Joop

Foezelen

  •    •  
17-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ofwel het kabinet beslist dat Donner vicevoorzitter van de Raad van State wordt ‒ zonder de poppenkast van een procedure waarvan het resultaat toch al vaststaat. Ofwel de procedure wordt werkelijk opengegooid
De laatste paar weken is overduidelijk geworden dat het kabinet al van tevoren heeft bekokstoofd dat minister Donner vicevoorzitter van de Raad van State wordt. Daartoe werd zelfs de taak de procedure te bewaken overgedaan aan minister Opstelten, terwijl die oorspronkelijk onder de verantwoordelijkheid van minister Donner viel. “Om een gelijk speelveld te creëren” ‒ doorzichtiger kon het argument niet zijn.
Het is lastig om de wens van “de burger” te peilen, maar ik denk dat ik er in dit geval niet ver naast zit als ik zeg dat hij dit soort machinaties niet ziet zitten. Wat de burger wil is dat de kwestie open en eerlijk wordt gespeeld, niet dat dit soort dingen in de beruchte achterkamertjes wordt beklonken. Het is aan het kabinet die sterke voorkeur te respecteren of niet. 
Het kabinet heeft, in het kort, een aantal mogelijkheden. Ofwel het kabinet beslist gewoon dat Donner het wordt en daarmee basta ‒ zonder de poppenkast van een procedure waarvan het resultaat toch al vaststaat. Het zou slecht zijn voor het vertrouwen van de burger in de politiek, het zou bevestigen dat politici baantjes toedelen aan politieke vriendjes en het zou ingaan tegen de wens van een groot deel van de bevolking, en dat is allemaal al erg genoeg ‒ maar het is in ieder geval geen stiekem gedoe.
De tweede mogelijkheid is dat de procedure werkelijk wordt opengegooid en dat een onafhankelijke commissie alle brieven bekijkt en daar de beste uit selecteert: iemand die neutraal de wetgeving kan beoordelen die dit kabinet heeft aangenomen. Kabinetsleden zijn vanwege dat laatste dan ook niet geschikt ‒ dat is inmiddels in de media uitvoerig beargumenteerd. Natuurlijk werkt dit alleen als er ook een geloofwaardige kandidaat uit komt, anders is alle omzichtigheid natuurlijk voor niets geweest. Geloofwaardig betekent in ieder geval: zonder de verdenking van een benoeming op grond van politieke kleur of alliantie.
Er is natuurlijk ook een derde mogelijkheid, waarbij Donner uiteindelijk héél toevallig tóch de “perfecte” kandidaat blijkt te zijn. Iedereen weet dat het doorgestoken kaart is, maar houdt met alle geweld de schijn op dat er een nette procedure is gevolgd. Dat zal het kabinet niet alleen de toorn opwekken van een groot deel van de bevolking, maar ook de grootst mogelijke hoon om zoveel huichelachtigheid. Dat lijkt me een buitengewoon slecht plan. Niet alleen omdat het onbehoorlijk is  om iemand op zo’n manier zo’n belangrijke baan in te foezelen, niet alleen omdat het vertrouwen van de burger toch al onder grote druk staat, maar ook omdat het geen pas geeft de burger een rad voor ogen te draaien ‒ ook al heeft die burger allang door hoe de vork werkelijk in de steel zit.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Jerry3
Jerry317 okt. 2011 - 18:27

Optie 4 Donner wordt het niet en de (gedoog)coalitiepartijen gaan calimero spelen over het wantrouwen dat ze zelf gewekt hebben.

Gompie2
Gompie217 okt. 2011 - 18:27

Een vierde mogelijkheid is – en ik geef toe het is niet het eerste waar je aan denkt – is gewoon kiezen. Via een stemming dus. Mooi precedent trouwens. Een gekozen onderkoning. Dan die andere koning nog.

inspector2
inspector217 okt. 2011 - 18:27

Mag ik nu zeggen dat we steeds verder afzakken naar een ondemocratische fascistoïde staat, of ben ik dan strafbaar? Over een jaar of zo wel denk ik.

DonCarlos
DonCarlos17 okt. 2011 - 18:27

Dit is nu de nieuwe politiek waar het Nederlandse volk zo lang op heeft gewacht.De P.V.V.heeft zich er hard voor gemaakt,en zie het resultaat,de Haagse achterkamerstolp is voor goed verdwenen.

Barmaley
Barmaley17 okt. 2011 - 18:27

Om misselijk van te worden, dit openlijke politieke gekonkel. Zitten er überhaupt nog wel politici met een greintje fatsoen in hun lijf in dit kabinet? Dit levert echt steeds meer vertrouwen in de politiek op. Je moet toch wel een stevig bord voor je kop hebben om dat niet te zien. Als we nou eens zouden stellen dat de "onderkoning" gewoon van onbesproken gedrag moet zijn. Dan valt Donner toch direct af, met zijn verantwoording voor 11 doden bij de Schipholramp?

Bagus
Bagus17 okt. 2011 - 18:27

Voor zijn deelname aan dit gedoogkabinet had ik de heer Donner professioneel en qua persoon redelijk hoog zitten. Zijn bewuste kabinetsdeelname heeft daarin voor mij verandering gebracht. Ik vind hem nu POLITIEK gezien niet meer de juiste man op de juiste plaats. Maar ik zou ook geen andere kandidaat weten. De heer Hirsch Balin vind ik integer, professioneel, maar hij zou nu vooral mijn voorkeur hebben omdat hij zo duidelijk neen heeft gezegd tegen dit gedoogkabinet. En dat zou - zo meen ik- ook een te POLITIEKE voorkeur van mij zijn. Er moet een andere niet door het doen-en-laten van deze regering "belaste" mens in die positie komen. Hoe dan ook dit kabinet ZELF heeft de keuze op volstrekt onacceptabele wijze verpoliticeerd en het klimaat rond de functie verpest. Ik doe daar, als individueel burger, niet aan mee !

Michiel Online
Michiel Online17 okt. 2011 - 18:27

er is ook een vierde mogelijkheid, maar laat ik het vriendelijk houden en niet zeggen wat die mogelijkheid is. het zou toch niet door de moderatie heen komen.

JoopSchouten
JoopSchouten17 okt. 2011 - 18:27

Een slager hoort zijn eigen vlees niet te keuren Donnerwetter noch einmal ! Raussss mit dem Kerl !

1 Reactie
ElChe
ElChe17 okt. 2011 - 18:27

Donner, kein fummeln, abgekratzt, scher dich zum Teufel!