Joop

Foodporn's Kerstdiner: Explosieve bonbons

  •  
21-12-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_mark_02.jpg
Seks in een bonbonnetje. Dát willen we!
Kerst gaat om gezelligheid, nietwaar? Cadeaus – die stante pede worden geretourneerd naar de webwinkel, of nog erger, een tweede leven gaan leiden op Marktplaats. Kerst gaat om gezelligheid, althans, als je een leuke schoonfamilie hebt, en familievetes die worden beslecht (als fleur de sel op de etterende wonde). De alcoholistische aangetrouwde oom met z’n seksistische opmerkingen, de kinderen die enkel doorbakken varkenshaas zónder saus lusten. Nee; Peace, Love and Jelinek, die feestdagen.
Het gaat om seks Waarom zou je na de erwtensoep en de luxueuze canard nog stressen in de keuken? Maak je niet dik; doe de voorbereidingen voor de afsluiter van de maaltijd een dag – of twee – van tevoren. Meestal valt het dessert in het niet omdat iedereen straalbezopen elkaar loopt te tongen onder de mistletoe of in slaap is gevallen op alwéér ijstaart. We houden het bij friandises, goed? Goed. Wel kékke friandises, uiteraard; we gaan feestelijke bonbons maken met bijzondere smaken. Advocaat, praliné en marsepein met zogenaamde likeur komt ons de neus uit, dus gaan we op zoek naar spannende smaken. Interessante combinaties. Seks in een bonbonnetje. Dát willen we!
Vrienden voor het leven Voordat we de bonbons gaan maken, hebben we wel wat materiaal nodig. Haast je gedwee naar de kookshop voor een bonbonmalletje, een paletmes en eventueel wegwerpspuitzakken. Nog geen twee tientjes bij elkaar en je hebt er nieuwe vrienden voor het leven bij.
Bonbons Om de bonbons te maken, is het ‘omhulsel’ erg belangrijk. Zie anders maar je friandise bij elkaar te houden. We zullen dus een hulsel moeten maken. Dat doen we bij deze variant van witte (smelt)chocolade. Smelt daarbij de chocolade au bain-marie (pannetje op een pannetje water (laat het chocoladepannetje niet het water raken, dan gaat het verbranden). Als de chocolade is gesmolten laat je het afkoelen tot kamertemperatuur en verwarm je het daarna tot 31 graden; het ‘temperen’ zorgt voor een mooie glans. Bedek de randen van je mal en laat de overige chocolade wegvloeien en eet lekker zelf op.
Bonbonvariaties –    Maak een ananas schoon, kook hem tot jam, voeg twee geweekte blaadjes gelatine toe (of twee theelepels agar als je vegetarisch bent, te koop bij de toko) en passeer door een zeef. Breng op smaak met een paar eetlepels Amaretto en koel af. Spatel er vervolgens honderd gram opgeklopte slagroom door en laat opstijven in een spuitzak. Het omhulsel is witte chocolade met een snufje kardemom en afgetopt met geroosterde amandelen. –    Kook twee perziken met 100 ml witte port, munt en vanille tot jam. Voeg er 2,5 geweekte blaadjes gelatine bij en laat opstijven in een spuitzak. Het omhulsel is van witte chocolade en afgetopt met een crumble van nougatine. –    Maak appelcompote met rum, bruine suiker en kaneel. Leg de compote in de mal en vries goed in. Haal daarna de bevroren bonbons door cacaoboter en door de gebrande pistache. Laat opstijven in de koelkast. –    Voeg een paar eetlepels limoncello toe aan 100 gram lemon curd (te koop bij iedere supermarkt, op dit moment van het jaar). Het omhulsel is van witte chocolade met limoenrasp.
Rest mij niets om jullie, trouwe JOOP’ers, een ontzettend fijne, gezellige en smaakvolle kerst te wensen. Maak er wat van, maar maak het vooral lekker!
Lees iedere vrijdag Foodporn. Culinaire verhalen die er toe doen. Tips, suggesties? Mail de redactie, we komen naar je toe.
Volg Mark Wagemakers ook op Twitter
Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’

Meer over:

kijk nou, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

rgeurtsen
rgeurtsen21 dec. 2012 - 20:21

Dank, de avond besteedt aan voorbereiden van kerstdiner, en als appelmoesverslaafde maak ik natuurlijk de jouw bonbon variant... geniet van de kerst...