Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Financier pro-Poetin krant blijkt antisemitische bioboer

  •  
25-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
450 keer bekeken
  •  
13580813523_4e6928924f_z
Een pro-Russische krant die onlangs in Nederland werd verspreid, blijkt te zijn gefinancierd door een antisemitische complotdenker. De man, Hugo Jansen (66), maakte zijn fortuin met de verkoop van biologisch geteelde maïs. Hij verspreidde in ieder geval tot voor kort antisemitische theorieën over een joodse elite in Israël en de Verenigde Staten die de wereld zou regeren. Ook zou Jansen de groep er van verdenken achter de aanslag in New York te zitten en verschillende oorlogen te hebben gestimuleerd, blijkt uit onderzoek van het NRC.
In Poetins Rusland ziet Jansen een land dat moet voorkomen dat ‘joodse neocons’ definitief de wereld overnemen. In de krant die hij verspreidde in een oplage van 50.000 exemplaren, onder de naam De Andere Krant, is onder andere de Russische lezing van de annexatie van de Krim te zien. Ook staan er stukken in over de bemoeienis in Oost-Oekraïne en de oorlog in Syrië. Het Westen kan weinig goed doen in de krant: helpers van Islamitische Staat, Rutte zou de waarheid over de MH17 niet willen weten en Nederlandse media sturen aan op een oorlog met Rusland. TASS, Russisch staatsbureau, ziet het initiatief als “de krant die vertelt over de echte situatie in Rusland”.
Hoewel hij zegt de krant slechts te hebben gefinancierd, blijkt hij online erg actief.  Naast zijn persoonlijke blog schreef hij veelvuldig op fora van websites als BlikopNOSJournaal, Joop en Zaplog. Op 19 augustus 2016 wordt Jansen (onder de naam Johan Vermeulen) definitief gebannen van Joop.nl. Tot die datum plaatste hij 58 reacties, weliswaar zonder antisemitische inhoud, maar wel met een paar links naar complotwebsites. Jansen reageert in een weerwoord op de kritiek ook op zijn verbanning van Joop en zegt onder andere: ‘Op Joop wordt je heel snel geband als je kritiek op Israël hebt.’
Naast zijn schrijfwerk organiseert Jansen regelmatig bijeenkomsten in Amsterdam, waar de geopolitieke rol van Rusland in de wereld wordt geprezen. Sprekers tijdens dit soort avonden zijn mensen als oud-NRC correspondent Karel van Wolferen en publicist Joost Niemöller. Overigens houdt Jansen hen uit de wind. Wederom in zijn weerwoord zegt hij dat ‘de heren niets weten over mijn ideeën over de neocons. Ze kennen me wellicht niet eens.’
De eindredacteur van De Andere Krant, de journalist Eric van de Beek, zegt afstand te nemen van het antisemitische gedachtegoed van Jansen. Ook schrijft hij in de krant geen antisemitische artikelen te hebben opgenomen. Dat kan zijn, hij schreef in december nog een artikel voor Russia Insider. Deze website publiceerde een serie artikelen onder de naam The Jewish Question,  waarin de meest bizarre complottheorieën worden opgediend over Joden of de staat Israël. Zijn verklaring, en die van Jansen, levert dan ook meer vragen op dan antwoorden.
In een mail aan Joop zegt Van de Beek niet meer te schrijven voor Russia Insider. ‘Sinds daar een antisemitisch artikel is geplaatst door de hoofdredacteur, heb ik duidelijk afstand genomen van Russia Insider.
 
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.