Joop

FNV moet groeien door nieuwe strategie

  •  
19-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
649 keer bekeken
  •  
FNV-logo-01.jpg

Voorzitter Elzinga van de FNV wil groei van het ledental door meer zeggenschap te geven en meer gericht verschillende doelgroepen aan te spreken. Maar de zorg rond werk en inkomen blijft de basis van het werk van de vakbonden.

De jeugd wordt als een van de doelgroepen aangesproken; jongeren willen zinvol werk, zeggenschap en ze willen werken om te leven, niet leven om te werken. Mooie uitspraken. Als oud-onderhandelaar van de vakbond voor het HBO- en MBO-onderwijs hoop ik van harte dat de vakbond weer gaat leven bij de jeugd. Zelf heb ik in het voorjaar van 2014 het grootste wervingssucces geboekt bij acties voor een nieuwe cao in het MBO. Ineens ging de vakbond leven omdat zichtbaar werd wat solidariteit voor invloed heeft bij het realiseren van goede arbeidsvoorwaarden en het verkrijgen van een extraatje aan het eind van de maand.

Als het gaat om zeggenschap in organisaties is de ondernemingsraad het aangewezen orgaan, en de vakbond kan daar zeker een ondersteunende rol bij spelen. Maar of dit de zichtbaarheid en wervingskracht van de vakbond vergroot is zeer de vraag. Wel is werving zinvol bij reorganisaties waar werknemers in de problemen komen, en bij arbeidsconflicten. Helaas geeft de vakbond vaak niet thuis als je geen lid bent. Maar juist dan zou de vakbond werknemers die in de problemen komen steun kunnen geven op basis van een regeling waarbij de werknemer zich voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 3 jaar aan de vakbond verbindt in ruil voor juridische steun en advies. Mijn ervaring is dat wanneer werknemers op een dergelijke manier worden overgehaald om lid te worden ook op langere termijn lid blijven, als ze zich gesteund weten door de bond. Zij zijn zelfs vaak de beste reclamemakers voor de vakbond.

Ook moet de vakbond aansluiting zoeken bij de leef- en belevingswereld van jongeren. Zingeving, kwaliteit van leven en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s. In kritische situaties zijn alle mensen gebaat bij een organisatie die een goede plek biedt om te schuilen. En laten we niet vergeten om de boodschap uit te dragen naar ieder die het horen wil in een wereld waar de rijken rijker worden en waar kapitaal meer rendeert dan arbeid: “het is onverminderd van belang om als arbeider of ZZP-er lid te zijn van organisatie die voor je belangen opkomt. Een organisatie die namens de leden een vuist kan maken tegen de doortrapte wereld van CEO’s, bestuurders en grootaandeelhouders die het vooral om verdiensten of rendement van kapitaal gaat, en die bij juridische procedures een hele lange adem hebben”.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Karmann
Karmann19 mrt. 2022 - 13:55

De vakbond moet zich richten op het afsluiten van cao s en rechten voor werknemers en zich politiek onafhankelijk opstellen dan heb je kans dat de vakbond in ledental weer gaat groeien . Mvg Hille

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje321 mrt. 2022 - 9:29

@Karmann: De vakbond doet nog veel meer. Het probleem is vooral de grote onbekendheid met dat werk. Denk aan pensioenbegeleiding, arbeidsomstandigheden, de SER. Mijn overtuiging is dat ze vooral aan hun imago moeten werken door inderdaad niet aan politiek te doen (politiek moet de bond volgen en niet andersom) en uit te venten wat ze bereiken.

Kuifje3
Kuifje319 mrt. 2022 - 9:45

De vakbond doet hele goede dingen. Ik ben dan ook vol overtuiging al ruim 30 jaar lid. Vooral juridische hulp wordt vaak zwaar onderschat. Dankzij die hulp heb ik ooit een heel mooi bedrag kunnen claimen bij het bedrijf wat mijn vrouw probeerde te ontslaan. Wat ik echter zie gebeuren is dat de vakbond zich steeds meer is gaan gedragen als een organisatie die bezig is met verkeerde dingen. Ook in dit stukje lees je weer over duurzaamheid wat natuurlijk een belangrijk thema is, maar is dat een vakbondsthema? Wat kan de vakbond doen om weer gezien te worden door alle groepen in de samenleving? Ik raad de bond aan om zendtijd bij een omroep te kopen en bijvoorbeeld een uurtje per week te laten zien wat ze doet. Geen stakingsprogramma en geen irritant gebrul om actie, actie, actie, maar geef een kijkje in wat de bond doet bij CAO besprekingen en in de SER. Maak bestuurders “hot” door ze herhaaldelijk in het zonnetje te zetten bij wat ze doen. Toon vooral ook regelmatig de successen! Een tijdje terug was ik op een bijeenkomst waar voorlichting over pensionering werd gegeven. Hartstikke leuk en interessant. Zet dit soort onderwerpen in beperkte vorm op YouTube, Facebook, TikTok. Tot slot over politiek. Vakbonden moeten zoveel mogelijk neutraal zijn. Het is prima dat mensen als individu een hekel hebben aan bepaalde partijen, maar bonden horen zich daar beter buiten te houden.