Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Finse premier Sanna Marin wil vierdaagse werkweek of 6-urige werkdag

  •  
06-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
49171337678_54142c415c_k

© cc-foto: SDP https://flic.kr/p/2hV6XA7

De nieuwe Finse premier, Sanna Marin , wil een kortere werkweek en kortere werkdagen. Dat zei ze afgelopen augustus tijdens de 120ste verjaardag van haar sociaaldemocratische partij. “Ik geloof dat mensen het verdienen om meer tijd te hebben voor hun geliefden, hun hobby’s en andere aspecten van het leven, zoals cultuur”, aldus Marin. Marin, die destijds nog minister van Transport was, opperde een werkweek van vier dagen of een werkdag van zes uur.
In buurland Zweden bestaat de mogelijkheid om zes uur te werken al langer. Zweedse werknemers die van die mogelijkheid gebruikmaken, melden dat ze gelukkiger én productiever zijn, schrijft YourStory. Bij een test bij Microsoft Japan bleek vorig jaar dat een vierdaagse werkweek leidde tot een aanmerkelijke stijging van de productiviteit: vergaderingen verliepen een stuk efficiënter.
Werkweek van 15 uur De belangrijkste econoom van de twintigste eeuw, John Maynard Keynes, sprak in 1930 de verwachting uit dat arbeiders in westerse landen binnen een eeuw nog maar 15 uur per week zouden hoeven te werken. Technologische vooruitgang en de inzet van machines zouden de arbeidsproductiviteit zo zeer verhogen dat het weekend al op dinsdagavond kon beginnen.
Hoewel Keynes gelijk kreeg met zijn voorspelling over de stijging van de arbeidsproductiviteit, is het aantal vrije dagen veel minder hard gestegen dan hij dacht.
Update In een eerdere versie van dit artikel werd de suggestie gewekt dat Marin het voorstel voor een kortere werkweek recent had gedaan. In werkelijkheid kwam ze met het idee voor kortere werktijden tijdens een paneldiscussie in augustus 2019. Destijds was zij nog minister van Transport. De huidige Finse regering heeft geen plannen voor een kortere werktijd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (97)

Libertain
Libertain10 jan. 2020 - 13:38

Bestaat er toevallig geen Europees uitwisselingsprogramma voor Europese Premiers opdat wij onze Rutte bijvoorbeeld voor minstens 6 maanden naar Finland zouden kunnen sturen binnen deze programma terwijl de Finse Premier Sanna Marin in hetzelfde tijd bij ons de zaken zou komen te regelen? Lijkt me erg waardevol.

Sonic2
Sonic27 jan. 2020 - 23:56

Dit zal wel uiteraard weer verkeerd worden uitgelegd, maar het zou specifiek voor VVD/ D66/FvD/ PVV en heel wat anders kiezers louterend voor hun werken als ze een keer een burn out krijgen. Niet dat ik het ze gun, maar het zou voor hun politieke denken een goed ding zijn. Ik merk dat ook altijd onder artikelen over de participatiewet. Ik heb die zelf wel gehad door veel te hard werken. Ben er uitgekomen. En het is een probleem wat veel mensen hebben. Ook de rijke villabewoner kan in een rolstoel raken en een groot deel van zijn of haar inkomen verliezen. Ook de rijke villabewoner kan zijn of haar huwelijk zien stranden en op straat belanden. En dan op zijn 50e niet meer aan het werk komen. Ik gun niemand hier tegenslag en iedereen goed inkomen, maar het zou een onvoorstelbaar hoeveelheid domme reacties schelen van mensen als ze zelf eens ervaringsdeskundige worden. Merk het ook bij veel gemopper over babyboomers en ouderen. Mensen doen net alsof het van 1946 tot pakweg 2010 een stijgende lijn omhoog was. Alsof het een en al fuif was. Alsof er nooit een oliecrisis was. Een tientje van Lieftinck. Alsof er nooit inflatie was. Het is een beetje de liberale wereld. Niemand heeft pech. Werkgevers zitten op 70 jarige te wachten. Als we mensen maar zo snel mogelijk kunnen ontslaan dan krijgen ze een baan. Dat zal alleen tot concurrentie leiden. Niet tot een opgejaagde en gestresste samenleving. Uitkeringsgerechtigden kan je maar beter snoeihard aanpakken, want dat zorgt voor banen. Dat hele idee en die samenleving is gefaald. Ik ben een late bekeerling. Geef ik eerlijk toe. Ik heb in de loop van het vorige decennia ook die knop moeten omzetten. Sanna Marin is juist. Heel juist

Frans Kwakman
Frans Kwakman7 jan. 2020 - 16:21

Magik nog even zeggen dat ik die Finnen benijd. Een progressieve premier met een goed plan. Wat een vergelijk met onze situatie, wij moeten ons echt behelpen met ploeg in Den Haag.

Sonic2
Sonic27 jan. 2020 - 15:04

Ik denk een goede ontwikkeling. Als het aan rechts ligt werk je straks tot je 80e met 50 tot 60 uur per week. Daar gaat het naar toe. En als we nog meer de Amerikaanse weg op gaan dan heb je 2 a 3 banen nodig. Maar voor de rest gaat het fantastisch met Amerika onder leiding van een geweldige president Trump. Voor de rest moet je sowieso die uren het raam uitgooien. Maak een lijst met dingen die gedaan moeten worden in een maand. Bedenk als werkgever een bedrag wat je daarvoor wilt uittrekken. En regel het zo. Liever 4 uur productief als 8 uur waarvan mensen 3 uur niet productief zijn Het huidige (neoliberale) economische model loopt vast. Het leidt tot hebzucht, burn out, stress. Het leidt tot (werkende) armoede. Tijd voor een radicale omslag. Dit is zo plan dat je 10 jaar geleden makkelijk had weg gehoond. Of 20 a 30 jaar geleden. Maar na 40 jaar economisch sloopwerk is het tijd voor verandering.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2020 - 11:29

Ik denk dat zij te vroeg is met dit verhaal. Hoewel ik weinig weet van de Finse economie en arbeidsmarkt. Maar het zal niet heel fundamenteel afwijken van hier. Er is een verhouding tussen arbeidskosten en arbeidsopbrengst per uur nodig en een verhouding tussen productieve en improductieve uren. Als de opbrengst voldoende is kan een kortere werkweek prima ingevoerd worden. Er blijkt ook al vele jaren dat mensen met een parttime baan gemiddeld productiever zijn dan full timers. In het verschijnsel BS-banen geloof ik niet zo. Wellicht bij overheden soms maar in het algemeen worden binnen ieder bedrijf de werkzaamheden zo georganiseerd dat er niet structureel overbodige dingen gebeuren. In vrijwel ieder systeem zullen overbodige zaken na verloop van tijd verdwijnen. Uiteindelijk zal het aantal gewerkte uren in de komende decennia verder afnemen. Het ministerie van SoZaWe heeft in de periode van Asscher allerlei scenario-s verkend en dan blijkt dat minder werken zeer waarschijnlijk is. Het aantal banen zal als gevolg van robotisering en automatisering afnemen. Overigens er moet nogal genuanceerd gekeken worden naar de arbeidsmarkt. Het aantal mensen in de zorg varieert tussen de 8% tot 10% van de werkenden. Maar het heeft weinig zin een scenario te bouwen waarin 25% van de scholieren kiest voor een loopbaan in de zorg. Dat beroep sluit dan helemaal niet aan bij hun interesses. Uit hele oude onderzoeken naar beroepskeuzes van jongeren blijkt dat ook ongeveer 10 % van de jongeren daadwerkelijk iets heeft met zorg. Uit dat werk ook voldoening kan halen. De meeste jongeren hebben dat profiel dus niet en hebben dus ook niets met zorg. Volgens mij zijn dat soort onderzoeken naar de achtergronden van beroepskeuzes al meer dan 10 jaar niet uitgevoerd helaas. De zorg zal het in de toekomst over 10 tot 20 jaar met minder mensen moeten doen dan nu. Dat is het meest waarschijnlijke scenario en dat met 2 maal zoveel ouderen. Daar moet dus veel gebeuren. Maar tegelijk verandert de hele wereld. Veel productie en arbeidsintensieve banen zullen verdwijnen uit Nederland. Ook het aantal banen in Nederland zal dus fors afnemen. Maar ook de manier waarop mensen hun werk en privé combineren. Kortom er is ook geen reden tot grote paniek er gaat zo veel veranderen dat er maar 1 soort beleid heel slecht zou zijn. Namelijk het beleid dat gebaseerd is op de huidige situatie. Daarmee gaat het per definitie fout. Het is tijd om na te denken over nieuwe oplossingen en dat doen ze nu dus blijkbaar in Finland, mooi.

10 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2020 - 13:23

Finland is in menig opzicht anders dan Nederland. De arbeidsparticipatie van vrouwen is er relatief hoog vergeleken met veel andere lid-staten van de EU. Het onderwijs (alleen openbare scholen met uniforme landelijke kwaliteitsnormen) presteert beter met minder uren. Onderwijzend personeel is hoog opgeleid en geniet een hogere status dan in Nederland. Het beroepsonderwijs is ook toegankelijk voor volwassenen. Werkeloosheidsstatistieken ed. worden geleverd door het Finse CBS. https://www.stat.fi/til/tyokay/2018/01/tyokay_2018_01_2019-12-17_tie_001_en.html: Het onderstaande rapport is verouderd: http://www.europarl.europa.eu/workingpapers/soci/w9/default_nl.htm

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2020 - 13:30

Maar niet alles is rozengeur en zonneschijn. https://yle.fi/uutiset/osasto/news/mondays_papers_finnish_health_centre_crisis_big_earners_and_wintry_weather_in_store/11050117

MountEverest
MountEverest7 jan. 2020 - 14:16

Toen nu toe hebben de grote transities niet minder maar meer werkgelegenheid en welvaart opgeleverd: van landbouw naar industrie en daarna van industrie naar dienstverlening. Er is wel een belangrijke tendens zichtbaar: lagere en middelbare functies, met name ook het middelmanagement verdwijnen maar er is steeds meer werk voor hoogopgeleiden, met name in de IT en de energietransitie. Maar sectoren als het toerisme zullen ook nog sterk groeien. In de maakindustrie zie je na jaren outsourcing, dat nu ook weer het omgekeerde het geval is. Bedrijven halen weer werk terug uit LLL. De voordelen van lage loonkosten worden grotendeels te niet gedaan door hoge logistieke en transportkosten en kwaliteitsproblemen. Dit soort bedrijven zijn meestal wel sterk gerobotiseerd en produceren kleine series op klantspecificatie. Dus de hoeveelheid nieuwe werkgelegenheid is vooralsnog beperkt.

MountEverest
MountEverest7 jan. 2020 - 14:20

Het is al vaak benadrukt maar het kan niet genoeg gezegd worden: blijf studeren, blijf je ontwikkelen en zorg dat je flexibel blijft. De jeugd is hier al op aan het voorsorteren. Voor de mensen die deze transitie niet mee kunnen maken, zal er een vorm van basisloon moeten komen.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2020 - 18:13

@ MountEverest Je hebt echt geen idee waar je het over hebt. Er staat slechts vaagheid die niets met mijn tekst te maken heeft. Ik zie het niet als zinnige aanvulling en kritiek. @ DanielleDefoe Jij schrijft: Finland is in menig opzicht anders dan Nederland. Vast, er zijn ook overeenkomsten. Er zijn nogal wat studiereizen geweest van Mbo-scholen naar Finland en mensen verantwoordelijk voor re-integratie. Maar dat was niet wat ik bedoelde. Ik heb daar ook het nodige over gelezen. Het gaat mij meer om zaken als de afname van het aantal uren in de werkweek en de manier waarop mensen omgaan met de balans werk privé. Dat speelt zowel in Nederland als in FInland maar dit geeft mij de indruk dat de Finnen een paar stappen verder zijn. Voor Nederlandse beleidsmakers interessant om te volgen wat daar de respons is op dit soort ideeën, dat kan hier de discussie ook weer verder helpen. Ik ben er zelf overigens nooit geweest. Leek mij veel te koud daar.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 jan. 2020 - 18:16

'Toen nu toe hebben de grote transities niet minder maar meer werkgelegenheid en welvaart opgeleverd:' De laatste tien jaar neemt de welvaart voor veel mensen af. Waarom? Omdat de winsten sinds de invoering van het neo liberalisme grotendeels wegvloeien naar de aandeelhouders en degenen die aan de touwtjes trekken. Slechts ca 20% van de gemaakte winst wordt tegenwoordig nog maar daadwerkelijk terug geïnvesteerd in het bedrijf, de rest verdwijnt richting eerdergenoemden. Ergo, een deel van die werkgelegenheid is er niet voor de samenleving, maar louter om de happy few rijker te maken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2020 - 22:25

In Finland is de arbeidsparticipatie van mannen en vrouwen ongeveer gelijk en deeltijd werken is ongewoon ook voor vrouwen. Ik kan me dus voorstellen dat dat samen met de sterke focus op gendergelijkheid korter werken voor beide seksen aantrekkelijk maakt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2020 - 22:47

PS thuiswerken en flexibele arbeidstijden zijn er ook normaal. Een manager kan managen vanuit een buitenhuis in de Finse bossen. Het Finse parlement nam in 2019 een wet aan waardoor de flexibiliteit nog werd vergroot omdat de "werkplek" niet langer wordt gedefinieerd als een specifike plaats. Maar daar schiet niet iedereen veel mee op. Ik krijg niet de indruk dat men op weg is naar een liberaler uitkeringssysteem.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2020 - 23:07

Finland heefeen landklimaat en aangezien vanaf juni de nachten kort zijn is het er zomers qua temperatuur prima uit te houden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2020 - 23:08

heeft een

Libertain
Libertain7 jan. 2020 - 7:53

("Finse premier Sanna Marin wil vierdaagse werkweek of 6-urige werkdag") Dit is gewoon vloeken binnen de neoliberale kerk. Hoe zal het poen uitgeperst moeten worden, denk even aan de proportionele verhoging van de productiviteit. Nog even en daar gaan ze een basissalaris voor ieder burger aanbieden, moete je nagaan, hoor.

2 Reacties
Katootje2
Katootje27 jan. 2020 - 9:32

Gewoon de lonen zo laag houden dat mensen wel 40 uur per week moeten werken om rond te komen. Dan weet je gewoon zeker dat iedereen tegen is.

MountEverest
MountEverest7 jan. 2020 - 14:22

Dat universele basisinkomen zal er niet 1-2-3 komen want degenen die het moeten betalen, hebben daar vooralsnog geen zin in en degenen die het zullen ontvangen willen bepaalde categorieën toch weer uitsluiten.

Andy JPL
Andy JPL7 jan. 2020 - 7:11

Het probleem zit'm in de denkwijze van bijna iedereen in de maatschappij. Zolang dat niet meegroeit is het hopeloos en wat bedoel ik daar mee? Men is nogal uren gericht en niet prestatie gericht. Dus als je maar op tijd op je werk komt en niet te vroeg naar huis gaat, dan is het in orde. Je werkt 8 uur per dag en hebt een half uur verplichte pauze dus je moet 8 en een half uur op het werk zijn. Verder gaat het ook nog om het principe... Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. Dus thuiswerken is heel erg eng voor veel managers. Ze kunnen dan niet zien wat een medewerker doet, dus zal deze wel niet doen. Wederom uren gericht en niet prestatie gericht. Als ZZPer zie ik dit verschil bij elke klant. Bij sommigen moet je altijd aanwezig zijn en anderen maakt het niets uit, als het werk maar afkomt. Een ander probleem is ook nog eens, hoe dit contractueel wordt vast gelegd omdat we nu over het algemeen gezien op basis van contracturen werken. 40, 36, 32 of 24 uur en ga zo maar door. Daar hangt dan ook een uurloon aan vast met een aantal vakantie dagen. Als je dus met een 40 urig contract zit, maar daar 32 uur voor werkt terwijl je hetzelfde hebt verdient, dan heb je een loonsverhoging van 20% gekregen. Dit is natuurlijk voor de werknemer geen probleem, maar in veel sectoren zal dit voor de werkgever een heel groot probleem zijn. Voornamelijk in productie, bouw, magazijnen en detailhandel is dit niet haalbaar. De zorg gaat ook 20% duurder worden omdat de uren wel ingevuld moeten worden, daar zal prestatie gerichtheid gewoonweg niet werken, of het wordt onbetaalbaar.

3 Reacties
Katootje2
Katootje27 jan. 2020 - 9:30

Als ik dom-rechts was, dan zou ik ook 60 uur per week willen werken om als ZZP-er het hoofd boven water te houden, want anders red je het niet.

Ernst3
Ernst37 jan. 2020 - 12:08

Bij veel bedrijven waar ik kom is de koffie pauze ook in eigen tijd, dus je moet 9 uur aanwezig zijn op het werk. Vreemd genoeg geld dat vaak alleen voor productie personeel, niet voor kantoor. Verder veronderstel ik dat je als ZZper een prijs afspreekt voor de hele klus, maar ook een uurloon voor meerwerk.

MountEverest
MountEverest7 jan. 2020 - 14:03

Zolang je bij de 10% best betaalde werknemers hoort is dat geen probleem. Je kunt dan in overleg met je baas 10 of 20% minder gaan werken.

hannes59
hannes597 jan. 2020 - 5:08

Leuk plan. Hoe ga dat oplossen in 24 uurs continu productie bedrijven? Dan zul je toch veel meer mensen nodig hebben. En..... Niet iedereen werkt op kantoor of heeft een eigen bedrijf(je) . Hoe los je de tekorten op in het onderwijs en de verpleging, justitie diensten, bouw etc. Gewoon de oot Europese landen maar leeg zuigen? Mij is aangeboden om minder te werken. De 80-90-100 regeling. Na een bijeenkomst ben ik tot de conclusie gekomen dat ik dat niet , financieel, kan trekken. Ben allen verdiener, oud 61 en mijn vrouw afgekeurd na 2 jaar ziekte . Het is een leuke regeling, alleen ik moest ALLE vakantie dagen, adv uren inleveren om 1 dag in de week vrij te zijn. Wil je een dag extra vrij zijn, dan moet je bijkopen. CAO Meubel industrie. Dus, het plan van de Finse is leuk, maar onbetaalbaar ben ik bang voor. Dus laat haar maar met voorstellen komen zonder dat je de economie aantast.

1 Reactie
Katootje2
Katootje27 jan. 2020 - 9:28

Het lijkt me niet dat het Finse plan hetzelfde is als wat jou is aangeboden.

EricDonkaew
EricDonkaew7 jan. 2020 - 1:58

Ik ben bang dat de maatschappij hierdoor alleen maar gestrester wordt. Uiteindelijk zal er toch, linksom of rechtsom, meer werk in korte tijd moeten worden gedaan. Een beetje 'lummelen' op het werk is er niet meer bij, terwijl dat juist een burn-out kan voorkomen. Men wil tegenwoordig al alles in één dag stoppen. Werk, kinderen, vrienden, theater, recreatie. Burn-outs krijg je door overvolle agenda's inclusief privé-perikelen. Vroeger, in de jaren '50 bijvoorbeeld, speelde dat niet zo. Ik denk dat een kortere werkweek haar doel voorbijschiet. Bovendien los je de tekorten in de zorg er niet mee op. Zorg moet er 24/7 zijn.

1 Reactie
Katootje2
Katootje27 jan. 2020 - 9:26

EricDonkaew: "Men wil tegenwoordig al alles in één dag stoppen." En daarom wil ze nou niet alleen de werkweek tot 4 dagen inkorten, maar ook de week zelf, net zolang tot de hele week ook nog maar uit 1 dag bestaat.

Meer Informatie
Meer Informatie6 jan. 2020 - 22:44

Leven we om te werken? Of werken we om te leven?

1 Reactie
MrIvez
MrIvez7 jan. 2020 - 9:17

is het mutual exclusive? Als je je werk leuk vindt, leef je op je werk

Juppé🎗
Juppé🎗6 jan. 2020 - 21:14

“Ik geloof dat mensen het verdienen om meer tijd te hebben voor hun geliefden, hun hobby’s en andere aspecten van het leven, zoals cultuur”, .......daar ben ik het al heel lang helemaal mee eens en de concrete invulling daarvan graag overlaten aan allerlei factoren die afhankelijk zijn van het individu en de vraag in de maatschappij aan arbeid.

Katootje2
Katootje26 jan. 2020 - 19:14

En die Finnen zijn nu al straatarm en voor een medische behandeling moet je naar het buitenland, terwijl het onderwijs op instorten staat. Dat gaat helemaal verkeerd. Gelukkig hebben wij een land waar het allemaal goed geregeld is en alle hardwerkende werknemers en ondernemers onmisbaar zijn, terwijl ze gezamenlijk ploeteren voor het minimumloon om het hoofd boven water te houden. Niet voor niets zijn Nederlanders de gelukkigste mensen op aarde met een burn-out.

Salama.
Salama.6 jan. 2020 - 19:07

Ze hebben ook al eens een proef gedaan met een basisloon, en nu weer dit voorstel. Lijkt leuk zo’n korte werkdag maar het salaris mag er niet teveel onder lijden want Finland is niet echt een goedkoop land.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2020 - 22:27

Het was strict genomen ook geen basisloon.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander6 jan. 2020 - 18:29

De Finse premier die snapt het al een stuk beter dan de meeste andere premiers. Maar goed set een groep vrouwen bij elkaar in een kabinet zoals in Finland en dan is dat natuurlijk al een garantie dat het beter en met meer sociaal gevoel gaat. Erg goed voor de de sociale samenhang en erg goed voor de creatieve geest. Nu nog even het geheel combineren met een onvoorwaardelijk, universeel en toereikend basisinkomen met mooie basisvoorzieningen vlak bij huis. Dan is er werkelijk sprake van ecosociale winst. Immers we gaan met de vrije tijd ook weer meer voor elkaar en het milieu doen zonder dat daar gelijk een betaalde wederdienst tegenover staat. Daarmee kan ook het BNP waar iedereen mee zoet wordt gehouden in de prullenbak. Het BNP was( al meer dan 50 jaar) namelijk al iets voor de starre kapitalisten en neoliberalen van de vervreemding. Dit allemaal is best betaalbaar als je het vergelijkt met de neoliberale insteek van de maar voortwoekerende ongeremde groei ook op het gebied van de energietransitie en de strijd tegen de klimaatverandering. Die wordt echt met de technocratische insteek van Mark en zijn incidentenkabinet onbetaalbaar. Vooral voor de ondermodalen.

4 Reacties
LogicaalPersoon
LogicaalPersoon7 jan. 2020 - 11:25

De Amerikaanse presidentskandidaat Andrew Yang strijdt ook voor een universeel basisinkomen en aanpassing van het BNP. Erg vooruitstrevend! Al ben ik er nog niet over uit of dit in elk land toepasbaar zou zijn.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander7 jan. 2020 - 16:25

set= zet

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander7 jan. 2020 - 16:31

@LogicaalPersoon Bedankt voor de tip. Dat wist ik nog niet. Ik ga eens even bekijken hoe deze Andrew Young het basisinkomen benaderd. Op naar een BNG?

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2020 - 22:59

In de rurale gebieden is het in Finland echt niet mogelijk allerlei leuke faciliteiten om de hoek te hebben. Er wordt juist geprobeerd zoveel mogelijk digitale diensten te realiseren op het gebied van gezondheidszorg, opleiding, retail, hobbies en cultuur. Met de nieuwste technische middelen en veel steun voor de as gebruikers. https://enrd.ec.europa.eu/sites/enrd/files/tg_smart-villages_case-study_fi.pdf

2C
2C6 jan. 2020 - 17:47

Het lijkt natuurlijk ontzettend sympathiek, maar een dergelijke maatregel is niet gratis. Ik ken de situatie in Frankrijk, waar in 2000 de 35-urige werkweek is ingevoerd (i.p.v. 39 uur). Deze 4 uur verkorting van de arbeidstijd was in feite een flinke, verkapte loonsverhoging, maar heeft er ook voor gezorgd dat de concurrentiepositie van Franse bedrijven t.o.v. het buitenland zwaar achteruit holde, omdat je mensen hetzelfde betaalt terwijl ze minder doen. Misschien is het in bepaalde branches wel inpasbaar, maar niet in de hele economie.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen6 jan. 2020 - 22:47

Ik zou wetgeving invoeren dat het salaris niet mag dalen. Heb je het stukje hierboven niet gelezen? Over de Franse productiviteit: https://www.thelocal.fr/20190717/french-workers-highly-productive-despite-short-working-hours-but-for-how-much-longer Dus Frankrijk nu in de kopgroep, maar wellicht vanwege te laag geschoolde bevolking neit in staat om optimaal van automatisering gebruik te maken. Heb jij een link naar de info die je hebt gebruikt voor het schrijven van je bericht?

Joop den Uil
Joop den Uil6 jan. 2020 - 17:20

prima van haar. beetje prikken en kietelen kan geen kwaad Frisse ideen. Opschudden. (misschien kan ze part-time in onze 1e Kamer komen werken ? )

JanKlaasen
JanKlaasen6 jan. 2020 - 17:13

Ik kan nu al 24 uur pw gaan werken Sanna, maar dat kost me logischerwijs 40 procent van mijn salaris.

[verwijderd]
[verwijderd]6 jan. 2020 - 17:04

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2020 - 23:10

Daar zou u de Finnen niet blij mee maken.

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins36 jan. 2020 - 16:42

Geniaal plan. Het meerendeel van de uren op kantoor gebruik je toch niet. Gewoon snel je dingen regelen en verder thuiswerken. Dan heb je heel veel tijd over.

Hallahan2
Hallahan26 jan. 2020 - 15:50

Een loonsverhoging van 25-30% zal links- of rechtsom betaald moeten worden. Het zal doorberekend worden in de kostprijs wat dus tot een forse verhoging van de prijzen zal leiden. Maar ja, je hebt wel meer tijd om op een houtje te bijten!

7 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries6 jan. 2020 - 19:17

Hallahan, winkelprijzen zijn doorgaans een veelvoud van de fabrieksprijs. Oorzaken zijn extreme winsten van tussenhandelaren en belastingen. Van de laatste komt een aanzienlijk deel terecht bij voornoemde producenten en tussenhandelaren. Je kent het geval van een Applehub voor €270 versus een vrijwel identiek apparaat voor nog geen €2,00 via een Chinese internetwinkel? De tussenhandel kun je overslaan. Eén van de formulekenmerken van de Action. Koop in bij de producent. Identiek product, veel lagere prijs, soms tot minder dan 1/10de.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof6 jan. 2020 - 20:33

@Bert de Vries, En u wilt werken voor het salaris van een Chinese arbeider?

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 jan. 2020 - 22:50

Hij wordt rechtsom betaald, volledig edrqgen door de werkgever. De productiviteit daalt immers niet Vergeet ook niet hoeveel 'gratis' arbeid werkgevers krijgen met al die gasten die dag en nacht bereikbaar zijn, dus dat komt wel ongeveer uit.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 jan. 2020 - 8:20

'En u wilt werken voor het salaris van een Chinese arbeider?' De Vries overdrijft misschien een beetje maar feit is dat veel consumentenproducten makkelijk een keer of 5 over de kop gaan. Dat verschil blijft allemaal hangen bij de retail, tussenhandelaren, financiers etc etc.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof7 jan. 2020 - 12:39

@Joe, allemaal stappen die noodzakelijk zijn om een product van producent naar consument te krijgen. Als die stappen overbodig waren, zouden ze niet (meer) bestaan. Zo werkt een/de markt namelijk. En daar blijft het niet hangen, daar worden salarissen, hypotheken, belastingen etc van betaald. Daar werken mensen die anders geen baan zouden hebben.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2020 - 18:23

@ Jan Lubbelinkhof Jij schrijft: allemaal stappen die noodzakelijk zijn om een product van producent naar consument te krijgen. Als die stappen overbodig waren, zouden ze niet (meer) bestaan. Zo werkt een/de markt namelijk. En dat is dus niet waar. In feite produceert een land zoals Nederland veel gebakken lucht. De Nederlandse dienstverlening produceert Imago. En dat Imago kost vele malen meer dan de kostprijs van het product. Overigens er zijn meer landen waar dat zo werkt. Maar de nieuwe generatie ondernemers zal dat toch anders gaan organiseren. De route van producent naar consument kan veel en veel korter door de platform economie. Daarnaast komt er steeds meer software beschikbaar waarom mensen over de hele wereld kunnen werken aan 1 product. En de 3D printers en andere productie units kunnen de consument in staat stellen zelf het product te maken. Kortom je kijkt naar de opmerking van Joe Speedboot vanuit oude opvattingen. We gaan naar een economie waarin die hele logistiek en marketting stap voor stap overbodig wordt. Over 10 jaar bestel jij je Tesla gewoon zelf, zonder tussenkomst van anderen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 jan. 2020 - 18:27

'Zo werkt een/de markt namelijk.' Nee, dat is wat er met name door de financiële sector de laatste 30 jaar van is gemaakt. https://www.ted.com/talks/mariana_mazzucato_what_is_economic_value_and_who_creates_it

Freek3
Freek36 jan. 2020 - 15:30

En dan op 95 jarige leeftijd met pensioen om ervoor te zorgen dat het werk dat moet gebeuren ook kan gebeuren.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot6 jan. 2020 - 20:10

'het werk dat moet gebeuren' Meerdere onderzoeken laten zien dat 8 uur per dag werken niet noodzakelijk de meest effectieve manier van werken is. https://timemanagement.nl/minder-werken-2/ https://www.businessinsider.nl/onderzoek-stelt-toch-echt-dat-we-aan-de-3-urige-werkdag-moeten/

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos6 jan. 2020 - 14:52

Klinkt leuk, maar wordt dan bijvoorbeeld ook de OZB gehalveerd? Meer dan 70% van de burn-outs worden veroorzaakt door financiele privezorgen. Mensen die ten gevolge van de eeuwig stijgende publieke heffingen zoetjesaan richting voedselbank afglijden. Door minder te werken gaan de belastingen niet omlaag en blijft de afdracht van NL aan de EU nog steeds in een stijgende lijn. De discussie is dus vooral hypothetisch.

Oki Doki
Oki Doki6 jan. 2020 - 14:41

Dat is nogal een goed idee, misschien is dat dan ook het juiste moment om de auto voorgoed weg te doen. Dat lijkt me een win/win situatie. Je doet iets goeds voor het milieu, je bent minder geld nodig omdat je de auto niet hoeft te betalen en dus hoef je minder te werken. De auto is wat betreft een soort veewagen die het werkvee zelf moet betalen om op het werk te kunnen komen, duidelijk een vicieuze cirkel. Ik bedoel, als je een auto koopt om zo op het werk te kunnen komen dan heb je een probleem volgens mij. De hele verspillingseconomie waar we in leven is één grote vicieuze cirkel eigenlijk waar alles en iedereen kapot aan gaat.

6 Reacties
Oki Doki
Oki Doki6 jan. 2020 - 14:42

Je kunt je tijd beter besteden aan intelligente bezigheden.

Martin Wester
Martin Wester6 jan. 2020 - 19:38

U hebt kennelijk geen idee hoe belangrijk de auto voor de meeste mensen is. Ik heb zelf geen auto, geen behoefte aan, maar de meeste mensen die ik ken, hebben er wel een en vinden dat volstrekt vanzelfsprekend. En laten we ook wel wezen: buiten 'de grote stad' ben je met de auto overal drie tot vier keer sneller dan met het (door mij zeer beminde) ov, zelfs als er files staan. Overigens heb ik ook niet het idee dat mijn vrienden 'kapot gaan' aan hun leven; eigenlijk is iedereen vrij happy, maar dat is misschien niet links.

Oki Doki
Oki Doki7 jan. 2020 - 10:50

Martin Wester Omdat u zelf geen auto rijdt moet vooral u toch weten dat je helemaal geen auto nodig bent.

Oki Doki
Oki Doki7 jan. 2020 - 11:34

Martin Wester Ik bedoel, de gezondheid van de mens en van de planeet en de toekomst van de mens en de planeet is ook niet echt onbelangrijk lijkt me of wel?

Oki Doki
Oki Doki7 jan. 2020 - 11:35

Martin Wester Misschien dat u niet weet hoe belangrijk het voor veel mensen is om een leefbare planeet te hebben.

Martin Wester
Martin Wester7 jan. 2020 - 12:59

Tja, dat zou best kunnen, natuurlijk. Ik geloof dat ik 'domrechts' ben. Paradoxaal genoeg leef ik wel vrij 'links': ik heb geen auto (zelfs geen rijbewijs), doe alles in de stad bij voorkeur lopend en neem anders de trein/bus, heb geen kinderen, woon in een goed geïsoleerd huis met de thermostaat op maximaal 17 graden, eet weinig vlees en dan alleen biologisch en ga het liefst op wandel- of fietsvakantie in het nabije buitenland. Maar verder vind ik dat ieder z'n eigen weg moet vinden in het leven, met eigen keuzes en eigen bewustwording en heb ik helemaal niets met activisme.

Max6
Max66 jan. 2020 - 14:26

Klink goed, maar We hebben te weinig technisch personeel, bouwen en klimaattransitie We hebben te weinig mensen in het onderwijs We hebben te weinig mensen in de zorg (verplegend personeel) We hebben te weinig ... Klinkt allemaal niet als beroepen waar een kortere werkweek de productiviteit flink gaat verhogen en er efficiënter vergaderd zal gaan worden. Dus hoe gaan we dat oplossen?

3 Reacties
Hendrik5
Hendrik56 jan. 2020 - 17:12

Een 30urige werkweek gaat deze mismatch van werk en arbeiders ook niet rechtzetten. Ik heb het ook gezegd. We hebben twee enorme projecten voor de komende 30 tot 50 jaar. De veroudering van de bevolking, waardoor de zorgvraag enorm stijgt. En de transitie naar een duurzame economie. Daar hebben we heel veel handen voor nodig. En in een tijd waarbij het aandeel werkenden otv niet werkenden daalt. Robotisering zal technisch werk een stuk leuker/fijner en minder zwaar maken. Het zal daar het werk niet overnemen. Robotisering en vooral AI zal wel een hele boel kantoorbanen overbodig maken. Sloot aan juridische, financiële en telecom banen verdwijnen. Een AI geeft sneller, goedkoper en betere adviezen.

Max6
Max66 jan. 2020 - 17:32

@Hendrik Ik denk dat we op de een of andere manier de mensen die werken effectiever moeten gaan inzetten. En dan bedoel ik niet dat ieder persoon harder/beter moet gaan werken, maar dat we zorgen dat meer mensen echte zinnige beroepen gaan uitvoeren, en dat we gaan kijken waar we kunnen gaan schrappen (de zogenaamde BS banen) Ik zag overigens hieronder dat je zelf vindt dat je een BS baan hebt, dus ik zou zeggen... geef het goede voorbeeld ;-)

Frans Kwakman
Frans Kwakman6 jan. 2020 - 18:23

Max - ik heb meegemaakt dat de werkweek van 48 naar 40; uur ging. Dat de zaterdag een vrije dag werd ook voor scholen. Dat ging naar mijn gevoel best wel zeer snel. Ik ben er van overtuigd dat sommigen dezelfde problemen daarmee hadden. Maar ik zou Finland goed in de gaten hoiden. Als dit ze lukt kan de rest van die EU eigenlijk niet achterblijven.

Leontrotsky
Leontrotsky6 jan. 2020 - 14:14

Je ziet dat een veel kortere werkweek zeer hard nodig is ook in Nederland. Het aantal burn-outs stijgt de pan uit en dit komt omdat mensen veel te veel moeten werken. Het werk is tegenwoordig veel zwaarder en intensiever vergeleken met vroeger, en dit geldt ook voor het leven in het algemeen. Een 30 urige werkweek (met behoud van volledig loon) zal ook in Nederland moeten worden ingevoerd dit is voor werkgevers ook zeer positief omdat het ziekteverzuim dan sterk zal afnemen, dus per saldo zal het voor iedereen positief uitvallen. Werkgevers zullen natuurlijk massaal hiertegen zijn, zij denken alleen maar aan zichzelf en hoe ze zichzelf kunnen verrijken ten laste van de maatschappij, dus @donBosch ja dit zal van de politiek moeten komen, de politiek zal dit moeten invoeren (net zoals het vrouwenquotum waar ik ook 100% voor ben).

9 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet6 jan. 2020 - 14:20

Het werk is tegenwoordig veel zwaarder en intensiever vergeleken met vroeger, en dit geldt ook voor het leven in het algemeen. Als je dit oprecht meent, dan heb je er weinig van begrepen.

Freek74
Freek746 jan. 2020 - 14:29

Het werk was vroeger natuurlijk vele malen zwaarder dan nu. 6 daagse fysieke werkweek tegen een hongerloontje was toen eerder regel dan uitzondering.

Don Bosch
Don Bosch6 jan. 2020 - 14:36

@Leontrotsky Volgens mij lees ik in je reactie een tegenstrijdigheid. Eerst stel je: "dit is voor werkgevers ook zeer positief omdat het ziekteverzuim dan sterk zal afnemen, dus per saldo zal het voor iedereen positief uitvallen." Vervolgens: "Werkgevers zullen natuurlijk massaal hiertegen zijn, zij denken alleen maar aan zichzelf en hoe ze zichzelf kunnen verrijken ten laste van de maatschappij" Wat is het nu? Is het nu beter voor de werkgever of juist niet? Inhoudelijk: "Een 30 urige werkweek (met behoud van volledig loon) zal ook in Nederland moeten worden ingevoerd" Zoals ik al stelde, je kan ervoor kiezen om 30uur te werken. Ik doe geen uitspraak over wat zou MOETEN. Laat iedern zelf een keuze en afweging maken. Dat gebeurt nu ook al, kijk maar hoeveel mensen deeltijd werk doen! Mensen die ervoor kiezen 60 uur of meer te werken moeten dat ook lekker zelf weten, net zoals mensen die 20 uur werken. Doe wat bij je past, maar laat je niet vertellen wat je moet. One size fits nobody. Ga anderen niet vertellen wat ze moeten en wat ze niet mogen, dan zullen ze dat bij jou ook niet doen. Wie denk je dat je bent om anderen te vertellen hoe lang ze mogen werken en tegen welk loon? Kies je voor de vrijheid om zelf keuzes te maken of de bemoeizucht van de overheid om keuzes voor jou te maken?

Freek3
Freek36 jan. 2020 - 15:31

[Het aantal burn-outs stijgt de pan uit...] Alleen in Nederland, in de rest van de wereld bestaat burn-out niet.

Greendutch
Greendutch6 jan. 2020 - 16:28

@leontrotski " Een 30 urige werkweek (met behoud van volledig loon)" ?? dat is niet zozeer wat bedoeld wordt denk ik. wat je kunt doen in de tijd die vrijkomt heeft geen geld nodig: bij familie zijn, vrijwilliger bij sport of ander clubje van kinderen, samen in de eigen buurt eens dingen aanpakken, mantelzorg enz zijn allemaal bezigheden die je een goed gevoel geven en daarnaast krijg je dan de tijd om eens na te denken over een andere vorm van economie, een die zegt 'genoeg is genoeg' zo kun je bv in balans blijven door een moestuin aan te leggen in je wijk en fruitbomen in de straat planten en daarvan genieten i.p.v. nog meer consumeren

Max6
Max66 jan. 2020 - 17:26

@Greendutch Dat klinkt heel goed, alleen ik ben bang dat in Nederland heel veel mensen hun inkomen uit 40 uur gewoon nodig hebben voor de vaste lasten. En wat je doet in die 10 uur kost dan wel niets, maar je mist wel 10 uur inkomen voor je vaste lasten. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die met meer vrije tijd hun vasten lasten significant kunnen verlagen. Ergens zal het geld vandaan moeten komen.

Mickeymouse2
Mickeymouse26 jan. 2020 - 17:43

 ‘’ Een 30 urige werkweek (met behoud van volledig loon) zal ook in Nederland moeten worden ingevoerd dit is voor werkgevers ook zeer positief omdat het ziekteverzuim dan sterk zal afnemen, dus per saldo zal het voor iedereen positief uitvallen.’’ Ik weet niet in wat voor bedrijf jij werkt, maar om het positief uit te laten vallen zul je nu 20-25 ziekteverzuim moeten hebben (uitgaande van 40 of 36 naar 30 uur) en dat hebben maar heel weinig bedrijven. Ik ben het niet oneens met het voorstel, maar er zal ook door de werknemer een deel betaald moeten worden, anders is het een ordinaire loonsverhoging. Kleine zelfstandigen zullen dit niet op kunnen brengen.

Karingin
Karingin6 jan. 2020 - 18:44

Freek: Nee, in Japan maken ze zichzelf gewoon van kant.

Karingin
Karingin6 jan. 2020 - 18:45

Green: Ze bedoelt wel degelijk met behoud van loon.

Ferry5
Ferry56 jan. 2020 - 14:04

Zal wel zo zijn dat er dan ook minder verdiend wordt, want anders zou het een loonsverhoging van bijna 30% zijn, en daarmee kan ook de Finse industrie niet concurreren. Uiteindelijk gaan we er wel naartoe, maar het moet internationaal gebeuren, in EU verband zou al een mooie stap zijn, dan zou de UK als lage lonen land gewoon 40 uur blijven werken, en dan hebben ze daar hun booming industrie en een laag loon. Precies zoals het voor conservatieven betaamt.

Hendrik5
Hendrik56 jan. 2020 - 13:38

Ik gun het iedereen een vierdaagse werkweek. Helaas is de realiteit dat er springend handen nodig zijn in de zorg en technische beroepen. Eerst maar af van groot aantal bullshit jobs (waarvan ik zelf een vervul) en dan kijken of er mensen genoeg zijn om de economie (de groene transitie) en de zorg draaiend te houden.

Don Bosch
Don Bosch6 jan. 2020 - 13:30

Prima dat ze dat wil, maar waarom zou de politiek hier een rol in moeten spelen? Als iemand zes uur per dag of vier dagen wil weken, helemaal prima. Zoek een werkgever waarmee je tot overeenstemming komt over je werktijden en aantal uren. Of begin voor jezelf en houd je aan deze werktijden. We leven in een vrij land, dus doe wat je wil. Maar houd de overheid hier a.u.b. buiten. Ik werk bij een commercieel bedrijf en heb genoeg collega's die vier dagen werken. Ook collega's die vijf of zes uur per dag werken zodat ze kinderen van school kunnen halen en brengen. Iedereen is vrij om te kiezen, dus houd de overheid hier lekker buiten. Zoals Thuiszitter al zei: "je werkt om te leven , je leeft niet om te werken". Dat zou ook mijn idee zijn! Sommige mensen leven echter wel om te werken, eigen keus wat mij betreft. Laat iedereen vooral zijn.haar eigen keuzes maken en de gevolgen van die keuzes accepteren.

2 Reacties
Ferry5
Ferry56 jan. 2020 - 14:05

"je werkt om te leven , je leeft niet om te werken" Sommige mensen doen zo'n leuk werk dat ze leven om te werken.

ton14024
ton140246 jan. 2020 - 15:29

Ik ben geen manager dus dit: ´´Bij een test bij Microsoft Japan bleek vorig jaar dat een vierdaagse werkweek leidde tot een aanmerkelijke stijging van de productiviteit: vergaderingen verliepen een stuk efficiënter´´ is voor mij niet helemaal duidelijk. ´´Zweedse werknemers die van die mogelijkheid gebruikmaken, melden dat ze gelukkiger én productiever zijn´´ vind ik overtuigend. ´´Sommige mensen leven echter wel om te werken´´ en daar is vast wel een therapie voor.

Marin Cielo
Marin Cielo6 jan. 2020 - 13:30

Ik ben werkgever. Per definitie ben ik dan al fout voor sommigen maar ik werk om mijn bedrijf levensvatbaar te houden 7 dagen per week en de uren tel ik maar niet. Mevrouw Marin (geinig, zelfde naam) is ambtenaar en heeft dus in mijn beleving al gewoon geen idee van de werkelijke wereld. Voor diegenen die vijandig tegenover werkgevers staan, je hebt ook de kruidenier op de hoek met een eigen zaakje, een inkomen op net iets boven bijstandsniveau en misschien een of twee personeelsleden. Die moet er dan 2 bijnemen en daar ook alle lasten voor ophoesten. Waanzin en belachelijk.

9 Reacties
Ferry5
Ferry56 jan. 2020 - 14:07

"Mevrouw Marin (geinig, zelfde naam) is ambtenaar en heeft dus in mijn beleving al gewoon geen idee van de werkelijke wereld." Volgens mij ben jij behoorlijk vijandig naar ambtenaren door hu wereld onwerkelijk te noemen. Waarom zou jouw wereld werkelijker zijn dan van iemand die minder werkt? Ik heb een idee dat jouw wereld wel erg onwerkelijk is, gezien je opvattingen jegens je medemens.

Marin Cielo
Marin Cielo6 jan. 2020 - 14:23

Okay, ik had het "ambtelijk apparaat" op de korrel moeten nemen en niet de / elke ambtenaar per definitie, maar dat wordt helaas weer wel door ambtenaren vormgegeven en met bitter weinig succes.

Don Bosch
Don Bosch6 jan. 2020 - 14:45

@ Marin Cielo Zoals Ferry opmerkt klink je inderdaad vijandig tegenover ambtenaren. Je kan hun wereld onwerkelijk noemen, echter zou ik de wereld van mensen die 7 dagen per week (altijd dus) werken ook onwerkelijk kunnen noemen. Het voorstel is mijn inziens goed noch slecht. Het is gewoon geen overheidstaak om te bepalen hoeveel mensen moeten of mogen werken, dat mag iedereen wat mij betreft zelf bepalen en uitonderhandelen. Uiteraard moeten er regels zijn als het gaat om veiligheid, denk aan maximale tijden dat chauffeurs achter elkaar mogen rijden. Maar waarom zou de overheid enige zeggenschap hebben over hoeveel uren ik mijn kantoorbaan uitoefen?

Freek3
Freek36 jan. 2020 - 15:36

[Volgens mij ben jij behoorlijk vijandig naar ambtenaren door hu wereld onwerkelijk te noemen] Ik ben men werkzame leven begonnen met 5 jaar ambtenaar zijn, en was gelukkig in 1995 in staat om daaraan te ontsnappen. Ik kan vergelijken. Ik kan de waarneming bevestigen ambtenaren hebben absoluut geen enkel idee van wat werken is.

Peterrr2
Peterrr26 jan. 2020 - 16:48

@Ferry en Don Bosch, ik vind dat Marin Cielo wel een punt heeft en er wel degelijk een verschil is hoe een zelfstandige hiermee om moet gaan (dit is een enorme lastenverzwaring), of hoe het bij een overheidsdienst ingevuld kan worden. Ik vraag me trouwens af hoe ze dit gaat doen met bijvoorbeeld het onderwijs. Als je zulke korte dagen werkt en ook maar vier dagen per week, dan heeft geen enkele basisschool klas dezelfde juf/meester de hele week voor de klas. Ben wel benieuwd wat Gi Raf er van vindt. Denk dat hij in huilen uitgebarsten is toen hij dit las.

Ferry5
Ferry56 jan. 2020 - 20:38

Mijn bezwaar is dat door de ambtelijke wereld onwerkelijk te noemen, je een hele rare gedachten fout maakt. Want wat is een werkelijke of een onwerkelijke wereld? Ik denk dat de ambtelijke wereld net zo werkelijk is als de wereld van een 24/7 werkende ondernemer. Als je nu zegt dat ambtenaren minder hard werken dan veel ondernemers, hoewel je dit niet kunt generaliseren, maar dan heb je een mogelijk punt, echter door hun wereld onwerkelijk te noemen doe je net alsof ze geen werkelijke mensen zijn die op een werkelijke wereld wonen. Daarin zit een vorm van een vreemd onderscheid maken op basis van een betekenisloos vaag begrip. Je hoeft niet hard te werken om in een werkelijke wereld te kunnen wonen.

Marin Cielo
Marin Cielo7 jan. 2020 - 8:39

De ambtelijke wereld is een onwerkelijke wereld omdat het een systeem is waar verantwoordelijkheid wordt gedragen door flinterdun ijs en waar een individu per definitie nooit persoonlijk verantwoordelijk gehouden kan en zal worden. Het is ook de enige plek waar niet functionerende personen steevast promotie krijgen omdat de enige manier is ze van hun plek te krijgen. De baantjescarrousel in de volksmond. De ambtenaren die wel functioneren lopen constant op het randje van een burn out en worden niet gewaardeerd, want ze zijn in afwijking van de groep. Organisaties zoals zorginstellingen werken ook volgens het ambtelijke systeem met als krenten uit de pap de torenhoge salarissen van slechte bestuurders die het graaigedrag verantwoorden onder het mom van marktwerking, alles zonder gene en totaal geen verantwoordelijkheidsgevoel, mededogen, en functioneren daarom ook niet.

madbako
madbako7 jan. 2020 - 9:43

@Marin Cielo 6 januari 2020 at 14:30 Ik ben werkgever. Per definitie ben ik dan al fout voor sommigen maar ik werk om mijn bedrijf levensvatbaar te houden 7 dagen per week en de uren tel ik maar niet. Heb je zelf al eens nagedacht over wat je dan allemaal fout doet als je dat moet doen om je bedrijf te laten overleven.

Marin Cielo
Marin Cielo10 jan. 2020 - 11:23

madbako.... de eerste werkgever of ondernemer die 7 uur per dag werkt of 4 dagen per week of parttime moet ik nog tegenkomen, jij hebt denk ik geen eigen zaak, is niet erg, ik ben ook blij met mijn personeel en moet echt geen tweede kapitein op het schip

Thuiszitter
Thuiszitter6 jan. 2020 - 12:45

Goed idee , mijn motto is , je werkt om te leven , je leeft niet om te werken.

5 Reacties
ton14024
ton140246 jan. 2020 - 15:19

Hoewel ik het belang onderschrijf, vind ik de tegenstelling in die bewering te groot.

Thuiszitter
Thuiszitter6 jan. 2020 - 16:16

Ton dat is fijn voor je dat jij dat zo vindt.

ton14024
ton140246 jan. 2020 - 18:16

Thuiszitter, ik werk niet alleen voor de lol, maar regelmatig is het dat wel, LOL dus. Ik lees hier dat iemand zijn werk onzin vind. Met jouw stelling zou dat geen probleem zijn.

Thuiszitter
Thuiszitter6 jan. 2020 - 18:35

Ton dat is ook geen probleem, ik zou het liefst helemaal niet werken.

Marin Cielo
Marin Cielo7 jan. 2020 - 8:40

Zolang een ander wel 6 dagen werkt...... ;-) zo kan ik het ook.