Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fors meer daklozen door bezuinigingen en crisis

  •  
03-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-03-03-om-08.38.35
Het aantal daklozen in Nederland is in zes jaar tijd met 13.000 gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename betekent een stijging van maar liefst 74 procent. De toename van daklozen met een niet-westerse achtergrond is het grootst; die groep is twee keer zo groot geworden.
Jan Laurier, de voorzitter van de Federatie Opvang, weet wel wat de twee voornaamste boosdoeners zijn. Ten eerste de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Door het rigoureus snijden in de GGZ door de overheid, worden veel mensen met psychische problemen niet langer goed opgevangen en begeleid. Zij raken nu veel sneller het spoor bijster en belanden op straat.
Een andere oorzaak van het toegenomen aantal daklozen is de financiële crisis. Veel mensen zijn er de afgelopen jaar flink op achteruit gegaan in inkomen. Volgens Laurier is zo’n 90 procent van alle huisuitzettingen het directe gevolg van dat inkomensverlies.
In de cijfers van het CBS gaat het alleen om geregistreerde daklozen. Mensen die illegaal in Nederland verblijven zijn niet in het overzicht meegenomen.
Bron: NOS cc-beeld: Roel Wijnants

Meer over:

economie, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.