Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fiscus opent jacht op Marktplaatsverkopers en andere online handelaren

  •  
29-01-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2706 keer bekeken
  •  
Marktplaats(Belastingdienst)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

Wilma3
Wilma331 jan. 2024 - 20:54

Zucht maar gelukkig hebben ze wel medelijden met de mega bedrijven en laten ze die met rust want dat zou tocht te gek voor woorden zijn als ze die meer belasting zouden laten betalen. Dan vertrekken ze nl naar het buitenland. Echt waar?

Bert van der Neut
Bert van der Neut30 jan. 2024 - 10:57

Trouwens, het is Europese regelgeving.

Bert van der Neut
Bert van der Neut30 jan. 2024 - 10:49

Ja laten we de handel op marktplaats fiscaliseren. Dan kunnen we ook de verliezen verrekenen. Maar dat zullen ze wel niet bedoelen. De handelaren er uit halen en belasting laten afdragen lijkt mij prima. De rest moeten ze gewoon lekker met rust laten.

1 Reactie
Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden30 jan. 2024 - 16:21

"De handelaren er uit halen en belasting laten afdragen lijkt mij prima. De rest moeten ze gewoon lekker met rust laten" Nou dan sta jij dus helemaal achter de aanpak van de fiscus.

Jonkheer
Jonkheer 30 jan. 2024 - 7:47

Ik ben toch wel verrast dat hieronder een aantal mensen ontzettend op het orgel gaat. Als je een uitkering hebt maar stiekem dus eigenlijk wel kunt werken en dat laat zien op Marktplaats of willekeurig welk ander platform dan ook, dan hoef je dus geen uitkering te ontvangen. Maar volgens mij gaat het ze helemaal niet om het opsporen van frauderende uitkeringstrekkers, maar om mensen die geen belasting betalen over hun waar. Nogmaals: ze nemen niet de incidentele verkoper op de korrel. Maar de verkopers die er voor de handel zitten. Strakke actie dus!

2 Reacties
LaBou
LaBou 30 jan. 2024 - 16:59

"Als je een uitkering hebt maar stiekem dus eigenlijk wel kunt werken en dat laat zien op Marktplaats of willekeurig welk ander platform dan ook, dan hoef je dus geen uitkering te ontvangen. " Wat een ongelooflijk gezwets.

sAt0Ri...
sAt0Ri...31 jan. 2024 - 1:05

@LaBou Precies dat. Alsof alle mensen lui zijn en het heerlijk vinden om rondom het minimum te moeten leven in deze tijd, met alleen al hoge huren, zorgverzekering en nauwelijks te vreten hebben want niet te betalen. Evenals het hebben van een auto met de huidige benzineprijzen, of de kosten van het openbaar vervoer. Nee, dan vooral hard aanpakken, het zal zouden aan de dijk zetten. Terwijl de echte ontwijkers, de uitvreters van de samenleving aan alle kanten gefaciliteerd worden om vooral het geld zoveel mogelijk als kan weg te sluizen, wat om vele duizenden euro's meer gaat. Lekker stiekem...

sAt0Ri...
sAt0Ri...29 jan. 2024 - 23:40

Precies dat! Goed getekend!

Thuiszitter
Thuiszitter29 jan. 2024 - 23:10

Degene die er een beroep of gewoonte van maken met een bijstandsuitkering die zijn echt wel zo slim om het marktplaats account niet op hun eigen naam te zetten, denk ik dan.

Gentleman
Gentleman29 jan. 2024 - 15:53

Een rake cartoon.

2 Reacties
Peterrr3
Peterrr329 jan. 2024 - 18:08

Inderdaad een topcartoon. Het maakt weer eens duidelijk dat ze bij de belastingdienst geen idee hebben welke prioriteiten ze moeten stellen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa29 jan. 2024 - 20:29

Als je er op een meer theoretisch niveau naar kijkt, kan je zeggen dat de prent het volgende zegt constateert. De klassieke marxistische analyse : De staat is er alleen om het groot kapitaal(de multinational) te beschermen En de bevolking (het kind met het speelgoed op marktplaats) te disciplineren en te controleren, vaak om een compleet inhumane manier De staat dus als politiek geladen institutie, slechts ingericht om de megarijken, de bankiers, multinationals, huisjesmelkers te beschermen en in de watten te leggen. De staat vertegenwoordigd dus niet iedereen, in deze theorie. De staat is slechts het instrument van de kapitalistische klasse. Daar moest ik aan denken, toen ik de prent las

Jonkheer
Jonkheer 29 jan. 2024 - 13:53

Anders dan wat de tekening doet vermoeden, gaat de belastingdienst niet aan achter particulieren die af en toe wat oude huisraad verkopen, maar om mensen die Marktplaats en dat soort platformen gebruiken om flinke handel (met doorgaans in China gekochte troep) te drijven. Een vriend van mijn zoon houdt daar zo'n 50k op maandbasis aan over - met uitschieters in de decembermaand van het dubbele. Ik dacht dat dat opschepperij was, maar inmiddels weet ik beter. Vrijwel elke euro die meneer verdient, is netto. De belastingdienst kent hem alleen als student. Hij lacht zich, zoals hij dat zelf plastisch omschrijft, de ballen uit zijn broek. Dat soort mensen mogen wat mij betreft best wel worden opgespoord.

2 Reacties
JoostJK
JoostJK29 jan. 2024 - 16:08

"Anders dan wat de tekening doet vermoeden, gaat de belastingdienst niet aan achter particulieren die af en toe wat oude huisraad verkopen(...) Wedden van wel?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa29 jan. 2024 - 18:08

De belastingdienst kennende, maken ze die mensen helemaal kapot Mensen die in de bijstand zitten en honderd euro verdiende via marktplaats, etc. Die mensen verwoesten ze helemaal Omdat de burreaucratie onmenselijk is

Anna R. Chist
Anna R. Chist29 jan. 2024 - 13:28

https://nos.nl/artikel/2506444-verkopen-op-vinted-of-marktplaats-de-belastingdienst-kijkt-mee Stel nu ik koop een product van 4000,- en dat bevalt me niet dus verkoop ik het snel weer voor 3000,- Dan heb ik verlies en dien ik toch te betalen? Of snap ik er helemaal niks van?

8 Reacties
JoostJK
JoostJK29 jan. 2024 - 16:06

@Anna, Het valt ook niet te snappen. Overigens valt te verwachten dat die extra aandacht vooral mensen met een uitkering gaat betreffen.

Jozias2
Jozias229 jan. 2024 - 18:13

@anna Iets verder lezen dan alleen de kop: “ Wie "alleen hobbymatig of in de privésfeer" spullen online verkoopt, hoeft hierover geen btw of inkomstenbelasting af te dragen, zegt de Belastingdienst. Maar dat wordt anders als iemand dat doet op grotere schaal om winst te maken en die winst ook kan verwachten, zegt de Belastingdienst. Dan is het geen hobby, maar handel.”

VeganHarrie
VeganHarrie29 jan. 2024 - 18:53

Tweedehands artikelen is doorgaans al een keer belasting over betaald, dus inderdaad klopt er niks van.

Jozias2
Jozias229 jan. 2024 - 20:41

@vegan Het gaat dan ook niet zozeer om de btw maar meer professionele handelaren die een meer dan volledig inkomen via mp verdienen zonder inkomstenbelasting te betalen.

Anna R. Chist
Anna R. Chist29 jan. 2024 - 20:53

Jozias Ik lees dat boven de 30 producten of een bedrag boven de 3000,- Mijn punt is dat wanneer ik iets gekocht heb ik dat meestal met verlies op marktplaats verkoop en dat er dus in feite van winst geen sprake is. Ik kan niet uit de tekst opmaken hoe de belastingdienst dat ziet.

LaBou
LaBou 29 jan. 2024 - 21:10

Die jozias toch. Keer op keer laat hij zien de realiteit hem geen donder interesseert. Als het maar correct omschreven is dan mag er verder van alles gebeuren.

klaasd2
klaasd230 jan. 2024 - 7:41

@JoostJK, Zou best eens kunnen, die hebben gemiddeld gezien ook meer tijd over, plus is het niet fair voor degene die die uitkering betalen . Als iemand dan boven het toegestane bedrag bijverdiend is dat toch gewoon correct ? Staat los van het feit dat ze de multinational niet voor moeten trekken. Al is het allemaal niet zo makkelijk. Een ASML zorgt echt voor veel werkgelegeheid.

Jozias2
Jozias230 jan. 2024 - 11:51

@anna Dan kun je in beeld komen en kan er worden gekeken of iemand verkoopt als particulier of bedrijfsmatig handelt. Alleen in dat laatste geval gaat er naar de inkomsten worden gekeken. Wat is het alternatief? Iemand die spullen uit China importeert en dat via mo verkoopt en zo 10.000 per maand verdiend. Vinden we dat zo’n iemand belasting moet betalen of niet? Ook op Vinted zijn complete kledingwinkels met nieuwe producten actief. Zo ja dan moet de BD deze platformen toch in de gaten houden.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa29 jan. 2024 - 13:24

Te walgelijk voor woorden Maar ik had niets anders van de belastingdienst verwacht Hoe zit het trouwens met de daders (ambtenaartjes) van de toeslagenaffaire ? Zitten die al in de gevangenis ?

4 Reacties
Jozias2
Jozias229 jan. 2024 - 18:14

@baloe Doe aangifte. Zonder strafbaar feit geen vervolging.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa29 jan. 2024 - 20:20

Ik denk dat genoeg mensen daar al mee bezig zijn won't forget, won't forgive

Mla68
Mla6830 jan. 2024 - 9:56

Mooi is dat heay, de toeslagen affaire valt zeker niet goed te praten. Maar om nu iedereen 30000 te geven zonder check of het wel klopt slaat kant nog wal. En daarna handhaven van toeslagenfraude (want dat is er nog massaal hoor) niets meer te doen. Puik gedaan Nederland. Helemaal eens dat professionele mp verkopers die idd het geld netto verdienen worden aangepakt. Ik betaal ook belasting over inkomen en niet zo zuinig ook.

Jozias2
Jozias230 jan. 2024 - 12:49

@baloe Ik denk dat het OM daar al lang naar heeft gekeken en tot de constatering is gekomen dat er niets strafbaars is gebeurt.