaats vindt in de wereld. Alsof Afrikanen een soort peuters zouden zijn die nog te jong zijn om verantwoordelijk te worden gehouden voor hun eigen daden.

Satya
Satya3 jul. 2021 - 11:35

Stehno Op de Kikuyu is genocide geprobeerd te plegen door de Engelsen, omdat er mau mau tussen zaten. De Keniaanse knechten van de Engelsen waren vergelijkbaar met de NSB, hielpen de Engelsen deze genocide te plegen, vrouwen verkrachten, martelen van mensen en doden voor de Engelsen. Wat hebben Arabieren hiermee te maken? Dat leed heb ik nooit gezien, dat leed door de Engelsen wel, mijn opa's en oma's hebben dat meegemaakt en daardoor is dat wat mij raakt. Afrikaanse slavernij is een Afrikaanse aangelegenheid, het staat los van de misdaden door Europa gepleegd. Ik ben op een Europees forum aan het reageren. Wat Afrikanen doen maakt het Europese niet minder erg, het is enkel afleiden van andere misdaden met andere daders. Wat uit de aanklachten tegen Dan Gertler duidelijk blijkt is dat deze twee misdaden, Afrikaanse en Europese vaak een overlap hebben, het houdt elkaar in stand. Op wie moet ik mij in Europa richten.

Je van Ka
Je van Ka3 jul. 2021 - 11:35

Ja, verstandige mensen richten hun kritiek inderdaad liever op de culturen en systemen waar ze zelf deel aan nemen omdat ze daar mogelijk nog enige invloed hebben. Wat ik bekritiseer is de neiging om dit soort kritiek meteen op jezelf te betrekken. Zo van: 'iemand bekritiseerd Europees beleid en ik ben Europees dus ik moet me nu verdedigen'. Zoals ik hierboven al suggereerde, niemand hier is geïntresseerd in jouw individuele moraliteit. Niemand boeit het ook iets of jij je bevoorrechte positie in de wereld 'verdient'. Mensen willen gewoon dat dit leed stopt.

Satya
Satya3 jul. 2021 - 11:36

Mokker In de evolutie naar de moderne wereld zijn wij peuters. Daar wordt vol misbruik van gemaakt.

Satya
Satya3 jul. 2021 - 11:41

Sarajilja Europa betaald NIETS aan Afrika, het geld uit Afrika gaat naar Westerse landen zoals ik zo vaak heb aangetoond. Kadafi reguleerde migratie. Het is Obama geweest met Europese bondgenoten dat dat evenwicht heeft verstoord. Waarom zouden de gevolgen van dat verstoren van dat evenwicht niet OOK door Europa worden gevoeld? Zij verstoorden dat evenwicht. 85 % van de vluchtelingen wordt al in de regio opgevangen. Volgens mij is een volks dat in opstand komt tegen mensen dat hun vrijheid beperkt op een gewelddadige manier een strijd voor vrijheid.

Satya
Satya3 jul. 2021 - 12:04

Stehno Na een paar minuten wordt besproken wat er werkelijk in Kenya is gebeurd! Dit is dus wat mijn opa en oma hebben gekend en ik moet over Arabieren beginnen? Dit is voor mij geen abstract gegeven maar een gebeurtenis waar ik mensen om heb zien huilen en zie huilen. Ik besef mij terdege dat ook Afrikanen deze dingen doen want familie van mij trouwde met Tutsi en hebben die genocide ook gekend, ook daar huilen we om. Waar ik zeer tegen protesteer is het proberen uit wissen van de Europese kant, vooral met argumenten maar Afrikanen...... of Arabieren..... Ik erger mij kapot in Kenya, aan de ene kant een huis met waterglijbaan in de tuin die je in Nederland alleen bij openbare zwembaden ziet en aan de andere kant kinderen die uit vervuilde plassen drinken. Dan denk ik het is tijd voor revolutie al zijn we daar evolutie technisch niet aan toe want stammen spelen nog een te belangrijke rol. Dat neemt niet weg dat ik de Europese bedrijven en landen die hier op prooien geen verwijten maak. Dat zal ik altijd blijven doen. Hier de behandeling van de Kikuyu. Dit mag niet uitgewist worden of gebagatelliseerd of geschiedvervalsing hieromtrent. https://youtu.be/UtBKDMN2U4s

Ivan61
Ivan613 jul. 2021 - 12:39

@ Satya https://ec.europa.eu/netherlands/content/afrika-en-de-europese-unie-een-partnerschap-voor-de-toekomst_nl https://www.europarl.europa.eu/factsheets/nl/sheet/180/africa https://www.europa-nu.nl/id/vhcmelu5xgfm/europese_maatregelen_in_verband_met Lees en neem dat waar. Zoals ik schreef Khadaffi is 10 jaar dood en dat is oude verhaal. Ben jij Arabische lente vergeten? Als een volk in opstand komt dan is dat bijna altijd interne gelegenheid. Een soort buren of broeder ruzie en dan ontploft dat. Zo is dat bij ons begonnen en dat de wereld zich bemoeide komt op de tweede plaats. Dat betekent dat ik niet aan de wereld schuld kan geven voor wat mij overkomen is.

Satya
Satya3 jul. 2021 - 15:36

Sarajilja Libië is gebombardeerd hoor door een westerse coalitie. Ik zou zeggen vraag het eens aan sub Sahara Afrikanen die altijd seizoenswerk in Libië deden wat de verandering daar is. Al is Kadafi 50 jaar dood, deze huidige ellende komt voort uit die bombardementen. De Arabische lente die gesteund werd door met bommen? Is het nu beter? Nee en dat vertelden zoveel mensen van tevoren. Kadafi is gepakt omdat hij kapitaalvlucht wilde tegengaan en geen fiat geld meer accepteerde. Over 25 jaar zullen de documenten opduiken van wat iedereen nu weet. Zelfde verhaal Irak. Westen heeft nu invloed op Opec vergroot. Afrika zou Europa moeten boycotten. SS gelijken op vluchtelingen afsturen, de Libische kustwacht zijn criminelen tegen mensenrechten.

Ivan61
Ivan614 jul. 2021 - 8:38

@ Satya, Ik ben altijd duidelijk geweest over foute oorlog in Irak bijvoorbeeld en oorlogsmisdaden van VS,VK en ook Nederland en andere landen. Zolang de schuldige vrij rondlopen kan niemand over rechtswaardigheid spreken. Zelfde verhaal is verdeling van vaccins. Deze rekening wordt steeds duurder voor " ontwikkelde" landen en dat vind ik niet meer dan terecht. Elkaar boycotten lost niks op, dan wordt dat alleen erger. Ik heb eerder geschreven dat ik jouw emoties volledig begrijp. Hoe dan ook moeten wij hoofd koel houden en zorgen dat mensen niet in het bootje stappen. Dat zij waardige bestaan thuis kunnen bouwen. Niemand wil zo maar weg toch? Riool aanleggen, schone water uit de kraan en onderwijs voor iedereen. Dat is kleine moeite voor rijke wereld en op deze manier verdienen zij meer aan dan nu.

Kaas2
Kaas22 jul. 2021 - 11:33

Wat een dramatische titel boven dit stuk. Nergens in het filmpje word er op vluchtelingen geschoten. Tenzij de Libische kustwacht slechter schiet dan een 2 jarig kind natuurlijk. Wel worden er schoten gelost als waarschuwing. Dit nadat er waarschijnlijk al meerdere keren is omgeroepen om om te keren. Ook dat er vlak voor de boot langs word gevaren is de gewoon gang van zaken als een boot niet wil stoppen. Wat moet de kustwacht dan? Ze door laten vaaren is natuurlijk geen optie. En de boot met illegale migranten lijkt niet uit zichzelf terug te varen.

6 Reacties
rvb2
rvb22 jul. 2021 - 12:54

Hoezo is het geen optie om mensen vrijheid te gunnen? Ik vraag me nog steeds af waarom rechtse mensen zo graag een voorbeeld nemen aan Noord Korea. Zij kijken verlekkerd naar de gesloten grenzen, en staan te juichen als een vluchteling omkomt.

Dehnus
Dehnus2 jul. 2021 - 13:23

En zo ging de Henk weer rustig slapen, nadat hij het allemaal voor zichzelf goed geluld is. Slavernij heeft nooit bestaan, Coen was een held, Zwarte Piet komt door de schoorsteen en vluchtelingen zijn criminelen. Slaap lekker Henk, tot morgen.

Mini2
Mini22 jul. 2021 - 13:52

@Dehnus 'Slavernij heeft nooit bestaan, Coen was een held, Zwarte Piet komt door de schoorsteen en vluchtelingen zijn criminelen.' Oh wat een verschrikkelijk zwaktebod Dehnus, je kunt toch wel beter dan dit?

Mini2
Mini22 jul. 2021 - 13:55

@RVB 'Hoezo is het geen optie om mensen vrijheid te gunnen?' Omdat je niet zomaar honderdduizenden Afrikaanse migranten op kunt nemen en verwacht dat ze probleemloos integreren in onze samenleving.

Kaas2
Kaas22 jul. 2021 - 15:29

RVB, Waarom zouden rechtse mensen een voorbeeld willen nemen aan een ultiem links land? "Hoezo is het geen optie om mensen vrijheid te gunnen?" Wand de grens niet illegaal mogen oversteken betekend dat je geen vrijheid hebt? De wereld is groter dan alleen Europa. er vast een ander land te vinden waar je Illegaal de grens mag oversteken en waar de grensbewaking je lief succes toegewenst ondertussen.

Paul250371
Paul2503713 jul. 2021 - 3:41

Klaas en Mini Zeg dan gewoon dat ze mogen verzuipen. Empathie loze xenofobe draken.

Xavier Zandbergen
Xavier Zandbergen2 jul. 2021 - 9:33

Huh??? "bootjes met vluchtelingen"??? Retoriek van de koude grond. Het betreft vrijwel uitsluitend illegale immigranten die niets in de EU te zoeken hebben. Maar dat maakt nog niet dat er op geschoten moet worden om ze effectief tegen te houden bij hun pogingen de oversteek te wagen ondersteund door deze ideologisch gedreven Seawatch-activisten in samenwerking met keiharde mensensmokkelaars.

11 Reacties
Mini2
Mini22 jul. 2021 - 11:18

'Het betreft vrijwel uitsluitend illegale immigranten die niets in de EU te zoeken hebben.' En allemaal uit de Sub-Sahara..

rvb2
rvb22 jul. 2021 - 12:12

Het zijn vooral echte vluchtelingen, illegale immigranten zijn zeldzaam. Bovendien is het een overtreding die nog net wat minder ernstig is dan 1km/u te snel rijden.

Mini2
Mini22 jul. 2021 - 13:50

@RVB 'Het zijn vooral echte vluchtelingen, illegale immigranten zijn zeldzaam. ' Hoe weet je dat?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 jul. 2021 - 15:46

"En allemaal uit de Sub-Sahara.." Dat maakt het natuurlijk nog erger, of bedoel je dat niet.

Norsemen
Norsemen2 jul. 2021 - 15:48

"Het betreft vrijwel uitsluitend illegale immigranten die niets in de EU te zoeken hebben" Je zat bij ze in de boot dat je dat weet? Of zie jij gewoon iedere immigrant als een illegale die niets in de EU te zoeken heeft?

Mini2
Mini22 jul. 2021 - 16:10

@Raymond 'Dat maakt het natuurlijk nog erger, of bedoel je dat niet.' Opleidingsniveau van mensen uit de Sub-Sahara is zeer laag, de kans dat (als deze mensen Europa al weten te bereiken) hier vervolgens ook nog een succesvol bestaan kunnen opbouwen en zichzelf kunnen bedruipen is bijzonder klein.

Satya
Satya2 jul. 2021 - 17:40

"En allemaal uit de Sub-Sahara.." Wat natuurlijk geen veilig gebied is. Wat betekenen die dubbele punten of is het een schrijffout?

Mini2
Mini22 jul. 2021 - 18:59

@Satya 'Wat natuurlijk geen veilig gebied is. Wat betekenen die dubbele punten of is het een schrijffout?' Geen veilig gebied? Volgens mij liggen er genoeg veilige landen in de Sub-Sahara, waaronder het door jou geprezen Rwanda. Verder staan die twee '..' hier voor: 'Opleidingsniveau van mensen uit de Sub-Sahara is zeer laag, de kans dat (als deze mensen Europa al weten te bereiken) hier vervolgens ook nog een succesvol bestaan kunnen opbouwen en zichzelf kunnen bedruipen is bijzonder klein.'

Karingin
Karingin2 jul. 2021 - 20:33

En hier zegt Minkukel dat laagopgeleide mensen niet het recht hebben om elders in de wereld werk te zoeken, of zelfs asiel aan te vragen, en dan is 't dus ook normaal om op ze te schieten. Zandhapper (Lego?) houdt tenminste nog iets van schijn op dat we dat misschien toch maar niet moesten doen, terwijl hij mensenredders voor mensensmokkelaars uitmaakt...wat best wel bull shit is natuurlijk, vooral omdat ik hem niet hoor over echte mensensmokkelaars die ingehuurd worden door de EU als grenswacht - onwijs goeie deal, want dan kan je lekker betaald de klootzak uithangen tegen iedereen en zijn moeder, behalve als je genoeg geld hebt voor een tochtje op zee, die ze dan met liefde voor je regelen

Paul250371
Paul2503713 jul. 2021 - 3:43

Het eigen volk eerst en laat ze maar verzuipen van Blanke X en het Napoleoncomplex gecombineerd met rechtse drek van Mini blijft maar stinken.

Paul250371
Paul2503713 jul. 2021 - 3:44

Het grappige is dat Mini het over opleidingsniveau heeft.

Jonkheer
Jonkheer 2 jul. 2021 - 7:42

Stel er wordt ingebroken in je huis, de politie krijgt de dieven in het vizier maar de heren vluchten in hun auto. Mogen de agenten dan de achtervolging inzetten in een poging het gespuis te pakken? Mogen ze waarschuwingsschoten lossen? Of zelfs proberen de vluchtauto klem te rijden? Of moeten ze de heren succes wensen met hun buit en een vrije doorgang geven. We hebben hier te maken met mensensmokkelaars die tegen alle regels in tegen ontzettend veel geld (vooral) economische vluchtelingen proberen te dumpen. De Libische kustwacht probeert dat terecht te voorkomen. Daarbij schiet het niet op de mensen, maar lost het waarschuwingsschoten. Dat kan iedereen zien - op zo'n afstand mis je niet als je wilt dat er doden vallen. Als dat niet lukt, wordt de boot met economische vluchtelingen geïntimideerd zodat ze alsnog omdraaien. Wat Sea-Watch doet is framing. Dit kun je de kustwacht niet aanrekenen. Als we willen dat dit stopt - dat de doorgaans kansloze economische vluchtelingen zonder belemmeringen met open armen moeten worden opgevangen in de EU - dan moeten we daarvoor in Brussel zijn.

17 Reacties
rvb2
rvb22 jul. 2021 - 8:56

Asiel aanvragen is een recht, het is walgelijk hoe vluchtelingen dat recht ontzegd worden. Het merendeel van de asielzoekers is een vluchteling. We willen helemaal niet dat de opvang van asielzoekers stopt. Als we mensenhandel willen stoppen moeten we zorgen voor veilige, legale manieren om naar de EU te komen.

Xavier Zandbergen
Xavier Zandbergen2 jul. 2021 - 11:17

@rvb Je spreekt hier over deze mensen die hier vaak door criminele mensensmokkelaars en in het verlengde daarvan ideologisch beïnvloedde activisten op illegale wijze naar de EU gebracht worden als dat het bij het "merendeel" van hen om asielzoekende vluchtelingen gaat. Dat berust niet op feiten. Buiten dat hoe dan ook deze aanzuigende criminele en ideologische activiteiten niet de weg is die gevolgd of bevorderd dient te worden in het veel kleinere aantal gevallen het wel om vluchtelingen gaat die recht hebben tot een asielprocedure. De EU zou er als verantwoordelijk wel veel meer werk van moeten maken deze door criminele mensensmokkelaars en ideologisch beïnvloedde activisten aangejaagde ondernemingen van deze voornamelijk illegale immigranten te ontmoedigen en te keren.

Mini2
Mini22 jul. 2021 - 11:20

@RVB 'Asiel aanvragen is een recht,' Klopt, maar de toegang tot een land is een privilege wat wij hebben omdat we een EU-paspoort hebben. 'Als we mensenhandel willen stoppen moeten we zorgen voor veilige, legale manieren om naar de EU te komen.' Niemand zit te wachten op duizenden Afrikaanse migranten, ja misschien boeren in Spanje, Portugal en Italiē die ze vervolgens voor een grijpstuiver op het land laten werken.

Jonkheer
Jonkheer 2 jul. 2021 - 11:23

@rvb - Je hebt gelijk. Mensen die op de vlucht zijn geslagen voor oorlog en honger - en dat kunnen bewijzen - moeten we royaal en barmhartig helpen. Die verdienen het asielrecht dubbel en dwars. Dat maakt de situatie meteen ook zo ingewikkeld. We weten immers allemaal dat er tussen de échte vluchtelingen ook bosjes gelukszoekers zitten. En die mag je wat mij betreft aan de grens ferm tegenhouden. We kunnen - nog los van het economische vraagstuk - niet iedereen huisvesten. Al was het maar omdat de stikstofdiscussie het bijbouwen van voldoende huizen voor de bestaande bevolking al onmogelijk maakt. Moet je de goeden dan onder de kwaden laten lijden? Mmm... Ik ben vóór het idee om de asielaanvraag al in Libië (of elk ander land dan ook van waaruit de bootjes vertrekken) uit te voeren. Dan hoeven de schrijnende gevallen niet meer hun leven te riskeren en weet de rest dat er voor hen geen plek is. De huidige situatie is in elk geval droevig en verdient een oplossing. En tot die tijd doet de Libische kustwacht wat het wordt opgedragen. Ook al is dat in strijd met het recht. En worden ze door Sea-Watch geframed.

Norsemen
Norsemen2 jul. 2021 - 12:24

@Jonkheer Een inbreker doet iets crimineels. Ga je me nu vertellen dat je vindt dat een bootvluchteling ook iets crimineels doet?

Norsemen
Norsemen2 jul. 2021 - 12:27

@Mini "Klopt, maar de toegang tot een land is een privilege wat wij hebben omdat we een EU-paspoort hebben" Hoe verzin je dit.

Dehnus
Dehnus2 jul. 2021 - 13:30

Ook op een inbreker worden bijna nooit schoten gelost. Die vinden ze zo wel. Ze volgen hem liever want dan leidt zo'n persoon je gelijk naar zijn woning toe. Waar misschien wel meer bewijs ligt. Maar goed als je wereld zo cartoonachtig ingekleurd word, dan is het ook niet zo raar dat je het op je racisme toepast. PS: Barmhartig? Kerel je hebt ze laten verrekken terwijl je ze zelf bombardeerde (althans in jouw naam met jouw regering). En nu wil je ze terugschoppen in de handen van dezelfde dictator. Nou lekker barmhartig hoor. Mag van geluk spreken dat ik je niet tegenkom, anders sla je me voor men gezicht want :"Je kijkt raar naar mij!? Ik ben even barmhartig aan het doen".

Mini2
Mini22 jul. 2021 - 13:51

@Norsemen 'Hoe verzin je dit.' Verzinnen? Toegang tot een soeverein land is geen recht, het is een privilege.

rvb2
rvb22 jul. 2021 - 14:16

@Jonkheer: >We weten immers allemaal dat er tussen de échte vluchtelingen ook bosjes gelukszoekers zitten. Soms zit er inderdaad een glukszoeker bij. Is helemaal niet erg. Belangrijkste is dat vluchtelingen geholpen worden. >En die mag je wat mij betreft aan de grens ferm tegenhouden. Nee, want we kunnen dat pas bepalen als de asielprocedure doorlopen is. >We kunnen – nog los van het economische vraagstuk – niet iedereen huisvesten. Daar is dan ook geen sprake van, niemand vraagt om heel de wereld op te vangen. Het is pure irrationele angst en geen argument. >En tot die tijd doet de Libische kustwacht wat het wordt opgedragen. Ook al is dat in strijd met het recht. Dan is die kustwacht dus misdadig, en dient gestopt te worden. Grove criminelen moet je aanpakken, en de slachtoffers helpen. Dat kunnen we doen door heldhaftige organisaties zoals Seawatch beter to ondersteunen.

Mokker
Mokker2 jul. 2021 - 16:11

@rvb Gemiddeld 60% van de asielaanvragen in Europa worden geweigerd. Aangenomen dat evidente vluchtelingen uit onveilige gebieden worden opgevangen, zie je hieraan dat een substantieel deel van de asielaanvragers door de instanties niet als vluchteling wordt beoordeeld. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/3/36/Figure8_Distribution_of_first_instance_decisions_on_asylum_applications_%28from_non-EU_citizens%29_by_outcome%2C_2020_%28%25%29_v2.png

Le Chat Botté
Le Chat Botté2 jul. 2021 - 16:22

@rvb 100% eens!

Ivan61
Ivan612 jul. 2021 - 18:37

Rvb, Voordat iemand is asielprocedure meegenomen wordt bepaald of hij of zij in aanmerking komt. Dat gaat vrij snel met mensen die over paar documenten beschikken Daarom geloof ik niet dat mensen zogenaamd alle papieren weg gooien. Ik moest ook zo een tocht ondernemen en laatste waar ik afstand zou doen zijn documenten. Stel eens voor dat ik dat niet overleef dan kan ik fatsoenlijk begraven worden. Hoe wil jij reis naar Europa organiseren en wie mag naar binnen van jou?

Mini2
Mini22 jul. 2021 - 19:01

@Sarajlija RVB heeft ook geen sloten op zijn huis zitten.

Karingin
Karingin2 jul. 2021 - 20:01

Modder: Dus als iemand geen "vluchteling" is volgens een arbitraire definitie van een hardvochtige instantie (zie Frontex, de EU "politie" die schijt heeft aan mensenrechten), dan mag je daar gewoon op schieten En Minus zet migranten op gelijke hoogte met inbrekers, helemaal niet racistisch of zo...nee, zo bedoel je het niet, maar zo is het dus wel

Norsemen
Norsemen2 jul. 2021 - 22:13

Mini, gebruik geen woorden waarvan je de betekenis niet weet.

Paul250371
Paul2503713 jul. 2021 - 3:49

"Stel er wordt ingebroken in je huis, de politie krijgt de dieven in het vizier maar de heren vluchten in hun auto. Mogen de agenten dan de achtervolging inzetten in een poging het gespuis te pakken? Mogen ze waarschuwingsschoten lossen? Of zelfs proberen de vluchtauto klem te rijden? Of moeten ze de heren succes wensen met hun buit en een vrije doorgang geven." Om te kotsen, echt om te kotsen. Ik stop bij de eerste alinea. Deze mensen vergelijken met misdadigers. Rechtstreeks uit het handboek van Goebbels. 80 jaar geleden was Anne Frank slachtoffer van mensen die jouw mening waren toegedaan. Walgelijk.

Paul250371
Paul2503713 jul. 2021 - 3:56

Mini " Toegang tot een soeverein land is geen recht, het is een privilege." En dat is alleen aan de uitverkorene gegeven. Aan de ubermenschen. Wat een bruine drek. Een privilege wordt verleend door de eigenaar. Zijn jij en Martin Bossma en veroordeelde haatzaaier Geert W en Rutte en Anton Mussert etc. de eigenaar van Nederland? Een privilege, wat een arrogantie. Liever een land vol met vluchtelingen uit Afrika die vriendelijk zijn dan de bruine haat die mensen zoals jij als privilege beschouwen.