Die van mijn oma helaas het geheim meegenomen in het graf potjandorie!
Maar dan wel met rundergehakt, want anders krijgen de koters Meijerink puistjes! Ik krijg trek in een bal bij het lezen van alle recepten! En 'hans detorenkraai': sterkte
Die van mijn oma helaas het geheim meegenomen in het graf potjandorie!
Maar dan wel met rundergehakt, want anders krijgen de koters Meijerink puistjes! Ik krijg trek in een bal bij het lezen van alle recepten! En 'hans detorenkraai': sterkte
Mijn favoriete wintergehaktbal heb ik gejat: die krijgt het personeel van De Librije en het recept is ooit eens ergens gepubliceerd. Voor 4 ballen: 4 ons rundergehakt 2 eetlepel ketjap manis 2 eetlepel mosterd 1 afgestreken eetlepel zout 1 theelepel cayennepeper 2 eieren 80 gram paneermeel Alles mengen en de paneermeel in beetjes toevoegen tot het de juiste consistentie heeft (dat is belangrijker dan het aantal grammen). 4 ballen van draaien en een half uurtje de koelkast in. Aanbraden in boter en als het korstje mooi bruin is een pot vleesfond erbij. Vuur zacht, deksel schuin op de pan en een uurtje laten garen. De grap is dat je door vleesfond te gebruiken in plaats van water of iets anders de vleessmaak enorm verdiept: in plaats van dat het vlees smaak afstaat aan de just geeft de jus de bal meer vleessmaak. 's Zomers maak ik uiteraard andere gehaktballen: meer mediterraan, van lamsgehakt, met verse kruiden, uien en een frisje. Maar 's winters niet. Dan moeten ze naar vlees smaken: alleen maar rijk en diep naar vlees smaken.
Klinkt goed, die ga ik eens proberen. Edoch ... is en eetlepel zout niet een beetje veel ? En ... zou het niet beter zijn om 1 ei te gebruiken, en wat minder paneermeel ?
Altijd eerst muziek opzetten. 'Come On In My Kitchen' http://www.youtube.com/watch?v=Jv4zu2ngr5s ... 1 kilo half-om-half gehakt Pureren: 4 Gedroogde zoete tomatendelen uit olie schilvrij 5 tenen knoflooktenen 10 reepjes anjovis uit olie 150 gram gortdroogd fijngevijzeld italiaans witbrood Eetlepel geraspte sinaasappelschil Eetlepel Old English Marmelade Eetlepel Branston small chunk pickles Eetlepel kikkoman Rozemarijnblaadjes van volle tak zeer fijngehakt (klein wiegemes werkt uitsteekbaar) Bos fijgehakt dik krulpeterselie 4 eieren 2 dessertlepels Bretons grijs zeezout 1-2 dessertlepel peperkorrels zwart naar smaak Scheut Kretenzer olijfolie 2 scheuten Scotch Malt Met schone handen mengen, knijpen, persen en ballen draaien Bakken in 50 gram Ganzenvet. Max. 140 graden. Rondom goudbruin geworden? Halve liter droge witte wijn toevoegen met een flinke eetlepel basterdsuiker. Tegen de kook aan een half uur laten garen. Afkoelen, wegzetten na 8 uur goed eetbaar. ... Groentetip Rode biet met mosterd en zure appel en basterdsuiker. Stevia kan ook.
Mijn favoriete wintergehaktbal heb ik gejat: die krijgt het personeel van De Librije en het recept is ooit eens ergens gepubliceerd. Voor 4 ballen: 4 ons rundergehakt 2 eetlepel ketjap manis 2 eetlepel mosterd 1 afgestreken eetlepel zout 1 theelepel cayennepeper 2 eieren 80 gram paneermeel Alles mengen en de paneermeel in beetjes toevoegen tot het de juiste consistentie heeft (dat is belangrijker dan het aantal grammen). 4 ballen van draaien en een half uurtje de koelkast in. Aanbraden in boter en als het korstje mooi bruin is een pot vleesfond erbij. Vuur zacht, deksel schuin op de pan en een uurtje laten garen. De grap is dat je door vleesfond te gebruiken in plaats van water of iets anders de vleessmaak enorm verdiept: in plaats van dat het vlees smaak afstaat aan de just geeft de jus de bal meer vleessmaak. 's Zomers maak ik uiteraard andere gehaktballen: meer mediterraan, van lamsgehakt, met verse kruiden, uien en een frisje. Maar 's winters niet. Dan moeten ze naar vlees smaken: alleen maar rijk en diep naar vlees smaken.
Klinkt goed, die ga ik eens proberen. Edoch ... is en eetlepel zout niet een beetje veel ? En ... zou het niet beter zijn om 1 ei te gebruiken, en wat minder paneermeel ?
Altijd eerst muziek opzetten. 'Come On In My Kitchen' http://www.youtube.com/watch?v=Jv4zu2ngr5s ... 1 kilo half-om-half gehakt Pureren: 4 Gedroogde zoete tomatendelen uit olie schilvrij 5 tenen knoflooktenen 10 reepjes anjovis uit olie 150 gram gortdroogd fijngevijzeld italiaans witbrood Eetlepel geraspte sinaasappelschil Eetlepel Old English Marmelade Eetlepel Branston small chunk pickles Eetlepel kikkoman Rozemarijnblaadjes van volle tak zeer fijngehakt (klein wiegemes werkt uitsteekbaar) Bos fijgehakt dik krulpeterselie 4 eieren 2 dessertlepels Bretons grijs zeezout 1-2 dessertlepel peperkorrels zwart naar smaak Scheut Kretenzer olijfolie 2 scheuten Scotch Malt Met schone handen mengen, knijpen, persen en ballen draaien Bakken in 50 gram Ganzenvet. Max. 140 graden. Rondom goudbruin geworden? Halve liter droge witte wijn toevoegen met een flinke eetlepel basterdsuiker. Tegen de kook aan een half uur laten garen. Afkoelen, wegzetten na 8 uur goed eetbaar. ... Groentetip Rode biet met mosterd en zure appel en basterdsuiker. Stevia kan ook.