Joop

Fitness-bedrijf onder vuur na gebruik Masai als decorstuk

  •  
11-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10890738-3x2-700x467
Een Brits fitness-bedrijf met de fijnzinnige naam Skinny Bitch Collective (ja, het is opgericht door een man met ‘humor’) ligt onder vuur na een trip naar Kenya. Op Instagram toonde het bedrijf foto’s en video’s die de indruk wekken dat de lokale Masai-bevolking als decorstuk wordt gebruikt voor hun hedonistische praktijken. Een storm van kritiek brak los. De Instagram-account met 160.000 volgers van oprichter Russell Bateman, die onder meer de ‘angels’ van lingeriemerk Victoria’s Secret en tal van beroemdheden coacht, is buiten werking gesteld en de website van zijn bedrijf is plots offline ‘wegens onderhoud’.
Via de kritische account ‘Diet Prada’ zijn de beelden alsnog verspreid nadat Bateman excuses aan had geboden en de posting had verwijderd.
Een bericht gedeeld door Diet Prada ™ (@diet_prada) op 8 Mrt 2019 om 3:47 (PST)
Volgens Bateman was de aanwezigheid van de Masai verplicht omdat de oefeningen werden uitgevoerd op hun land. De fitness-baas zegt dat het evenement gericht op ‘interculturele uitwisseling’ maar dat bij nader inzien een andere indruk is gewekt. Uit de beelden valt op te maken dat de Masai onder meer werden gebruikt als te ontwijken obstakels bij trainingen.
Bateman lag al eerder onder vuur omdat zijn bedrijf in video’s altijd hetzelfde type vrouw gebruikt en daarmee stereotypering stimuleert.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Joop den Uil
Joop den Uil12 mrt. 2019 - 7:56

al die zgn avontuur jeugd ren programma's waar je mee overspoeld wordt van de publieke en commerciele omroepen zijn precies hetzelfde: exotische culturen wat dichterbij brengen en je verwonderen over de grootte van de wereld

Peterrr2
Peterrr211 mrt. 2019 - 23:00

Onder vuur bij de social media??? Als je goed zoekt ligt alles en iedereen daar onder vuur. Twitter 'ontploft' tegenwoordig over elk onderwerp...