Staatssecretaris ontkent problemen mantelzorgers en zegt: "Mantelzorg kies je uit liefde"
Mensen die voor hun zorgbehoevende ouders gaan zorgen en daardoor in inkomen achteruit gaan, moeten daar niet moeilijk over doen.
Dat is de conclusie die je trekt na het kijken van het interview met staatssecretaris Martin van Rijn zondag in het programma Buitenhof.
In het interview over de hervorming van de zorgwet vroeg presentator Pieter Jan Hagens aan Van Rijn wat hij ervan vond dat een jonge vrouw 32 % in inkomen achteruit ging omdat ze voor haar zieke vader was gaan zorgen en daardoor minder moest gaan werken. Van Rijn antwoordde hierop:
Als iemand een dag minder gaat werken dan heb je minder inkomen, dat klopt. Maar kijk, mantelzorgers zitten niet voor dat soort vragen. Mantelzorg overkomt je, kies je uit liefde en dat is niet een kwestie van geld. (…)
Zo moeten we volgens mij niet gaan redeneren. Je moet niet wat je voor elkaar doet altijd maar vertalen in hoeveel geld dat kost.
Zijn uitspraak staat haaks op de ervaringen en verhalen van mantelzorgsters die het erg moeilijk hebben met deze terugval. Afgelopen vrijdag bleek uit berekeningen van het Nibud dat mantelzorgers, die zich gedwongen voelen om minder te gaan werken zodat zij méér voor hun naaste kunnen zorgen, te maken krijgen met een flink lager inkomen, soms wel ruim duizend euro minder per maand.
Liesbeth Hoogendijk, directeur van de vereniging van Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Mezzo, zei hierover :
Er ontstaat een ongezonde situatie wanneer een mantelzorger onder morele druk minder moet gaan werken. Op zo’n moment dreigt overbelasting. Dit onderzoek laat zien dat minder werken of stoppen met werken niet de oplossing is van het probleem, maar het probleem juist vergroot.
Eerder in het interview gaf presentator Pieter Jan Hagens aan dat volgens berekeningen 1 à 2 miljard bezuinigd zou kunnen worden als het probleem van ondervoeding beter aangepakt zou worden. Een op de vijf ouderen heeft namelijk last van ondervoeding en dat kost de staat veel geld. Van Rijn werd weinig concreet in het beantwoorden van deze vraag.
Op Twitter werd kritisch gereageerd op zijn optreden. Mensen waren het niet met hem eens en vonden zijn verhaal vooral lijken op het verhaal van een manager, niet van iemand die weet hoe de problemen werkelijk zijn.
Het bewuste fragment start ongeveer halverwege de 18de minuut.
Over de hervorming van de zorgwet en de wet langdurige zorg is veel kritiek. Zorgverzekeraars en gemeenten geven aan de grote veranderingen per januari 2015 niet aan te kunnen.
SP en PVV zijn tegen de hervormingen. Zij vinden dat de plannen van staatssecretaris Van Rijn ertoe leiden dat te weinig mensen toegang hebben tot langdurige zorg. D66 en GroenLinks willen een jaar uitstel. Volgens de staatssecretaris is dat niet nodig.
Zaterdag nog, verdedigde Minister Schippers van Volksgezondheid de bezuinigingen op de zorg in de Volkskrant. In dat interview zei ze dat de vakbonden en de oppositiepartijen de gevolgen van de bezuinigingen op de thuiszorg overdrijven:
De zorg is geen werkgelegenheidsproject. Er werken 1,3 miljoen mensen in de zorg. Bij de ontslagen in de thuiszorg gaat het om een heel klein percentage daarvan.
Het debat over de nieuwe zorgwet gaat waarschijnlijk in de week na Prinsjesdag verder.