Joop

Financieel zwakke zorgorganisaties zijn gemakkelijke prooi voor investeerders

  •  
13-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51600655855_d6fd547d3c_c

© cc-foto: Sandra Fauconnier

De woningmarkt in Nederland is een goed voorbeeld van hoe het fout kan gaan als investeerders greep op een belangrijke sector krijgen. Dat kan ook in de zorgsector gebeuren.
Slimme investeerders zijn gewend om hun slag te slaan als organisaties er financieel zwak voor staan. Volgens het recent uitgegeven rapport Healthcare Outlook door adviesorganisatie Price Waterhouse Coopers, geeft 28% van de ondervraagde bestuurders en toezichthouders in de zorgsector aan zorgen te hebben over hun financiën.
Een ideale uitgangspositie om als (internationale) belegger snel en effectief toe te slaan in een vanuit beleggers-oogpunt zeer  lucratieve en aantrekkelijke sector als de Nederlandse zorg.
Subtiel wordt aan het eind van voornoemd rapport de financieringsoptie van investeerders geïntroduceerd. Een financiële oplossingsrichting die niet door de ondervraagde groep bestuurders en toezichthouders expliciet wordt genoemd. De wereldwijde adviesorganisatie PWC heeft ook beleggers en internationale investeerders als klant. De toegangsdeur voor die groep financiële klanten wordt door aandacht te vragen voor de optie van het financieren door investeerders in de zorgsector, een beetje verder voor die groep klanten opengezet. Immers kan niet betwist worden dat voor zorgaanbieders in financiële nood investeerders een mogelijke oplossing kunnen bieden om de continuïteit van de zorginstelling te kunnen blijven borgen. Zeker als een bank dat niet wil doen.
Bij het lezen van dit staartje in het overigens zeer heldere rapport gingen bij mij direct wel alle professionele financiële alarmbellen af. Ik ken alle risico’s van het als organisatie ondoordacht in zee gaan met investeerders en beleggers. Vooral als de financiële situatie van de betrokken organisatie zwak of slecht is. Voor die risico’s kan niet genoeg gewaarschuwd worden.
De woningmarkt in Nederland is een goed voorbeeld van hoe het goed fout kan gaan als investeerders, waarvan de belangen van maximale winst en hoge rendementen altijd op nummer één staan, greep op een belangrijke sector krijgen. De hoge huren en het totale verlies van grip van de overheid op de huidige woningmarkt illustreert dat goed. Dat kan ook in de zorgsector gebeuren. Een voor beleggers gefocust op het realiseren van hoge rendementen, zeer aanlokkelijke groeimarkt. Met een gegarandeerde structurele vraag naar hoogwaardige kostenbesparende zorgdiensten en hoog renderende innovatieve aanvullende en afgeleide producten.
Hoogste tijd om als bestuurders en toezichthouders in de zorgsector en de overheid wakker en alert te blijven op alle nadelen van deze financieringsvariant van zorgaanbieders. De huidige wet- en regelgeving maakt het nog steeds mogelijk dat via slim opgezette constructies zorgpremies en belastinggeld wegvloeit in de diepe zaken van slimme (buitenlandse) investeerders en zorgaanbieders. We hebben nog steeds één van de beste zorgstelsels in de wereld qua toegankelijkheid en betaalbaarheid. Zonder een significante inbreng van op hoog rendement  gerichte beleggers. Laten we dat vooral zo houden!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Kuifje3
Kuifje314 nov. 2021 - 11:02

Investeerders zijn niet de oorzaak van de problemen op de woningmarkt, maar hooguit een belangrijk gevolg. Als er genoeg woningen in alle sectoren beschikbaar zouden zijn dan daalt de prijs vanzelf en worden huizen vanzelf ook minder interessant om geld in te investeren. Het grote probleem is dat er meer vraag naar huizen is dan aanbod. De vraag wordt voluit gestimuleerd door dom beleid van onze overheid en aanbod wordt door diezelfde overheid juist niet aangewakkerd. Integendeel want er zijn juist veel maatregelen getroffen waardoor het lastiger is om te bouwen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 nov. 2021 - 8:40

Dat is toch al lang aan de hand. Kijk eens naar de kinderopvang zou ik zeggen! En het is lekker handig als het geld daarvoor een sociale voorziening is! Gegarandeerde klandizie betaald door overheid en burgers.

Effie2
Effie214 nov. 2021 - 7:46

Privatiseren is sinds de VVD de partij met de meeste zetels is, vaak door de partij van Wopke, het CDA, aan een democratische meerderheid geholpen, tot een lucratieve hobby uitgegroeid van de vele gewetenloze antisociale neoliberalen van deze wereld, die niet door keihard werken, maar door slim zakendoen, gewoonlijk over de rug van anderen rijk of zelfs superrijk, zijn geworden. De hoogste bieder eigenaar maken van steeds meer van wat van ons allemaal was, of nog is, en vaak met veel geld uit de staatskas gefinancierd is, deed pijn. En dat doet het steeds meer. De kloof tussen arm en rijk neemt nog jaarlijks toe. Reclamespotjes om huizen in het hogere segment aan rijke buitenlanders te verkopen, de talloze mensen die van de grond gejaagd worden, waar ze vaak decennialang voor een voor hen betaalbare prijs op gewoond of gerecreëerd hebben, en daarvan hebben genoten, energiemaatschappijen, postvoorziening, telecomvoorzieningen, alles in buitenlandse handen. Na de huizenmarkt systematisch kapot te hebben gemaakt, is de gezondheidszorg aan de beurt. Alles wat geld oplevert is een prooi voor deze notoire egoïsten. 'Vorm nóóit een coalitie met de VVD. En stem niet op die partij. Je wordt immers medeplichtig'.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 nov. 2021 - 16:32

Er zijn gewoon zaken die je nooit aan de markt mag overlaten Dat zijn zaken in het algemeen belang zoals wonen, zorg etc. Dat was de wijsheid waarop dit land en veel andere europese landen vroeger gebouwd waren . Maar het kon beter volgens VVD66 en dat hebben we geweten Nu leven we in een huftercratie overgeleverd aan de willekeur van de hyperrijken

Frans Kwakman
Frans Kwakman13 nov. 2021 - 15:16

Ik weet, ik heb verouderde opvattingen maar de verkoop van ziekenhuizen aan de meest biedende blijft toch een van de grofste zaken waar ik de in de laatste tijd van hoor. We moeten alle zorginstellingen in publiek bezit hebben, zodat ze niet uitgemolken kunnen worden door die verzekeraars. Daarom steun ik nog steeds het idee van het Zorgfonds.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 nov. 2021 - 16:33

Je bent niet ouderwets -privaat bezit van ziekenhuizen en dergelijke is juist een zeer ouderwets idee - op den duur beseft men dat staten beter dergelijke zaken voor de bevolking kon regelen en hup we hadden iets van een beschaving

johannn2
johannn213 nov. 2021 - 17:13

Frans, Dat zorg afhankelijk wordt van de winst die het oplevert is obsceen. Maar: We hebben inmiddels gezien dat ziekenhuizen failliet gaan, sociale huur marktconform is gemaakt, bibliotheken zien wegbezuinigen, sociale advocatuur kapot zien bezuinigen, een ministerie tégen rechtszekerheid zien optuigen, basisbeurs en renteloze lening zien vervangen door rentedragende studieleningen, een agressieve 'sociale' recherche uitkeringgerechtigden zien stalken - (een uitkeringsgerechtigde is een potentiële misdadiger geworden), mensen met belastingstoeslagen zien criminaliseren, enz. enz. enz. De sociale samenhang wordt steeds verder wegbezuinigd uit de maatschappij. .

johannn2
johannn213 nov. 2021 - 13:57

Alarmerend !!! .

Farmer3.0
Farmer3.013 nov. 2021 - 13:35

Verhaal klopt redelijk ! Nieuwe ziekenhuis in Scheemda is een goed voorbeeld. Door financieel wanbeleid in de problemen, en wil nu in zee gaan met een zeer foute zonnepanelen verkoper. Dit gaat eventueel 20 miljoen opleveren ( bij goedkeuring van de gemeente en provincie ) ( wat uiteraard door het genoemde wanbeleid ook zo weer op is )