Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

Formeren in oorlogstijd

  •  
26-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51037608842_83513e520e_k

© cc-foto: Roel Wijnants

Stop derhalve direct alle formatieonderhandelingen en wacht tot de vijand corona definitief verslagen is
Nederland voert nog steeds een oorlog tegen een onzichtbare vijand. Welke oorlog nog zeker het gehele jaar 2021 zal voortduren. Misschien zelfs nog ver in 2022. De situatie wordt met de dag complexer met steeds meer oorlogsslachtoffers die snakken naar de uiteindelijke overwinning van deze smerige en onzichtbare vijand.
We proberen in coronatijd toch zoveel mogelijk het normale leven te continueren. Zoals het formeren na verkiezingen. Belangrijke verkiezingen gehouden op een moment dat de wet dat in een normale situatie nu eenmaal voorschrijft. Wel met een in coronatijd uiterst complexe uitslag. Veroorzaakt omdat vanwege de corona-pandemie kiezers hun blik vooral hebben gericht op de corona-oorlogspremier Rutte en zijn kabinet. En minder op de prestaties van het kabinet Rutte van vóór de corona-uitbraak. De verkiezingsuitslag is dus voor velerlei uitleg vatbaar als het gaat om wat de Nederlandse kiezers nu echt willen na de coronacrisis.
Toch blijft Nederland stug volharden in het nakomen van wettelijke regelingen die gelden in een normale situatie. Van vóór de corona-pandemie. Dus zijn er twee verkenners aangesteld van de twee grootste politieke partijen. Die inmiddels vanwege een ongelukkig incident op het gebied van vertrouwelijkheid hun werkzaamheden onverwacht hebben gestopt. Verkenners om te onderzoeken welke wensen bij alle partijen leven ten aanzien van een nieuw te vormen kabinet. Om zowel de oorlog te winnen, de overgang en transitie na de eindoverwinning te begeleiden en Nederland naar het nieuwe normaal te loodsen. Met grote complexe uitdagingen en projecten vanwege klimaat, energie, immigratie en nog veel meer andere mondiale problemen. Die het voortbestaan van ons redelijk welvarend land en leven tot nu toe, op deze aardbol bedreigen.
Hoe groot of klein kan een klein landje zijn met ruim 17 miljoen behoorlijk individualistisch ingestelde burgers? Groot door de ernst en impact van de huidige situatie van voor de uitbraak van deze coronacrisis onder ogen te willen zien? Of klein door gewoon voort te borduren op hetgeen voor de pandemie als normaal werd beschouwd?
Met een behoorlijk tekortschietende overheid en het door twee dappere Tweede Kamerleden van SP en CDA bewijzen van het volledig ontbreken van tegenmacht in de Tweede Kamer. Het orgaan om de regering en overheid te controleren. Maar tevens het orgaan dat door dezelfde regering en overheid als de grootste vijand wordt gezien. Hoe treurig is die ontdekking in het onderzoek naar de toeslagenaffaire? Waarna zelfs gediscussieerd moest worden of de Rutte-doctrine nu wel of niet wordt gehandhaafd. Een doctrine van het niet openbaren van voor een deugdelijke controle op regeringsbeleid vatbare ambtelijke stukken. Enkel om in achterkamertjes de waarheid en werkelijkheid te kunnen maskeren.
Hoogste tijd om politieke partijen in oorlogstijd rust te gunnen. Om zich goed voor te kunnen bereiden op een uiterst moeilijke tijd die hen en alle burgers te wachten staat. Haastige spoed is zelden goed. Zeker in een tijd dat corona alle aandacht vraagt.
Stop derhalve direct alle formatieonderhandelingen en wacht tot de vijand corona definitief verslagen is. Benoem zo spoedig mogelijk een tijdelijk zakenkabinet met oorlogspremier Rutte aan het hoofd en Kaag als secondant. Aangevuld met ervaren crisismanagers uit het bedrijfsleven met voldoende crisisvliegjaren en competenties. Te rekruteren uit de andere grote politieke partijen. Zodat we een oorlogskabinet hebben met een zo breed mogelijk draagvlak. Vooreerst tot 1 januari 2022. Dan kunnen achter de schermen VVD en D66 in alle rust elkaars nieren proeven en nadenken met welke partij (en) ze een regering voor na corona willen vormen.
Een kabinet dat alle grote uitdagingen met een zo breed mogelijk draagvlak in de samenleving vorm en inhoud kan geven. Zonder de druk om in crisistijd teveel zaken in een te korte tijd overhaast aandacht te moeten geven. Een echte oorlog met een verraderlijke onzichtbare vijand kan je nooit serieus genoeg nemen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

nikita72
nikita7227 mrt. 2021 - 20:20

Eigenlijk hadden de verkiezingen over de aanpak van de corona-epidemie moeten gaan. - hoe houden we de scholen open? - hoe zorgen we dat kinderen hun achterstand inhalen? - geef kwetsbare personen het recht om thuis te blijven, ook als ze dan niet kunnen werken - KLM kreeg 80.000 euro per werknemer, waarom krijgen milieu-vriendelijke bedrijven niet zulke hulp? (antwoord: omdat geen enkel bedrijf zoveel overheidssteun krijgt...) - hoeveel schuld moeten studenten maken als ze geen goed onderwijs kunnen volgen? Of willen we dat jonge mensen gaan vakkenvullen tot de epidemie voorbij is?

Sonic2
Sonic227 mrt. 2021 - 7:22

Het beste cadeau wat je Corona kan geven is vooral zeggen hoe lang het nog gaat duren. Mensen zoals ook Mevrouw Koopmans hebben geen idee hoe enorm fnuikend het voor het draagvlak is als ze roept dat we nog 2 maanden in lockdown moeten. Voor mijn part gooi je alleen de terrassen open. Of doe je alleen de bioscopen open. Of alleen de musea. Maar visieloos en perspectiefloos alles maar dicht gooien. Mensen 0,0 kans geven op wat voor leuke dingen dan ook. Dan hou je Corona in stand. De gevolgen zien we elke dag. Thuishoreca heb je nu. Met alle gevolgen van dien.

P Haan
P Haan27 mrt. 2021 - 6:08

Er is altijd een oorlog gaande, als je het zo beklijkt. En zo praat je de overheid een dictatuur in. Klimaat, ED&I, schulden, EU, kerncentrales, lengte van rokjes in de lente, er is dan altijd wel een reden om niet te formeren. Juist wel doen. Het gaat niet om een handjevol individuen, het gaat om de bescherming van het systeem.

1 Reactie
nikita72
nikita7227 mrt. 2021 - 20:11

Precies.

Fredje3
Fredje327 mrt. 2021 - 5:47

Eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld. Het huidige kabinet kan gewoon aanblijven. Ze hadden 75 zetels en nu 77 zetels. Blijkbaar zijn de schandalen van het kabinet niet groter dan het wantrouwen naar de oppositie en zou het verstandig zijn voor de oppositie om de komende 4 jaar maar flink te gaan nadenken waarom ze wederom zo hebben lopen blunderen.

1 Reactie
nikita72
nikita7227 mrt. 2021 - 20:15

D66 heeft nu meer zetels, en het CDA minder. Ik vermoed dat D66 dan wat aan het beleid verschuiven wil. En waarschijnlijk de Christenunie inruilen voor de PvdA, of Groenlinks, of Volt. CDA en VVD willen proberen of ze met een andere partner hun eigen voorkeuren behouden kunnen, al is het maar als truuk in de onderhandelingen met D66.

The Apple
The Apple26 mrt. 2021 - 23:53

We zijn in oorlog en dus moeten we de regering in handen laten van de premier die tot nu toe elke slag verloren heeft, om er zo snel mogelijk een einde aan te maken. Capitulatie NU!

DenFlexwerker
DenFlexwerker26 mrt. 2021 - 21:23

Misschien dat er eens naar de generaals geluisterd moet worden: de micro biologen. Ga aan hen eens vragen wanneer deze vijand verslagen gaat zijn. Redelijke kans dat je te horen krijgt dat het nog maar de vraag gaat zijn of deze dag er komt. Vaccinatie lijkt nu het wondermiddel maar wat als het virus even snel muteert als wij vaccineren? In dit geval gaat er dus nooit meer een formatie plaatsvinden... Hope for the best and prepare for the worst. Formeren dus tenzij de einddatum van corona vast staat.

ZonderNaam2
ZonderNaam226 mrt. 2021 - 19:14

Er valt veel voor dit standpunt te zeggen, maar persoonlijk had ik het schappelijker gevonden als dan ook de verkiezingen even tot dat moment uitgesteld waren geweest. Het heeft er namelijk alle schijn van dat de coronasituatie ook van grote invloed op de verkiezingsuitslag is geweest.

vdbemt
vdbemt26 mrt. 2021 - 17:40

Een goed relaas. Alleen bijzonder dan met deze geschetste achtergrond te stellen: Stop derhalve direct alle formatieonderhandelingen en wacht tot de vijand corona definitief verslagen is. Haastige spoed is inderdaad niet goed. Maar dan daarom dit maar te blijven accepteren: ' Een doctrine van het niet openbaren van voor een deugdelijke controle op regeringsbeleid vatbare ambtelijke stukken. Enkel om in achterkamertjes de waarheid en werkelijkheid te kunnen maskeren', dat is toch wel het andere uiterste. Er moet een eerlijke formatie komen. Die liever wat meer tijd kost dan te snel gaat. Het blijkt nu al, als vanouds, volgens de Rutte-doctrine te gaan. Kappen daarmee. Ook onder corona moet er fatsoenlijk, dat betekent anders dan dit, geregeerd worden

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 mrt. 2021 - 15:48

Helemaal mee eens. Rutte is als oorlogspremier van een zakenkabinet ongeschikt. Neem dan Bruls, Aboutaleb of Van Zanen. Bij het vorige vergelijkbare kabinet, het kabinet van de door Rutte zogenaamd zo bewonderde Cort van der Linden bleven de politieke leiders bewust in de kamer. Moet je nu ook doen.

2 Reacties
Poeha
Poeha26 mrt. 2021 - 20:53

De kiezer heeft juist in Corona tijd op Rutte gestemd. Dat is is meer waard dan uw persoonlijke mening.

Paul250371
Paul25037127 mrt. 2021 - 4:36

Poeha De kiezer heeft juist in Corona tijd op Rutte gestemd. Dat is is meer waard dan uw persoonlijke mening." De democratie. gedefinieerd door rechts.

Bert de Vries
Bert de Vries26 mrt. 2021 - 15:10

Een rechts zakenkabinet gedurende waarschijnlijk wel een jaar. Hoelang moet de afbraak van de samenleving doorgaan? Waardoor lukt het zobeel mensen niet om de invloed van eigen vooroordeel te onderkennen?

Greendutch
Greendutch26 mrt. 2021 - 15:05

liever niet. het is goed als iedereen kan zien hoe moeilijk dingen te organiseren zijn. dat partijen wel of niet meewerken. dit is ook het leerproces van een volk.

LBNB
LBNB26 mrt. 2021 - 14:54

[Nederland voert nog steeds een oorlog tegen een onzichtbare vijand. Welke oorlog nog zeker het gehele jaar 2021 zal voortduren. Misschien zelfs nog ver in 2022. De situatie wordt met de dag complexer met steeds meer oorlogsslachtoffers die snakken naar de uiteindelijke overwinning van deze smerige en onzichtbare vijand.] Hoezo zijn wij in oorlog? We hebben vorige week volgens het CBS weer ondersterfte gehad en deze ondersterfte is er al sinds week 8. Ook derde golf zwelt maar niet aan en we hebben gezien hoe snel het vorig jaar vanaf half april begon te dalen ivm het weer. Nu hebben echter een hoop mensen het al gehad en kwetsbaren zijn geprikt of kunnen worden geprikt. Daarna kunnen we gewoon weer normaal leven zonder gezonde mensen te vaccineren en bloot te stellen aan eventuele risico's op bijwerkingen. Dát is de eerlijke oplossing, gelukkig spreken steeds meer mensen zich uit tegen het massaal vaccineren, zoals vandaag ook te lezen was in de gelderlander: https://www.gelderlander.nl/nijmegen/pleidooi-beter-niet-iedereen-vaccineren-het-coronavirus-verdwijnt-namelijk-toch-niet~ad9fbcb5/

Martin007
Martin00726 mrt. 2021 - 14:48

Ik ben voor. Hoe langer de VVD op non-actief wordt gesteld, hoe minder ellende ze kunnen veroorzaken.

3 Reacties
Poeha
Poeha26 mrt. 2021 - 20:55

En iedereen die op de vvd heeft gestemd begrijpt het natuurlijk niet. Wat moet u zich eenzaam voelen.

Paul250371
Paul25037127 mrt. 2021 - 4:38

En iedereen die op de vvd heeft gestemd begrijpt het natuurlijk niet." Of ze hebben last van hun moreel kompas of ze hebben zich niet in de leugens en de misdaden van de VVD verdiept.

gimli55
gimli5527 mrt. 2021 - 9:02

Humor, Zolang Rutte premier is, zal er neoliberaal geregeerd worden. Je kunt de poppetjes wel vervangen, maar het beleid blijft hetzelfdé. Het inhuren van toppers uit het bedrijfsleven, betekent dat het beleid gericht is op het bedrijfsleven, daar heeft de burger geen zak aan. Of geloof je nig steeds in het trickle down effect. De banken zijn al aan het inkrimpen en de ontslagen lopen weer op. Dit wordt in Rutte 4 verder uitgebouwd en de economie moet weer groeien. Iedereen heeft kunnen zien, wat dat betekent heeft voor het besteedbaar inkomen sinds 40 jaar. Kritische partijen en kamerleden worden gemarginaliseerd of weg gepromoveerd. Never waste a good crisis