Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Fiscus helpt PostNL belasting ontwijken

  •  
30-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
PostNL_300.jpeg
Winst voor PostNL: 15 miljoen euro aan belastingen en premies voor werknemers
PostNL maakte jarenlang geheime afspraken met de Belastingdienst om pakketbezorgers fiscaal gunstig te laten werken
Deze unieke constructie zorgde ervoor dat de fiscus pakjesbezorgers als zzp’ers zag en niet als werknemers. PostNL bespaart hierdoor jaarlijks naar schatting 15 miljoen euro aan belastingen en premies voor werknemers. Ook loopt PostNL zo geen risico als een kleine zelfstandige ziek wordt of minder presteert. Door de afspraken kregen pakjesbezorgers toch fiscale voordelen van een zelfstandige, terwijl ze maar één opdrachtgever hebben. In sectoren, zoals de zorg, moeten zelfstandigen altijd minimaal vier opdrachtgevers te hebben.
PostNL heeft inmiddels gereageerd en volgens hen vielen de afspraken met de Belastingdienst ‘volledig binnen de kaders van wet- en regelgeving’ en gericht op het verminderen van de administratieve lastendruk. De Belastingdienst wil ondertussen geen commentaar geven. ‘Op individuele zaken kunnen we niet ingaan, omdat we een wettelijke geheimhoudingsplicht hebben.’ 
Schijnconstructies PostNL ligt al langer onder vuur over schijnconstructies. Vakbond FNV uitte al, in een brief, hun bezorgdheid over de schijnconstructies. FNV  bestuurder Reinier Stroo reageerde in een eerder interview over dit onderwerp:
De zogenaamd zelfstandige ondernemers werken alleen voor PostNL en kunnen niet onderhandelen over hun tarief, dat te laag is.
PVDA eist opheldering 
PvdA-parlementariër John Kerstens wil dat staatssecretaris Wiebes dinsdag de Tweede Kamer tekst en uitleg geeft over de afspraken die zijn gemaakt tussen PostNL en de belastingdienst.
We hebben vaker discussies gehad over constructies en afspraken die de fiscus maakt met grote ondernemingen, maar dit gaat over een binnenlands bedrijf.
Verder noemt Kerstens deze constructie een unicum.
Ik ben zelf goed bekend in de bouwwereld waar ook veel met zzp’ers wordt gewerkt. Maar deze constructie, waarbij de onderneming gefaciliteerd wordt door de fiscus, heb ik nooit eerder gezien. Een unicum, gelukkig, maar nog steeds één te veel.”
Volgens Kerstens wijst alles erop dat de zzp’ers die PostNL inzet ‘eigenlijk gewoon werknemers zijn die een vast dienstverband verdienen’. Dit blijkt volgens Kerstens ook uit het feit dat de bezorgers als zelfstandig ondernemers vorig jaar nog staakten voor een betere betaling. 
CC foto:  Erik Schepers

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder30 mei 2015 - 9:18

Interessant om te weten dat het mogelijk is geheime gunstige afspraken met de belastingdienst te maken is. De fiscus lijkt wel een internationale voetbalorganisatie.

Sardar2
Sardar230 mei 2015 - 9:18

Dus overheid doet veel in geheim, o.a. in bedrijven helpen aan illegale geld komen!

neutralist
neutralist30 mei 2015 - 9:18

Waarom zouden ook alleen bankiers schurken zijn?

Yakoub2
Yakoub230 mei 2015 - 9:18

Merkwaardig dat de Belastingdienst autonoom schijnt te bepalen wie 'zelfstandige' is en wie werknemer. Boeiend dat de Belastingdienst zodoende het ondernemersrisico van PostNL op de schouders van de voor-PostNL-werkenden legt. Als je bang bent voor ondernemersrisico, moet je geen ondernemer willen zijn. PostNL: hef uzelf op, u bent de term bedrijf/onderneming niet waard. U bent de schande van talloze zelfstandigen en grotere ondernemers die met hard eigen werk en persoonlijk risico de Nederlandse economie willen vormen. PostNL wil alleen maar stiekeme deals maken ten koste van hun personeel. Maar Wiebes en Balkenende zijn trots op u: uitbuiten, verantwoordelijkheid ontlopen, lasten afschuiven... En altijd over de rug van de zwakken of de gemeenschap: de ware liberale VOC-mentaliteit.

steppewolf
steppewolf30 mei 2015 - 9:18

Wiebes redeneert dat als uitbuiting volgens de wet is, dan is het geen uitbuiting. Hoe diep kan je je kop in het zand steken. Maar ja, dat is de standaard visie van dit kabinet: Als je diefstal en oplichting legaliseert dan is het geen diefstal en oplichting meer. Valt binnen hun integriteitscode. Maakt in ieder geval weer duidelijk dat ze in Den Haag geen enkel besef hebben van wat integriteit inhoudt. Wat een droevige verzameling mensen eigenlijk. Dat je jezelf zo moreel laat verkrachten zodat je keihard kan beweren dat zwart wit is.

KlaasB2
KlaasB230 mei 2015 - 9:18

Volgens mijn word het echt tijd dat we wereldwijd deze constructies blootgelegd en gekeken word wat we er tegen kunnen doen en wat eerlijk is voor beide partijen. Ben niet tegen wat voordelen voor bedrijven die veel teruggeven in vorm van werkgelegenheid en zo, maar dat moet daar wel transparant protocol voor komen en geen handje klap meer in de achterkamertjes.

vriest
vriest30 mei 2015 - 9:18

Vandaar dat zij de pakket bezorgers op een schandelijke manier onder kunnen betalen . Deze hardwerkende ZZP ,ERS zouden aan blok moeten staken ,zij bezorgen dit bedrijf een mega winst het is de geldmaker van de PTT .En de bezorgers worden aan tweekanten genaaid , zowel door de PTT als de staat .

MrOoijer
MrOoijer30 mei 2015 - 9:18

Dat wisten we toch allang?

lembeck
lembeck30 mei 2015 - 9:18

Eigenlijk een verkeerde foto met die officiële Post.nl busjes. Die busjes zijn namelijk verplicht wit. Inmiddels begrijp ik het wel, want op Google eigenlijk geen een foto van zo'n wit busje... Deze vond ik nog het best: http://vkphotoprovider4.vk-cdn.nl/photoprovider/artikel/16/9/2/41f62b2020ebd8f5ea182b43d2d22fd3/3040187/399x289xDIMENSION_664x484/v/20150530074607/3040187.jpeg

Armagaddon
Armagaddon30 mei 2015 - 9:18

>>> Citaat:Fiscus helpt PostNL belasting ontwijken >>>> Doordenkertje....met een cruel joke.. >>> FIFA........FIFA......criminales de los amigos de los criminales del Ficus..wij halen de verdere bewijzen via de NSA en de FBI....over de corrupte politieke verantwoording, diezelfde misdadige ondermijnende politiek van de ware democratie die naar een kleinere overheid streeft.... >>> Enough...... is.... enough . AFTREDEN...!!!., of toch met de Blatter strategie verdere afbraak...??.....SHAME AND SCANDAL >>> Fiscus en de politieke conspiratie, verwacht eerdaags de claimes van de gedupeerde werknemers..!!

ElChe
ElChe30 mei 2015 - 9:18

Gelegaliseerde slavenarbeid.

cormol
cormol30 mei 2015 - 9:18

Kesrtens: "Ik ben zelf goed bekend in de bouwwereld waar ook veel met zzp'ers wordt gewerkt. " Dan was meneer Kesrtens dus al langer bekend met de opdrachtgeverspraktijken van provincie en de gemeentes, met ongetwijfeld ook PvdA-bestuurders, die op grote schaal meewerken aan het ontduiken van de cao bepalingen zoals vandaaag in de NRC uiteengezet. Die ontduiking wordt overigens gefaciliteerd door het aanbestedingsbeleid van de overheid die voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten en dus een oogje toeknijpt bij wetsovertredingen. Hij had zoals Jens Bos in zijn bijdrage hier terecht stelt ook al jaren op de hoogte kunnen zijn van de wantoestanden bij NLPost. Wiebes verkondigt net op de radio dat er nu geen rulings meer lopen en dat de oude ruling met NLpost conform de wet is. Nu is Wiebes bedrijfskundige en geen jurist arbeidsrecht noch fiscalist. Hij trekt derhalve een nog al grote broek aan door te beweren dat er niets onwettigs gebeurt en moet zich beter laten adviseren. Dat de belastingdienst al jaren zzp constructies accepteert die materieel een arbeidscontract met één opdrachtgever (lees werkgever) vormen kan ik, met dank, uit eigen ervaring bevestigen. Ik heb zelf in 2002/3 zo'n deal met de belastingen gesloten. Het is dus beslist geen unicum. De heer Kesrtens mag dan goed bekend zijn met de zzp markt, hij is kennelijk, met de hele PvdA overigens, elk contact met de vakbeweging en de werkvloer verloren en weet kennelijk niet wat er speelt.

cormol
cormol30 mei 2015 - 9:18

“Het ging niet om een ‘deal’, maar om een gewone afspraak met de Belastingdienst met een looptijd van vier jaar. Deze afspraak gold voor de periode 2009 tot en met 2013 en is nu niet meer aan de orde.” Minister Bos was toen minister van Financien en had dus beter toezicht op de ondernemers goedgezinde Jan Kees de Jager kunnen houden. De geiste opheldering van de PvdA is dus nogal ongeloofwaardig, want dit was toen staand beleid.

FransD2
FransD230 mei 2015 - 9:18

In het verleden was je ondernemer als je meerdere opdrachtgevers had. Dat was een harde eis. Sinds enige tijd is het alsvolgt geformuleerd. Wie zijn uw opdrachtgevers? U streeft ernaar meerdere opdrachtgevers te hebben, onder andere om betalings- en continuïteitsrisico's te verminderen. Wanneer u meerdere opdrachtgevers hebt, neemt uw afhankelijkheid van een of enkele opdrachtgevers af en neemt uw zelfstandigheid toe. Daarmee ligt de beslissing wel/geen ondernemer geheel bij de Belastingdienst. Ongetwijfeld is deze formulering bedracht met het oog op Post NL.

Jantje68
Jantje6830 mei 2015 - 9:18

Is natuurlijk weer allemaal uit zijn verband gerukt. We hoorden gisteren van de staatsecretaris dat alle grote bedrijven afspraken maken met de fiscus en dat dit de normale gang van zaken is. De belastingdienst heft geheimhoudingsplicht. Anders zou die van jullie en mijm aamgiftes ook op straat liggen. Wat een kul weer allemaal.

2 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra30 mei 2015 - 9:18

== Wat een kul weer allemaal. == Wel een kul van 15 miljoen per jaar. Maar da's natuurlijk peanuts. Nee, dan de buurman met zijn krantenwijkje...

dino_radja
dino_radja30 mei 2015 - 9:18

het is dus tijd dat die geheimhoudingsplicht alleen geldt voor mensen. Er is geen reden om bedrijven recht op privacy te geven, dat is voorbehouden aan mensen.

frankie50
frankie5030 mei 2015 - 9:18

Volgens Piet de Geus was het in 2013 kolder om te gaan veronderstellen dat Nederlandse ondernemingen ook geheimen belastingafspraken met onze belastingdienst zouden kunnen gaan maken, en ruim twee jaar later verschijnt er nu dit bericht die Piet's overtuiging onderuit schijnt te gaan halen, ook al moet ik er wel bij vermelden dat het voorlopig om een unicum schijnt te gaan en er zich geen structureel probleem lijkt aan te gaan dienen waarbij de Nederlandse belastingbetaler nog verder wordt gepiepeld door de eigen belastingdienst.

1 Reactie
ElChe
ElChe30 mei 2015 - 9:18

"ook al moet ik er wel bij vermelden dat het voorlopig om een unicum schijnt te gaan en er zich geen structureel probleem lijkt aan te gaan dienen waarbij de Nederlandse belastingbetaler nog verder wordt gepiepeld door de eigen belastingdienst." Dan zou ik toch nog maar eens goed rondkijken. Ik weet in ieder geval van zzp-ers in de gezondheidszorg gedurende vele jaren. Belastinginspecteurs die hier bezwaar tegen maakten werden teruggefloten. Pas sinds kort hebben ze daar de situatie veranderd.

dino_radja
dino_radja30 mei 2015 - 9:18

Er moet een verbod komen op afspraken tussen bedrijven en overheid als bedrijven daardoor te weinig gaan bijdragen aan de samenleving. Bedrijven moeten altijd minimaal het volle pond aan belasting betalen. Meer mag natuurlijk ook.

1 Reactie
arjenZH
arjenZH30 mei 2015 - 9:18

PostNL bespaart helemaal geen belasting. De werknemers betalen de loonbelasting, niet PostNL. De besparing voor PostNL betreft de sociale lasten en dat bedrag is relatief gering en komt ook deels nog voor rekening van de werknemer.

peterh2
peterh230 mei 2015 - 9:18

Heb me altijd al afgevraagd hoe deze postbezorgers aan een VAR konden komen: er is duidelijk sprake van een gezagsverhouding en ze hebben niet de minimale 3 klanten per jaar. Wat voor rechten mogen andere zelfstandigen hieraan ontlenen? Lijkt me dat in een rechtsstaat dezelfde regels voor iedereen gelden...

1 Reactie
Brauswasser
Brauswasser30 mei 2015 - 9:18

Als je aan die 1.225 uur komt en voldoende b.t.w. en voldoende belasting over de winst betaald, dan is de fiscus al lang blij.

[verwijderd]
[verwijderd]30 mei 2015 - 9:18

Het is natuurlijk niet alleen de jaarlijkse 15 miljoen aan belasting en premies die de schatkist van PvdA Dijsselbloem misloopt door geheime afspraken met PoslNL. Waardoor er weer extra bezuinigd moet op mensen die onderop liggen. Het allerbelangrijkste is dat zo de solidariteit wordt afgebroken door PvdA elite en VVD. Penioen, arbeidsongeschiktheid, WW, ontslagrecht, alles wordt afgebroken. En dan komt daar nog bij de subsidie die ZZPers als schijnzelfstandige ontvangen van PvdA Dijsselbloem. Om vervolgens als ZZPer ook nog te gaan klagen dat ze geen gratis WW, arbeidongeschiktheid, WW etc. krijgen als het fout gaat. http://www.zzp-nederland.nl/artikel/zzp-belastingvoordeel https://www.ikgastarten.nl/belasting/10-subsidies-aftrekposten-en-kredieten-voor-starters

2 Reacties
Brauswasser
Brauswasser30 mei 2015 - 9:18

Kees met zoveel jaloezie zou ik per direct ZZP-er worden.

KlaasB2
KlaasB230 mei 2015 - 9:18

Wat heeft dat allemaal met dit artikel te maken? En dat is hoofdzakelijk VVD beleid en niet PvdA, ben geen PvdA fan maar we moeten wel eerlijk blijven. Overigens is dit al decenia gebruikelijk en niet iets wat Dijsselbloem heeft bedacht, dit is de normale gang van zaken al vele regeringen lang.

[verwijderd]
[verwijderd]30 mei 2015 - 9:18

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
opmerker
opmerker30 mei 2015 - 9:18

"De oplossing van Piketty spreekt me erg aan: maak wereldwijde afspraken om belastingontwijking tegen te gaan. Zodoende kan je genoeg geld ophalen om alle werklozen in de wereld een basisinkomen te geven." Goh, U gaat het begrijpen' Nu maar afwachten wat de EU klaarspeelt.

Brauswasser
Brauswasser30 mei 2015 - 9:18

"In sectoren, zoals de zorg, moeten zelfstandigen altijd minimaal vier opdrachtgevers te hebben". Ook al zo'n belachelijke regelgeving, nergens op gebaseerd. Profvoetballers zijn ook zzp-ers die é(én jaar) tot enkele jaren werken voor één werkgever. Wielrenners, schaatsers, Kamerleden, etc., werken ook naar enkele jaren voor één werkgever. Dan zijn er nog straatvegers die zwart werken voor één opdrachtgever. Betalen over dat werk geen belastingen en premies. De Burgemeester van Haaksbergen neemt ontslag. Die kan dus in Haaksbergen werkervaring op doen door 15 weken lang 1 dag/week zijn stoep schoon te vegen. Het gaat allemaal nergens meer over in Nederland, het land van list en bedrog.

1 Reactie
opmerker
opmerker30 mei 2015 - 9:18

"Het gaat allemaal nergens meer over in Nederland, het land van list en bedrog." Precies zo

Jensbos
Jensbos30 mei 2015 - 9:18

Dit is verd. al jaren bekend, er is een heel TV programma aan gewijd, ik heb dat bij politieke partijen aangekaart, allemaal lauwe tot zeer lauwe reacties, wordt de PVDA nu wakker?, of is het weer een zoveelste politiek zoethoudertje, onder het mom van we zeggen nog wel iets. Maar het zal toch wel op niets uitlopen Zijlstra verkondigt vandaag aangemoedigd door de laatste verkiezingen denk ik en uiteraard ten tijde van wat sociaal economische spanningsvelden (CAO onderhandelingen), de partijlijn van de VVD - sociale afbraakpolitiek.

2 Reacties
Jensbos
Jensbos30 mei 2015 - 9:18

"Dit is verd. al jaren bekend" Ik had al eens voorgesteld om dan voor de zorg maar dezelfde regeling te laten gelden, maar dat kwam "de overheid" een beetje slecht uit denk ik zo...... ;-)

boosje
boosje30 mei 2015 - 9:18

Het spijt me Jens, maar de PvdA wordt niet meer wakker, want die is hartstikke dood. Ze moet alleen nog worden gecremeerd of begraven, meer niet. Verwacht daar dus niets meer van, want dat is het enige wat ze sinds het begin van Rutte II hebben laten zien: dat je van hen niets te verwachten hebt. Die koers is al ingezet toen Kok het stokje overnam van Den Uyl, dat was in 1986, dus bijna 30 jaar geleden. Kok heulde ook met CDA en VVD, Wouter Bos deed daarna niets anders (wat verwacht je van een Shellman? Zie ook Tony Blair in GB!). De innige omhelzing van Samsom met deze twee verraders na de verkiezingswinst in 2012 sprak voor mij boekdelen: ik wist meteen: hier kan niets goeds van komen. Mijn intuïtie laat me niet vaak in de steek. Die bezorgers horen gewoon in loondienst te komen en niets anders. De pakjesmarkt groeit nog steeds dus kun je deze mensen gewoon in dienst nemen. Ze worden voorlopig niet overbodig!

opmerker
opmerker30 mei 2015 - 9:18

Wat is het probleem? Goede zaak dat ZZPers ook een opdrachtgever kunnen hebben. Die VAR is alleen in het leven geroepen door opdrachtgevers van de ZZPers'. Als ZZPer niet zijn benodigde tarief kan rekenen moet hij het niet aannemen. Maak werk van een wettelijk minimum uurtarief voor ZZPers dat beknot hun vrijheid van handelen tenminste niet. De belastingdienst moet niet de opdrachtgever maar de ZZPer ter verantwoording roepen wanneer die geen sociale premies betaalt.

6 Reacties
Qizilbash
Qizilbash30 mei 2015 - 9:18

Je doet alsof er hier sprake is van echte ZZP'ers. Deze bezorgers hebben geen andere opdrachtgever als PostNL en zijn dus verkapte werknemers. Een echte ZZP'er heeft de keuze om opdrachten van een bepaalde opdrachtgever niet aan te nemen terwijl hij wel die van een andere, beter betalende opdrachtgever aanneemt. Daar is hier geen sprake van. Dus komt het neer op werken voor de baas, de enige opdrachtgever, of "ontslag" nemen. Gewoon een werknemer minus de rechten van een werknemer.

peterh2
peterh230 mei 2015 - 9:18

Het probleem is dat op deze manier het bezorgen van pakketjes geen fatsoenlijke baan met normale arbeidsvoorwaarden meer is. De ZZP'er is volledig afhankelijk van zijn enige opdrachtgever die ook nog eens jaarlijks de tarieven vaststelt (en uitknijpt). Dat heeft heel weinig met goed werkgeverschap en ondernemer zijn te maken...

cormol
cormol30 mei 2015 - 9:18

" Als ZZPer niet zijn benodigde tarief kan rekenen moet hij het niet aannemen." Bij asymetrische matchsverhoudingen is zo'n voorstel reine Theorie. Ik denk niet dat de NLpost zzp'ers die feitelijk werknemer zijn veel keus hebben met hun gekochte bestelbusje en het lage tarief per pakketje. Ze hebben al eens gestaakt en ik ken weinig ondernemers die staken.

boosje
boosje30 mei 2015 - 9:18

Jij draait de zaak om, want in het geval van PostNL klopt jouw redenering niet. De bezorgers zijn óf eerst ontslagen of later onder rare voorwaarden aan het werk gezet. Deze mensen hebben geen vrije keus, ze mogen alleen voor PostNl rijden. Daarbij moeten ze ook nog eens verplicht in één bepaalde bus rijden die ze van PostNL moeten huren of leasen. Een echte zzp-er kan zelf bepalen voor wie, met wat voor bus en tegen welk tarief hij rijdt. Dát is een echte zzp-er, hier wordt alleen de schijn gewekt dat deze mensen zzp-er zijn. En dat wordt met opzet gedaan om de belastingen te ontwijken. Leg dus niet de verantwoordelijkheid bij mensen die geen keus hebben, want de keus tussen voor PostNL rijden tegen slechte voorwaarden of niet eten is geen keus. Dat is je nek in de strop.

123456zeven
123456zeven30 mei 2015 - 9:18

In elke markt is het een kwestie van waar de macht ligt. Er zijn maar een paar bedrijven die heel veel pakketjes laten verzenden, want het sorteren is duur, kapitaal-intensief. Pakketjes afhalen van het sorteercentrum kan iedereen met een auto. Dus ligt de macht bij de partij met het sorteercentrum en niet bij de partijen met een auto. En dus moet je geen ZZP'er worden met alleen je eigen auto en verder niets. Als je toch zonodig wilt rondkarren, regel een lokaal monopolie door samen te gaan met andere busjesrijders. Als alzonderlijk bedrijf prijsafspraken mag niet, maar je mag altijd groeien, en dat kan ook als maatschap of B.V.

lembeck
lembeck30 mei 2015 - 9:18

Aha... je denkt net als Halbe Zijlstra over de toekomst na: http://nos.nl/artikel/2038579-zijlstra-zzp-er-niet-het-probleem-maar-de-oplossing.html Hoe gaat ons landje echt naar de filistijntjes....? Zo dus.

VanCam
VanCam30 mei 2015 - 9:18

De neoliberale politiek op nationaal niveau; korting op belastingen en uitbuiting legalisering door vaste werknemers eruit te sodemieteren en nieuwelingen een klein contract met minimumloon te geven. Het huidige links in optima forma; even ongeloofwaardig als de huidige pvda met de 'tegenpolen' neparbeider Spekman en slippendrager Samsom.

2 Reacties
boosje
boosje30 mei 2015 - 9:18

Helemaal mee eens! Goed voorbeeld doet goed volgen: als een voormalig groot staatsbedrijf zich op deze manier van schijnconstructies bedient en hier mee wegkomt, dan zullen andere, kleinere werkgevers het idee krijgen of hebben dat dit zomaar mag. Op deze manier krijgen we de uitbuiting dus niet de wereld uit, dit moet aangepakt en verboden worden. Geef die bezorgers een normale vaste baan, want het volume aan pakjes zal voorlopig wel blijven stijgen. Dat is de trend: meer verkopen via internet, dus geen enkele rechtvaardiging voor de vrees dat deze mensen snel overbodig zullen worden.

arjenZH
arjenZH30 mei 2015 - 9:18

Grote woorden. Maar dan even de feiten. PostNL bespaart helemaal geen belasting door deze constructie. De werknemers betalen de loonbelasting, niet PostNL. De besparing voor PostNL betreft de sociale lasten en dat bedrag is relatief gering en komt ook deels nog voor rekening van de werknemer. En dat er minder mensen post bezorgen en op flexibele tijden heeft niets met "neoliberaal" beleid te maken, wat dit ook moge zijn. Wel eens van email en whatsapp gehoord?

123456zeven
123456zeven30 mei 2015 - 9:18

De economische macht ligt bij de eigenaar van het distributiecentrum, en die kan dus de tarieven bepalen. Personeel gaat dan staken, of je krijgt alleen nog maar incapabele prutsers. De bezorgers die nu met die busjes rondrijden hebben er meer geld inzitten dan een personeelslid. Leningen bij de bank die afbetaald mieten worden, het huis als onderpand. Zij komen veel moeilijker van die verplichtingen af, en dus kan de PTT ze veel meer uitknijpen. Dit gaat natuurlijk ook fout, maar alleen later dan met personeel, dus is het voor de PTT een betere oplossing.

2 Reacties
Jensbos
Jensbos30 mei 2015 - 9:18

"Dit gaat natuurlijk ook fout, maar alleen later dan met personeel, dus is het voor de PTT een betere oplossing." Hmmm. Post.NL maar hier blijkt duidelijk het zeer a-sociale van het "moderne" (lees klassiek kapitalistische) beleid (lees non - beleid) van de moderne overgheden, dog eat dog, the race to the bottom, uiteindelijk individualisering van de baten (aandeelhouders) en socialisering van de lasten (de samenleving als geheel, jij en ik...... ) Dit proces moet omgedraaid worden. Het geld moet betalen, niet het werk.

basOoms
basOoms30 mei 2015 - 9:18

"Personeel gaat dan staken" ??? Met Agnes Jongerius en Jacques Wallage in de raad van commissarissen van PostNL? Wim Kok is er bij 30.000 ontslagen postbodes ook niet uitgestapt.