Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Formerende partijen willen weer 130 km/uur, oftewel: meer stikstofuitstoot en meer verkeersdoden

  •  
16-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3621 keer bekeken
  •  
130km

PVV, VVD, NSC en BBB onderzoeken of de maximumsnelheid overdag weer naar 130 kilometer per uur kan, meldt het AD. Rutte-III verlaagde de maximumsnelheid vier jaar geleden om de stikstofuitstoot terug te dringen.

Het terugdraaien van die maatregel zou dus weer tot extra emissies leiden. Om die reden zag minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) het verhogen van de maximumsnelheid een maand geleden niet zitten. “Het stikstofbad zit zó vol dat zelfs dat kleine druppeltje er niet meer bij kan”, zei ze tijdens een Kamerdebat.

Het AD schrijft: “Door de 100 kilometer per uur-ingreep ontstond jaren geleden binnen een straal van 25 kilometer rond de snelwegen meteen extra stikstofruimte. Als de limiet nu wordt verhoogd, moeten op al die plekken weer nieuwe stikstofbeperkende maatregelen genomen worden. De natuur is immers nog niet goed genoeg hersteld om extra stikstofuitstoot aan te kunnen. ‘Een onmogelijke exercitie’, zo klinkt het op de ministeries.

Ook voor de verkeersveiligheid zou het verhogen van de maximumsnelheid slecht kunnen uitpakken. “Alle studies die wij kennen wijzen erop dat het aantal ongelukken afneemt als de maximumsnelheid omlaag gaat”, verklaarde Saskia de Craen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) eerder tegenover 1Vandaag. Bij 130 kilometer per uur is de kans op een dodelijk ongeval twee keer zo groot als bij 100 kilometer per uur, aldus hoogleraar transportbeleid Bert van Wee.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.