Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Financier pro-Poetin krant blijkt antisemitische bioboer

  •  
25-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
13580813523_4e6928924f_z
Een pro-Russische krant die onlangs in Nederland werd verspreid, blijkt te zijn gefinancierd door een antisemitische complotdenker. De man, Hugo Jansen (66), maakte zijn fortuin met de verkoop van biologisch geteelde maïs. Hij verspreidde in ieder geval tot voor kort antisemitische theorieën over een joodse elite in Israël en de Verenigde Staten die de wereld zou regeren. Ook zou Jansen de groep er van verdenken achter de aanslag in New York te zitten en verschillende oorlogen te hebben gestimuleerd, blijkt uit onderzoek van het NRC.
In Poetins Rusland ziet Jansen een land dat moet voorkomen dat ‘joodse neocons’ definitief de wereld overnemen. In de krant die hij verspreidde in een oplage van 50.000 exemplaren, onder de naam De Andere Krant, is onder andere de Russische lezing van de annexatie van de Krim te zien. Ook staan er stukken in over de bemoeienis in Oost-Oekraïne en de oorlog in Syrië. Het Westen kan weinig goed doen in de krant: helpers van Islamitische Staat, Rutte zou de waarheid over de MH17 niet willen weten en Nederlandse media sturen aan op een oorlog met Rusland. TASS, Russisch staatsbureau, ziet het initiatief als “de krant die vertelt over de echte situatie in Rusland”.
Hoewel hij zegt de krant slechts te hebben gefinancierd, blijkt hij online erg actief.  Naast zijn persoonlijke blog schreef hij veelvuldig op fora van websites als BlikopNOSJournaal, Joop en Zaplog. Op 19 augustus 2016 wordt Jansen (onder de naam Johan Vermeulen) definitief gebannen van Joop.nl. Tot die datum plaatste hij 58 reacties, weliswaar zonder antisemitische inhoud, maar wel met een paar links naar complotwebsites. Jansen reageert in een weerwoord op de kritiek ook op zijn verbanning van Joop en zegt onder andere: ‘Op Joop wordt je heel snel geband als je kritiek op Israël hebt.’
Naast zijn schrijfwerk organiseert Jansen regelmatig bijeenkomsten in Amsterdam, waar de geopolitieke rol van Rusland in de wereld wordt geprezen. Sprekers tijdens dit soort avonden zijn mensen als oud-NRC correspondent Karel van Wolferen en publicist Joost Niemöller. Overigens houdt Jansen hen uit de wind. Wederom in zijn weerwoord zegt hij dat ‘de heren niets weten over mijn ideeën over de neocons. Ze kennen me wellicht niet eens.’
De eindredacteur van De Andere Krant, de journalist Eric van de Beek, zegt afstand te nemen van het antisemitische gedachtegoed van Jansen. Ook schrijft hij in de krant geen antisemitische artikelen te hebben opgenomen. Dat kan zijn, hij schreef in december nog een artikel voor Russia Insider. Deze website publiceerde een serie artikelen onder de naam The Jewish Question,  waarin de meest bizarre complottheorieën worden opgediend over Joden of de staat Israël. Zijn verklaring, en die van Jansen, levert dan ook meer vragen op dan antwoorden.
In een mail aan Joop zegt Van de Beek niet meer te schrijven voor Russia Insider. ‘Sinds daar een antisemitisch artikel is geplaatst door de hoofdredacteur, heb ik duidelijk afstand genomen van Russia Insider.
 
 
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Edwin8
Edwin827 apr. 2018 - 1:51

"Het Westen kan weinig goed doen in de krant: helpers van Islamitische Staat, Rutte zou de waarheid over de MH17 niet willen weten en Nederlandse media sturen aan op een oorlog met Rusland. TASS, Russisch staatsbureau, ziet het initiatief als “de krant die vertelt over de echte situatie in Rusland”." Het zijn wel vragen die elders gretig aftrek vinden. Niet alleen binnen Alt-right. Rutte zou de waarheid over MH17 niet willen weten. Rutte heeft zichzelf nu afgelopen jaren niet echt geprofileerd als een vertrouwend persoon die uit zichzelf dingen tot op de bodem gaat onderzoeken. Stel nu dat Rutte wel degelijk afwist dat het vliegen over Oekraïne niet veilig was maar dat hij het genegeerd heeft. Is dat bedenkelijk? Natuurlijk ligt de uiteindelijke verantwoording bij diegenen die het vliegtuig hebben neergehaald, maar als de regering bezwaren in de wind heeft geslagen is dat toch echt iets wat op het bordje van de regering hoort, Het westen steunt ISIS niet, maar men kan niet ontkennen dat wapens die zijn geleverd aan andere rebellen en aan het Iraakse regime uiteindelijk in handen zijn gevallen van IS. De insinuaties zitten niets voor niets in het grijze. Dat is lastig. Mensen willen graag geloven in zwart en wit, maar zwart en wit bestaan niet. Diplomatie bevindt zich eigenlijk altijd in het grijze gebied. Propaganda draait dus op ideologische scherpslijperij. Daar ideologische scherpslijperij tegenover stellen zal het probleem niet doen verdwijnen.

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra25 apr. 2018 - 21:05

Gisteren kreeg ik zo’n krant van een vriendin, omdat ik in een ver verleden Russisch heb gestudeerd. Hoewel ik er nog geen blik op geworpen heb, had ik er wel een vreemd gevoel bij. Blijkbaar terecht. Morgen gaat hij ongelezen de papierbak in.

HM van der Meulen
HM van der Meulen25 apr. 2018 - 19:58

"Op 19 augustus 2016 wordt Jansen (onder de naam Johan Vermeulen) definitief gebannen van Joop.nl. Tot die datum plaatste hij 58 reacties, weliswaar zonder antisemitische inhoud, maar wel met een paar links naar complotwebsites." Maar wat was dan de reden om hem definitief een ban te geven? Dat hij een paar links naar "complotwebsites" plaatste?

spoorsloper
spoorsloper25 apr. 2018 - 14:21

Prima kerel zo te zien : https://www.bd.nl/brabant/spasiba-brabander-hugo-jansen-steunt-poetin-met-grote-borden-langs-de-snelweg~a1ff44b3/

Sake Simons
Sake Simons25 apr. 2018 - 10:18

Durft Putin niet eens op een mammoet te rijden? Wat een watje. Wel een kleurig artikel van Hugo Jansen.

2 Reacties
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)25 apr. 2018 - 20:33

"Durft Putin niet eens op een mammoet te rijden?" Ze hebben nog geen mammoet gevonden die Putin op de rug durft te nemen.

Crunchy Frog
Crunchy Frog26 apr. 2018 - 8:22

[Ze hebben nog geen mammoet gevonden die Putin op de rug durft te nemen.] Hoezo? Heeft de man zo veel overgewicht? Of misschien last van winderigheid waardoor ze het niet aandurven?

Tom3
Tom325 apr. 2018 - 10:00

Wat een verhaaltje op dit uur u, een gekkie!?!?! waarschijnlijk onder de puinhopen van WTC 7 vandaan gekropen, maar bent u ook zo benieuwd naar de levende doden uit Syrië, het schijn te kunnen met de hulp van de White Helmets, die Jezus zijn voorbij gezoemd. Niet die Katholieke Jezus, maar die andere u weet wel.