Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

First Aid Kit: muziek tegen verkrachting

  •  
10-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
7102655771_e8e8de12fc_z
De Zweedse band First Aid Kit, die bekend staat om lieflijke folky liedjes, laat een nieuw geluid horen in een snoeihard nummer tegen verkrachting. In het nummer ‘You are the Problem Here’ zijn ze direct, confrontationeel en ziedend. In het nummer richten ze zich aan een verkrachter die veroordeeld werd tot een wel erg milde straf en rekenen ze keihard af met victim blaming en rapeculture.
First Aid Kit schreef het nummer nadat ze lazen over de zoveelste verkrachtingszaak waarbij de dader alleen een tik op de vingers kreeg. Het nummer werd uitgebracht op Internationale Vrouwendag. De bandleden willen zich uitspreken tegen een maatschappij waarin de slachtoffers van seksueel geweld vaak de schuld krijgen van wat ze is overkomen. In het nummer zingen Johanna en Klara Söderberg teksten als;
"I hope you fucking suffer/ Do you really expect anyone to feel sorry that you ruined your own life/ You did it when you thought you had the right to put your entitled hands up her thighs."
Op Facebook plaatsten ze het volgende statement: ‘Onze boodschap is luid en duidelijk, en zou helemaal niet controversieel moeten zijn: als jij iemand verkracht, dan ben jij het probleem. Alcohol is niet het probleem. De zogenaamde “jongerencultuur” is niet het probleem. Jij bent het. En je hebt altijd een keuze.’
Onder hun post regent het enthousiaste reacties.
‘Well when the POTUS says “Grab them by the Pussy. You can do anything” then it’s time for a song as good as this.’
‘Wow, this is the most scathing First Aid Kit song I’ve ever heard. Badass.’
‘I love it so much! It is feminist anthem we need right now!’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.