Joop

Floortje Dessing keert terug naar Syrië

  •    •  
06-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Acht jaar geleden bezocht Floortje Dessing het toen nog vreedzame Syrië voor het programma 3 op Reis. Ze maakte een indrukwekkende reis dwars door het land, langs beroemde plekken als Krak des Chevallers, Damascus en Palmyra. Niets wees er indertijd op dat het land op de rand van een burgeroorlog stond en dat het acht jaar later compleet verwoest zou worden, met tot nu toe meer dan 300.000 doden en meer dan zeven miljoen vluchtelingen. Nu gaat ze terug om dezelfde reis te maken, maar tegen een compleet ander decor. Ze gaat op zoek naar de mensen die ze toen ontmoette, en bezoekt plaatsen waar ze is geweest. Hoe is het dagelijkse leven in de hoofdstad Damascus? Wat is er gebeurd met priester Paolo die in zijn klooster mensen van alle religies welkom heette? En hoe groot is de verwoesting in de eeuwenoude tempelstad Palmyra? En ze ontmoet nieuwe mensen; Syriërs die in het land gebleven zijn om uiteenlopende redenen. Zoals de Syrische fotograaf Omar die jongeren opleidt tot journalist. Hoe ervaart hij deze oorlog die al meer dan vijf jaar voortduurt? Waarom is hij gebleven terwijl anderen vertrokken? En hoe kun je überhaupt nog een normaal leven leiden in een land waar zoveel is verwoest? Kijk nu deel 1 van Floortje terug naar Syrië.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

DikTrom2
DikTrom27 okt. 2016 - 19:20

Mijns inziens is het een beetje hypocriet van Floortje om continu te benadrukken hoe fout Assad wel niet is. Ondertussen is zij ook degene die een rapportage maakt in de luxe vrijheid van een door de regering gecontroleerd gebied. Haar semi beschuldigende vraag aan mevrouw Wouters over "hoe zij Damascus nog als een heerlijke stad kan beschouwen" vind ik dan ook smerige steek onder de riem. Floortje veroordeelt Wouters voor haar luchtige opvatting over Assad, maar schuilt zelf ook onder Assad zijn vleugel. Het had haar gesierd wanneer ze ook de "bevrijde" gebieden had bezocht. Of weet Floortje ironisch genoeg dat een bezoek aan deze gebieden niet meer mogelijk is nu de "dictator" daar niet meer heerst?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 okt. 2016 - 17:22

"Intrigerend aan deze uitzending was die merkwaardige Nicole Wouters, chocoladefabrikant te Damascus. Waarom woont zij daar weer met haar kinderen?" Dat heft ze toch in de uitzending uitgelegd. " “Ik ben een gelovige,” zei Wouters, die steeds zenuwachtig aan haar lokken plukte." Nou en, mag dat niet van jou.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 okt. 2016 - 17:23

is bedoeld als reactie op Patrick Faas.

Machielse932
Machielse9327 okt. 2016 - 17:10

Erg indrukkend. Met alles wat er in het nieuws is wordt wel eens vergeten dat het leven gewoon door gaat. Ook tijdens de meest zware tijden. Het is inderdaad zo dat grote delen van Syrië ongeschonden zijn waar andere delen natuurlijk wel totaal verwoest zijn. De tegenstellingen zijn bizar om te zien. Respect voor Floortje en haar team dat ze het risico namen (hoewel er vast veel maatregelen genomen zijn).

Patrick Faas
Patrick Faas7 okt. 2016 - 15:14

Complimenten aan Floortje Dessing. Heel dapper dat ze ontvoering riskeert om ons de huidige situatie in Syrië te tonen. Intrigerend aan deze uitzending was die merkwaardige Nicole Wouters, chocoladefabrikant te Damascus. Waarom woont zij daar weer met haar kinderen? “Ik ben een gelovige,” zei Wouters, die steeds zenuwachtig aan haar lokken plukte. Enerzijds verklaart dat waarom haar motivatie niet zomaar te begrijpen zou zijn, maar anderzijds roept dat wel veel meer vragen op. Welk geloof bijvoorbeeld? En wat zegt haar gelovigheid over haar relatie tot (of positie in) de conflicten? Staat ze buiten de sektarische verdeeldheid of maakt ze er onderdeel van uit?

2 Reacties
Machielse932
Machielse9327 okt. 2016 - 20:26

Die Nicole kwam heel erg oerhollands nuchter over. Beetje van tja leven gaat gewoon verder zo lang je niet in acuut gevaar bent. Floortje leek moeite te hebben om dat te beseffen. Misschien was haar beeld van Syrië anders voordat ze er naar toe ging.

Patrick Faas
Patrick Faas9 okt. 2016 - 15:33

En als ze een moslima zou blijken te zijn, die als gelovige haar kinderen meeneemt naar oorlogsgebied? Blijft u haar dan zo oerhollands nuchter vinden?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 okt. 2016 - 11:36

Ik hoop dat de bezorgde burger zich gaat realiseren dat met de komst van oorlogsvluchtelingen geen bende vrouwenverkrachters, jihadisten en alles wat ze zich willen laten wijsmaken en gaat vastzetten in hun simpele onwetende botte hersentjes toch een slagje anders ligt, Syrië was een betrekkelijk welvarend land, over het algemeen goed opgeleide mensen die geen enkele behoefte hebben hun geloof een ander op te leggen, toen er geen oorlog was kwamen ze niet, ik ben benieuwd hoeveel bezorgde burgers zulke omstandigheden zouden kunnen verdragen en niet een veiliger heenkomen zouden wensen, het ontmenselijken van deze vluchtelingen vind ik een van de meest schrijnende uitkomsten van deze oorlog wat zelfs politici als Rutte ertoe brengt die gevoelens te voeden.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer7 okt. 2016 - 11:11

Floortje op 25.50; je leeft in een land waarvan de regeringsleider op zijn zachtst gezegd zeer omstreden is. Voor jou wel Floortje, voor het overgrote deel dan de Syrische bevolking niet omdat hij er voor zorgde dat de cocktail van verschillende religies en culturen in relatieve vrijheid in vrede met elkaar leefden in een seculiere staat.

1 Reactie
Hoe Hetis
Hoe Hetis7 okt. 2016 - 13:24

Het is Floortje niet aan te rekenen. De meesten onder ons hebben ook de tijd er niet voor naast de reguliere media ook de alternatieve te raadplegen. Dus dan geloof je dat Saddam Hussein WMD heeft en op het punt staat de VS er mee aan te vallen, dat zijn militairen couveuse baby's op de grond gooien in Koeweit, en Gaddafi zijn eigen aanhang -zo'n beetje het hele land- aan het bombarderen is... en dat Assad dat ook doet. Het is de methode om de massa met oorlogen voor regime change in te laten stemmen. Altijd voorgesteld als "humanitaire" acties. Daarom is het zo goed dat de VARA deze documentaire heeft gemaakt. Toch niet helemaal het authentieke links progressieve anti-establishment gevoel kwijt.

Hoe Hetis
Hoe Hetis7 okt. 2016 - 9:00

Zouden al die mensen daar zo rustig met hun leven doorgaan en zelfs feest vieren als hun familieleden, geliefden en vrienden door de regering werden vermoord door bombardementen? En zouden de militairen voortkomend uit de Syrische niet ook overal familieleden en bekenden hebben, maar die toch met kogels, granaten en bommen uitroeien? Of zouden alleen de diverse jihadistische terroristen -meest komend van buiten Syrië- het op die Syrische burgers hebben gemunt omdat die zich niet bij hen aansluiten, en juist de jihadisten het zijn die daarom al die Syrische burgers doden? Zou het leger niet in opstand komen als het bevel kreeg op de eigen geliefden te schieten die overal verspreid over het land wonen? Of zouden ze enkel het bevel opvolgen de -meest buitenlandse- jihadisten te bevechten? De antwoorden lijken me duidelijk, zelfs een kind kan daar op komen. Maar de voortdurende eenzijdige sterke emoties oproepende berichten van de media hebben bij velen van ons het logisch denken verlamd. Daarom is het toe te juichen dat de VARA nu de zaak van de andere kant belicht.

3 Reacties
Hoe Hetis
Hoe Hetis7 okt. 2016 - 9:40

Verbeterd: "En zouden de militairen voortkomend uit de Syrische BEVOLKING- niet ook overal familieleden en bekenden hebben, maar die toch met kogels, granaten en bommen uitroeien?

Willem100
Willem1007 okt. 2016 - 14:14

Nou HoeHetis, daar heb je wel een punt wat aan het denken zet!

Machielse932
Machielse9327 okt. 2016 - 20:31

Ondanks veel buitenlandse elementen is het gewoon een burgeroorlog. Ga nou niet Assad's verhaal napraten dat het uitsluitend buitenlandse terroristen zijn. Het is ook echt niet zo dat ze allemaal feest vieren. Ook in oorlogstijd trouwen mensen dat is niet zo gek. Verder zullen ook veel mensen rouwen, extreem veel moeite hebben om de touwtjes bij elkaar te knopen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*7 okt. 2016 - 8:30

Goedendag. Ik vind het een ontzettend sympathiek reisdocumentaire over Syrië, anno 2016, vijf jaar na het begin van de burgeroorlog in het inmiddels bijna helemaal verwoest land. Kijken die blijkbaar kleine maar sowieso toch nogal gewelddadige groep anti-oorlogsvluchtelingen haters in Geldermalsen, Steenbergen, Heesch, Enschede enz. ook mee, gisteravond?. Kijken anti-asielzoekers *ophitsers* met name Geert Wilders en zijn PVV collega's ook mee?. Ik hoop van wel. Ik ben sowieso blij dat ongeveer 1.300.000 Nederlanders hebben blijkbaar gekeken naar dit programma gisteravond en hoop dat ongeveer 2.000.000 Nederlanders zullen kijken naar deel 2: zo belangrijk is dit thema wat mij betreft. Chapeau en mijn petje af aan u, beste mevrouw Floortje Dessing wat betreft dit moedig en vooral zeer waardevol project!!! Een fijne dag.

1 Reactie
Hoe Hetis
Hoe Hetis7 okt. 2016 - 12:33

Zo, dat zijn veel kijkers! Ik ben daar heel blij mee. Het leeft duidelijk in Nederland, en er is veel medeleven. Deze vrouw uit Syrië die bij Pauw aan tafel haar mening geeft heeft doordat zij uit dat gebied komt een beter begrip van de situatie die zich in ons land aan het ontwikkelen is met de komst van mensen uit die regio's. Ik denkt niet dat haar voorspelling uitkomt -afkloppen- maar dat ze er voor waarschuwt toont wel aan dat ze het goed met ons voorheeft: "Christelijke Syrische Vrouw - TEGEN AZC NEDERLAND - 10 jaar in AZC GEZETEN" https://www.youtube.com/watch?v=u9AobVgqhUA

Hoe Hetis
Hoe Hetis7 okt. 2016 - 7:55

Goed te zien dat de VARA een meer objectief beeld toont an Syrië. Deze Britse journaliste was ook heel verbaast toen ze in Syrië aankwam: "British Journalist : Image of Events in Syria is Completely Contrary to Media Depictions" https://www.youtube.com/watch?v=9EnR6lpKfP0 Deze Canadese journaliste is ook naar Syrië gegaan om het met eigen ogen te zien: "Journalist Eva Bartlett: "I'm Back From Syria. The Media Is Lying To You!"" https://www.youtube.com/watch?v=bUyJV6YaSWY Zou het dan toch anders zijn dan we tot nu toe hebben gehoord? Het is wel oorlog -het Westen tegen Syrië- en er is nog nooit een oorlog gevoerd zonder oorlogspropaganda. Hetgeen inhoud de vijand zo lelijk mogelijk af te schilderen, inclusief met leugens. Zie de WMDs van Saddam Hussein. En heeft u ooit een video clip gezien van bombardementen op de bevolking in Libië uitgevoerd door de Libische luchtmacht zoals de media berichtten? Ik niet. Zelfs niet gemaakt door een burger met mobieltje. Wel veel beelden van de VS en NAVO bombardementen.