Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Finland wil ongewenste sexting net zo strafbaar maken als aanranding

  •  
01-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7176795560_18930ddfae_k

© cc-foto: Richard North https://flic.kr/p/bWbXhu

Parlementariërs in Finland willen een wetswijziging waardoor het ongewenst toesturen van sexting berichten, die veelal bestaan uit het toesturen van plaatjes met mannelijke geslachtsdelen, oftewel dick pics, net zo strafbaar wordt als aanranding. In de praktijk zou het betekenen dat het ongewenst appen of dm’en van een dick pic tot een celstraf van zes maanden kan leiden.
Volgens de sociaaldemocraat Matias Mäkynen spreekt het vanzelf om de wet aan te passen. “Seksueel lastigvallen is seksueel lastigvallen, of je nu iemand ongepast aanraakt, ongepaste taal uit slaat of ongepaste foto’s stuurt. Het gaat niet om de methode, het gaat er om dat je op zo’n manier handelt dat je andere mensen leed bezorgt.” Nu zijn slachtoffers, meestal vrouwen, afhankelijk van de bereidwilligheid van tech-bedrijven als Facebook en Twitter om actie te ondernemen. Die ontbreekt veelal.
Het parlementslid wijst er tegenover de nieuwssite Deutsche Welle op dat internet en sociale media de wijze waarop mensen lastig gevallen worden, veranderd heeft. De westwijzing is een gevolg van de MeToo-discussie, zegt hij. Het kan vanwege de voorbereidingen nog enige maanden duren voordat het voorstel op de agenda staat. Vooralsnog heeft niemand afwijzend op de wijziging gereageerd. Hij hoopt dat andere Europese landen het Finse voorbeeld zullen volgen.
cc-foto: Richard North

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Fredje3
Fredje32 nov. 2020 - 7:19

"Sexueel lastigvallen" is "sexueel lastigvallen"..... Hmmm is dat wel zo? 50 shades of grey zou eerder een aflevering zijn van CSI als de mannelijke hoofdrolspeler arm en lelijk zou zijn, dus denk ik dat er nogal een nuance verschil in zit.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 nov. 2020 - 16:42

gelijkstellen - degradeert de zwaarste misdaad natuurlijk

3 Reacties
Karingin
Karingin1 nov. 2020 - 18:51

Doe normaal, de zwaarste misdaad is verkrachting. Maar een dick pic is wel degelijk intimiderend en gevoelsmatig niet veel anders dan een greep tussen je benen

tempest
tempest2 nov. 2020 - 9:01

Vraag me af of ze de zaken echt “gelijkstellen”. Willen ze niet simpelweg virtueel seksueel lastig vallen harder aanpakken? Ik betwijfel dat mensen die een dick-pic sturen gelijk dezelfde straf krijgen als een aanrander in het park. Maar bij structureel virtueel lastigvallen kan ik goed voorstellen dat daar een soortgelijke straf bij kan horen. @Karingin “Maar een dick pic is wel degelijk intimiderend en gevoelsmatig niet veel anders dan een greep tussen je benen” Denk dat dat extreem persoons-afhankelijk is. Ongewenste aanraking is voor de meeste mensen ontzettend veel ingrijpender dan het zien van een foto, hoe schokkend die ook is, nog afgezien van de intentie erachter. Als de acties een intimiderende intentie hebben, dan kan dat aspect zeker gevoelsmatig overeen komen, maar ook dat is persoonsafhankelijk.

Satya
Satya2 nov. 2020 - 9:02

Karinghin Vooropgesteld dat ieder mens dingen anders voelt. Ik vind een ongewenste aanraking verschrikkelijk, het hoofd van iemand die dat doet krijgt ook een knal. Een dickpick is voor mij niet te vergelijken, doet zo stumperig aan. Ik heb ee wel eens om moeten lachen en gevraagd wat hij daarmee denkt te kunnen doen, wormpje.

michellekepen
michellekepen1 nov. 2020 - 15:48

".. net zo strafbaar wordt als aanranding. In de praktijk zou het betekenen dat het ongewenst appen of dm’en van een dick pic tot een celstraf van zes maanden kan leiden" Nu staat op aanranding in Nederland (art.246 Sr) een maximale straf van 8 jaar. Ik neem aan dat de Finse wet niet extreem van de Nederlandse zal afwijken. Vraag me daarom af of deze vertaling(?) wel helemaal juist is. In Nederland kennen we al een wet om sexting aan te kunnen pakken, namelijk via Artikel 240: Met gevangenisstraf van ten hoogste twee maanden of geldboete van de derde categorie wordt gestraft hij die weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat een afbeelding of voorwerp aanstotelijk voor de eerbaarheid is en die afbeelding of dat voorwerp: 1°. op of aan een plaats, voor het openbaar verkeer bestemd, openlijk tentoonstelt of aanbiedt; 2°. aan iemand, anders dan op diens verzoek, toezendt. Sexting waarbij minderjarigheid een rol speelt, wordt in NL vervolgd o.b.v. andere artikelen. En kan (veel) zwaarder bestraft worden!

Sam V
Sam V1 nov. 2020 - 15:35

Ik ben geen vrouw. Ik kan met niet verplaatsen in hun breinen om te beoordelen wat er precies mis mee is. Als het andersom zou zijn, zou ik het lachwekkend vinden. Als het vaker voorkomt, zou ik het wel vervelend vinden, zoals reclame dat ook kan zijn.

7 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 nov. 2020 - 16:43

Ik zie liever een lul dan reclame van een zorgverzekering eerlijk gezegd

Eric Minnens
Eric Minnens1 nov. 2020 - 18:01

@Griezel "Ik zie liever een lul dan reclame van een zorgverzekering eerlijk gezegd" Ik ook. Tenzij het de lul is van een of andere stalker of opdringerige buurman.

Karingin
Karingin1 nov. 2020 - 18:49

Trust me, het is walgelijk en schokkend, en voelt vervelender dan een tik op je kont. Dat kun je nog als vriendschappelijk zien, een dick pic is ronduit sexuele intimidatie

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 nov. 2020 - 21:07

O, jee, domme man, ik dacht dat sexting ging om het ongevraagd presenteren van naakte of halfnaakt vrouwen. Hoe iemand sex in dat stuk groente op het plaatje kan zien? Ik denk dat diegene zich eens moet melden voor een Rohrsach test.

Karingin
Karingin1 nov. 2020 - 22:41

Frans: ik neem aan dat je reactie een treetje hoger moest..? Maar sexting is juist niet ongewenst, het is textverkeer tussen minnaars, al dan niet opgeleukt met beeld. Dat kan een dick pic zijn natuurlijk, als daarom gevraagd wordt. Het ongevraagd sturen is not done en valt beslist niet onder sexting. De aubergine is sinds jaar en dag het symbool voor 't mannelijk geslachtsorgaan in textverkeer, een echte penis zal namelijk nooit tot de collectie emoji's gaan behoren

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 nov. 2020 - 6:40

Vergelijk het dan met potloodventen!

Juppé🎗
Juppé🎗2 nov. 2020 - 16:27

Een potlood.....was dat niet een verre primitieve voorganger voorganger van de apple pencil?