Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Finse minister de fout in met Instagram-poll over kalifaatvrouwen

  •  
14-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
finland
Katri Kulmuni , minister van Financiën in het pas benoemde door vrouwen geleide kabinet van Finland, heeft een Instagram-post verwijderd en excuses aangeboden. Ze noemde de stijl van de posting ‘mislukt’.
In het bericht had de deze week geïnstalleerde bewindspersoon van de liberale Centrumpartij haar volgers gevraagd of vrouwen die verbonden waren aan IS terug mochten keren naar Finland, of alleen hun kinderen. Haar partij is, anders dan de vier coalitiepartners, tegenstander van het terughalen van de moeders.
Kulmuni oogstte onder meer kritiek van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch die de minister vroeg “de rechten van alle burgers te respecteren”. En dag voor de posting had het kabinet besloten dat Buitenlandse Zaken moet trachten de kinderen terug te halen. Dat is lastig omdat de Koerden die de vrouwen en kinderen gevangen houden niet toestaan dat ze van elkaar gescheiden worden. Het gaat om 11 vrouwen en 30 kinderen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (58)

Marin Cielo
Marin Cielo16 dec. 2019 - 14:33

Ik zou kinderen tot een bepaalde leeftijd zelf best willen terughalen. Maar ze dan niet zoals in Nederland gebeurd bij opa en oma onderbrengen die ook met het isis-vingertje staan te zwaaien. Nu is er wel helaas een enorm tekort aan pleeggezinnen en jeugdzorg is ook een dramatische puinzooi dus we halen ons wel iets op onze nek. Het is een duivels dilemma. En zolang extremistische groeperingen hier vrij hun haatkerken en haatscholen mogen oprichten voorzie ik een enorme ramp in wording, voor onze vrijheid en onze vrije cultuur.

Andy JPL
Andy JPL16 dec. 2019 - 13:28

Het gaat ook niet om de kinderen, dat staat buiten discussie. De vraag gaat erom of men de mensen terug wil nemen die willens en wetens moordenaars en terroristen hebben gefacsiliteerd zodat zij hun duivelse werk konden doen. Zij zijn medeverantwoordelijk voor de vele onthoofdingen en andere moorden in landen zoals Irak en Syrie en dienen gewoon volgens de wetten in die landen berecht worden omdat zij de misdaden daar hebben gepleegd. Verder qua kinderen valt het nog te bezien. Het is makkelijk kinderen dusdanig te indoctrineren dat het al moordmachines zijn op hun negende jaar waardoor zij een reeel gevaar kunnen zijn voor b.v. andere kinderen op scholen e.d. Het zal je maar gebeuren dat je kind iets overkomt door een doorgedraaid kind omdat we deze zielig vinden. We moeten daar oprecht heel erg mee oppassen. De vragen die zij stelt zijn eigenlijk heel legitiem, maar niet politiek correct.

Katootje2
Katootje215 dec. 2019 - 14:32

JanB: "Deze vrouwen zijn namelijk veelal uit overtuiging naar Syrië gegaan om daar hún bijdrage aan het kalifaat te leveren, al was het maar als kinderoppas, dienstmeid en bijzit voor manlief. Het bewijs is dan bij voorbaat al rond zou ik zeggen, je kunt er zelfs niet omheen." Dat het bewijs niet bij voorbaat rond is, blijkt al uit het woordje "veelal". Dat er ruimte wordt ingeruimd voor de mogelijkheid dat ze gegaan zijn als kinderoppas, dienstmeid en bijzit voor manlief roept nog meer vragen op, want in hoeverre is een kindermeid verantwoordelijk voor de dader van haar broodheer? Als je zo door redeneert zijn alle Duitsers medeplichtig aan de oorlogsmisdaden van hun militairen en hun politici in de tweede wereldoorlog en alle Amerikanen medeschuldig aan de oorlogsmisdaden in Vietnam, Irak, etc. Nog dringender is de vraag of je humanitaire hulp mag verlenen aan terroristen en of artsen en verpleegsters dus ook aansprakelijk gesteld mogen worden en het Rode Kruis voor dit soort situaties een verbod tot hulpverlening opgelegd moet krijgen. Alles bijeen genomen, mag gesteld worden dat de propaganda haar werk goed heeft gedaan en dat niet langer alle mensen gelijk zijn voor de wet. Sommige mensen zo slecht dat elke sanctie gerechtvaardigd is, ook als die de dood ten gevolge heeft en dit geldt niet alleen voor sommige individuen, maar zelfs voor de hele groep waar ze deel van uitmaken. Wij zijn namelijk een beschaafd land.

9 Reacties
Katootje2
Katootje215 dec. 2019 - 14:33

Als ik zo vrij mag zijn om I am Legion te citeren: “bij dwarsliggerij nu ook eens de harde hand graag voor dit gedierte waar je ook op kunt variëren met ongedierte vanwege de overlast die ze veroorzaken.”

wegmetons
wegmetons15 dec. 2019 - 17:45

@Katootje, u scheert altijd iedereen over één kam maar als een ander dat doet dan mag het niet? U zet zichzelf voor gek met uw post

Audio
Audio15 dec. 2019 - 19:32

@Katootje Straks ga je nog beweren dat de IS-strijders eigenlijk padvinders waren die ver van huis geld inzamelden voor goede doelen met een "heitje voor een karweitje".

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat16 dec. 2019 - 9:06

"Wij zijn namelijk een beschaafd land." Als u uw zin krijgt niet meer. Ik krijg wel vakaer negatief maar totaal inhoudsloos en niet navolgbaar commentaar van u op mijn reacties. Na het lezen van deze post van u vat ik dat maar op als een compliment.

4Vier!
4Vier!16 dec. 2019 - 19:57

Katootje 15 december 2019 at 15:32 "Dat er ruimte wordt ingeruimd voor de mogelijkheid dat ze gegaan zijn als kinderoppas, dienstmeid en bijzit voor manlief roept nog meer vragen op, want in hoeverre is een kindermeid verantwoordelijk voor de dader van haar broodheer?" Als je vrijwillig en met voorbedachte rade, na het zien van IS-wervingsfilmpjes, waarin mensen onthoofd worden (geen special effects) naar Syrie afreist om als baarmoeder van nieuwe jihadisten te dienen, of bewust met je man meereist om een nieuwe Islamitische staat te helpen realiseren, ten koste van de bevolking, omdat je man als doel heeft daar mensen af te maken, al dan niet op basis van jouw aandringen als vrouw; als je ter plekke vrouwen als slaaf gebruikt, mensen slaat of vraagt je man hen te straffen; mensen verraad die rookten, je je kinderen opvoedt met het idee dat ze ongelovigen moeten afslachten en mishandelen, ja, Katootje, dan ben je gewoon medeverantwoordelijk voor het regime waar je deel uit maakt en bejubeld. Net zoals Nazi-vrouwen, die vol overtuiging geloofden in Hitler en zijn gedachtegoed en als baarmoeder fungeerden voor kleine nazi's, kinderen vol enthousiasme naar de Hitlerjugend stuurde, bewust joden verraadde, die zijn inderdaad gewoon mede verantwoordelijk voor het Nazi-regime. En NEE, een hulpverlener is dat niet. Mengele was wellicht wel arts, maar géén hulpverlener, voor het onderscheidt je ontgaat. Humanitaire hulp is prima. Het is een treurige ontwikkeling dat hulpverleners steeds vaker doelwit zijn van zowel clubs als ISIS, Al Shabab ed als van bombardementen door bv de Amerikanen.

Katootje2
Katootje217 dec. 2019 - 3:51

Waarom blijft de Vietnamoorlog en de rol van de Amerikanen en de NAVO in het geval van bijvoorbeeld Irak en Libië ongenoemd? Evenals het leveren van steun aan terroristen door Nederland onlangs nog? Jij bent bijvoorbeeld als Nederlander persoonlijk verantwoordelijk voor dat laatste.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2019 - 8:15

4Vier! 16 december 2019 at 20:57 De neiging blijft groot om vrouwen gewoon niet serieus te nemen.

4Vier!
4Vier!17 dec. 2019 - 20:07

DanielleDefoe 17 december 2019 at 09:15 “De neiging blijft groot om vrouwen gewoon niet serieus te nemen.” Precies, seksisme. Geldt trouwens ook voor het niet serieus nemen van de (daden van deze) groep allochtone mannen: racisme.

4Vier!
4Vier!17 dec. 2019 - 21:08

Katootje 17 december 2019 at 04:51 “Waarom blijft de Vietnamoorlog en de rol van de Amerikanen en de NAVO in het geval van bijvoorbeeld Irak en Libië ongenoemd?” Grappig, ik zie je regelmatig zeuren over “whataboutism”, maar voor jou kennelijk alleen een probleem als anderen dat doen, want zelf ben je er zeer regelmatig van. Maar ik wil best antwoorden hoor. De Vietnamoorlog is een tijdje geleden, voor het geval je dat ontgaan is, dus waarom ik hier out of the blue een oorlog van 45 jaar geleden moet bespreken ontgaat me een beetje. Maar als we ‘m toch gaan bespreken: de Amerikanen hadden zich nooit in die oorlog moeten mengen en al helemaal niet zo lang moeten laten voortduren. Wat natuurlijk ietsje pietsje anders is is dat 1) er werkelijk geen vrouw is mee gegaan om daar een nieuwe staat te beginnen 2) het overgrote deel van de soldaten tegen hun zin in er naartoe gestuurd 3) een groot deel vd Amerikaanse bevolking gedemonstreerd heeft tegen de betreffende oorlog. Amerika en NAVO had ook hadden ver weg moeten blijven uit het wespennest dat het Midden Oosten heet: het is niet aan de VS of de NAVO (NL ed) om zich te bemoeien met interne aangelegenheden in andere landen: dat is geheel aan de betreffende bevolking en hun dictators. Dat valt van buitenaf toch niet positief te beïnvloeden. Sterker nog, wat zichtbaar is dat het verwijderen van Saddam en Gaddafi bepaald geen stabiliteit heeft opgeleverd: dan wordt zichtbaar welke stammen, religieuze groepen en losse ego’s in de weer gaan om de volgende machthebber te worden. “Evenals het leverden van steun aan terroristen door Nederland onlangs nog? Jij bent bijvoorbeeld als Nederlander persoonlijk verantwoordelijk voor dat laatste.” Nee dus. Je laat zien werkelijk geen letter te hebben gelezen van wat ik heb geschreven. Je had een punt gehad als ik ooit gezegd zou hebben “we moeten die lui steunen”; en nee, dat vind ik niet, dat vind ik nooit, en nee, ik was er ook niet van op de hoogte. Ik gok dat jouw tropisch land Brazilië is. Ik houd jou niet verantwoordelijk voor Bolsonaro; ik denk/ ik ga er van uit dat je tegen Bolsonaro bent. Maar, stel, stel dat jij naar Brazilië was verhuisd om Bolsonaro te steunen, door straten liep met steunbetuigingen, ‘t shirtjes aan met zijn naam en leuzen, dat je verhuisd was om je te kunnen aansluiten bij z’n leger om mensen in favelas te executeren en je man/vrouw ging vanuit dezelfde overtuiging en enthousiasme mee; dan zou ik jullie beiden verantwoordelijk houden voor het regime van Bolsonaro. Ik realiseer me dat als je ergens woont en er komt oorlog, dat mensen om te overleven vreselijke keuzen maken. Ik realiseer me ook dat strijders/ soldaten/ revolutionairen in het heetst vd strijd van alles doen om te overleven of uit wraakgevoelens. Maar mensen die zich willens en wetens aansluiten bij een groep die met overtuiging en voorbedachte rade meest vreselijke dingen doen die zijn gewoon echt verantwoordelijk. Je kan natuurlijk in de overtuiging leven van iedereen onschuldig is; of iedereen juist even schuldig, maar dat blijkt dan nooit uit je reacties. Je staat snel klaar om mensen van van alles te beschuldigen, zo vond je mij meer “Nazi-vrouw” dan de IS-vrouwen. Dat mag, maar dat laat wat mij betreft zien dat je elke grip op de realiteit kwijt bent. Dat soort reacties laat wat mij betreft ook zien dat je seksistisch en racistisch bent: waarbij je alleen “witten” serieus neemt in hun misdaden en “vrouwen” zo irrelevant vindt dat je denkt dat het dwaze hulpeloze wezens zijn.

Dr. Drees
Dr. Drees15 dec. 2019 - 10:12

Beetje slap dat deze minister haar tweet verwijderd heeft. 's Avonds een man, eh vrouw, 's ochtends een vrouw.

Phantom3
Phantom315 dec. 2019 - 6:38

Waarom mag ze die vraag niet stellen? Is Finland geen democratie?

2 Reacties
MG1968
MG196815 dec. 2019 - 14:32

Ze mag die vraag stellen, ze is niet opgepakt en dat zal ook niet gebeuren. Of het verstandig is, dat is een andere vraag. Maar dat wist je wel hé, waarom schreef je deze reactie?

Marin Cielo
Marin Cielo16 dec. 2019 - 14:26

Nou MG1968, ze mag die vraag duidelijk niet stellen. En de hedendaagse democratie is ook niet meer wat het geweest is want zeggen wat je wilt / denkt is soms letterlijk levensgevaarlijk. Je reactie is onnodig belerend en inhoudsloos.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter15 dec. 2019 - 0:23

@OlavM: 'Het recht van de betrokken kinderen om nog een kans op een (goed) leven te kunnen behouden heeft absolute prioriteit.' Waarom? Omdat regeltjes dit eisen? Regels die tot stand zijn gekomen in een tijd met omstandigheden die de huidige absoluut niet zijn? Die wellicht wat herziening behoeven? Ik suggereer maar wat... Die moeders kunnen vervolgens wat mij betreft compleet het rambam krijgen: val maar dood. Letterlijk, wat mij betreft. Welbewust kiezen voor leven in een land waar rechteloosheid standaard was. En nu een beroep doen op 'rechten'? Flikker. Alsjeblieft. Op.

3 Reacties
ton14024
ton1402415 dec. 2019 - 13:17

TBS moet verruimd voor hopeloze gevallen, ik suggereer maar wat.

Karingin
Karingin16 dec. 2019 - 1:57

Owkeee. Dus kinderen kunnen dood vallen omdat hun ouders foute dingen hebben gedaan. Nou, ik hoop maar dat jij geen kinderen hebt.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter16 dec. 2019 - 21:31

@Ton14024: Helder verhaal! @Karingin: Ik wil die schattige, vredelievende, super-in-te-burgeren-welpjes niet naast me hebben wonen, nee. Laat staan hun ouders. Dat gun ik mijn twee kinderen ook niet, overigens. Ik zal wel weer 'racist' zijn..!:-)

Karingin
Karingin14 dec. 2019 - 23:10

Politiek en diplomatiek heel onhandig. En waar hebben we 't over, 11 vrouwen en 30 kinderen...dat moet toch te behapstukken zijn. Richt een klein centrum in waar ze opgevangen worden en beoordeeld wordt wat er verder moet gebeuren. De repatriëring zelf is een ander verhaal, hoe gevaarlijk dat momenteel is weet ik niet. Maar als 't mogelijk is, gewoon doen. Geldt ook voor Nederland en andere landen. Er komt een moment dat deze kampen ontmanteld worden en dan weet je niet wat er gebeurt. Beter om nu de controle te pakken.

6 Reacties
ton14024
ton1402415 dec. 2019 - 12:22

´´Richt een klein centrum in waar ze opgevangen worden en beoordeeld wordt wat er verder moet gebeuren.´´ Is dat niet met zoiets als ná het aansteken van de barbecue, vragen of men zin heeft in ribbetjes?

MG1968
MG196815 dec. 2019 - 14:30

@Ton Ná het aansteken van de barbecue.. Nee En wel hier (ik citeer karingen) om: Er komt een moment dat deze kampen ontmanteld worden en dan weet je niet wat er gebeurt. Beter om nu de controle te pakken. De schade kan beter nu genomen worden, het ongemak wordt niet kleiner maar groter.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 dec. 2019 - 17:33

Opvangen en wat dan? Wellicht biedt de Finse wet geen mogelijkheden om ze vast te houden of te berechten. Dat is/was ook het probleem in Zweden. Geen enkel Scandinavisch land wil de dames jihadi's opnemen.

Karingin
Karingin16 dec. 2019 - 1:50

DD: Dan moeten geleerde en gewetensvolle mensen zich daar maar eens over buigen. Hun bestaan ontkennen heeft weinig zin. Ze zijn er, en ze zullen niet eeuwig in de kampen blijven waar ze nu zitten. Twee keuzes; de controle pakken over je eigen burgers, of ze loslaten in de wijde wereld. Sorry, but for me it's a no brainer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2019 - 10:42

Karingin dat moeten de Finnen zelf oplossen. Noorwegen heeft paragraaf §136a, maar ophalen, behalve van wezen, is niet aan de orde voorlopig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2019 - 11:45

PS niet alle "Noorse" ISIS vrouwen willen terug naar Noorwegen. Aisha Shazadi Kausar die in 2012 enige bekendheid verwierf als niqab-draagster wil liever naar Pakistan, waar haar familie oorspronkelijk vandaan komt.

OlavM
OlavM14 dec. 2019 - 22:07

Het recht van de betrokken kinderen om nog een kans op een (goed) leven te kunnen behouden heeft absolute prioriteit. Het VN-verdrag inzake de rechten van het kind eist dit ook. Als ze niet zonder de moeders kunnen terugkeren: het zij zo. In de Europese landen van herkomst zullen die meteen in hechtenis worden genomen en naar behoren worden berecht. Als de moeders niet worden teruggehaald is er geen kleine kans dat ze helemaal niet berecht zullen worden en/of "onder de radar" terugkeren naar hun landen van herkomst. Ook bepaald geen goed vooruitzicht. De Koerden zullen niet tot sint juttemis willen blijven wachten op reële acties van de desbetreffende Europese landen.

14 Reacties
Karingin
Karingin14 dec. 2019 - 23:12

Nou ja, die berechting is natuurlijk wel een dingetje, bewijsvoering zal vrijwel onmogelijk zijn. Maar in het kader van de jeugdbescherming zullen er ongetwijfeld maatregelen te nemen zijn, waarbij ze onder zwaar toezicht komen te staan.

JanB2
JanB215 dec. 2019 - 6:27

@ Karingin Met de nodige creativiteit in denken en de nodige rechtlijnigheid (het kán samengaan) is er best een bewijsvoering rond te krijgen. Je moet dan alleen een aanklacht formuleren die én binnen de wet valt én te verdedigen cq. te bewijzen is. Lidmaatschap van een terroristische organisatie is volgens mij zo'n aanklacht. Deze vrouwen zijn namelijk veelal uit overtuiging naar Syrië gegaan om daar hún bijdrage aan het kalifaat te leveren, al was het maar als kinderoppas, dienstmeid en bijzit voor manlief. Het bewijs is dan bij voorbaat al rond zou ik zeggen, je kunt er zelfs niet omheen.

Handige harry
Handige harry15 dec. 2019 - 8:08

En de jezidi vrouwen en kinderen in Syrië laten zitten, dat is pas asociaal. Alsof je de nazi’s terughaalt uit polen en de joden daar laat zitten.

Frans Kwakman
Frans Kwakman15 dec. 2019 - 9:31

Zwaar toezicht. wat dacht je van het dragen van een kenteken of een zichtbare tatouage? Of met een bel? Wil je dat echt? Ik vind al die praatjes over gevaren niet relevant. De kinderen gaan in elk geval vrijuit, hun ouders moeten boeten voor de daden die zij op hun geweten hebben. Kan de rechter ze niet veroordelen moet er dan een volksgericht komen, met stenen en vierendelen? Wat mij betreft terughalen, zo snel mogelijk!

ton14024
ton1402415 dec. 2019 - 12:32

Karingin, toezicht, of liever realistisch, periodieke evaluatie genoemd, lijkt mij gewenst, maar zwaar toezicht een gegarandeerde illusie. Haal je moeders met kinderen terug dan rest het vertrouwen.

OlavM
OlavM15 dec. 2019 - 12:46

@ Karingin: [Maar in het kader van de jeugdbescherming zullen er ongetwijfeld maatregelen te nemen zijn, waarbij ze onder zwaar toezicht komen te staan.] Zoals ik al enkele malen eerder heb gezegd: ondertoezichtstelling met uithuisplaatsing zal zonder meer gebeuren, en in voorkomende gevallen is ontheffing c.q. ontzetting uit het ouderlijk gezag mogelijk. @ JanB: Lidmaatschap van een terroristische organisatie is als zodanig strafbaar en hiertoe worden de betrokken vrouwen sowieso veroordeeld. Geen creativiteit of rechtlijnigheid voor nodig. @ Handige harry: [En de jezidi vrouwen en kinderen in Syrië laten zitten, dat is pas asociaal.] Jezidi's worden in Nederland wel degelijk als vluchtelingen erkend. Met hen bestaat echter niet een juridisch verplichtende band als met de uit Nederland afkomstige kinderen en vrouwen. Je vergelijkt appels met peren.

MG1968
MG196815 dec. 2019 - 14:34

Woord voor woord mee eens @olav. Ik begrijp ook niet waarom men zo lijkt te springen om de schade te laten toenemen. Kortzichtig.

4Vier!
4Vier!15 dec. 2019 - 17:26

Karingin 15 december 2019 at 00:12 “waarbij ze onder zwaar toezicht komen te staan.” Met welk doel en wat moet dan niet toegestaan worden? Als kinderen met keukenmes het hoofd vd de barbiepop afzagen? Er is volgens mij geen wet die dat verbied. Als ze met de kinderen naar bv de As Soennahmoskee in DH gaan? Volgens mij -ondanks zeer fundamentalistische moskee, waar seks met minderjarigen niet wordt veroordeeld, meermaals FGM is gepropageerd en waar extremisten bezoeken- niet verboden. Heel Nederland wil graag dat moeders hun dochters in niqabs mogen hijsen en en zo onzichtbaar maken voor de maatschappij, dus ook daar gaan we niet aan tornen. Wat zou iemand die toezicht houdt concreet als “alarmsignaal” moeten signaleren? Wanneer halen we een kind weg bij een moeder als deze, die haar kind toespreekt dat Allah de ongelovigen de tong wilt uitrukken, en pijnlijke kankers zal geven, en dat ongesluierde vrouwen hoeren zijn die je mag verkrachten. Wat is voor jou het punt van “onacceptabel”?

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 dec. 2019 - 17:54

De jezidi vrouwen en kinderen in Syrië willen welicht ook niet allemaal van hun familie worden gescheiden om naar Europa te worden gestuurd

Audio
Audio15 dec. 2019 - 19:38

@OlavM Jij bent alleen maar met de daders bezig en hebt een blinde vlek voor de slachtoffers van IS. Dat valt me tegen van iemand die zo druk bezig is met het bestrijden van onrecht en die overval racisme ziet. IS is te vergelijken met de SS, ze hebben geprobeerd een heel volk uit te roeien. Daar ben jij blind voor.

Karingin
Karingin16 dec. 2019 - 0:02

Voor de duidelijkheid; ik vind repatriëring de beste optie, zelfs voor jihadies. Het is de enige manier om enige controle over de situatie te krijgen. Maar onze rechtsstaat gaat er nog een harde dobber aan hebben.

Karingin
Karingin16 dec. 2019 - 1:45

Audio: Wat een kutopmerking. Gewoon niet waar, en een walgelijke poging om iemand in een hoek te zetten waar hij niet hoort. Gatverdamme zeg. Als ik een lama was had ik je nu een flinke fluim gegund.

4Vier!
4Vier!16 dec. 2019 - 13:38

OlavM 15 december 2019 at 13:46 “Zoals ik al enkele malen eerder heb gezegd: ondertoezichtstelling met uithuisplaatsing zal zonder meer gebeuren,” Wat is het toetsingskader bij ondertoezichtstelling? Bij welk gedachtegoed, bij welke indoctrinatie gaan kinderen uit huis geplaatst worden? Het gaat hier immers (vermoedelijk) niet om fysieke mishandeling, niet om incest, maar om een potentiële opleiding tot jihadist, die we grotendeels toestaan in dit land. Graag hoor ik concrete (potentiële) voorbeelden. Ik vraag me namelijk serieus af wat er niet zou mogen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2019 - 9:29

4Vier! 16 december 2019 at 14:38 De moeders worden niet uit de ouderlijke macht gezet; de kinderen worden zo mogelijk bij bij familie ondergebracht. Daar zitten nog wel eens geradicaliseerde opa's tussen.

Juppé🎗
Juppé🎗14 dec. 2019 - 21:07

Heel moeilijk.....de misdaden zijn daar begaan en kunnen dus beter daar berecht worden. In beginsel ben ik het dus eens met deze minister, maar de Koerden willen dit niet en daar kunnen de kinderen niet de dupe van worden. Waarschijnlijk hadden die vrouwen in die cultuur ook geen echte keuze.

8 Reacties
johannn2
johannn214 dec. 2019 - 22:20

Juppé, De Koerden een ook Irak hebben de juridische capaciteit niet om al die mensen te kunnen berechten. En al helemaal niet om dat als dienst aan westerse staten te doen, die er zelf geen zin in hebben. Geef ze eens ongelijk. Blijft over de berechting in (bijv). ons land van onze eigen onderdanen. Ieder mens heeft recht op een rechter. (Rechten van de Mens). .

JanB2
JanB215 dec. 2019 - 6:37

Waarschijnlijk hadden die vrouwen in die cultuur ook geen echte keuze. Het zijn vrouwen die in principe van hier komen, uit de europese cultuur. Eenmaal in Syrië aangekomen zal er wellicht weinig te kiezen zijn geweest maar het besluit om af te reizen is hier genomen, in Europa, binnen een cultuur die voldoende mogelijkheden tot vrije keuze biedt. Zelfs scheiden (indien hier al gehuwd met een jihadist) was een optie, die bovendien ook, zij het voor vrouwen met de nodige complicatie's, binnen het islamitisch geloof te realiseren is. De vraag of je bij je man blijft en hem zelfs volgt als deze in Syrië wil gaan moorden lijkt me immers vrij wezenlijk.

ton14024
ton1402415 dec. 2019 - 10:54

Waar ben je het mee eens? Die minister stelt juist de vraag.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 dec. 2019 - 18:02

Europese vrouwen die of met een man of vriend of op eigen houtje zijn afgereisd kunnen zich niet beroepen op "niks te kiezen"

Juppé🎗
Juppé🎗15 dec. 2019 - 21:21

@Ja, Ton, Danielle, ik ben het dus eens met de mening van de partij van deze minister. Liefst vrouwen daar laten berechten en kinderen veilig naar school en in goed pleeggezin. Als dat niet kan dan dan de vrouwen mee en in europa berecht, waarbij de meeste feiten dus hier onbewijsbaar gaan worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2019 - 11:05

Juppé???? 15 december 2019 at 22:21 in Noorwegen kan ze lidmaatschap van een terroristische organisatie ten laste worden gelegd. Maar bewijzen dat ze bv jezidi slaven in huis hadden is natuurlijk praktisch onuitvoerbaar.

Juppé🎗
Juppé🎗16 dec. 2019 - 22:18

« In Noorwegen kan ze lidmaatschap van een terroristische organisatie ten laste worden gelegd. Maar bewijzen dat ze bv jezidi slaven in huis hadden is natuurlijk praktisch onuitvoerbaar. ».....Dat eerste kan wsl overal in Europa Danielle, maar dat is abstract begrip, dus deze moeder kan via verzachtende omstandigheden (en die zie ik ook) over een paar jaar of minder weer verder op dezelfde weg met deze kinderen. Belangrijk is dus, dat er daar concrete feiten ten laste worden gelegd, zoals U noemt en dat moet daar, helaas Kurdistan heeft grotere problemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2019 - 9:39

Juppé???? 16 december 2019 at 23:18 Ook in de Noorse media zijn er "experts" die de dames proberen neer te zetten als zielige huisvrouwen die er allemaal ook niks aan konden doen ipv (volwassen) vrouwen die vrijwillig de keuze maakten om IS te steunen. Er zijn in Noorwegen vrouwen veroordeeld, waaronder een vrouw die werd gepakt op weg naar Syrie.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 dec. 2019 - 20:21

Die koerden altijd, wat zijn dat voor waarden en normen, moeders en kinderen niet scheiden? Gelukkig zijn we wat verder in het westen.

4 Reacties
Perspectief 5.0
Perspectief 5.015 dec. 2019 - 9:26

Gelukkig wel. Als mijn moeder de gevangenis in moet wil ik echt niet mee.

MG1968
MG196815 dec. 2019 - 14:39

Het staat nederland vrij om deze moeders te berechten. Dat lijkt me logisch vanuit hun positie. Als je van het probleem af wil (door de landen waar deze moeders vandaan komen aan te spreken op de verantwoordelijkheid) ga je dat niet vergroten door moeder en kind te scheiden. Je begrijpt toch wel dat als wij deze verantwoordelijkheid niet op ons nemen de moeders en kinderen gewoon vrij gelaten worden. Er zal geen berechting daar plaatsvinden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 dec. 2019 - 15:45

@Perspectief Hoe oud ben je?

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2019 - 11:54

Als je moeder de gevangenis in moet mag je langskomen tijdens het reguliere bezoekuur. Bij moeder blijven kan alleen voor kinderen niet ouder dan 9 maanden.

ton14024
ton1402414 dec. 2019 - 20:09

Als twee druppels water Bridget Jones.

1 Reactie
ton14024
ton1402414 dec. 2019 - 20:18

You´re not so bad when you´re unconscious ????