Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Flikker toch op met je antisemitisme

  •  
26-07-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
482 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
"Kauft nicht bei Juden", "waarom geen gele ster op joodse produkten" of het wat subtielere "er hangt een antisemitisch luchtje aan die boycot". De right-or-wrong-my-Israel-lobby heeft het er maar druk mee
U bent antisemiet. Ja, u ja. U waagt kritiek te uiten op de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever? Jodenhater! U walgt van de illegale nederzettingen die daar als paddenstoelen uit de grond springen? Nazi! U wilt geen producten kopen uit bezet gebied? U bent erger dan een kampbewaker.
Het is weer zover. De pro-Israëllobby heeft de gelederen gesloten en bij gebrek aan argumenten wordt massaal de antisemitismekaart getrokken. Op Twitter Godwint Leon de Winter (Godwintert?) er lustig op los. Dat is geen verrassing, maar helaas zie ik ook tweeps die wel over hun volle geestelijke vermogens lijken te beschikken zich achteloos aansluiten bij allerlei walgelijke vergelijkingen met de Holocaust.
Want ja, van de al dan niet bestaande boycot (hoe zit dan nou, Trouw?) tegen producten uit de joodse nederzettingen is het natuurlijk maar een minuscuul stapje naar de volgende Kristallnacht. Tenminste, als je de schaamte allang voorbij bent. Ik kan alleen maar zeggen: flikker toch op met je antisemitisme. Kritiek op Israël is geen jodenhaat.
Hypocrisie Heel eerlijk? Ik vind die boycot een beetje onzinnig (al dacht ik altijd dat supermarkten zelf mogen uitmaken wat zij in hun assortiment opnemen), een duidelijk geval van symboolpolitiek en natuurlijk is het wat vreemd – wellicht zelfs hypocriet – dat nu juist deze zaak de emoties zo hoog opdrijft en andere (ergere) niet. Maar die hypocrisie zit aan beide kanten.
Aan de ene zijde zien wij de zeloten van Stop De Bezetting (altijd als ik die naam hoor denk ik: welke bezetting precies?) die van Israëlhaat hun levenstaak hebben gemaakt. 100.000 doden in Syrië? Geeft niet. Massaverkrachtingen in Egypte? Mwoh. Mensenrechtenschendingen in … (vul een willekeurig land tussen Marokko en Pakistan in)? Bijzaak. Het gaat om het leed van de Palestijnen, enkel daarom en de rest kan verrekken. O ja, en diezelfde Palestijnen mogen best onderdrukt worden, hoor, maar alleen door Hamas of Fatah, natuurlijk. Niet door de joden. De schijnheiligheid druipt er vanaf.
Aan de andere kant zit de Israëllobby volledig zonder argumenten. Het beste wat CIDI-directeur Esther Voet bij Knevel en Van de Brink eruit kon persen was een tu quoque-drogreden: de rest van de wereld is ook kut, dus waarom boycotten jullie alleen ons? Je zag dat ze er zelf ook niet gelukkig mee was, maar je moet roeien met de riemen die je hebt (dat Voet desondanks de discussie won, is een testament voor haar charme en een waarschuwing aan de andere kant niet steeds zure, oude mannenbroeders het woord te laten voeren).
Er is niets mis met wijzen op de dubbele standaard van de boycotlobby. Ware het niet dat diezelfde hypocrisie natuurlijk ook bestaat aan de zijde van de Israëlfans. Het gaat ze er helemaal niet om dat er een inconsequent boycotbeleid zit aan te komen, maar alleen dat deze inconsequentie ditmaal ten koste gaat van hun geliefde joodse staat. 100 procent van de nu zo boze twitteraars en columnisten zou morgen gaan tanken bij de benzinestations die garanderen dat zij geen olie uit Saoedi-Arabië gebruiken. Het is echt niet zo dat zij dan opeens allemaal roepen: “Ja, maar de olie uit Venezuela is ook besmet.”
Beschaving Het gaat uiteindelijk om hoe wij tegen Israël aankijken. Vinden wij het land “de enige democratie in het Midden-Oosten” (sorry, buurland Libanon) en een “parel van westerse beschaving, een baken van licht in de islamitische duisternis”, dan moeten wij ook accepteren dat wij Israël met andere maatstaven beoordelen dan Marokko (dat de Westelijke Sahara bezet) of China (dat hetzelfde doet met Tibet).
Of zien wij Israel als “just another” land in het Midden-Oosten? Een land waar men een flink aantal zaken veel beter voor elkaar heeft dan bij de buren, maar dat uiteindelijk gezien bezetting, onderdrukking en nederzettingenbeleid (Lebensraum, Leon de Winter?) niet zo heel veel beter is dan pakweg Jordanië, Tunesië of Qatar?
In het eerste geval (en ik vermoed dat veel vrienden van Israël die optie aanhangen) mag je niet raar opkijken dat de joodse staat ook wordt beoordeeld naar “Europese” maatstaven en dat een boycot als gerechtvaardigd moeten worden gezien. Hoge bomen en zo. In het tweede (een opvatting naar welke ik persoonlijk neig) is het logischer dat je een boycot afwijst, want met die gedachte kun je wel bezig blijven. Als wij elke mensenrechten schendende bananenrepubliek of woestijnkoninkrijk langs diezelfde meetlat leggen, blijven de schappen in onze winkels en supermarkten akelig leeg.
Dus zeg het maar: Israël als westerse staat met de consequenties van dien of als typisch Midden-Oostenland en laat ze verder met rust. Maar dan ook geen hosanna meer over al die Nobelprijzen en geweldige violisten graag. Ook geen inzendingen meer bij het Eurovisie songfestival. En vooral, vooral geen holocaustvergelijkingen! Bovenal omdat wie ze maakt, de herinnering aan de Shoah, de grootste misdaad uit de geschiedenis (100% Made in Europe) bezoedelt.
Volg Bart Schut ook op Twitter

Meer over:

opinie, leven, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (38)

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten26 jul. 2013 - 16:06

Met alle respect en het is verschrikkelijk wat er in in WOII gebeurd is maar ik hoor geen vergelijkbaar verhaal over (een meervoud) van (donkergekleurde) mensen die onder de slavernij cq. in de "vergeten" afrikaanse oorlogen systematisch uitgemoord zijn alsmede in WOII een veelvoud aan russen. Vind u het erg dat ik niet zo onder de indruk ben van de continue zieligdoenerij van de joodse lobby?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 jul. 2013 - 16:06

Op zichzelf behoorlijk eens met je stukje, maar deze snap ik niet; [al dacht ik altijd dat supermarkten zelf mogen uitmaken wat zij in hun assortiment opnemen] Dat is precies wat deze supermarkten nu doen. Dat doen ze om 1 reden, ze denken er financieel beter van te worden, omdat ze zien dat het sentiment over Israël bij de consument aan het veranderen is. Dat lijkt me een stukje op een veel positievere toon waard, we lijken eindelijk wakker te worden. En dan daarna maar 30 jaar gaan werken aan een boycot van Marokko en/of Syrië mevrouw Voet verdient het om ook tevreden gesteld te worden.

JacquesDanzig
JacquesDanzig26 jul. 2013 - 16:06

Vermakelijke analyse!

HomoRidenti
HomoRidenti26 jul. 2013 - 16:06

Erg grappig en scherp stuk.

rbakels
rbakels26 jul. 2013 - 16:06

Met de strekking van et stukje ben ik het wel eens, maar waarom is de titel zo grof verwoord? Het was bovendien informatiever geweest als de titel was geweest: "Bezwaar tegen fout beleid is nog geen racisme" of zoiets.

BertF2
BertF226 jul. 2013 - 16:06

Bert Schut mist de pointe: de woede die ontstaat bij de vaststelling dat de (terechte) klagers over onbeschrijflijk onrecht fanatiek verdedigen, dat zij genadeloos onrecht doen aan (totaal) onschuldigen. Alsof slachtofferschap daderschap kan wegrelativeren. Terecht stelt Schut vast dat de Palestijnen hebben geen mallemoer te maken hebben met de Holocaust. Dat was gewoon het product van de op christendom, jodendom en humanisme gebaseerde westerse beschaving.

JanB2
JanB226 jul. 2013 - 16:06

En vooral, vooral geen holocaustvergelijkingen! Bovenal omdat wie ze maakt, de herinnering aan de Shoah, de grootste misdaad uit de geschiedenis (100% Made in Europe) bezoedelt. Juist!

rabotnikeh
rabotnikeh26 jul. 2013 - 16:06

Wat een parel van een column!!!

clara51
clara5126 jul. 2013 - 16:06

Als het de bedoeling van Bart Schut was om ons sukkels duidelijk te maken dat zowel de "Israël-haters" als de "Palestijnen-haters" in duisternis dwalen, maar Bart Schut zelf natuurlijk niet, dan is hij daar volledig in geslaagd. Door zo verlekkerd te gaan zitten roeren in de prut van de haat bevestig en versterk je slechts de haat. Als dat de bedoeling was: weer gelukt. Ik vind het onvoorstelbaar dat iemand meent bij te dragen aan zindelijk denken door het onzindelijk denken uit te vergroten en zich er zelf en passant ook aan te bezondigen. Zoals ik het ook onbegrijpelijk vind dat in het hele stuk geen enkele poging wordt gedaan het onderwerp en debat naar een hoger plan te tillen, dat niet vatbaar is voor haat: het internationaal (oorlogs)recht, het volkenrecht, de mensenrechtenverdragen. Maar ik vermoed dat deze journalist het conflict interessanter vindt dan de oplossing. En zichzelf interessanter dan het conflict.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst126 jul. 2013 - 16:06

Uit dit artikel op de site van Der Spiegel blijkt wat de EU wil: dat op producten uit de joodse settlements in de bezette gebieden niet langer "made in Israel" mag staan omdat ze ergens anders gemaakt zijn. Er zou dan op moeten staan: "made in the Golan Heights" en zo. Dit alles is natuurlijk uitsluitend politiek. De bewoners van de settlements staan op het label ''made in Israel' omdat zij menen recht te hebben op de grond die ze volgens het grootste deel van de wereld op Palestijns gebied hebben gekraakt. Als je nou zo'n aanhanger bent van het annexeren van die gebieden door Israel en als je de settlementbewoners als helden beschouwt, dan kun je er maar beter voor zijn dat hun producten apart gelabelled worden. Want dan kun je er extra veel van kopen. Niet dan?

lnfidel
lnfidel26 jul. 2013 - 16:06

Net zoals fascisme, nazisme, NSB, rascisme en xenofobie hun betekenis hebben verloren, nadat ze jarenlang op een laaghartige manier zijn misbruikt om politieke tegenstanders de mond te snoeren, Anti Zionist?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 jul. 2013 - 16:06

Ik heb de uitzending opgezocht van Knevel en v.d. Brink waarvan dhr. Schut beweert dat mw. Voet ongelukkig zou zijn met het opvoeren van drogredenen, waarom Israël wel en de rest van de wereld niet, ik weet werkelijk niet waar het ongelukkige gevoel zichtbaar werd, geen spoor, als je het mij vraagt, en dan nog de discussie winnen ook, hoe bestaat het. Als het over inhoud gaat kwam de éne na de andere flagrante leugen van haar kant op tafel, het recht op terugkeer is een universeel, fundamenteel en onvervreemdbaar recht, zeggen dat dit een obstakel vormde voor het aanvaarden van een vredesakkoord is te gek voor woorden, dat dhr v. Dam daar niet op is ingegaan of de kans daartoe niet kreeg vind ik jammer. http://www.logosjournal.com/klein.htm Gaza zou unilateraal zijn ontruimd en met een groots gebaar aan de palestijnen zijn geschonken en als dank zou Israël Hamas hebben gekregen. De werkelijke reden tot ontruimen ligt iets anders http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/archief/article/detail/780717/2006/01/12/Met-enclaves-geen-kans-op-vrede.dhtml Voor iemand die zegt dat de nederzettingen inderdaad een probleem zijn en dat er uitgegaan wordt van een 2 staten oplossing vind ik uitspraken als deze toch een geheel andere toonzetting: “En, Judea en Samaria zijn van ons en niet van jouw nepvolk, de 'palestijnen' , het zijn gewoon Arabieren, niets anders.” Komt hier vandaan http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2013/06/esther-voet-laat-zien-dat-het-cidi-er.html waarvoor nog dank aan degene die de link plaatste, toont de ware aard van deze dame.

insignia
insignia26 jul. 2013 - 16:06

Ik lees zojuist dat Israel 30.000 Palestijnen aan het "zuiveren" is om plaats te maken voor ?.. Joost mag weten wat, nieuwe kerninstallaties, nieuwe omsingelingsnederzettingen, gewoon pesten. Totaal onaanvaardbaar in deze eeuw en ik hoop dat de EU daar ook aktie tegen neemt.

BakkerGerard
BakkerGerard26 jul. 2013 - 16:06

Ik heb niets tegen producten uit Israël, dus ik koop ze graag weer als ik zeker weet dat ze uit Israël komen en niet bezet gebied.

insignia
insignia26 jul. 2013 - 16:06

Na mijn eerste ervaring met Grunberg in zijn column in de VPRO-gids, die de demonstranten voor antisemieten uitmaakte, heb ik besloten hem geen proces aan te doen en dit soort lieden te laten voor wat ze zijn, schreeuwers.

1 Reactie
Beisser
Beisser26 jul. 2013 - 16:06

Leest u Grunberg nog?? Tjee...

Tzombo
Tzombo26 jul. 2013 - 16:06

"Aan de ene zijde zien wij de zeloten van Stop De Bezetting (altijd als ik die naam hoor denk ik: welke bezetting precies?) die van Israëlhaat hun levenstaak hebben gemaakt." Altijd belangrijk als je kritiek levert op Israël blijkbaar: net doen alsof Israël en de Palestijnen vergelijkbare morele argumenten hebben, of in dit geval net doen alsof apologeten voor Israël moreel vergelijkbaar zijn met groepen die de Palestijnen steunen. En 'welke bezetting'? Ja, want er zijn zoooooveel landen die een gebied bezetten en weigeren de bewoners een zelfstandige staat te bieden EN weigeren ze het staatsburgerschap te verlenen in het bezettende land. Nee dus. Tibetanen, West-Saharanen, Koerden en noem ze maar weer op, zijn niet statenloos zoals de Palestijnen. Er is geen enkel ander land dat een gebied bezet, maar de bevolking van dat gebied er niet bij wil. En al die actiegroepen die opkomen voor vrijheid in Tibet of Koerdistan, die hebben van Chinahaat, Iraqhaat, Turkijehaat, Syriëhaat en Iranhaat hun levenstaak gemaakt? Waarom hoor je dit soort lachwekkende lulkoek alleen als het over Israël gaat? Omdat het stikt van de haters die van Palestijnenhaat hun levenstaak hebben gemaakt en dat graag elke dag aan alle kranten ter wereld laten weten.

1 Reactie
karelkoning
karelkoning26 jul. 2013 - 16:06

Inderdaad Tzombo Tzomberson... U legt de hypocrisie van Bart Schut op onmiskenbaare wijze bloot. Dank daarvoor!

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2013 - 16:06

Als de Arabische wereld zich niet bekommert om Tibet, Spaanse Sahara, Noord-Ierland of Baskenland, waarom moeten wij ons dan bekommeren om de Palestijnen?

4 Reacties
JanB2
JanB226 jul. 2013 - 16:06

Omdat wij geen Arabieren zijn.

Tzombo
Tzombo26 jul. 2013 - 16:06

Wie zegt dat 'de Arabische wereld' zich niet bekommert om Noord-Ierland, Baskenland etc. Ik kan me nog herinneren dat Qadhafi door de Britten ervan werd beschuldigd de IRA te steunen. En in de jaren '70 trainden Basken, Noord-Ieren en andere 'vrijheidsstrijders' zij aan zij met Palestijnen in Zuid-Jemen. Maar dat is zeker ook weer niet goed?

clara51
clara5126 jul. 2013 - 16:06

["Als de Arabische wereld zich niet bekommert om Tibet, Spaanse Sahara, Noord-Ierland of Baskenland, waarom moeten wij ons dan bekommeren om de Palestijnen?"] Ik weet nog zo net niet of de Arabische wereld dat niet doet, maar ik heb geen zin dat uit te zoeken. Ik heb zelf maar één reden om op te komen voor de rechten van de Palestijnen: omdat hun rechten ook mijn rechten zijn. En ik me nogal ongerust maak over de aantoonbare schending en selectieve toepassing van die rechten als het gaat om Palestijnen. Want daarmee worden die rechten ook voor mij waardeloos. Noem het een vorm van eigenbelang, zoals iedere vorm van solidariteit een kern van eigenbelang heeft. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, sta niet toe dat het een ander wel geschiedt.

Tealc2
Tealc226 jul. 2013 - 16:06

== Spaanse Sahara,== Ik ken afrikaanse sahara..maar heb nooit van spaanse sahara gehoord. Waar ligt spaanse sahara??

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2013 - 16:06

Zoals gewoonlijk stikt het stuk van Bart van onzin-argumenten. Waarom dit probleem in Europa zoveel meer aandacht krijgt? Omdat Europa het heeft helpen verwezenlijken en er zelfs de oorzaak van was. De Polisario is gewoon welkom in Marokko, mits hij zijn wapens neerlegt, en dat hebben er tientallen duizenden gedaan. Ze worden voorzien van een huis en een baan en genieten als Marokkanen alle rechten die de noordelijke Marokkanen ook genieten. Hun leven gaat erop vooruit. Ze hebben scholen en water en nog veel meer dingen. De koning heeft omwille van de Zuidelijke Provincies, alle provincies meer autonomie beloofd. Bovendien wordt er NV-niveau al jaren onderhandeld. En er vallen al sinds 1989 geen doden meer door geweld. De muur is gebouwd op geheel Marokkaans gebied en niet erbuiten, eerder erbinnen. Marokko houdt zich van VN-resoluties ook nog. Tot de vaststelling van de definitieve status, wordt er niet geboord naar olie in de Marokkaanse Sahara. Dat is met de VN zo afgesproken. En dat gebeurt ook niet. Israël is bezig met etnisch reiniging van de BG. Ze dringen de Palestijnen weg van goede grond en van water. De klachtenlijst is lang. Té lang om hier op te sommen. Volkomen onvergelijkbaar, de historie, de oorzaak, de aanpak, het resultaat, alles eigenlijk. Maar wie Marokkaanse dadels wil boycotten, die gaat zijn gang maar.

1 Reactie
GingerTed
GingerTed26 jul. 2013 - 16:06

Aldus de Marokkaanse versie van het CIDI.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 jul. 2013 - 16:06

Je zult inderdaad mensen hebben die van Israëlhaat een levenswerk maken, en zullen bij bepaalde lieden het uitkramen van wat jij Israëlhaat noemt eerder op een reflex lijken, al vraag ik me af wie je precies op het oog hebt, hoeveel zijn het er, daar een stelling aan ontlenen vind ik te abstract. Stel nou dat de belgen zouden vinden dat ze het recht hebben bepaalde gedeelten van Luxemburg te annexeren, mijn vermoeden is dat hier een storm van protest zou opsteken ( zeker als het uitdraait op een langdurig conflict) eerder dan b.v Georgië zuid Ossetië even inlijft, Israël heeft nou éénmaal historische banden met Europa die nog betrekkelijk recent zijn ook, daarbij is het israëlisch-palestijns conflict door de jaren heen nadrukkelijk in het nieuws geweest, vroeger was het nederlandse volk voor het grootste deel op de hand van Israël, een deel van het nederlandse volk is nu op de hand van de palestijnen. Wie zegt dat palestijnen onderdrukt mogen worden door Fatah of Hamas, dat er weinig of geen protest daar tegen zou zijn zou misschien te maken kunnen hebben met een keuze van kwaad of erger, waarbij het kwaad aanspreken psychologisch zou kunnen betekenen dat je het ergere munitie verschaft, dat wil je ook niet lijkt mij. Er zijn zoveel aspecten aan dit conflict die eerder aanspreken dan andere wat niet automatisch wil zeggen dat andere conflicten veronachtzaamd worden, de oorlogen in voormalig Joegoslavië hebben me diep geraakt om de simpele reden dat ik nooit gedacht had beelden te zien in het huidige Europa die me zo sterk deden denken aan beelden uit de 2e wereldoorlog (overigens speelde Israël een bijzonder twijfelachtige rol in dit conflict), Ruanda was ook kort maar krachtig. Naarmate een conflict langer gaat duren krijgen voor en tegenstanders eerder de kans stellingen te betrekken, of dat voor alle landen zou gelden weet ik niet aangezien er bij mijn weten geen landen zijn die in een dergelijk slepend conflict zijn verwikkeld dat bovendien uitermate goed gedocumenteerd is, een volk verdrijven vind ik geen kattenpis. 100.000 doden in Syrië geeft niet?, hoe kom je daarbij, dat er misschien geen tastbaar protest opsteekt kan met veel factoren te maken hebben, misschien kunnen mensen moeilijk een kant in dit binnenlands conflict kiezen, ik weet niet eens goed hoe dit conflict is ontstaan, door beide kanten vallen burgerslachtoffers, het westen heeft tenminste pogingen ondernomen in te grijpen, slap labelen is daar kinderspel bij, waar hebben we het over, dat 100.000 doden ons onverschillig laten vind ik een aanname primair bedoeld om jouw m.i. wankele stelling te onderbouwen. Wat er in het gebied tussen Marokko en Pakistan gebeurt is gekaapt door Wilders en achterban op een manier waar ik me niet mee kan verenigen, dat neemt niet weg dat ik de taliban b.v. erger dan nazies vind en misschien denken velen dat ook. "Dus zeg het maar: Israël als westerse staat met de consequenties van dien of als typisch Midden-Oostenland en laat ze verder met rust." Meer smaken hebben we niet?, is dat jouw frame? "Maar dan ook geen hosanna meer over al die Nobelprijzen en geweldige violisten graag.” Wat een slap argument, als iemand een Nobelprijs verdient vanwege een bijzondere prestatie roepen we in koor hosanna, of ze nou Peres of Rabin heten en als ze zo mooi spelen als Perlman of Zukerman krijg ik even goed traantjes in mijn ogen.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen26 jul. 2013 - 16:06

Wat een wonderlijk verhaal. In de eerste zijnn gaat het al mis: "Je zult inderdaad mensen hebben die van Israëlhaat een levenswerk maken, en zullen bij bepaalde lieden het uitkramen van wat jij Israëlhaat noemt eerder op een reflex lijken." Wat je nu juis de schrijver van deze column niet kunt verwijten is Israëlhaat. Dat is trouwens een dooddoener, want je kunt een land niet haten. Land is water, rotsen, grond..... meer niet. Ik zou niet weten hou je dat kunt haten. Hij bekritiseert de uitzichtloze politiek. U zet dat op deze manier weg en daarmee diskwalificeert u zichzelf een beetje. U toont namelijk vooringenomenheid. Eigenlijk zeg je dat het prima is dat Palestijnen mogen worden onderdrukt soor Israëli omdat ze anders zouden worden onderdrukt door Hamas e.d. Tja...... Vind je het gek dat ik dat een heel raar argument vindt? Er zijn verkiezingen geweest in de Palestijnse gebieden, maar Israël was ontevreden over de uitkomst. U weet vast nog wel wat daarna gebeurde. Zo niet google er even op. En dan iet kijken naar de sites van Likoed, Shas en dat soort partijen hoor, want die zijn niet zo onpartijdig, heb ik me laten vertellen. Dat u "alle" wereldproblemen erbij haalt is niet van belang in deze discussie. Ik zou zeggen start een discussie over de andere wereldprolmen en we gaan er op reageren. Het naar anderen wijzen is een debattrucje om weg te redeneren van de verantwoordelijkheid van de Israelische bezetter en onderdrukker. Ook u heeft veel tekst nodig om te verbloemen dat het gewoon gaat om onderdrukking, oorlogsmisdaden, schenden van mensenrechten, moord, doodslag, illegale gevangenhouding, landjepik enz.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2013 - 16:06

Ik heb echt heimwee naar mijn jeugd op dit gebied. Hoe we tijdens de Zesdaagse oorlog in de klas stiekem met oortelefoontjes in naar de nieuwsbericjhten luisterden, en in onze vrije tijd ook die leuke Israëlische volksdansen deden. Israël voelde een beetje alsof het bij ons hoorde en dat leek toen erg fijn. Nooit en te nimmer heb ik kunnen bevroeden hoe meedogenloos die mensen bleken te zijn. Hoe ze willens en wetens van slachtoffer tot dader werden. land wat volkenrechtelijk niet van hen is stelen en het de mensen die daar rechtmatig zijn het leven onmogelijk maken. Hoe haal je het je in je gekke hoofd om een buurland dat aan zee ligt te verbieden er een haven aan te leggen? Te krankzinnig voor woorden! Hoe haal je het in je hoofd om niet alleen een muur te bouwen maar die ook nog eens op de grond van een ander weg te zetten? Of wegen te bouwen om nederzettingen die je illegaal op het land van je buren wegzette met elkaar te verbinden zonder dat de mensen van wie het land is er iets over te vertellen hebben, laat staan het mogen gebruiken? Ik zou zo dolgraag terug willen naar de tijd waarin we met sympathie naar Israël konden kijken. Want er wonen erg veel goede en fatsoenlijke mensen. Helaas kennen zij geen Nelson Mandela die een eind aan alle onrecht kan maken. Daarom kan ik die boycott alleen maar toejuichen.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194726 jul. 2013 - 16:06

Die Zesdaagse oorlog bleek een Pyrrusoverwinning te zijn. Door een oorlog te winnen verlies je in het Westen de sympathie, vooral als de VS je steunt. Nu zijn de Palestijnen de slachtoffers, en ja, die zet je niet onder druk om te gaan onderhandelen, die wens je geen Mandela toe, die stel je geen eisen, die vergeef je veel. Het keerpunt is de Zesdaagse. U, en ik denk u bent niet de enige, heeft heimwee naar de tijd daarvoor met Israël in de slachtofferrol en hun buurlanden als agressor.

TheRealHandyman
TheRealHandyman26 jul. 2013 - 16:06

Meten met 2 maten, we pikken het wel, ergo we ondersteunen het zelfs dat Albanezen een stuk Servie stelen, dan wordt dat meteen herkent, maar als Israel dat doet dan is het opeens fout. Vreemd hoor.

1 Reactie
Rootman
Rootman26 jul. 2013 - 16:06

Ik citeer even de woorden van Hansje n.: En daar gaan we weer...................hullie zijn ook niet in orde dus mogen we geen kritiek hebben op een door ons ondersteund en gesponsord land.............. next.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2013 - 16:06

http://www.youtube.com/watch?v=dz7D_d8lLOU _____________________________________________ Op circa 40 minuten gaat Nassim nader in op het tijdsgewricht waarin de oorsprong van eigenlijk nagenoeg elke oorlog die we heden ten dagen zien.... (nog los van de bijzonder moedige wijze waarop deze man zegt wat iedereen dacht bij zijn eerste lessen wiskunde en werkelijk is gaan onderzoeken...Ruim 20 jaar moest hij knokken, werd er geridiculiseerd.... En nu heeft hij een prijs gewonnen met dit inzicht......maar eerst moest hawkins zijn akkoord geven....

1 Reactie
Rootman
Rootman26 jul. 2013 - 16:06

Nassim Haramein is een goochelaar en charlatan. De enige publicatie die hij heeft gedaan rammelt aan alle kanten (garbage in- Bachelor niveau quantummechanica- garbage out).

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2013 - 16:06

Ach, Joden zijn verdreven uit Egyptisch Cairo, Syrisch Aleppo, Irakees Bagdad, Marokkaans Marakesh en Libisch Tripoli, en Joden verdrijven op hun beurt weer de Palestijnen uit de Westbank. Daarmee staat het per saldo ongeveer quitte tussen de Joden en de Moslims in het Midden-Oosten. De Israeliërs zouden beter niet zo soft kunnen zijn. Gewoon de Westbank annexeren en de Palestijnen netjes over de grens met de Palestijnse staat Jordanië zetten, stukje financiële compensatie erbij om daar een nieuw bestaan op te bouwen, en klaar ben je. Vreedzaam samenleven met elkaar lukt ze niet, dus dan maar zo.

4 Reacties
dino_radja
dino_radja26 jul. 2013 - 16:06

Etnische zuivering, dat niemand eerder op zo'n oplossing gekomen is! briljant!

HomoRidenti
HomoRidenti26 jul. 2013 - 16:06

Die mogelijkheid zal men heus wel een keertje hebben bekeken.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos26 jul. 2013 - 16:06

Maar ze willen nu juist hun land terug. Jordanie is niet hun land. Kijk eens naar deze documantaire als je de kans krijgt. Zes hoofden van Shin Bet (binnenlandse veiligheidsdienst) geven aan hoe uitzichtloos het beleid van Israelische politici is en hoezeer het kolonistenprobleem tot een gezwel is uitgegroeid dat politici angstig maakt om werkelijk aan tafel te blijven met de Palestijnen. Onthutsend.

Timotheus2
Timotheus226 jul. 2013 - 16:06

En wat te doen met die Gazastrip? Of telt die niet mee?