Fiscus wist van beveiligingslek, deed niets
• 09-02-2017
• leestijd 2 minuten
© 2017-02-02 09:52:27 DEN HAAG - Staatssecretaris van Financin Eric Wiebes aan het woord tijdens het algemeen overleg over de Belastingdienst. ANP JERRY LAMPEN
Willens en wetens in overtreding De beveiligingslek vond tussen 2013 en 2016 plaats bij de zogeheten Broedkamer, een nieuwe afdeling waarin de Belastingdienst experimenteerde met efficiëntere manieren om fraude op te sporen. ZEMBLA toont aan dat
de fiscus al in maart van 2015 gewezen werd op het belang van betere beveiliging , maar dat hier vervolgens niets mee is gedaan. Volgens hoogleraar Bart Jacobs zou de Belastingdienst hiermee de wet hebben overtreden.
“Dat is het bizarre aan dit verhaal. De Belastingdienst was drie jaar lang willens en wetens in overtreding.” – Sander Rietveld (ZEMBLA)
Het debat in de Kamer kwam naar aanleiding van een brief die de staatssecretaris woensdag verstuurde aan de Kamer. In
deze brief reageerde hij als volgt:
"Hoewel op dit moment niet vaststaat dat regels zouden zijn overtreden, moeten signalen als deze uiterst serieus worden genomen. De signalen worden dan ook onderzocht door de Autoriteit Persoonsgegevens."
Interne signalen Wiebes noemt in de brief ‘het meest pijnlijke punt’ dat medewerkers zich kennelijk niet op hun gemak hebben gevoeld om hun zorgen intern te melden, maar hier anoniem over bij externen hebben aangeklopt. In het debat geeft Wiebes echter toe dat hij te horen heeft gekregen dat er “intern wel signalen gegeven zouden zijn”. Toen de staatssecretaris gevraagd werd om uit te wijden over deze signalen, kon hij tot irritatie van de Kamer hier geen antwoord op geven. Hij zou tijd nodig hebben om de desbetreffende documenten boven water te krijgen. ZEMBLA schiet hem graag te hulp: