Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fors aantal Nederlandse militairen naar Mali

  •  
19-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mali_300_03.jpg
Islamitische extremisten keren terug, terroriseren bevolking
Het kabinet overweegt een grote militaire bijdrage te leveren aan de VN-vredesmissie in Mali. Gedacht wordt aan het sturen van 300 tot 400 mensen, meldt de NOS.
Dat het kabinet van plan is een missie naar Mali te sturen was al bekend, maar de details waren tot nu toe onduidelijk. Eerder dit jaar was er een verkenningsmissie van Buitenlandse Zaken en Defensie in het land om te bekijken wat de VN-missie nodig heeft. (…) De missie staat onder leiding van oud-minister Koenders. De VN-Veiligheidsraad beloofde in juli dat MINUSMA 12.600 blauwhelmen zou krijgen. Op dit moment moet Koenders het doen met 5200 mensen.
Officieel is er nog geen besluit bekend gemaakt.
De islamitisch extremisten zijn er vorig jaar in geslaagd een groot deel van Mali te veroveren nadat er in het land een machtsvacuüm was ontstaan. Dat baarde de Europese Unie, met name Frankrijk, zorgen omdat Mali relatief dichtbij ligt en een springplank zou kunnen worden voor terroristische activiteiten. Frankrijk greep daarop militair in.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

peterh2
peterh219 okt. 2013 - 11:00

Zwarte Piet daar gesignaleerd toevallig?

JoWe62
JoWe6219 okt. 2013 - 11:00

En dat alleen maar om weer internationaal geloofwaardig over te komen. Puur politiek gebaseerd en niet door mensenleed geïnitieerd. Dat in een tijd dat de politiek tracht defensie om zeep te helpen. Het NL'se leger heeft er nog nooit zo slecht voorgestaan als nu. Zelfs in de tijd van het gebroken geweertje werd er verhoudingsgewijs meer geld aan defensie besteed.

GingerTed
GingerTed19 okt. 2013 - 11:00

Islamitische extremisten die een hele bevolking beheersen???? Dat kunnen dan toch alleen maar een paar marginale randfiguren zijn in een overwegend vredelievende islamitische bevolking als ze al bestaan? Dan kunnen die paar uitzonderingen, gehersenspoeld en hoe goed bewapend ook (door wie of wat?), toch nooit een hele bevolking beheersen met hun extreem-islamitische terreur? Volgens de ideeën over de islam van de meesten hier dan.

basOoms
basOoms19 okt. 2013 - 11:00

We hebben daar niets te zoeken. Ze zullen elkaar afmaken en dan mag Nederland over 10 jaar weer schadevergoeding betalen. Zonde van het vele geld. Stop het geld van de missie maar in de zorg zodat onze oudjes het een beetje beter krijgen in de verzorgingshuizen.

Rootman
Rootman19 okt. 2013 - 11:00

Weer worden we een oorlog ingerommeld! Benieuwd hoeveel % voorstanders Maurice de Hond kan vinden... Gaat hier uberhaupt nog over gedebatteerd worden? Het is tegenwoordig vaak in het nieuws dat de VS zijn invloed in Afrika wil uitbreiden, geholpen door vazal Frankrijk, die zijn oude kolonieen mag 'bevrijden'. Waar China zijn invloed economisch doet gelden doet de VS en NATO het op de enige manier die ze kennen: platbombarderen. http://original.antiwar.com/engelhardt/2012/07/26/the-nature-of-the-us-military-presence-in-africa/

Klungel2
Klungel219 okt. 2013 - 11:00

Men heeft net met heel veel kunst- en vliegwerk de zoveelste miljardenbezuiniging door de kamer geloodsd, en nu gaan ze doodleuk vertellen dat er weer een miljarden kostende militaire missie moet komen in Mali? Erg consequent zijn ze niet daar in Den Haag...

RobGeurtsen
RobGeurtsen19 okt. 2013 - 11:00

Slimme move van alfa-menneke-‘middelvinger’-Timmermans... hij koos met LBGT rechten het publicitair goed liggende thema en liet de Russen vier dagen lang in hun eigen arrogante sop gaar koken, maar durfde ze toch niet aan te spreken op internationale verdrag over de rechten van het kind en kiest nu voor stoere missie… Maaaaarrrrr in oorlog en vrede heeft de PvdA een goede status, dus het kan niet dat de discussie maatschappelijk niet gevoerd wordt en PvdA fractie zwijgt ook, wat een afgang. We worden weer een oorlog ingerommeld. Wat mij betreft de verkeerde oorlog. Enige argumenten: 1. voor de kwaliteit van het leger lijkt het nuttig om de commando´s in zware missie te sturen, goede training. 2. Nederland moet durven kiezen alleen in uiterste veiligheidsnood mee te doen aan conflicten tussen islam en westen. 3. Standing in Europa kan ook verkregen worden door meer (diplomatieke, economische, manschappen en materiële) inzet bij grensbewaking Europa. 4. Diplomatieke argumenten en belangen zijn slechte argumenten vóór geweldsinzet van leger, Timmermans vergooit de erfenis van Max van der Stoel. 5. Nederland heeft slechte naam in Europa echt niet alleen te danken aan slap gedoe rond militaire missies in het algemeen en Mali in het bijzonder. Kom op Samsom, waar ben je, waar is de fractie – laat van je horen. Ga de discussie aan, de PvdA heeft een goede naam op het gebied van oorlog en vrede… denk aan Kok en Bos. Timmermans verdient stevige discussie en weerwoord en dan zien we wel welk besluit eruit rolt.

ElChe
ElChe19 okt. 2013 - 11:00

http://www.youtube.com/watch?v=smCq0sA4Pa0

JAWEH
JAWEH19 okt. 2013 - 11:00

Goed dat Nederland een bijdrage levert aan de bestrijding van religieuze gewelddadige extremisten. Iets om trots op te zijn. Anders komen er immers weer heel veel asielzoekers deze kant op en dat willen we toch niet ?

tomaatnet
tomaatnet19 okt. 2013 - 11:00

@Sjakie Chocola, za 19 oktober 2013 18:07 in reactie op Bob Schmitz Reageer op Sjakie Sjakie Uw opmerking is hopeloos naief. De gematigde islam bestaat niet, de islam is de islam. En als u zich wat zou verdiepen in de leer, dan zou u zien dat dit een zeer discriminerende en fascistische leer is. Het feit dat bepaalde tradities voortkomen uit een tijd dat mensenrechten niet bestonden, betekend niet dat daar automatisch maar respect voor moet Het neoliberalisme is een zeer discriminerende en fascistische leer....hoeveel slachtoffers kost dit wel niet.........en gaat dat wereldwijd nog kosten. "de Islam is de Islam" is wel een opmerking welke erg kort door de bocht is. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de "Bijbel is de Bijbel" . Niets is altijd wat het lijkt.........

tomaatnet
tomaatnet19 okt. 2013 - 11:00

@Erik Bos, za 19 oktober 2013 20:18 in reactie op Sjouke Boonstra Reageer op Erik Erik Als het de VS om de grondstoffen ging dan is het toch wel erg tegenstrijdig dat ze zich nu terugtrekken uit Afghanistan. Da's dan helaas niet gelukt, kosten baten..........Op naar een nieuw slag(ontginnings) veld! Samen met de Nederlandse VOC-ers.

Polleke.
Polleke.19 okt. 2013 - 11:00

toch makkelijk dat Koenders het moniele nummer heeft van Timmermans en Samsom; scheelt heel wat gedoe in het kabinet

[verwijderd]
[verwijderd]19 okt. 2013 - 11:00

Blijft dweilen met de kraan open zolang je het werkelijke probleem niet aanpakt: de islam.

1 Reactie
Rootman
Rootman19 okt. 2013 - 11:00

Sorry, maar uw commentaar is stompzinnig simplificerend! In Mali bestaat een wijze, gematigde vorm van Islam, met veel tradities, en hele bibliotheken (Marabut/ Sufi), en prachtige bouwwerken. Maar de VS steunt Saoudi arabie met wapens (geld hebben ze zat), en nu zijn de 'rebellen' uit Libie, aangevuld met de lokale zwartkousen, na de 'succesvolle' NATO 'missie' uitgezwermd naar Syrie , maar ook Mali. Op zich is preventie tegenn de Salafisten prima, maar niet zolang er een alliantie tussen de VS (dus ook NATO), Israel en Saoedie Arabie bestaat. Ik zit hier zelf ook in een conflict: Het is heel belangrijk om een wijze, gematigde islam met een hoge cultuur tegen de fundamentalisten te beschermen, maar niet tot elke prijs. Ik ben te bang dat westerse bemoeienis tot een groter kwaad zal leiden: dit is toch ook gebeurd in de oorzaak van deze ellende: Libie!

Rode druppel
Rode druppel19 okt. 2013 - 11:00

In Den Haag zijn ze hardleers. Srebrenica vergeten ? Afghanistan vergeten ? Kost mensenlevens , en waarvoor ? Inmenging in een burgeroorlog is altijd een foute beslissing. Bovendien lijkt me dat we de centjes goed binnenlands kunnen gebruiken. Gaat dit toch door, dan hoeven we politici die het over het huishoudboekje hebben niet meer serieus te nemen.

1 Reactie
lembeck
lembeck19 okt. 2013 - 11:00

Klopt helemaal, Theo. En dit is echt ondoordacht. Als Frankrijk zich terugtrekt, met een elite leger dat alles weet van vechten in de woestijn (Vreemdelingen legioen), omdat ze weten dat ze in Noord Mali nooit zullen kunnen winnen, dan zou Nederland het wel kunnen oplossen? Nee natuurlijk niet. Dit gaat levens kosten, naast de enorme bedragen geld die weggegooid worden. Mensen helpen in Mali doe je niet zo. Hoe wel weet ik ook niet, maar ik weet wel dat DIT een heilloze manier is. Bovendien HEBBEN we dat geld niet. Moet de VVD zich weer eens bewijzen en kwam Koenders idee op het juiste moment om ze te triggeren?

peterh2
peterh219 okt. 2013 - 11:00

Ik word echt zo moe van die hypocriete PvdA verraders: Eerst (terecht) een kabinet opblazen vanwege een militaire missie in Afghanistan, maar nu opeens wel vooraan staan om in het hoogste geweldsspectrum mee te vechten in Afrika. Of heet dit nu ook opeens een wederopbouw-missie? Kom op: commando's en Apache's delen echt geen schoolboeken uit! Timmermans wil gewoon een wit voetje halen bij de Navo, VS en Frankrijk ten koste van onze militairen... Bah!

1 Reactie
RobGeurtsen
RobGeurtsen19 okt. 2013 - 11:00

niet ten koste van de militairen maar ten koste van ons streven naar vrede zonder geweld. Militairen willen dit... het zijn professionals, of ze moeten ontslag nemen, en tegelijkertijd zal het ministerie van defensie nu eindelijk eens een goed programma moeten opzetten om alle militairen van welke eenheid dan ook goed te laten ´genezen´ van het geweld en de dreiging dat ze ondergaan of plegen tijdens hun missies. Wat dat betreft is het ministerie van defensie een slecht werkgever.

[verwijderd]
[verwijderd]19 okt. 2013 - 11:00

undercover als zwarte pieten? blijkbaar is er geen verschil met Afrikanen dus dat voldoet anyways, sinds wanneer is 400 mensen 'fors' ? daarmee zou je nog niet eens van de criminaliteit in NL van winnen

1 Reactie
lembeck
lembeck19 okt. 2013 - 11:00

Dat is nogal beledigend naar de Afrikanen toe, zeg! Goeie help. Wat een merkwaardig idee heb je over het Malinese volk.

[verwijderd]
[verwijderd]19 okt. 2013 - 11:00

Dus nu gaan we extremistische moslims bestrijden waar ze zich ook moge bevinden. Op die toer eindigen we... juist: in Indonesië! Nog even en we kunnen weer spreken van "Nederlandsch Indië", dit keer niet om de kruidnagelen maar om de heilige jihad tegen het moslim-extremisme. En waar zitten de moslim extremisten in grote concentratie? In Atjeh, U weet nog wel, van die politionele acties en oorlogen van 1871 - 1914. Misschien zijn we net op tijd om de draad van het eeuwfeest ervan weer op te kunnen pikken!

1 Reactie
JAWEH
JAWEH19 okt. 2013 - 11:00

Niet zo zuur zeg. We moeten elke vorm van religieuze vrouwenhaat proberen uit te bannen, omdat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben. De landen waar religieuze fanaten het voor het zeggen hebben zijn niet voor niets de meest vrouwonvriendelijke landen ter wereld. Daar moet dus iets aan gedaan worden.

[verwijderd]
[verwijderd]19 okt. 2013 - 11:00

Het probleem is helaas dat vele Moslims het idee hebben dat het extremistische westen hen terroriseert.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen19 okt. 2013 - 11:00

Misschien is er objectief gezien ook wel enige reden voor ze om dat idee te hebben?