Joop

Fleur Agema belazert de kiezer

  •  
10-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
fletcher

© foto: Louise Fletcher als de gevreesde hoofdzuster Ratched in One Flwe over the Cuckoo's Nest, de filmklassieker over misstanden in de psychiatrie (1975)

Ik was 8 jaar oud toen mijn vader ernstig ziek werd. Het was 1968. Hij werd met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis.
In een interview in Trouw wordt het immer klagende PVV-Kamerlid Fleur Agema gevraagd: Wanneer was de zorg dan wél goed geregeld in Nederland?
"Agema: “In de jaren vijftig, zestig. Als ik dat zeg, krijg ik om de oren: ‘Ja maar, toen lagen de mensen nog op slaapzalen’. Maar het was ook de tijd dat er in een verpleeghuis dertig mensen woonden, met één hoofdverpleegkundige en één boekhouder. Verder werkte iedereen aan het bed. Het was toen nog heel puur allemaal. Je schreef je in voor een aanleunwoning, na een paar jaar kon je terecht. Dus ik zeg: het was beter toen er nog geen managers waren, en nog geen computers.”"
Ik was 8 jaar oud toen mijn vader ernstig ziek werd. Het was 1968. Hij werd met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar werd ter plekke een verkeerde diagnose gesteld en een overbodige, zeer pijnlijke, ingreep uitgevoerd. Door onhygiënische apparatuur liep hij bloedvergiftiging op en overleefde de operatie ternauwernood.
Hij kwam op een zaal met vijftien andere mannen. Twee keer per dag mocht hij bezoek ontvangen. We verzamelden ons dagelijks met tientallen, honderden, andere bezoekers voor een hek bij de ingang dat precies om half twee open ging en liepen dan snel het terrein op, door lange gangen van het kazerneachtige gebouw naar de ziekenzaal. Daar waren slechts twee bezoekers tegelijk toegestaan. Er werd streng op toegezien. Een oude man kreeg bezoek van zijn zoon en schoondochter die net een klein kindje hadden gekregen. De hoofdzuster, die zo weggelopen leek uit een horror-film, kwam binnen en zei “Twee bezoekers, ik tel er drie.” Ze wees naar de deur. De baby werd meegeteld, de zoon moest de zaal verlaten.
Mijn vader leed ondraaglijke pijnen maar kreeg geen of nauwelijks pijnstillers. Die kregen we wel van de huisarts en smokkelden we het ziekenhuis binnen. De chirurg die mijn vader behandelde stond trouwens zo bekend om zijn wreedheid dat patiënten vreesden door hem behandeld te worden.
Nergens kon je klagen en rechten had een patiënt niet.
Twinitig jaar later kreeg ik te maken met een soortgelijke ziekte. Na drie operaties en een liefdevolle behandeling ben ik volledig hersteld.
Mijn vader is er nooit meer bovenop gekomen en de rest van zijn leven gehandicapt gebleven. Een heel groot deel van mijn jeugd lag hij in het ziekenhuis, of kermde hij thuis van de pijn.
Zo was het vroeger.
En o ja: de aanleunwoningen waar Agema het over heeft werden pas in 1975 in het leven geroepen met de Tweede Nota Bejaardenbeleid van het kabinet-Den Uyl.
De PVV belazert de kiezers.

Meer over:

gezondheid, politiek, opinie, pvv,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (85)

Frits Jansen
Frits Jansen18 feb. 2020 - 18:48

Regelmatig moet ik terugkomen bij mijn specialist, en er gaat bijna geen consult voorbij of hij moppert op het zorgstelsel. Toen ik hem een keer vroeg "kunt u daar ook even naar kijken" zei hij dat ik daar eigenlijk een nieuwe verwijzing van de huisarts voor nodig had, maar vooruit, hij matste me. Door de huidige wetgeving (WGBO) moeten artsen je informeren over ALLES en dan je toestemming vragen voor ingrepen. Maar ik heb te weinig medische kennis om de informatie van de dokter te beoordelen dus heb ik de neiging te roepen MAN HOUD JE BEK IK VERTROUW JE.

msj_meijerink
msj_meijerink11 feb. 2017 - 23:06

Fleurtje doet alles om in beeld te blijven bij de grote leider, dus ook net zo liegen als hij!

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen18 feb. 2020 - 18:52

Fleur moet opboksen tegen Lilian Helder, en Geert speelt die dames handig tegen elkaar uit. Zielige groupies eigenlijk.

Stientje2
Stientje211 feb. 2017 - 21:38

Nog even. Omdat ik nogal geïnteresseerd ben v.w.b. dit onderwerp het volgende. Het interview van Fleur met dagblad Trouw is niet alleen gebaseerd op leugens, maar zelfs komisch. In dat interview doet zij alsof zij zelf die periode heeft meegemaakt. Zij is van 1976, en waarschijnlijk waren haar ouders in die periode ook nog niet geboren. Wat een grap! Zelfs Wilders (1963) was nog maar een aankomend pubertje. Ik heb het over de jaren 50-tig. Terecht dat zij om de oren kreeg, en nog.

Stientje2
Stientje211 feb. 2017 - 16:51

Ja, dit gebeurde vroeger, MAAR DAT GEBEURD NU NOG! Dus daarom maar mijn verhaal. Medio 1980 moest ik naar de K & O-arts i.v.m. duizeligheid. Een onjuist verwijzing omdat dit met de overgang te maken had. Hij constateerde dat er vocht in mijn oor zat. Ik moest naar een speciaal kamertje waar ik een behandeling kreeg dat bestond uit een verdoving. Daarna werd er een zuigapparaat aangebracht om het vocht, wat niet aanwezig was, er uit te zuigen. Hij is daar meerdere minuten mee bezig geweest, tot ik het niet meer kon verdragen van de pijn. (ondanks verdoving). Hij wilde niet stoppen en ging door. Gevolg........... dat ik uiteindelijk op de grond terecht kwam. Een kwaaie K & O-arts. Ik was er beroerd aan toe en kon nauwelijks thuiskomen. (Taxi). De zelfde avond thuis kreeg ik zeer ernstige draaiduizelingen met overgeven. Men veronderstelde dat ik Ménière had, en kreeg daar medicijnen voor wat geen resultaat op leverde. Ik heb ruim een week in het ziekenhuis in Alkmaar gelegen. Iedere keer kreeg ik wéér die aanvallen, en merkte dat ik aan dat bewuste oor totaal doof was geworden. Ik heb geprobeerd verhaal te halen, wat natuurlijk niet is gelukt. Wat later ben ik maar eens naar het AMC in Amsterdam gegaan. Ik kwam bij Prof. Oosterveld te recht. Die vertelde mij dat deze behandeling NOOIT had mogen worden uitgevoerd. Mijn binnenoor is kapot en kan niet meer worden hersteld en.......... tevens dat dit na een proef, niets met Ménière te maken had. Dagelijks heb ik daar bijzonder veel last van. Druk op oor, kan moeilijk spraak verstaan omdat het lawaai overheerst, piepen en suizen. Ik hoor ook niet waar b.v. een auto vandaan komt. Dit komt voor door het één-oorig totaal doof zijn. Mensen raken geïrriteerd, en moet veel uitleggen want ja, doof zijn is toch niet zo erg? En dat alles al 30 jaar lang. Ik kan er niet aan wennen, omdat ik zo veel moet inleveren. Een hoorapparaat voor dat oor heeft geen zin. Ik kan niet meer naar concerten, theater of mij vertoeven in groepsverband. Een persoonlijk gesprek gaat enigszins, maar met veel moeite waardoor ik daarna ongelooflijk moe ben dóór de inspanning. TV kan ik niet verstaan maar gebruik de ondertiteling, die zeer slecht is. Ik ben PC afhankelijk, en gelukkig lees ik graag. Maar toch, een schrale troost. Dat alles heb ik te danken aan een K & O-arts, die het allemaal zo goed wist. Ik bedoel maar.

2 Reacties
Don Quichote
Don Quichote11 feb. 2017 - 18:17

...........en dat komt door de PVV ?

Stientje2
Stientje211 feb. 2017 - 20:09

DON VITO Dat interesseert mij eigenlijk niet. Liever geen dan wél PVV. Het is gebeurd, en daarom mijn verhaal, om te laten zien dat er nog veel schort aan de zorg. Ik beweer hier ook helemaal niets v.w. de politiek betreft. In campagnetijd wordt er veel beloofd, maar als er een regering is gevormd dan komt er van die beloften weinig uit. Daarom heb ik ook geen vertrouwen dat die 2 miljard euro voor de zorg straks werkelijkheid wordt. Immers, dat weten wij toch allemaal?

Don Quichote
Don Quichote11 feb. 2017 - 15:31

Agema heeft het over de ouderenzorg, en noemt een verpleeghuis als voorbeeld. Niets meer en niets minder (in het aangehaalde stukje) Een klein voorbeeld: vroeger werden ouderen die al heel erg lang onafscheidelijk waren niet van elkaar gescheiden wanneer één van hen meer hulp/verpleging nodig had. Die hulp werd verzorgd en het koppel bleef bij elkaar. Nu worden gehuwden (niet alleen gehuwden natuurlijk ..) uit elkaar gehaald en moeten ze gedwongen apart leven en wonen van elkaar. De ene thuis en de ander in een verpleeginstelling. Noem je dat vooruitgang..? ik noem het schofterig beleid!. En dan mag iedereen hier persoonlijke verhalen hebben hoe het nu in het ziekenhuis toegaat in vergelijking met vroeger, maar daar ging de opmerking van Agema niet over.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens11 feb. 2017 - 19:30

@ Don Vito Van Jole had het over een ziekenhuis. Een klein voorbeeld. Als vroeger, in de jaren 70 en daarvoor een van beide partners werd opgenomen in een verpleeghuis kon de partners daar niet opgenomen worden tenzij de partner ook een verpleeghuisindicatie had. Destijds werden gehuwden uit elkaar gehaald nu soms nog steeds. Enkele zorgaanbieders bieden levensloopbestendig wonen aan dat maakt het vaak mogelijk dat partners bij elkaar blijven. Ik noem dat realistisch handelen.

Cinema2
Cinema211 feb. 2017 - 20:09

+1

Angela Ultee
Angela Ultee11 feb. 2017 - 21:25

Ik weet niet van welke tijd vroeger je bedoeld, maar er is een hele lange tijd geweest dat echtparen gewoon uit elkaar gehaald werden, vrouwen en mannen behoren niet op dezelfde afdeling te slapen, zelfs in ziekenhuizen was dit nog heel lang de gewoonte (begin jaren negentig) en ja het is zeker schofterig, maar niets nieuws helaas

Don Quichote
Don Quichote11 feb. 2017 - 22:31

Hoe moeilijk kan lezen zijn vraag ik me werkelijk af, Ik lees veel voorbeelden van ziekenhuiszorg maar daar gaan de opmerkingen van Fleur Agema en van mij niet over. Ze gaan over de vroegere bejaardenhuizen en verpleeghuizen tot de zorgcentra en de toekomstige nieuwe opzet van de verpleeghuiszorg. Ik heb het niet over het tijdelijk scheiden van gehuwden bij een ziekenhuis opname @ Daan Ouwens.. maar over een gedwongen scheiding tot de dood in de huidige ouderenzorg . Dat je graag negatief op mij wil reageren juig ik van harte toe, maar doe het dan wel met de juiste argumenten. Dat van Jole reageert op de ouderenzorg zoals Agema deze beschrijft met een stuk over ziekenhuiszorg is voor zijn rekening. Maar ik heb het over ouderenzorg ( net zoals Agema)

Don Quichote
Don Quichote11 feb. 2017 - 22:35

In de zorgcentra was het gebruikelijk om de gehuwden niet elkaar te halen zodat de partner zonder of met een lage indicatie samen kon blijven wonen met een partner met een veel zwaardere indicatie zzp 5 of hoger. Zelfs bij verpleeginstellingen is hetzelfde beleid jarenlang standaard geweest totdat men de ouderenzorg zo op schop nam, met het thuiswonende beleid en de afbouw/ ombouw van de bejaardenhuizen/ zorgcentra.

Rara2
Rara211 feb. 2017 - 14:19

Laten we allemaal een persoonlijk verhaal gaan vertellen en dan zeggen 'zo was het vroeger'.

1 Reactie
Rara2
Rara211 feb. 2017 - 16:39

Dan was in de jaren 50 in ieder geval de discussie beter dan nu.

johannn2
johannn211 feb. 2017 - 14:14

Ik heb bij Fleur sterke associaties met Kellyann Conway, de woordvoerder van president (uche cuhe.. gezondheid!) Trump. "Alternatieve feiten" .

Stientje2
Stientje211 feb. 2017 - 10:11

"of komt het door Hugo Borst"? Wat Hugo voor elkaar heeft gekregen (waarschijnlijk) is geweldig. Maar hoe kan dat, dat alleen nú pas naar deze persoon wordt geluisterd? Jaren lang is door vele politieke partijen aangegeven dat het met de zorg zo niet langer kan. In de jaren 50-tig 60-tig was er een dictatuur in de zorg. Gelukkig is er nu veel ten goede veranderd. Maar, kan je je afvragen of het toch niet beter zou zijn om een nieuw zorgstelsel in te stellen? Geen eigen bijdrage meer, en mogelijk een soort ziekenfonds? Rijke mensen niet laten meeprofiteren? Er zou een inkomensgrens bepaald kunnen worden v.w.b. de zorg, en artsen en specialisten gewoon op de loonlijst. Maar ondanks dat zullen er nog altijd schrijnende gevallen zich blijven voordoen. Het "meedenken" van patiënten over hun klacht wordt nog maar mondjesmaat geaccepteerd door artsen. De mens is mondiger geworden. Helaas is daar niet altijd tijd voor tijdens een consult.

Kalmthout
Kalmthout11 feb. 2017 - 8:30

@Doofenschmirtz  10 februari 2017 at 15:52 Dat er vroeger meer criminaliteit zou zijn klopt toch echt niet. Ik heb hier een statistiekje voor me liggen dat ik ooit uit de Volkskrant heb geknipt. Daaruit blijkt dat in de jaren 50 en 60 er zo'n 100.000 misdaden per jaar geregistreerd werden. Vanaf de jaren 70 tot begin jaren 80 is dit aantal explosief gestegen tot 1.100.000. Tot de eeuwwisseling zien we een verdere stijging tot 1.400.000 en daarna een lichte daling tot 1.200.000 geregistreerde misdaden per jaar. Dus in de tijd waarnaar verwezen wordt konden de touwtjes nog rustig uit de brievenbus hangen. Overigens schijnt het met die daling wel mee te vallen. In een onlangs gezamenlijk uitgegeven verklaring van OM en politie staat dat de werkelijke misdaadcijfers vele malen hoger liggen dan de geregistreerde. Als belangrijke oorzaak noemen zij de verminderde aangiftebereidheid.

7anpau1
7anpau111 feb. 2017 - 8:08

Het probleem is dat mevrouw Agema het zelf gelooft. Zoals Geert Wilders al eens schreef is mevrouw niet de slimste. Bij de SP heerst overigens dezelfde nostalgie dat vroeger alles beter was met het ziekenfonds.

Kees Kies
Kees Kies10 feb. 2017 - 22:33

De heer Van Jole heeft 100% gelijk. Ziektes waar je 50 jaar geleden nog van crepeerde worden nu relatief simpel verholpen. De problemen met zorg waar PVV Agema het over heeft zijn echter van geheel andere aard. - Waar 50 jaar geleden iedereen geholpen werd (1e of 2e klas particulier of 3e klas ziekenfonds) zien tegenwoordig arbeiders met laag inkomen af van medische zorg. Te duur met het hoge PvdA/VVD eigen risico. Met als gevolg dat zieke mensen veel te laat bij de dokter komen met alle nare gevolgen. En in de dure prive klinieken komen arme mensen al helemaal niet, dat is alleen voor rijke elite.

6 Reacties
mees.
mees.10 feb. 2017 - 23:29

bij laag inkomen kun je gemeente eigen risico jaarlijks bij chronische ziekte vergoed krijgen!

mees.
mees.10 feb. 2017 - 23:31

correctie: ......kun je bij je gemeente

Minoes2
Minoes211 feb. 2017 - 3:14

Mees. In onze gemeente is dat helemaal niet zo. Kleinsma belazert de boel. Ik heb een chronische voortschrijdende ziekte. Wij, man en ik, zijn jaarlijks onze hele eigen bijdrage kwijt alleen al aan medicijnen. Ik woon in een gemeente met, voor dat gedeelte van de provincie, de meeste miljonairs. Daar zijn ze goed voor, niet voor mensen met een laag inkomen. Het lijkt wel of ze die het liefst kwijt zijn. Voor mantelzorgers was er geen 200 euro maar een cadeaubon, te besteden bij de plaatselijke middenstand, ter waarde van maar liefst 15 euro. Waar de rest van het geld gebleven is weet ik niet. Dat zal wel in de subsidiepot verdwenen zijn. Daar wordt doodleuk gesteld dat je iets niet vergoed krijgt als de ziektekostenverzekering het anders geregeld heeft. Omdat wanneer dat het geval is, ze er van uit mogen gaan dat het voor eenieder betaalbaar is. Dus helemaal geen maatwerk volgens Kleinsma hier. Intussen zijn wel allerlei regelingen zoals de WTCG, afgeschaft. Je hebt hier een gezamenlijke ZK-verzekering via de gemeente. Die is echter nog zo duur dat ook die nauwelijks te betalen is. Een keuze, meer niet.

7anpau1
7anpau111 feb. 2017 - 10:12

Wat een onzin. Als 'arbeiders' niet naar de dokter gaan is dat omdat ze het te druk hebben en als je al een gaatje vindt om tussen 08.00 en 09.00 te bellen om een afspraak te maken dan sta je in de wacht en krijge je een bandje. De wachtkamers zitten nog steeds vooral vol met ouderen en mensen zonder werk. Die laatste groep klaagt over de eigen bijdrage maar heeft wel feld voor chips, bier, sigaretten en kant en klaar maaltijden. Ik chargeer, sure. Ik snap dat er mensen zijn die de dupe worden van de eigen bijdrage. Maar dat die er is kimt omdat er een aanzienlijke groep is die tijd teveel heeft om voor ieder wissewasje naar de huisarts te gaan maat niet om fatsoenlijk te koken en te bewegen.

Vuurrood
Vuurrood11 feb. 2017 - 10:40

En daar heeft de PVV gewoon met de VVD mee gestemd. Dus ja, Fleur belazerd zoals gewoonlijk de boel!

Minoes2
Minoes211 feb. 2017 - 11:25

Hier worden twee zaken door elkaar gehaald. Inderdaad; "Ziektes waar je 50 jaar geleden nog van crepeerde worden nu relatief simpel verholpen." Maar dan crepeerde iedereen eraan en was het geen kwestie van wel dan geen toegang tot de zorg. Dat was dan wel gewoon; solidair creperen.

pieterkamper
pieterkamper10 feb. 2017 - 21:17

Rond 1968 was inderdaad het bezoek anders geregeld, er stçnd dan inderdaad een horde te wachten. En een zaal, of en kamer, hing er vanaf hoe je verzekerd was. Wie meer kon betalen kwam op een kamer. Ik onderging in die tijd een ingrijpende operatie. Na de operatie ging er iets mis, vermoedelijk door een misverstand chirurg verpleging, dat gaat tegenwoordig zorgvuldiger, hoewel bij een behandeling bij mij twee weken geleden ook een fout werd gemaakt; zoals ik wel eens zeg: waar geen fouten worden gemaakt wordt niet gewerkt. Als een econoom fouten maakt kost het geld, als een automonteur een fout maakt kan een auto blijven staan, dat accepteren we allemaal, maar een fout van een dokter kan niet. Toch werd bij mij nog maar twee jaar geleden een fout gemaakt die m'n dood had kunnen worden. Ik zie dus niet zo dat het nu veel beter is dan rond 1965 of andersom, wel worden patienten veel vriendelijker behandeld, en zijn dokters veel meer bereid dingen uit te leggen, en te bespreken, dan toen. Dat er nu veel meer overhead is, ik denk dat dat zo is. Een ziekenhuis had toen één directeur, nu zijn er raden van bestuur, met m.i. krankzinnige salarissen. En ziekenhuizen zijn veel luxer, vraag me af of je in 1965 een kop koffie kon krijgen, nu zijn er bijna restaurants. En tegenwoordig geen pijnbestrijding, ondenkbaar. Vraag me dus af of Agema zo ongelijk heeft, de bureaucratie rond een aanleunwoning maakte ik een jaar of vijftien geleden uit de verte mee, bij een familielid.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens11 feb. 2017 - 8:30

@ pieterkamper Jij schrijft: Een ziekenhuis had toen één directeur, nu zijn er raden van bestuur, met m.i. krankzinnige salarissen Dat is een leugen. De meeste ziekenhuizen hadden 3 directie leden. Een medisch directeur, een verpleegkundig directeur en een economisch directeur. De medisch directeur of economisch directeur was meestal voorzitter directie. Inmiddels bestaan de raden van bestuur meestal uit 2 leden. Daarnaast zijn ziekenhuizen gefuseerd. Het aantal is dus fors afgenomen misschien wel met 50%. De salarissen van de bestuurders moeten onder de balkenende norm blijven. In 1980 verdienden directeur van ziekenhuizen rond de 200.000 met enkele uitschieters naar boven in academische ziekenhuizen of zeer grote ziekenhuizen. Het salaris is dus niet echt omhoog gegaan. Kortom je hebt een dikke duim. .

Angela Ultee
Angela Ultee11 feb. 2017 - 21:30

ik denk dat het verschil vooral ligt in dat we veel mondiger zijn tegenwoordig, vroeger durfde men echt geen tegen woord te geven aan artsen, die hadden aanzien en waren van een hogere klasse.

artikel
artikel10 feb. 2017 - 19:54

Hier klopt niets van want Fleur Agema van de PVV is geboren 16 september 1976. Ze zou dus zelf een verhaal verteld hebben dat ze in 1968 8 jaar was!!!

2 Reacties
Zandb
Zandb11 feb. 2017 - 7:49

Het artikel is geschreven door Van Jole. Die is dus dus de "ik". Alleen in het gecursiveerde gedeelte is Agema "aan het woord".

mayhem
mayhem11 feb. 2017 - 8:13

De jeugdherinnering is van Francisco van Jole, de schrijver van dit artikel. Hij weerspreekt op basis van die persoonlijke ervaring en feiten de uitspraken van Fleur Agema, die beweert dat het in de jaren '50 en '60 de zorg heel goed geregeld was en dat je zo in een aanleunwoning terecht kon (die helemaal nog niet 'uitgevonden' was in die tijd). Begrijpend lezen, zo ontzettend belangrijk!

artikel
artikel10 feb. 2017 - 19:46

Wat een kinderlijk verhaal zeg, een jeugd herinnering van fleur die in de tijd niet geheel klopt. Hiermee zou ze de kiezers belazeren.

1 Reactie
THB2
THB211 feb. 2017 - 2:00

Een jeugdherinnering van Fleur. Een jeugdherinnering van toen ze nog niet geboren was? Dat is dus al het eerste punt waarmee ze de kiezer belazert. Daarnaast, als je de "zorg" in die tijd hebt meegemaakt, dan wil je daar nooit meer naar terug. Zij praat dus over zaken waar ze totaal geen verstand van heeft. maar dat is bij de PVV normaal.

joepjoep2
joepjoep210 feb. 2017 - 18:59

Wilders en zijn hielenlikkers liegen altijd! kijk maar naar hun stemgedrag afgelopen vier jaar!!!

matthijs1985
matthijs198510 feb. 2017 - 18:53

De PVV belazert al jaren de kiezer; vooral over de zorg! Mooi overzichtje: https://pbs.twimg.com/media/C35FucWW8AAitEw.jpg De Piratenpartij doet dat een stuk beter: https://programma.piratenpartij.nl/thema#gezondheidszorg

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2017 - 18:17

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
RU486
RU48611 feb. 2017 - 9:39

Fleur Agema de praatpop van Geert Wilders mag dan die mening verkondigen Lijkt mij erg tegenstrijdig. Een praatpop die een mening verkondigd. Als het dan al een mening is, dan is die zeker niet van haar. Praatpoppen hebben geen mening en als ze die al mochten hebben mogen zij die zeker niet uitten.

rbakels
rbakels10 feb. 2017 - 17:44

Ik ben geen fan van Agema, en dacht tot voor kort dat het wel losliep met al die kritiek op ons zorgstelsel. Maar ik hoor de specialist waar ik onder behandeling ben kermen. Eerst beval hij mij een operatie aan die volgens mij zelfs de assistent van mijn huisarts kon doen (een wrat verwijderen van mijn ooglid), maar later weigerde hij bijna een controle op de gevolgen van een ongeluk omdat ik daar geen aparte verwijzing voor zou hebben. Ook kreeg ik op mijn donder dat ik een assistente van hem had gevraagd ergens naar re kijken zonder verwijzing - maar die verwijzing had ik nu juist wel, speciaal gehaald bij een spoedconsult bij de huisarts. Uiteindelijk constateerde die specialist een defect waar ik helemaal geen last van had, maar wat volgens hem wel moet spoed behandeld moest worden om erger te voorkomen. De behandeling zelf had weinig om het lijf, en achteraf constateerde ik geen verbetering, allicht, want ik had geen probleem. Ik begin me nu af te vragen of ik een andere dokter inde arm moet nemen om te kijken of hij wel echt wat heeft gedaan. Intussen liet hij mij een half jaar wachten voordat hij keek naar de klachten die ik wel had. Maar dat zal wel een aparte "DBC" zijn (diagnose-behandeling combinatie). De bureaucratie in het nieuwe zorgstelsel is schrijnend. En dat is vooral erg voor mensen die met ernstige kwalen naar de dokter gaan. Intussen begrijp ik van Van Jole dat ik door het oog van de naald ben gekropen, want in 1961 werd ik aan mijn blindedarm geholpen. Zonder complicaties! Zijn vader heeft het helaas niet getroffen, met zo'n slechte chirurg, maar helaas horen we ook nu nog af en toe van vreselijke dokters. Ik noem hier Sylvia Millecam. Haar vader had hardklachten en onderging een verkeerde operatie waar hij alleen maar op achteruit ging. Toen Millecam zelf klachten in de borst kreeg was ze bang hetzelfde lot te ondergaan, maar liet zich geruststellen door een kwakzalver. Tot bleek dat ze uitgezaaide borstkanker had en echte dokters niets meer voor haar konden doen. Enfin, wie DWDD gisteren heeft gezien weet dat kanker in steeds mer gevallen te genezen is - ware het niet dat gehaaide pillendraaiers hun prijzen opschroeven tot de pijngrens. Maar de geneesmiddelenlobby is ijzersterk. De onlangs in opspraak geraakte VVD-politica was een lobbyisten van de geneesmiddelenindustrie die "embedded" was gegaan en zich tot Kamerlid had laten kiezen, om daar vrolijk door te gaan met het behartigen van de belangen van big pharma. Soms is corruptie letterlijk levensgevaarlijk.

1 Reactie
rbakels
rbakels10 feb. 2017 - 17:46

Ik vergat de naam van de VVD-ster: Ybeltje Berckmoes-Duindam.

Entiteit
Entiteit10 feb. 2017 - 17:04

Uh... mevrouw Agema copy-paste de SP. Hoevelen van hier voelen zich nu betrapt op eigen argumentatie die ze zelf vanuit ideologisch superioriteitsgevoel richting de PvdA slingerden? 50% van links is net zo weinig eerbiedig voor alles wat er voor hen gerealiseerd is.

mees.
mees.10 feb. 2017 - 16:55

Mijn vader kreeg in de tijd waar Agema het over heeft na een maagbloeding een foute diagnose,consequentie was dat hij meer dan een half jaar in het ziekenhuis moest blijven en nooit meer van verschijnselen die hij eraan overhield is afgekomen. De sfeer in het ziekenhuis was zoals Jole het hierboven beschrijft,kil,koud,militaristisch.Geen warmte en begrip...niets. Voor het gezin met meer dan 6 kinderen werd het op een houtje bijten,we konden maar net rondkomen .........na 5 jaar werd mijn vader opgelicht en is alles kwijtgeraakt,hij raakte in een diepe depressie en werd door de psychiater volgepropt met medicijnen...Vesparax. Zonder ook maar enige echte hulp,Vesparax is nergens meer te verkrijgen nu,het was een middel dat als je er genoeg van innam kwam te overlijden. Mijn vader liep als een zombie rond,ik heb hem nooit meer normaal gezien,elke dag ging ik met pijn in mijn buik van bezorgdheid naar school en als ik terugkwam was ik doodsbang over wat er allemaal thuis was voorgevallen. Hij was agressief en voortdurend met die tabletten in de weer,regelmatig trof ik hem aan met zijn hoofd voorover gebogen op de tafel of wilde hij ineens naar buiten en viel regelmatig terwijl hij zich aan elke lantaarnpaal probeerde vast te klampen. Of trok hij zo van het ene op het andere moment een deur uit het kozijn.... Nooit was je zeker over wat er op het volgende moment kon gebeuren. Niemand keek om naar het gezin. Ik had elke dag vreselijke buikpijn van de zorgen,mijn moeder kon het helemaal niet aan en alle zorg kwam op onze schouders. Hij was er verslaafd aan geraakt en de dokter bleef hem maar meer en meer voorschrijven. Er vond geen enkele hulp plaats....wij als jonge kinderen vonden de tabletten regelmatig op de grond en je moet je niet bedenken wat er gebeurd was als wij ze in onze mond hadden gestoken. Die buikpijn van toen heb ik ook nu alweer zoveel jaren,om mensen als een Wilders die voor eigen gewin de meest gore taal uitslaan..... Dat is waar Agema voor is,voor de politiek van Wilders en die ze zelf ook voorstaat. Deze mensen weten niets en zijn er alleen maar op uit om de democratie te ontwrichten. Het zijn antidemocraten die met leugens en bedrog en fakeverhalen macht willen veroveren. Kijk naar het Amerika van nu onder Trump....is dat wat Nederland wil?

Johan eldert
Johan eldert10 feb. 2017 - 16:53

Terechte kritiek maar wees dan ook zo eerlijk om ook Renske de maat te nemen, die in het zelfde interview de woorden van Agema beaamt.

Irons
Irons10 feb. 2017 - 16:51

Het belangrijkste is denk ik dat mensen meer en meer de menselijke mate beginnen te missen. Dat het meer de enorme schaalgrote in de zorg is dan de kwaliteit die mensen ergert c.q. zich onprettig laat voelen. Het staat buiten kijf dat het technisch allemaal veel beter is geworden. Maar de menselijke warmte?

1 Reactie
Irons
Irons10 feb. 2017 - 16:51

'menselijke maat' bedoel ik. Geldt ook voor scholen trouwens.

Marga2
Marga210 feb. 2017 - 16:48

Sorry, maar na al die jaren van neoliberalisme, bezuinigen op de zorg, marktwerking, duizenden mensen ontslagen bij de zorgen, een paar nieuwe lagen management, dan kun je gewoon niet stellen dat de zorg zoveel verbeterd is. Qua medische kennis ja. Qua organisatie niet.

FrankVerdellen
FrankVerdellen10 feb. 2017 - 16:14

u haalt twee zaken door elkaar: de voortschreiding der medische wetenschap en twee, de stelselmatige afbraak van de zorg, gefaciliteerd door een aantal pvda regeringen. dit zijn toch echt twee verschillende zaken die niets met elkaar te maken hebben.

korheiden2
korheiden210 feb. 2017 - 16:01

Ik vraag mij af of Francesco dit ook zou schrijven als Renske Leijten, die zich ook om de zorg bekommert, hetzelfde zou beweren als Fleur Agema. Fleur is oprecht bezorgd, maar blijkbaar lid van de verkeerde partij. Dat gezegd hebbende : inderdaad is de zorg veel beter dan in de jaren 60. De doktoren waren oppermachtig en het welbevinden van de patiënt hing er een beetje bij. Toch denk ik wel dat er bijzonder veel overhead is. En waarom kunnen chirurgen c.s. niet gewoon in loondienst? Tenslotte is opmerkelijk dat vele partijen - de VVD incluis - nu ineens weer wat aan de zorg willen doen. Komen er verkiezingen aan? Of komt het door Hugo Borst?

1 Reactie
Don Quichote
Don Quichote11 feb. 2017 - 9:25

Het komt door de verkeerde partij, de PvdA wilde de motie met daarin het voorstel van Borst niet steunen. Niet steunen! En dan niet omdat de inhoud niet goed zou zijn.....maar slechts omdat de verkeerde partij de motie inbracht. Het gaat niet om de inhoud maar om de brenger van het bericht.

Don Quichote
Don Quichote10 feb. 2017 - 15:26

Volgens mij gaat het om twee volkomen verschillende soorten van zorg, de ziekenhuiszorg door Francisco, en de ouderenzorg van Fleur. Dat de aanleunwoningen nog niet bestonden mag niet echt als een zware leugen worden geteld is mijn mening. Bejaardenhuizen in de jaren zestig, daar ging men heen om ruimte te maken op de woningmarkt, men werd gekeurd door de huisarts die verbonden was met het bejaardentehuis en bij voldoende gezondheid mocht men in een bejaardenhuis gaan wonen, vanaf 65 jaar. In deze bejaarden tehuizen was ook een ziekenzaal waar de ouderen terecht kwamen bij ziekte of na een ongeval. Er was voldoende personeel want de zorg in het algemeen was niet zwaar, licht huishoudelijk werk en maaltijden. tegenwoordig komt niemand meer in een bejaardentehuis omdat deze niet meer bestaan. Men moet thuis blijven wonen. Als één van de partners ziek wordt, geestelijk of lichamelijk, en thuis wonen is niet meer mogelijk wordt men gescheiden door onze overheid (na vaak 40 of 50 jaar huwelijk) samenwonen zoals vroeger in een zorgcentrum (de opvolger van het bejaardentehuis) kan niet meer. Om in de toekomst heeft men minimaal een zzp 5 of 6 om nog in aanmerking te komen voor plaatsing in een "verpleeginstelling" dat worden leef eenheden van 8 tot 10 ( niet zo vaak) bewoners met zorg door verpleegkundige(n) en vrijwilligers /mantelzorg. De teams zijn zelfsturend met op elke 8 tot 10 teams een teamcoach. Deze teams moeten zelf alle administratie doen zoals de medicatielijsten, vakanties, ziekte, planning en noem maar op. Zodat er door teams structureel teveel werk is maar uitbreiding kan er niet komen door de zorgbudgetten. Door het laten vervallen van de gehele midden managementlaag is er een besparing gekomen die meer dan teniet wordt gedaan door het extra werk per team. Dus een verliesgevende oplossing. De aanleunwoningen zijn "losgekoppeld"van het oude zorgcentrum en hebben geen centrale info meer ,geen brandmelding of alarmpost en de rest van de voordelen die een aanleunwoning wel had. Alles is nu onder verantwoording van de bewoners zelf of van de familie. Dus was het vroeger beter? vul zelf maar in..... en kijk eens bij de ouderen in de buurt waarvan de hulp bestaat uit een hollende wijkverpleegkundige,thuiszorg zonder tijd en de mantelzorger of vrijwilliger. Zijn we erop vooruit gegaan?? Stel die vraag aan de medewerkers in dezelfde zorg, en vraag je dan eens af waarom er minder hoog niveau verpleegkundigen 4 en 5 nog in de ouderenzorg willen werken.

1 Reactie
Don Quichote
Don Quichote10 feb. 2017 - 15:35

Om in de toekomst nog in aanmerking te komen voor plaatsing in een “verpleeginstelling”heeft men minimaal een zzp 5 of 6 nodig, dat worden leef eenheden van 8 tot 10 ( niet zo vaak) bewoners met zorg door verpleegkundige(n) en vrijwilligers /mantelzorg. moet dat zijn natuurlijk

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz10 feb. 2017 - 14:52

Aan al die electoraal uitgebuite nostalgie ligt een simpel psychologisch fenomeen ten grondslag, namelijk dat mensen geneigd zijn om vooral goede herinneringen te bewaren. Vroeger was het helemaal niet beter, er was slechtere gezondheidszorg, meer criminaliteit, vervuiling, discriminatie en op internationale schaal meer armoede, oorlog en ellende dan nu. Deel je dat op het aantal aardbewoners dan valt het nu helemaal positief uit. Het enige verschil met vroeger is dat er nu veel meer immigranten in Nederland wonen. Daar heeft mevrouw Agema het vooral over denk ik, in de zin van vroeger was alles beter.

1 Reactie
poeslief
poeslief10 feb. 2017 - 15:34

@doofenschmirtz TOP!

Sustainaboy
Sustainaboy10 feb. 2017 - 14:50

1968, is vijftig jaar geleden. Twintig jaar later is nog altijd 30! jaar geleden. Ik denk dat je hier een "Agemaatje" doet Van Jole.

2 Reacties
Zandb
Zandb10 feb. 2017 - 15:15

Helaas voor u, staat er, Van Jole zelf te maken kreeg met een soortgelijke ziekte als zijn vader 20 jaar daarvoor, in '68 kreeg.

adriek
adriek10 feb. 2017 - 22:35

Agema refereert zelf aan de jaren vijftig, zestig (volgens het citaat uit Trouw).

DaanOuwens
DaanOuwens10 feb. 2017 - 14:33

Agema liegt dat ze barst. Maar ik denk eigenlijk dat ze enkel idee heeft waar ze het over heeft. Destijds was de hiërarchie in ziekenhuizen enorm. De verplegingsdienst was qua omvang 70 % van de organisatie. In de directie naar een medisch directeur en een financieel directeur ook een directeur verplegingsdienst. Onder die verpleegkundig directeur zeker 4 maar vaak 5 managementslagen. Zoals hoofd verplegingsdienst, afdelingshoofd, coördinerend hoofd verpleegkundige, etage hoofd, teamleider en talloze varianten daarop. Van de verpleegkundigen was 50% tot 60 % nog in opleiding dus leerling. Waarvan 50% succesvol de opleiding afrondde na een beroepsvoorbereidende periode. Op 30 patiënten soms meer werd de nachtdienst uitgevoerd door 1 verpleegkundige. De verblijfsduur in het ziekenhuis was veel langer als nu, het eten was verschrikkelijk en op een gemiddelde zaal lagen tot in de jaren 70 vier tot zes mensen. En alle behandelingen waren verschrikkelijk duur. Zeker de kwaliteit van de ziekenhuiszorg is ten opzichte van het verleden enorm verbeterd.

2 Reacties
Don Quichote
Don Quichote10 feb. 2017 - 15:30

maar Agema heeft het over de ouderenzorg, niet over de ziekenhuiszorg.

rbakels
rbakels10 feb. 2017 - 17:53

In 1972 lag ik in het ziekenhuis na een beenbreuk door een verkeersongeval. Een kamergenoot van mij zou maandag naar huis mogen, maar de hoofdzuster kwam langs om te vragen of het de man slecht uit kwam om vrijdag al naar huis te gaan, want er was een spoedgeval dat zou moeten worden opgenomen. Even later kwam ze terug: het spoedgeval ging niet door en meneer moest lekker blijven. Want ook toen al werd het "onderbezettingsverlies" tot een minimum terug-gemanaged. In hetzelfde ziekenhuis werden een paar mensen eerder naar huis gestuurd als er dat weekend paardenrennen waren, want dan kon je statistisch op een stuk of wat ziekenhuisopnames rekenen. De lezer vraagt zich af welk ziekenhuis in de buurt van een renbaan ligt. Juist, dat is hetzelfde ziekenhuis als waar de dochters van Alex en Máxima zijn geboren.

Rene3
Rene310 feb. 2017 - 14:27

als Agema de kiezer belazerd, dan doet de SP dat ook.

1 Reactie
joepjoep2
joepjoep210 feb. 2017 - 19:00

waarom? graag tekst en uitleg als u iets beweerd!

rgeurtsen
rgeurtsen10 feb. 2017 - 14:13

Niet alleen de PVV en Fleur bedonderen de boel, maar ook Baudet en kampioen van hufterigheid op TV Jan Roos. Zij denken allemaal dat het voor gisteren beter was, en verlangen terug naar iets dat nooit bestaan heeft. . Dat is de leugen, niet populisme, maar leugen van nationaal conservatieven en fascisten, luister maar eens naar het college van Timothy Snyder... https://youtu.be/6nEmBmGK5kM een must voor kritische burgers die zich niet willen laten bedonderen, ook niet door het quasi positieve geluid van de bende van Asscher die roepen dat het nu allemaal goed is en niet de signalen van de kanarie in coalmine willen erkennen. Wat niet goed gaat of gewoon slecht is: Ontkoppeling van uitkeringen van loonstijging/koopkrachtontwikkeling, toenemend aantal kinderen in relatieve armoede, teveel analfabetisme of bijna-analfabetisme, maandenlange wachtlijsten in serieuze tweedelijns GGZ, decentralisatie naar gemeenten, dus verdunning, van deskundigheid en zorg voor zwakkeren (jeugdzorg, ouderen, ggz e.d.), onderwijs dat niet toegesneden is op de behoefte van mensen in de toekomstige wereld, teveel theologische opvattingen in politieke arena, die mensen dan overnemen (vroeger geloof in God, nu in het individu en markt)

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen10 feb. 2017 - 14:18

De belangrijke passage in de lezing van Timothy Snyder is tussen 13 minuten - 20 minuten.

pieterkamper
pieterkamper10 feb. 2017 - 21:20

Ik verlang naar iets at wel degelijk bestond, Nederland voor de invoering van de euro, toen wij nog een land waren wat z'n eigen zaakjes redelijk goed regelde.

menage
menage10 feb. 2017 - 14:10

Alt facts, vast een aflevering ja Zuster gezien idd en gedacht, zo was het toen, toen was geluk heel gewoon, ik zag het, want het was op televisie en leek me wel reëel Die tijd was net zo kut en komt ook nooit meer terug.

hjager
hjager10 feb. 2017 - 14:05

De term aanleunwoning is bekend rond 1975 maar ze waren er veel eerder.

pastafari
pastafari10 feb. 2017 - 13:58

Een anekdote om het ongelijk van Agema te bewijzen. Hoe zwak? Beste van Jole, vind je dat het goed gaat in de zorg, of vind je het gewoon erger om Agema een beetje gelijk te geven over de toestand in de zorg?

6 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten10 feb. 2017 - 14:07

Nee, het gaat erom dat Agema uit electoraal winstbejag een wollig zoetig beeld van de zorg geeft, die niet voor niets erg veranderd is. Er gaan dingen fout, maar vroeger was niet alles beter. Jij bent het die Agema wil verdedigen ondanks haar overduidelijke quatsch.

pastafari
pastafari10 feb. 2017 - 16:08

@spijkermaarten Nee, het gaat om de Pavlovreactie van vele linkse mensen naar de PVV. Praat anders gewoon een met een oudere verpleger over vroeger en nu. Moet je wel even uit je ivoren toren komen en praten met iemand uit het gewone volk. Het gewone volk dat dom is want dat stemt PVV.

FrankVerdellen
FrankVerdellen10 feb. 2017 - 16:16

Inderdaad Pastafari, spijker op zijn kop!

GeertvanDuinen
GeertvanDuinen10 feb. 2017 - 16:56

@SpijkerMaarten U bedoeld zoals de PvdA probeert te doen met #wijzijnNL?

MijnMening3
MijnMening310 feb. 2017 - 18:54

''Er gaan dingen fout, maar vroeger was niet alles beter.'' Vroeger wist men minder en kon men minder. De mogelijkheden nu zijn zelfs in een periode van de afgelopen 10 jaar exponentieel toegenomen. Dat onze zorg echter tot de beste van de wereld behoort die tot ver over onze landsgrenzen wordt geroemd, zoals onze politici ons proberen te laten geloven is echter een flagrante leugen. De kwaliteit is in de afgelopen decennia achteruit gehold. Ik durf de stelling aan (om te prikkelen) dat we afglijden naar het niveau van een derde wereldland, met onze wachtlijsten, met specialisten die van elkaar niet meer weten wat ze bij een bepaalde patiënt aan het doen zijn, met een toenemende onbereikbaarheid, met een op kosten gerichte zorg waarbij niet de patiënt centraal staat, maar of het ziekenhuis wel of geen contract heeft met de zorgverzekeraar. Een zorg waar b.v. niet het letsel bepaalt of er wordt geopereerd, maar het tijdstip waarop een patiënt het ziekenhuis wordt binnengebracht. Is het net voor of na kantoortijd dan klooien we wel 4 weken aan met een gipsje bij een breuk waarvoor eigenlijk een keiharde operatie indicatie voor bestaat, om vervolgens alsnog te ontdekken dat de stand belabberd is en alsnog over te gaan tot een ingreep om maar eens een voorbeeld te noemen. Ga kijken hoe het direct over de grens in België of in Duitsland werkt en zie het verschil. Het ligt niet aan de kundigheid van de individuele professionals, het ligt aan schaarste, aan de organisatie van de zorg en het beleid dat heeft geleid tot andere prioriteiten dan optimale zorgverlening. En daarin heeft Fleur 100% gelijk.

Sachs
Sachs11 feb. 2017 - 12:15

@ pastafari [Moet je wel even uit je ivoren toren komen en praten met iemand uit het gewone volk. Het gewone volk dat dom is want dat stemt PVV.] Maak het even. Het 'gewone volk' – ik neem aan dat u de dwarsdoorsnede van de samenleving bedoelt – is verre van dom en stemt zeker geen PVV. Kennelijk komt u nooit een representant van dat volk tegen. Toch eens een gesprekje aanknopen, raad ik u aan.

Marc Marc
Marc Marc10 feb. 2017 - 13:56

Wat veel grappiger in deze column: http://www.trouw.nl/tr/nl/39683/nbsp/article/detail/4460633/2017/02/10/Vroeger-was-de-zorg-nog-goed-geregeld-zeggen-PVV-en-SP.dhtml was dat Renske Leijten en Fleur Agema vriendelijk naar elkaar toe begonnen aan het interview en heerlijk ruzieënd uit elkaar gingen. Belazeren vind ik overigens een heel groot woord als onderbouwd aangegeven wordt waarom die Fleur Agema iets vindt. Je kan een andere mening hebben maar iedereen gelijk leugenaar noemen terwijl onwetendheid, gebrek aan historisch besef, managerfobie, digibeet, allemaal betere typeringen zijn. Nu ga ik bij iedere "Leugen" weer denken, jaja, het zal wel, het is hooguit een verschil van mening en een misvatting van de betekenis van een feit.

1 Reactie
Sonic2
Sonic210 feb. 2017 - 18:45

Agema mag je wat mij betreft met de stevigst mogelijke bewoordingen aan pakken. Geen historische vergelijkingen, maar Agema is een leugenaar. Dat is exact de manier waarop de PVV ook meent te debatteren, dus als ik in hun jargon dat zeg dan is zij een leugenaar. Mijn opa had chemokuren in 1994. Mijn pa in 2016. Je zag de overduidelijke verschillen. Je zag hoeveel beter het anno 2016 gaat. De PVV doet alsof we Albanie zijn en de zorg op in storten staat. Dat is ook zwaar overdreven. Overigens is je eerste alinea exact het voorbeeld waarom de PVV zeker niet kan reageren en de SP waarschijnlijk niet. Ze zijn allebei zo drammerig. Zo gelijkhebberig. Ze denken allebei dat ze de bevrijders en verlossers zijn. En dan eindig je dus in een coalitie stelsel zoals de PVV en de SP. Agema loopt al jaren agressief te brullen en te blaten tegen Leijten. De SP knuffelen illegalen en laten de ouderen in de kou staan. Laat de PVV eens wat gaan doen voor hun kiezers en niet alleen maar dat geklaag. Laat de PVV trouwens maar eens nauwe contacten aanbinden met de SP en fors en flink afstand doen van de VVD en CDA. Fleur Agema staat zogenaamd voor betere zorg, maar wil maar wat graag samenwerken met de VVD en CDA. Dat is compleet tegenstrijdig. Als de PVV zogenaamd zo sociaal is moet ze eens echt de samenwerking zoeken met de SP. In plaats van te heulen met VVD en CDA. Anders maak je de zorg ook niet echt beter. Hoe denkt de PVV de boel in de zorg op te lossen als ze willen samenwerken met de VVD?

Django3
Django310 feb. 2017 - 13:32

Maar volgens mij heeft Van Jole het nu voornamelijk over de medische stand der zaken. En die schrijdt immer verder natuurlijk. Een behandeling anno 2017, voor welke ziekte dan ook, is zoveel meer geavanceerd dan pak-'m-beet 10 of 20 jaar terug. Maar die Agema doelt natuurlijk op hoe we, als maatschappij, de zorg nu hebben georganiseerd. En die organisatie kan best 25 of 20 jaar terug beter zijn geweest. Dus niet zozeer de kwaliteit van de zorg, de medische inzichten, de medicatie en therapieën etc natuurlijk, maar bv wel tav de kostenefficiëntie en organisatiestructuren. Extra stafafdelingen en managementlagen, meer bureaucratie en administratie zorgen voor minder handen (uren) aan bed en een grotere overhead. Dat is een boodschap die links ook al jaren verkondigt, met name de SP.

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen10 feb. 2017 - 14:22

Kom op meneer Django de anonieme man/vrouw. De organisatie van zorg is veel beter dan vroeger. Er is meer deskundigheid, er is meer focus op kwaliteit en kwaliteitsbewaking, ervaringen worden geëvalueerd, kennis opgebouwd. Wat helaas te weinig veranderd is - is de onhandigheid en gebrek aan compassie van veel mensen aan het bed, maar over de breedte genomen is dat echt veel beter. Wangedrag van een persoon wordt eerder gecorrigeerd dan vroeger. . Iedereen die roept dat zorg vroeger goedkoper was, moet met bewijzen komen. De totale kosten zijn daarvoor geen bewijs, welke eenheid nemen we om de kosten te meten. En u schrijft iets over kostenefficiëntie... geef eens een bewijs? Wat is uw maatstaf?

GeertvanDuinen
GeertvanDuinen10 feb. 2017 - 17:00

@RGeurtsen Voordat u weer onderbuik onzin loopt te verkondigen raad ik u eens aan een weekje mee te lopen in een gemiddeld verzorgingstehuis (of sterf fabrieken zoals mijn vrouw ze noemt en die kan het weten die werkt in de zorg voor bijna 30 jaar) dan kunt u eigenhandig zien hoe "goed" die verzorging is. Maar het is iemand van de PVV die het aankaart dus moeten de "goedmensen": haar en haar argumenten harten, en ondertussen mag Oma maar 1x per week douchen een werkelijkheid die u niet wilt zien, want de boodschapper is een PVVer, over de kortzichtigheid van links gesproken.

Ayomide
Ayomide10 feb. 2017 - 13:32

Niet alleen belazert ze de kiezer. Als er meer geld gaat naar de zorg (die dan vooral de oudere ‘witte’ Nederlanders betreft in dit geval, dan gaat dat ten koste van de opvang van vluchtelingen en andere kwetsbare nieuwkomers. Geld kun je maar één keer uitgeven. Ze liegt dus niet alleen: ze is ook weer onverhuld racistisch.

6 Reacties
Marc Marc
Marc Marc10 feb. 2017 - 14:20

Hahaha, je vergat de /sarc tags. In de zelfde analogie: Gaswinning stoppen is onverhuld racistisch want dat geld kan niet naar de nieuwkomers. Lastenverlichting is rascistisch want nieuwkomers werken minder.

rgeurtsen
rgeurtsen10 feb. 2017 - 14:22

Bingo!

Puc Polman
Puc Polman10 feb. 2017 - 14:43

Onvoorstelbaar dat je een kritiek stukje van van Jole over de mening van Fleur Agema over de zorg, kunt herleiden naar racisme. Soms denk ik echt dat sommige mensen op zoek zijn naar racisme, en uw reactie bevestigd mijn gedachte. Natuurlijk was vroeger niet alles beter, maar ze heeft deels gelijk als het gaat om managementlagen in de zorg. Ik denk dat je voor 1 manager 2 verpleegkundigen aan kunt nemen. Over computers is natuurlijk weer lariekoek. Die hebben de zorg wel verbeterd ten opzichte van vroeger. Dus ik vind de conclusie dat de PVV de kiezer belazert aan de hand van dit stuk onjuist.

Jacob2
Jacob210 feb. 2017 - 15:27

Mocht u dit werkelijk menen, dan moet u zich eens afvragen wie hier zich wel racistisch uitlaat.

Gerda rozendal
Gerda rozendal10 feb. 2017 - 18:14

Kennelijk hangt bij mensen die verblind en verdoofd zijn door woede het verstand aan de kapstok.

Gerda rozendal
Gerda rozendal12 feb. 2017 - 7:40

En u belazert de lezer, want u draagt die Nederlandse naam Herman van Dijk helemaal niet.