Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Finnen houden vast aan Grieks onderpand

  •  
25-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fin_300_01.jpg
Socialistische minister van Financiën: eis al weken bekend
Finland blijft een onderpand eisen in ruil voor een extra lening aan de in financiële nood verkerende Griekse overheid. Dat werd vandaag nog eens bevestigd door de Finse minister van Financiën Jutta Urpilainen, tevens voorzitter van de sociaal-democratische SDP.
Trouw schrijft: 
Finland wijkt niet in het eisen van extra zekerheden voor EU-leningen aan het noodlijdende Griekenland. Dat heeft de Finse minister van Financiën, Jutta Urpilainen, vandaag gezegd volgens de nationale omroep Yle tijdens de zomerbijeenkomst van de parlementsfractie van haar sociaal-democratische partij. Volgens de bewindsvrouw weten de overige eurolanden sinds juli van de Finse eisen en is het ‘aan alle EU-lidstaten om een werkend model te bedenken dat door alle partijen wordt goedgekeurd’. 
Vorige week stelde de Finse premier ook al dat de eis op tafel blijft liggen. De affaire is extra pijnlijk voor Nederland. Het kabinet bleek eerst niet op de hoogte van de eis, na het bekend worden riep premier Rutte onkundig van de afspraken ‘dat Nederland dan ook een eiland wil’ en later verklaarde minister De Jager dat er helemaal geen deal was.
cc-foto: Demarit
Zorg dat je het altijd weet: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

JoopSchouten
JoopSchouten25 aug. 2011 - 14:28

AFTREDEN.

EpiktKtistec
EpiktKtistec25 aug. 2011 - 14:28

Dit is het eiheinde, dat doet de deur dicht. Benieuwd waar we straks mee betalen, de gulden? Geloof ik niet, maar een soort neuro wordt het waarschijnlijk wel. Zullen we alvast een mooiere naam verzinnen? Ik begin: De Florijn.

Yggdrasil
Yggdrasil25 aug. 2011 - 14:28

Dit kan nog leuk gaan worden.

robertvdheide
robertvdheide25 aug. 2011 - 14:28

weet dat de polen toen met verplichte vaccinatie weigerden in te schikken we weten allemaal wat er met het poolse regeringsvliegtuig ,en politieke top is gebeurt hoop dat de machtige maffia van bankiers niet alsnog dwang of vergelding op de finnen uitoefend ,maar mocht het toch gebeuren dan hoop ik dat deze bijdrage is blijven hangen ,en mensen de verbanden gaan zien .

Bakoe
Bakoe25 aug. 2011 - 14:28

Een klein sardonisch lachje kan ik toch niet binnen houden. Tjonge, en dat voor sociaal democraten.

ColorHugo949
ColorHugo94925 aug. 2011 - 14:28

Oh, oh, wat vallen de "koopmannen" Rutte en de Jager door de mand. De stresstest in eensgezindheid en solidariteit is begonnen in de EU. Ben benieuwd wat de EU schapen ( EU optimisten ) hier op te zeggen hebben.

rgeurtsen
rgeurtsen25 aug. 2011 - 14:28

Rutte heeft gezegd dat hij op de hoogte was van het feit dat de Finnen onderpand wilden. Dat wordt door de Finse-Thieme-na-de-kapper ook bevestigd. Met de onderhandelingen achter de schermen is het dan handig om in de publiciteit voor de gordijnen nog even te zeggen, hey, hallo zso hebben we het afgesproken en dit is een goede methode. Iets anders is uiteraard de inhoudelijke aard van de afspraak. daarover ruzie maken is zinvol. Dus hier op Joop.nl niet met zijn alle gaan zeuren, en de redactie moet ook niet doen alsof ze nieuws wilen maken, dan is het gedoe rond Mariko Peters voor de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de politiek een stuk relevanter. Je kunt als pers ook de bulletins na een Europese Raad zelf even goed lezen. Wat een flauwekul.

Tealc2
Tealc225 aug. 2011 - 14:28

De EU begon als samenwerkende organisatie die elkaars belangen beschermden..En nu zien ze elkaar alleen maar als:blokken aan elkaars benen..

ColorHugo949
ColorHugo94925 aug. 2011 - 14:28

De euro-schuld-crisis nader uitgelegd en bespot in een grappig 3 min filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=LyePCRkq620&feature=share Aanrader!

Heileeuw
Heileeuw25 aug. 2011 - 14:28

Onze geachte Europese leiders lijken wel een stel bijzondere amateurs. Hoe kom je erbij om te accepteren dat de Finnen geld krijgen als onderpand? Geld wat bovendien is betaald door de andere lidstaten. Met zoveel idiotie kan het niet anders of Europa lijkt een roemloos einde beschoren. Nederland had al geen grandeur meer, maar met de boekhouders aan het roer wordt het helemaal niets. Het kaliber is over de hele gewoon te laag.

JoopSchouten
JoopSchouten25 aug. 2011 - 14:28

Het derde rookgordijn.

ElChe
ElChe25 aug. 2011 - 14:28

Speciaal voor pvv-ers: http://nl.wikipedia.org/wiki/Stekker

doeidoei
doeidoei25 aug. 2011 - 14:28

Net binnen: Finland abandons Greek collateral deal under German pressure http://euobserver.com/19/113422

ColorHugo949
ColorHugo94925 aug. 2011 - 14:28

De Finse deal is van tafel; http://www.nrc.nl/nieuws/2011/08/26/grieks-finse-deal-onderpand-voor-noodsteun-van-tafel/ Zou de DNB of ECB inzicht hebben in de schulden van alle grote banken in Europa? Wie controleert dat? Het blijft opmerkelijk dat het systeem zo wankel is en er kennelijk zulke slechte leningen zijn afgesloten tussen banken en staten. Wat doen de accountants en bestuurders van centrale banken en financiële ministeries? Allemaal vervlochten in korte termijn rendement en schaalgrootte? Als ondernemer en burger vind ik het een grof schandaal dat er zo slordig, speculatief wordt omgegaan met het gemeenschappelijk financiële systeem. Welke politicus of centrale bankier neemt verantwoordelijkheid voor de constructiefouten bij de invoering van de euro en risicovol bankieren? Parlementair onderzoek graag, nationaal en Europees!

ColorHugo949
ColorHugo94925 aug. 2011 - 14:28

Peter van Dalen neemt initiatief tot EP-debat over rol Europese Centrale Bank in Griekse crisis dinsdag 31 mei 2011 16:53 De Europese Centrale Bank heeft een onacceptabele dubbelrol in de Griekse crisis. Op voorstel van Peter van Dalen (Christenunie) zal zijn fractie van Europese Conservatieven en Hervormers daarom volgende week in debat gaan met Commissievoorzitter Barroso over de rol van de ECB in die crisis. Van Dalen over zijn voorstel: "De ECB heeft in de huidige Griekse crisis twee petten op. Aan de ene kant moet de ECB als toezichthouder er voor zorgen dat onder andere de inflatie in de Eurozone niet oploopt en de koers van de Euro stabiel blijft. Anderzijds heeft de ECB in het afgelopen jaar voor vele miljarden aan obligaties uit onder andere Griekenland opgekocht." Omdat de ECB nu zelf zo´n voorraad aan weinig waardevolle obligaties heeft blokkeert de ECB een debat over de gedeeltelijke kwijtschelding - ook wel herstructurering genoemd - van de Griekse schuld. Van Dalen: "De Griekse crisis kan uitsluitend geloofwaardig en realistisch tot een oplossing komen door een gecombineerd pakket aan maatregelen. Dat wil zeggen: herstructurering van een deel van de schulden, het opstellen van een meerjarenplan om de Griekse economie weer levensvatbaar te maken opdat de resterende schuld wel kan worden afbetaald, en een mechanisme van automatische sancties mocht herhaling dreigen. Want dit is natuurlijk eens maar nooit weer. " Blokkering De ECB, met steun van dhr. Wellink van de Nederlandse bank, blokkeert volgens Van Dalen die aanpak uitsluitend omdat de ECB dan miljarden aan obligaties moet afschrijven. "Dat eigen belang van de ECB staat de enig juiste oplossing in de weg. Hoog tijd dus voor een debat met Commissievoorzitter Barroso." Het debat met de Commissievoorzitter staat geagendeerd voor dinsdag 7 juni om 15.00 uur tijdens het vragenuur. Bron: http://www.eurofractie.nl/k/n29239/news/view/483311/470330/Peter-van-Dalen-neemt-initiatief-tot-EP-debat-over-rol-Europese-Centrale-Bank-in-Griekse-crisis.html

ColorHugo949
ColorHugo94925 aug. 2011 - 14:28

Update: Finse deal ligt weer op tafel! Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/2870020/2011/08/26/Finland-blijft-bij-eis-Grieks-onderpand.dhtml Finland blijft ondanks Europese druk bij de eis dat Griekenland een onderpand moet geven voor de Finse bijdrage aan het steunplan van de eurolanden voor de Grieken. Dat heeft een woordvoerder van het Finse ministerie van Financiën vandaag gezegd. 'Dat is niet onderhandelbaar.' Alleen over de vorm van dat onderpand kan onderhandeld worden, zei hij. De aanvankelijk afspraak dat de Grieken een borgsom op een Finse rekening zouden storten, lijkt wel van tafel. Zonder onderpand dreigt Finland niet akkoord te gaan met het steunplan. Ook vrijdag onderhandelden vertegenwoordigers van de ministeries van Financiën van de eurolanden met de Finnen en Grieken over een alternatieve garantieregeling. Eerder vrijdag meldde de nieuwssite EUobserver.com op gezag van een anonieme bron binnen het Finse ministerie van Financiën, dat Helsinki onder vooral Duitse en Nederlandse druk zijn eis zou laten varen. Maar dat werd later met klem tegengesproken. Elke vorm van onderpand moet door alle 17 landen van de eurozone worden goedgekeurd.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 aug. 2011 - 14:28

Ik ga nú vanuit dat de heer Cohen met een zaklamp in het donker opzoek is naar het stopcontact. De heer Cohen wil een kortsluiting in dit land op tijd voorkomen. Ik zie het voor mijn neus gebeuren: de heer Cohen haastend en hollend door de donkere gangen van het parlement en die per ongeluk botste tegen de heer Roemer in één van de donkere gangen daar, die ook toevallig op zoek was naar het stopcontact, het volgende zeggen tegen Roemer: ''Héiiiii Roemer! wat doe je hier?'' Roemer tegen Cohen:'' Weet jij verdorrie waar dat stopcontact is? want ik heb het gehad met Rutte en Wilders.'' Cohen:'' Nee, ik ben al een tijdje aan het zoeken hoor, ik kon hem niet vinden'' Roemer: ''Weet je wat! wij gaan de hoofdschakelaar uitzetten en die weet ik waar hij is, loop even met me mee Cohen!'' Cohen:'' Een hele goede plan''. Roemer:'' Hi hi hi hi'' Cohen: ''Niets hi hi hi nu, eerst dat ding uit''.

1 Reactie
JoWe62
JoWe6225 aug. 2011 - 14:28

De heer Cohen wil een kortsluiting in dit land op tijd voorkomen ============== Laat ik je wat vertellen beste Moustafa. Een kortsluitng voorkom je niet door de stekker uit het stopcontact te halen. De kortsluitng zit meestal op plaatsen waar je hem niet verwacht.

doeidoei
doeidoei25 aug. 2011 - 14:28

Er staat een goed stuk op een FT blog (van een paar dagen geleden). In sommige Griekse staatobligaties staat een zgn. negative pledge. Dit is een clausule die zegt dat de Griekse overheid geen onderpand mag geven aan andere schulden. Als ze dit toch doen zijn de schulden per direct opeisbaar (of de houders van deze obliigaties moeten ook onderpand krijgen). Als de schulden per direct opeisbaar worden gaat Griekenland failliet (van slot van rekening hebben ze het geld niet). http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/08/18/656846/the-greek-collateral-grab/

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen25 aug. 2011 - 14:28

Doei, dit slaat op obligaties van voor of tot en met 2002. En is zeker niet van toepassing op de leningen van de Euro-zone partners. Wel is het raar wat Griekenland zit te doen, maar ook niet bijzonder. griekenaldn is op de international kapitaalmarkt en net als met de rederijen altijd een vreemde snuiter geweest.. http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/02/04/478816/a-brief-history-of-greek-debt-collateralisation/ Maar nog raarder is dat de rijken van Griekenland niet gevraagd, gedwongen worden om de overheidsleningen te financieren. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Japan wel (schuld >115% bnp). In regelgeving e.d. moet er ies in Griekenland veranderen. De beste instantie zou het IMF hiervoor zijn. Helaas willen de europese leiders dit zelf doen. Dat gat niet werken want dat is een bende straatklojo's als uit Wassenaar en van de Amsterdamse Zuid-As. Een bende rotjochies en kut-meiden die alleen maar aan zichzelf denken. Helaas zijn ze wat dit betreft goede democraten, want nogal veel (teveel) mensen in hun landen denken er zo over.

[verwijderd]
[verwijderd]25 aug. 2011 - 14:28

Is dit Marianne Thieme na een kappersbezoekje?

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen25 aug. 2011 - 14:28

LOL

[verwijderd]
[verwijderd]25 aug. 2011 - 14:28

Nou ff kijken wie de hardste ballen heeft. Rutte of zij. Ik wed op de laatste.!!!!

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten25 aug. 2011 - 14:28

Rutte raakt ze kwijt.

rgeurtsen
rgeurtsen25 aug. 2011 - 14:28

Wat naïef Katz. Denk je echt dat Rutte in zijn eentje iets kan bewerkstelligen? Hij heeft medestanders nodig, maar Nederland heeft weinig houvast en heel weinig respect en krediet. Slechts als Nederland toevallig of zelf gekozen hetzelfde standpunt als andere landen heeft kan het invloed uitoefenen via een tijdelijke coalitie. Nederland is geen relevante partner/stem in de Eurozone of EU wiens mening de toon kan zetten of richtinggevend is. Met name het zeiken over netto-betalingen heeft schade gedaan en de mening over Poolse arbeiders die moeten horen dat de Nederlandse regering suggereert dat hen het recht op vrij werk/woon/verblijf en vestiging op Nederlandse bodem werd ontzegd. Heel erg fout, het fundamentele Europese recht werd hierbij aangetast. Daarvoor moet nog eens betaald worden. Europa heeft wat dat betreft een olifanten-geheugen - voor zowel het land als de verantwoordelijke personen.

JoWe62
JoWe6225 aug. 2011 - 14:28

NLD en GER hebben duidelijk gezegd dat er nog geen regeling voor de Finnen is. Dus wij houden onze regering daaraan en anders stekker uit de steun voor Griekenland.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe25 aug. 2011 - 14:28

Aldus sprak Ineke van Gent. Nou het zal mij benieuwen. :-)

Yggdrasil
Yggdrasil25 aug. 2011 - 14:28

Dus wij houden onze regering daaraan en anders stekker uit de steun voor Griekenland. ============ Daar gaat Wilders nooit mee akkoord die gedoogt en stemt in met het regeringsbeleid, wat er ook gebeurt. Wilders is veel te verknocht aan zijn mooie blauwe stoeltje waar hij al twitterend en neus peuterend zijn dagen slijt.