Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Finland zet grote stap richting NAVO ondanks bedreiging door Rusland

  •  
07-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7759 keer bekeken
  •  
ANP-446684291

Finland zal vermoedelijk het NAVO-lidmaatschap aanvragen. Volgende week geeft de Finse regering uitsluitsel daarover. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto gezegd na afloop van een vergadering buitenlandministers van de NAVO-landen waarbij hij aanwezig was. 

Rusland heeft herhaaldelijk met militaire actie gedreigd tegen Finland mocht dat land inderdaad toetreden tot de NAVO. Woensdag nog waarschuwde de Russische parlementariër Vladimir Dzhabarov nog dat toetreding tot de NAVO “een enorme strategische vergissing” zou betekenen. Volgens de Rus zou dat van Finland “een doelwit” maken en uitlopen op “een verschrikkelijke tragedie voor de hele Finse bevolking”. Tijdens het overleg donderdag hebben de NAVO-landen Finland bescherming beloofd tijdens de toelatingsprocedure, die vier maanden tot een jaar in beslag kan nemen.

Ook in buurland Zweden gaan steeds meer stemmen op om het NAVO-lidmaatschap aan te vragen. In september zijn de Zweedse parlementsverkiezingen. Meerdere partijen hebben inmiddels laten weten het NAVO-lidmaatschap een van de speerpunten van de campagne te maken. 

NAVO-baas Stoltenberg vertelde na afloop van de vergadering donderdag dat de NAVO-leden er ook mee hebben ingestemd meer te doen om andere partnerlanden te helpen met hun zelfverdediging tegen mogelijke Russische agressie. Daaronder vallen bijvoorbeeld Georgië en Bosnië en Herzegovina. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.