Joop

Filmpjes DENK leiden tot bedreigingen Kamerleden

  •    •  
08-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
29826562556_94dc8a4d19_z
Het is een drukke mediaweek voor DENK. Nadat de partij kritiek had op het NTR-programma De Nieuwe Maan, trok WNL het gasthoofdredacteurschap van partijleider Kuzu in. Kuzu mocht nog wel verschijnen als gast, waarna hij live in de uitzending de aanval koos en WNL ‘een baggeromroep’ noemde.
De partij is zelf echter ook niet bepaald vies van provocatie. DENK valt met regelmaat collega-Kamerleden, met name die met een Turkse achtergrond, aan in knip-en-plak-filmpjes op Facebook en YouTube. De filmpjes zorgen vervolgens voor een stortvloed aan bedreigingen van die Kamerleden, dat meldt NRC vandaag:
"Ze krijgen haatmails, intimidaties en ontvangen bedreigingen… In het bestuur van de Tweede Kamer, het Presidium, is meermaals met zorgen over de methoden van Denk gesproken. Ervaren Kamerleden merken dat andere partijen de tactieken van Denk kopiëren. De parlementaire normen zijn verschoven: persoonlijke aanvallen op Kamerleden via sociale media zijn genormaliseerd."
NRC sprak Zihni Özdil (GroenLinks), Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD), Sadet Karabulut (SP) en Nevin Özütok (GroenLinks) over de filmpjes. Zij zeggen alle vier dat het voelt het alsof de partij hen ‘monddood’ wil maken.
Cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (73)

Ivan61
Ivan6111 mrt. 2019 - 21:32

Beste Auslander, Nu kan ik helemaal niet meer volgen sorry.

Jaap12342
Jaap1234210 mrt. 2019 - 14:29

De filmpjes registreren en archiveren het stemgedrag van tweede kamerleden. Prima zou ik zeggen. Als kamerleden zouden prefereren dat ze liever "in het donker" hun stem konden uitbrengen, zou me dat pas echt verontrusten. DENK is niet verantwoordelijk voor de reactie van anderen. Specifiek over de Armenië stemming, stond DENK volledig in haar recht. Of er 100 jaar geleden 3000 km verderop een genocide of een grote moordpartij heeft plaats gehad, kun je bij voorkeur overlaten aan geschoolde historici, i.p.v. 150 overwegend middelmatige kamerleden. Zeker als je je bedenkt dat de kamer, en zeker de indiener van deze motie, de CU, zich er niet toe kan brengen heeft de langgerekte, en actuele (!), ethnische zuivering en genocide in Palestina te benoemen.

3 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon10 mrt. 2019 - 15:51

"DENK is niet verantwoordelijk voor de reactie van anderen." Geldt dit ook voor vergelijkbaar handelen van ultrarechts?

Xitipu
Xitipu10 mrt. 2019 - 16:02

"langgerekte, en actuele (!), ethnische zuivering en genocide in Palestina te benoemen." Uw vergelijking raakt kant noch wal. Genocide betekent het vermoorden van een volk. Dat betekent het voortbestaan van dat volk als volk onmogelijk te maken. Bijvoorbeeld door hun land te ontnemen, of hun cultuur te verbieden. Je kan genocide plegen zonder zelfs een enkel lid van dat volk te vermoorden. Maar dat is theoretisch, bij genocide vallen meestal wel doden, maar het hoeven er geen miljoenen te zijn. Met de Armenen is er wat anders gebeurd. Daar zijn mensen echt vermoord, miljoenen, zegt men. Het kan iets meer of minder zijn. Dat is van een andere orde dan wat er met de Palestijnen gebeurt. Je zou het wel kunnen vergelijken met wat er in WO2 met de joden is gebeurd. De Palestijnen bestaan nog steeds als volk. Ze hebben een land waar ze met miljoenen wonen, een eigen taal, een eigen cultuur, eigen bestuurders. Sommigen zeggen zelfs dat ze democratisch zijn georganiseerd. Ze worden onderdrukt, dat is waar, en in schermutselingen vallen doden, meestal aan Palestijnse kant. Echter, dit is iets anders dan genocide.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 mrt. 2019 - 0:02

@Xitipu Ik denk dat12324's vraag is: waarom is het van belang hoe Mona Keizer de geschiedenis van Armenië zou noemen? Los natuurlijk van de vraag waarom dit in godsnaam van belang is in Nederland in 2018

Ivan61
Ivan619 mrt. 2019 - 20:20

Ik begrijp ophef helemaal maar laten wij eerlijk wezen, Kuzu en de rest zijn levende bewijs dat integratie prima gelukt is. Zij doen gewoon Wilders aan en ik zie geen verschil. Als iemand durft om die 2 extremen te weigeren kunnen wij fatsoenlijke dialoog voeren over de toekomt van onze mooi Nederland waar iedereen zijn of haar mening kan uitspreken zonder dat die afgemaakt word. Links-rechts-midden-zwart-blank...wie is bereid om naar zijn tegenstander te luisteren? Echt luisteren bedoel ik, Goed weekend allen.

1 Reactie
Auslander
Auslander10 mrt. 2019 - 10:44

@ Sarajlija “Kuzu en ... Wilders … die 2 extremen…” DENK is afkomstig van PvdA en PVV van VVD. Strategisch volgen ze hetzelfde wat hun politieke oorsprong was. De enige politiek die hen als tegenpool ziet is racisme. De migranten zien PVV als rechtse witte politieke racisme, en racisten zien in DENK de niet-witten die hun witte verworvenheden (privilege) bedreigen. Geen ander uitleg kan tot zo’n vergelijking komen.

hanzeboog2012
hanzeboog20129 mrt. 2019 - 19:23

Het is niet zo dat ze geen "witte" politiek willen. De Nederlandse politiek gaat mee met de ontwikkelingen van deze tijd. We leven niet meer in de periode 1950 - 1960 toen Nederland bezig was met de wederopbouw van Nederland. En toen de eerste generatie gastarbeiders hier waren. Vanaf die periode heeft de Nederlandse overheid achteraf een aantal fouten gemaakt. Het heeft de gastarbeiders gepamperd. En de migranten niet op gewezen dat ze naast rechten ook plichten hadden. Nederlandse taal leren zodat ze beter konden integreren. En makkelijker een baan konden vinden. Je hoort een aantal van die gastarbeiders van de eerste generatie wel eens zeggen dat ze vanaf 1950 - 1960 een veel prettiger leven hadden. De ellende begon toen de irritatie van steeds meer Nederlanders begon te groeien vanwege verschillende redenen. Dat vormde een voedingsbodem voor radicalere partijen. Jan Maat, LPF, PVV, FvD. Dat zorgde voor een tegenreactie via de partij DENK. Zo'n partij kan op zich goed zijn. Maar de partij DENK komt niet met oplossingen. En zorgt alleen voor meer scheiding van migranten en autochtone inwoners. Wat dat betreft is de partij DENK niet beter dan PVV.

1 Reactie
Auslander
Auslander10 mrt. 2019 - 10:56

@ hanzeboog2012 “de partij DENK komt niet met oplossingen.” Wat een diepzinnige politieke beschouwing! DENK en migranten die moeten met oplossingen voordragen om je witte racisme op te lossen. Het witte racisme is niet met migranten geïmporteerd, dat was al veel lang voordat deze migranten naar Nederland kwamen aanwezig. Dit racisme is zoals andere westerse verworvenheden, democratie, socialisme, liberalisme, communisme, neoliberalisme etc. een product van eigen bodem, zeg maar “made in holland”. Als deze probleem worden dan moet je ook zelf deze oplossen. DENK en migranten zullen natuurlijk een handje meehelpen. Maar oplossing moet je zelf verzinnen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 mrt. 2019 - 18:31

ik vind dat de strofe 'plak- en knipwerk suggereert dat de DENK kamerleden een feitencomplex presenteren dat een onjuiste voorstelling van zaken geeft. Dat vind ik hier niet het geval. Althans niet in de linkjes die ik heb gezien hieronder.

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman10 mrt. 2019 - 5:20

Als actualiteitenrubrieken op TV dat doen noemen ze het geen knip en plakwerk maar editen.

Auslander
Auslander9 mrt. 2019 - 14:25

@ Robert Follon “Ironisch” is de verwachting van de witte politiek die geen niet witte politiek wenst mee te maken. @ M Het is het gevolg van het leven in den vreemde. @ Ozon “Wat “fout” is van de filmpjes dat ze op etniciteit selecteren.” Waarom zie je een kant van het verhaal? Het is vooral de witte politiek (en zijn handlanger de witte media) die een partij “op etniciteit selecteren” en weg zetten als “de lange arm van Erdo” (natuurlijk zonder een feitelijke link). DENK selecteert ook op “etniciteit” maar dan in de hele politiek en niet op een partij, ten minste hen die om de stemmen van etnische minderheden vragen. Ik vind het geoorloofd om de kiezers laten zien wat het stemgedrag van vertegenwoordigers in de kamer is die om hun stemmen vragen.

14 Reacties
Ozon
Ozon9 mrt. 2019 - 16:33

Auslander 9 maart 2019 at 15:25 "Ik vind het geoorloofd om de kiezers laten zien wat het stemgedrag van vertegenwoordigers in de kamer is die om hun stemmen vragen." En vertel eens, waarom dan Özdil en niet Westerveld tonen? Heeft Özdil specifiek geworven op basis van zijn etniciteit? Waarom Yesilgöz-Zegerius en niet Becker? Heeft Becker niet gevraagd om stemmen? Er zitten 150 man in de kamer die om stemmen vragen.

M7
M79 mrt. 2019 - 17:11

Volgens mij ben je een van de trollen van Denk die de laatste partijzuivering heeft overleefd. Veel succes: ik heb je door.

Ivan61
Ivan619 mrt. 2019 - 20:12

Ik weet niet uit welke buitenland jij komt maar jij bent kleurenblind en achterbaks. Mensen moeten normaal vinden om bedreigd te worden omdat zij mening hebben. Dat is 2019 en wij zijn in Nederland, waar ben jij? Ook een buitenlander als jij dat niet door hebt,

Auslander
Auslander9 mrt. 2019 - 20:15

@ M Goed gezien. Leef met je waan!

Auslander
Auslander9 mrt. 2019 - 20:46

@ Ozon “Waarom….” Waarom je kritiek op DENK mist een politieke kleur? DENK is een rechtse partij. Wat de politieke deugden betreft verwacht ik niet veel van hen. Maar DENK is de eerste en enige migranten partij in Nederland die kan de migranten elite dwingen t.o.v. de belangen van migranten kleur bekennen. Vooral nu is dat meer van belang dan de politieke deugden. Niet de 150 Kamerleden, niet de fascisten van PVV of FvD maar de migrantenpolitici vragen vooral om de stemmen van migranten. Nu dat de witte racisme er heerst, het is van wezenlijk belang om migrantenpolitiek te zuiveren van zogenaamd “huismigranten”.

Ivan61
Ivan619 mrt. 2019 - 21:53

Auslander wanneer ben jij voor het laats nuchter geweest. Jij kramt alleen onzin eruit. Jij vindt dus normaal dat mensen met andere mening bedreigd worden. Ongeacht waar jij vandaan komt vind ik dat jij zielig persoon bent. Laat een keer inhoudelijke reactie hier achter en niet zulke onzin.

Ozon
Ozon9 mrt. 2019 - 23:17

Auslander Dank je, ik had de naargeestigheid en bekrompen hypocrisie van Denk niet beter kunnen omschrijven.

Auslander
Auslander10 mrt. 2019 - 11:04

@ Sarajlija Wat menssoort betreft ben ik natuurlijk “kleurenblind”. Als dat bij racisten “achterbaks” heet, ben ik er trots op! Anno 2019 wens ik graag een racist op straat tegenkomen die mij zou bedreigen. Maar nee, ze zijn lafaards die hun bestaan verlenen aan donker en virtualiteit. Hun parasitair leven komt niet onder zon te bestaan.

Auslander
Auslander10 mrt. 2019 - 11:11

Tegen racisme is alles wat “menselijk van aard is” is geoorloofd, mits je racisme niet menselijk vindt!

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2019 - 12:01

Lamyae Aharouay noemde het gedrag van DENK etnisch profileren: Een "antidiscriminatieagenda wordt er niet geloofwaardiger op als je er zelf ook een handje van hebt om anderen te selecteren en ter verantwoording te roepen op basis van afkomst." https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/01/de-verruwing-en-verharding-van-denk-a1594029

Auslander
Auslander10 mrt. 2019 - 12:41

@ DanielleDefoe “het gedrag van DENK etnisch profileren”. Dat is ook zo, een feit dus. Maar Lamyae Aharouay vergat om te vermelden het “etnisch profileren” de norm is binnen institutioneel racisme. Wie in Nederland meedoet aan sociaal leven ontkomt niet aan zo’n profilering, zelfs als je tot minderheden hoort of in oppositie zit. Als men tegen institutioneel racisme vecht, heeft twee keuzes: de spel mee spelen of hele systeem omvergooien. Het ligt niet aan minderheid maar aan de meerderheid om deze keuze (wat racisme er uit systeem haalt) waar te maken!

Auslander
Auslander10 mrt. 2019 - 13:04

@ Ozon 

Ik mis nog je antwoord op:
“Waarom je kritiek op DENK mist een politieke kleur?” Je populistisch en witte benadering van DENK legt je assimilatie bloot. Dat maakt je volgende reactie begrijpelijk: “naargeestigheid en bekrompen hypocrisie van Denk”. Afgezien van etnische oorsprong van DENK-leden, zijn ze gewoon sociaaldemocraat, recht en in oppositie! Jij reageert dus op hun oorsprong.

Ozon
Ozon10 mrt. 2019 - 23:21

Auslander Als ze “gewoon” sociaal democraat waren geweest hadden ze de reacties/stemmingen van alle sociaal democraten in beeld gebracht. Dat doen ze niet omdat ze, zoals jijzelf al aangeeft, erniciteit belangrijker vinden. Jij gaat daarbij zover dat je geïntegreerde politici wegzet met de weerzinwekkende term “huismigrant”. Je laat je aardig in de kaarten kijken.

Auslander
Auslander11 mrt. 2019 - 12:02

@ Ozon DENK-stichters zijn vanwege kritiek op antimigranten programma van PvdA uitgestapt. Zij hebben (tot nu toe) geen kritiek op sociaaldemocratie wel op (witte) identiteit politiek van PvdA en andere partijen. Voor mijn zijn ze hetzelfde sociaaldemocraten met een (pro)migranten strategie. Daarin is natuurlijk de rol van migranten die blijven de witte partijen nog bedienen veel belangrijker dan wat deze partijen zelf doen. En ja, “huismigrant” is het minste dat deze politici in tijdbestek van identiteit politiek verdienen. Zij bedienen met gemak de witte partijen die (met verschillende gradaties) migranten aan zijlijn plaatsen.

punt2
punt29 mrt. 2019 - 13:27

Kamerleden moeten vrij en zonder last of ruggespraak kunnen stemmen. Door de filmpjes wordt dit onmogelijk gemaakt, vrijheden zoals op vakantie gaan naar Turkije wordt bemoeilijkt. En bedreigingen maken dat de kamerleden niet meer vrij zijn in hun stemgedrag. Dit alles is de opzet van DENK met hun filmpjes en hoofdelijke stemmingen gevolgd door het openlijk veroordelen van het stemgedrag. Het niet meer vrij kunnen stemmen is een regelrechte aantasting van onze democratie. Partijen met zulke acties horen niet binnen onze democratie

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde9 mrt. 2019 - 12:51

Het is allemaal op het randje of in het geval van Özdil er overheen. Spielerei zal Denk zeggen, zoals Wilders dat ook zegt van zijn onsmakelijkheden naar moslims. Dat moet kunnen, zeggen ze. En omdat er voor politici ruimere normen worden gehanteerd als het gaat om het geven van meningen wordt die ruimte ook gebruikt. Het is met Fortuijn begonnen dat de omgangsnormen binnen de politiek bij het grofvuil werden gezet. Dat werd gretig overgenomen door zijn fanclub en Wilders maakte het tot wat het is, de omgangsvorm die als normaal werd gezien en door de aanhang wordt uitgelegd als zeggen wat je voelt. Het punt is dat dit niks met voelen te maken heeft maar met het uitdelen van messen.

L.Brusselman
L.Brusselman9 mrt. 2019 - 10:41

Knip en plakwerk? Bij de msm noemen ze dat gewoon editing.

DaanOuwens
DaanOuwens9 mrt. 2019 - 9:29

Het gedrag van Denk is al heel oud. Ik denk dat het zogenaamde kwartje van Kok de start is geweest. Althans vanaf dat moment kan ik het mij herinneren. Politiek werd persoonlijk gemaakt. Het ging niet meer om het besluit maar om de mens die het besluit nam. Ik vond dat toen verwerpelijk en nog en ik vind de aanpak van Denk verwerpelijk. Er wordt gebouwd aan omgangsvormen in de kamer die ook in de samenleving effect hebben. Tot doodsbedreigingen toe. Maar Denk zelf wordt bedreigd, Silvana Simons wordt bedreigd, Femke Halsema wordt bedreigd. Ik noem Wilders bewust niet omdat volgens mij de bedreigingen aan zijn adres een andere grond hebben. Hij kiest zelf voor zinnen als in oorlog met de islam. Neemt niet weg dat ook het bedreigen van Wilders verwerpelijk is. Maar de samenleving, dus de Nederlanders gezamenlijk, kiezen bewust voor deze op de persoon gerichte afbraak politiek. Dus als je vindt dat Denk te ver gaat moet je je verwijten ook richten op andere politici die in essentie het zelfde doen.

Martin108
Martin1089 mrt. 2019 - 7:51

Ipv hier met de vinger naar Denk te wijzen zou t misschien een idee zijn om intimidatie en bedreigingen op internet in z'n algemeen eens voortvarend aan te pakken.

2 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon9 mrt. 2019 - 9:48

U gaat wel erg makkelijk voorbij aan de eigen verantwoordelijkheid van DENK. Een politieke partij die nota bene beweert verbinding na te streven, ik zie alleen maar "splijtzwam-politiek".

L.Brusselman
L.Brusselman9 mrt. 2019 - 10:39

Ja laten we gaan censureren,Facebook en twitter geven al het goede voorbeeld. Geadviseerd door een prachtige,door de overheid in de VS betaalde,organisatie als The Atlantic councel zijn er duizenden alternatieve nieuwsoutlets verdwenen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon9 mrt. 2019 - 5:53

“Turks nationalisme” lijkt voor de bedrijfsleiders van het Nederlandse AK-filiaal de norm te zijn. Disloyaliteit aan het moederland is een doodzonde en Nederlanders van Turkse afkomst die zich hebben bevrijd van de lange arm van Ankara zijn in hun ogen afvalligen, "verkaasde" nestbevuilers van ergste soort, waarbij alles geoorloofd lijkt om hen aan de schandpaal te nagelen. Laat deze “pseudo-verbinders” eerst maar eens proberen om de cohesie binnen de Turkse gemeenschap te stimuleren.

1 Reactie
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon9 mrt. 2019 - 5:55

van het ergste soort

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*9 mrt. 2019 - 2:57

Goedendag. Hoort deze guerrilla-achtige tactiek van Denk in een beschaafd en hoogontwikkeld land zoals Nederland?. Misschien moet de OM binnenkort een onderzoek beginnen richting deze drie heren van Denk (hoop ik tenminste). Deze afschuwelijke actie van Denk heeft in eerste instantie toch helemaal niets te maken met de vrijheid van meningsuiting. Als de media in Nederland over het algemeen en de aanhangers van Denk op deze website Denk voortaan nog als een redelijke *Links* politieke partij gaan beschouwen, moeten ze eerst denken aan deze zwartmakerij van Denk richting hun eigen collega's in de Tweede Kamer. Dit is toch niet voor het eerst wat betreft het maken van deze soort verschrikkelijke filmpjes bij Denk. Ik plaats Denk op dit moment juist in dezelfde categorie als de PVV van Geert Wilders en het zogenaamde Forum voor Democratie van Thierry Baudet wat betreft hun nogal grove en zeer oneerlijke manier van het bedrijven van de landelijke politiek in ons land tot nu toe. Pas op dus a.u.b.. En aan deze drie zogenaamde politieke partijen, kunnen jullie voortaan niet juist focussen op inhoudelijke dossiers i.p.v. met jullie vingers te wijzen naar anderen. Dat is veel te makkelijk en zo goedkoop! Met andere woorden Nederlanders over het algemeen zijn toch niet gek of dom, integendeel. Toen Denk net begon samen met mevrouw Slyvana Simons erbij, ik dacht inderdaad op dat moment: wat ontzettend fijn, er is nu in Nederland uiteindelijk een politieke partij voor alle Nederlanders met een buitenlandse komaf (en wat een wijsheid bij mevrouw Slyvana Simons toen om Denk zo snel mogelijk te verlaten!) Maar nu krijgen wij juist deze soort onzin van Denk , bah. Sowieso een heel fijne dag en een goed weekend!

2 Reacties
hanzeboog2012
hanzeboog20129 mrt. 2019 - 13:56

Hoort deze guerrilla-achtige tactiek van Denk in een beschaafd en hoogontwikkeld land zoals Nederland?.: - Nee. Onze normen en waarden zijn anders. Al zijn onze manier ook botter en harder geworden. En spelen politici in Nederland ook steeds vaker op de persoon. Vooral DENK, PVV, FvD. Misschien moet de OM binnenkort een onderzoek beginnen richting deze drie heren van Denk (hoop ik tenminste): - Zou helemaal geen slecht idee zijn. Weet of het niet juridisch strafbaar is. Maar alleen al dat er een onderzoek naar deze gang van zaken van de partij DENK zullen de drie kopstukken behoorlijk afschrikken. En dan weet ook heel Nederland met welke praktijken de partij DENK bezig houdt. Ik plaats Denk op dit moment juist in dezelfde categorie als de PVV van Geert Wilders en het zogenaamde Forum voor Democratie van Thierry Baudet wat betreft hun nogal grove en zeer oneerlijke manier van het bedrijven van de landelijke politiek in ons land tot nu toe.: - Ja. Dit is ook een vorm van populisme. Inspelen op de sentimenten en angstgevoelens. In het geval van de partij DENK is het zo dat ze inspelen op het gevoel van mensen die zich minderwaardig behandeld voelen. En op die onvrede inspelen. Eigenlijk hetzelfde als bij de PVV. Maar dan op een andere manier. En aan deze drie zogenaamde politieke partijen, kunnen jullie voortaan niet juist focussen op inhoudelijke dossiers i.p.v. met jullie vingers te wijzen naar anderen. Dat is veel te makkelijk en zo goedkoop!: - Kritiek hebben op anderen is gewoon. Maar kom nou eens met een oplossing. Partij DENK bekritiseert veel. Maar hebben ze ook echte oplossingen? In het begin riepen dat ze voor verbinding staan. Maar dan zie je hun daden met o.a. de intimiderende gedrag naar goed geïntegreerde Nederlandse moslims. Dat spreekt elkaar tegen. Zeggen is één ding. Maar handelt er dan ook naar. Krijg zelf het idee dat de top van DENK toch vooral zichzelf zitten. Toen Denk net begon samen met mevrouw Slyvana Simons erbij, ik dacht inderdaad op dat moment: wat ontzettend fijn, er is nu in Nederland uiteindelijk een politieke partij voor alle Nederlanders met een buitenlandse komaf (en wat een wijsheid bij mevrouw Slyvana Simons toen om Denk zo snel mogelijk te verlaten!) - In principe is het prima dat er een partij is voor Nederlanders met een buitenlandse komaf. Maar ga dan niet afzetten tegen de Nederlandse samenleving. En probeer te integreren. Maar de partij DENK wil niet integreren. De partij DENK wil integreren in Nederland op hun voorwaarden. Alsof je dan een Bosnië enclave in Nederland creëert. Ze moeten in de Eerste Kamer en Tweede Kamer een kiesdrempel gaan invoeren met een aantal voorwaarde,n. Zodat je niet teveel partijen krijgt. Het is al zo moeilijk met zo veel versplinterende partijtjes (DENK is een afsplitsing van PVDA) sneller besluitvorming te krijgen. En een partij als DENK voegt voor de Nederlandse samenleving niet veel toe. Tolerantie zal door de partij DENK in Nederland niet toenemen. Want ze zorgen niet voor integratie. Maar door hun politiek voor segregatie.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 mrt. 2019 - 20:16

Hoort deze guerrilla-achtige tactiek van Denk in een beschaafd en hoogontwikkeld land zoals Nederland?.: Antwoord: Ja dit is het bedrijfsmodel van de NPO

Inga Sirait
Inga Sirait9 mrt. 2019 - 0:43

Bekend maar evenwel schokkend. En uiteraard blijf ik op je stemmen. Laat je niet kisten, zeker niet door enge clubs, en keep in the good work.

1 Reactie
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon9 mrt. 2019 - 9:57

Precies. Nederlanders van Turkse komaf die aan de juiste kant staan, blijven toch wel op deze "enge" club stemmen. No matter what ze uitvreten.

Auslander
Auslander8 mrt. 2019 - 21:15

“knip-en-plak-filmpjes” Zijn ze onwaar? Natuurlijk niet. Dus niks aan de hand. Het is een manier om openheid aan volksvertegenwoordigers afdwingen. De kiezer dient op zijn minste te weten wat die mensen uithalen in het parlement waarop zij gestemd hebben. Het is natuurlijk niet sjiek maar veel rechtvaardiger dan achterkamertje die deze leden tegen de kiezer spelen. “het voelt het alsof de partij hen ‘monddood’ wil maken.” Nee hoor, als jullie niks te verbergen hebben krijgen jullie ook niet dat gevoel of houden jullie niet jullie mond!

3 Reacties
Robert Follon
Robert Follon8 mrt. 2019 - 21:30

Hopelijk ironisch bedoeld? Of meen je werkelijk wat je zegt...??

M7
M78 mrt. 2019 - 22:20

Vreemde humor houd je er op na....

Ozon
Ozon8 mrt. 2019 - 22:35

Auslander Dit soort filmpjes zijn precies de reden dat men nogal eens spreekt over Denk als “de lange arm van Erdo”. Wat “fout” is van de filmpjes dat ze op etniciteit selecteren. Het doel is niet te laten zien wat kamerleden stemmen; dan werden immers ALLE kamerleden getoond van bv de PvdA of GL; het doel is uitsluitend de kamerleden van Turkse of Marokkaanse afkomst “in het gareel te houden”: als je Turk/Marokkaan/moslim bent, dien je je zo (niet) te gedragen. Nederlanders mogen van hen wel een andere mening hebben, maar mensen van Turkse of Marokkaanse afkomst moeten denken als Denk...

punt2
punt28 mrt. 2019 - 19:34

Vanaf het begin heeft DENK andere kamerleden met filmpjes “ exposed” bij hun achterban. Bewust zijn er zelfs hoofdelijke stemmingen aangevraagd om het stemgedrag per persoon onder de aandacht te brengen bij hun achterban middels filmpjes of foto’s met uitspraken. Dit is dus niets nieuws, afkeurenswaardig is het op z’n minst wel. Wat het ergste is dat hiermee het stemgedrag van kamerleden beïnvloed dreigt te gaan worden wat op het minst zelfs tegen onze democratische grondregels ingaat. Maar we accepteren het gewoon. Dus alle ophef nu... is symbolisch.

4 Reacties
ton14024
ton140248 mrt. 2019 - 20:29

´´Bewust zijn er zelfs hoofdelijke stemmingen aangevraagd om het stemgedrag per persoon onder de aandacht te brengen bij hun achterban middels filmpjes of foto’s met uitspraken.´´ En wat nu als je daar alleen ´partijdiscipline´ tegenin kunt brengen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 mrt. 2019 - 22:17

Of je laat me wat van die filmpjes zien, of je legt me uit wat er mis is met die filmpjes. De filmpjes and de linkjes hierbeneden vind ik allemaal wel kunnen eerlijk gezegd.

punt2
punt29 mrt. 2019 - 6:33

@Ton, misschien de titel boven het stuk even lezen.

punt2
punt29 mrt. 2019 - 12:46

@Stokkickhuysen, Je mag jouw menig hebben over de filmpjes, feit is dat er kamerleden door deze filmpjes bedreigd worden en door deze filmpjes zij hun rechten als volksvertegenwoordigers niet optimaal kunnen. Door deze filmpjes wordt hun vrijheid om te stemmen zoals zij zouden willen bedreigd . Dat jij dat geen punt vind is jouw recht.

JohnVKR
JohnVKR8 mrt. 2019 - 18:10

Ik vind deze methodes totaal onacceptabel - hoewel ik wel begrijp waar het vandaan komt. (Politici met een Turkse achtergrond voerden vroeger altijd campagne om bij hun eigen 'achterban' persoonlijke stemmen binnen te halen, maar de verhalen en beloften waarmee ze die stemmen binnenhaalden maken ze uiteraard niet waar omdat hun partijleider hen dwingt tot ander stemgedrag. Of dat nu nog steeds zo is, weet ik niet.) Wel is het artikel in NRC volgens mij oud nieuws. De meeste van de genoemde voorbeelden wisten we maanden geleden ook al. Dus die twee pagina's die NRC hiervoor heeft ingeruimd, is wel erg overtrokken. Bovendien vergeet NRC te melden dat de Denk kamerleden volgens mij zelf ook veelvuldig bedreigd worden, als gevolg van al die opiniemakers in tv-talkshows en elders die hen "engerds", "gevaarlijk" of nog erger noemen. Over al die bedreigingen had NRC ook weleens een keer kunnen schrijven. DWDD, Jinek, Omroep WNL, Telegraaf, en nog veel meer, ze zijn allemaal verantwoordelijk voor de bedreigingen die Denk-leden te verwerken krijgen. Het zou goed zijn als NRC dat ook eens onderzoekt, maar dat past waarschijnlijk niet bij de "frame"-doelstelling van de betrokken journalist. Maar nogmaals, vooral het "hypocriet"-filmpje over Zihni Ozdil vind ik schandelijk, omdat de maker waarschijnlijk heel goed wist wat de dubbele betekenis hiervan was.

3 Reacties
Markzelluf
Markzelluf8 mrt. 2019 - 20:40

Prima verhaal John - tot je eerste gedachtenstreepje. Daarna noem je een aantal zaken waarvan je zelf ook al aangeeft dat je niet weet of ze kloppen, maar je roept toch de media (vooral NRC) op erover te publiceren. En het klinkt allemaal wel genuanceerd ofzo, maar wat probeer je daar nu mee te vertellen. Dat het geen smerige praktijken zijn? Dat ‘denkerds’ het ook niet makkelijk hebben?

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 mrt. 2019 - 22:18

Prima verhaal mark, tot je eerste gedachtestreepje. Wat is je punt?

Bas2
Bas210 mrt. 2019 - 7:39

@ stokkickhuysen, prima verhaal tot je komma. Lees dan !!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 mrt. 2019 - 17:35

Daar moet paal en perk aan gesteld worden, we zijn Turkije niet.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal28 mrt. 2019 - 17:17

ik begrijp de heisa niet helemaal; als volksvertegenwoordiger lig je nu eenmaal onder een vergrootglas. Als je daar niet tegenkunt moet je een ander vak kiezen. Dit is nu eenmaal een vlog/video/youtube generatie en dus ook in de parlementaire democratie.

4 Reacties
M7
M78 mrt. 2019 - 18:08

Eens, maar het gaat natuurljk op de manier waarop ! En de manier waarop de mannen van Denk anderen onder het vergrootglas leggen , is natuurlijk stuitend en zorgt ervoor dat de kiezers een nog grotere afkeer krijgen van de politiek / nog maar afstand nemen dan nu al het geval is. Slechte zaak , lijkt me .

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 mrt. 2019 - 20:58

'de manier waarop de mannen van Denk anderen onder het vergrootglas leggen' als de linkjes in je bericht beneden dit standpunt moeten onderbouwen, dan valt het eigenlijk wel mee met dat DENK.

M7
M78 mrt. 2019 - 22:16

@ stokkockhuysen : tja, het is maar wat je maatstaf is: daar heb je gelijk in. Wanneer je vind dat het normaal is dat mede obv dat plak en knip werk en de wijze waarop Denk de turkse/ marokkaanse Tweede kamerleden ook in de buitenlandse pers ( lees de Turkse pers ) tentoonspreid, bedreigingen ontvangen , niet veilig zijn op straat, niet naar Turkije / Marokko durven .... Dan heb je gelijk : It's all in the eye of the beholder. Overigens, de linkjes die ik vermeldde , waren niet bedoeld om enig standpunt te onderbouwen , maar veeleer een antwoord op jouw vraag ; " Heeft iemand een link ? "

madbako
madbako9 mrt. 2019 - 14:56

als volksvertegenwoordiger lig je nu eenmaal onder een vergrootglas. Als je daar niet tegenkunt moet je een ander vak kiezen Precies , slappe hap allemaal. Per onmiddellijk ook de beveiliging van Wilders stoppen. Stelletje watjes

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 mrt. 2019 - 17:13

ik youtuubte even om te zien hoe dat plakwerk eruit ziet, maar kon geen voorbeeld vinden. Heeft iemand een link?

5 Reacties
M7
M78 mrt. 2019 - 18:23

https://www.youtube.com/watch?v=DM41zKUP8jg&t=4s https://www.youtube.com/watch?v=gQmaXXjwO0o https://www.youtube.com/watch?v=tpSoavTCv_w

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 mrt. 2019 - 20:57

De eerste link gaat over de vraag of een vergadering kan worden uitgesteld vanwege het Suikerfeest, en Arib zegt nee. commentaren, ze laten alleen maar zien wat die parlementarier Arib vindt van een vrije dag voor het Suikerfeest (of het verplaatsen van een vergadering). De tweede link is in het Turks, en dat spreek ik niet. De derde gaat over j/n genocide in Armenie. Behalve de vraag waarom wij in 201? in godsnaam over de Armeense kwestie zitten te praten in de tweede kamer wordt ook hier niet veel meer gedaan dan laten zien wat de fractievoorzitters en overige kamerleden met een Turkse achtergrond hiervan vinden. Eerst maar eens de politionele acties denk ik dan, dat staat heel wat dichter bij ons. Maar misschien ligt dat wel te gevoelig en is het goed dat we een beetje oefenen op een vergelijkbaar probleem (van een andere omvang) van een ander land.

michellekepen
michellekepen8 mrt. 2019 - 21:09

Als u naar de Facebook pagina van DENK gaat, dan treft u daar onder 'video's'' een waslijst filmpjes aan. O.a de door @M vermelde stemverklaring inzake Armeense genocide. Waarbij specifiek en bewust de Nederlands-Turkse parlementsleden onder de loep genomen worden. Ondanks de 127 voor en 13 tegen, toch een hoofdelijke stemming aangevraagd. De Turkse vóórstemmers kregen daarna te maken kregen met de nodige bedreigingen. Bedreigingen vanuit NL, veelal afkomstig van DENK-achterban, durf ik zonder meer te stellen. Wat in zijn algemeenheid opvalt is de grote hoeveelheid filmpjes waarin met name allochtone politici en bestuurders aangepakt worden. Vooral Arib en Aboutaleb. Vreemd genoeg betreffen dit voormalige PvdA-collega's! Andere interessante en veelzeggende filmpjes op de Facebook site. 20-2-2019 (Ozdil), 20-11-2018, 6-11-2018, 22-9-2017, 5-9-2017 (Amsterdamse 'salafisten'school). De uitspraken van Kuzu over de zogenaamde extra euthanasie bij allochtone ouderen kon ik helaas niet terugvinden. Wel Turks-Nederlandse artsen die de uitspraak van Kuzu over deze vervroegde levenseindes als onzin bestempelden. Denk dat deze specialisten geen DENK stemmen. Waarschijnlijk Gulen-aanhangers en seculieren.....

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 mrt. 2019 - 22:25

@michel ik gebruik facebook niet helaas. het feit dat mensen worden bedreigd om hun mening is schandalig en moet zo hard mogelijk worden aangepakt. Maar laten zien wat tweedekamerleden stemmen is ieders goed recht wat mij betreft. Dat Arib en Aboutaleb relatief vaak voorkomen in de DENK filmpjes lijkt mij vooral omdat zij beide voorzitter zijn van de vergadering? Over de bedreigingen: wij hebben in NL een ZP figuur, moet je eens zien wat die gast voor emoties oproept, daar zitten ook nogal wat bedreigingen tussen.

michellekepen
michellekepen9 mrt. 2019 - 16:27

@stokkickhuysen, Dat maakt twee, want ook ik ben geen lid van Facebook. Maar via google kom ik er gewoon op. En volgens mij hebben wij er beiden geen spijt, dus uw 'helaas' neem ik met een korreltje zout :) Het laten zien wat Tweedekamerleden stemmen is uiteraard niet verboden. Volgens mij is er ook niemand die dat beweert. Zelfs het zich speciaal richten op Kamerleden met een specifieke allochtone achtergrond niet. Maar de frases van 'verbinding zoeken' en 'tegen elke vorm van discriminatie' etc. komen zo wel in heel vreemd daglicht te staan. Beter gezegd, tonen de ware aard van het beestje. Tenminste, voor wie daar open voor staat. Beide voorzitter zijn van de vergadering? Aboutaleb is Burgemeester. Ook Ahmed Marcouch, PvdA, lijkt niet populair bij Denk. Ook voorzitter van de gemeenteraad. maar als u de ander overeenkomsten (PvdA en allochtoon) i.c.m. de constante aanvallen vanuit DENK niet wenst te onderkennen, dan vermoed ik dat er sprake is van enige onwil op dit vlak. ZP? Sorry, ook na herlezing zie ik niet hoe dit verband houd met de gedragingen van DENK

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 mrt. 2019 - 16:35

Was een mooi moment geweest voor die mevrouw van WNL om eens te vragen naar dat plak- en knipwerk, of zou ze een pot-ketel willen voorkomen?

Peterrr2
Peterrr28 mrt. 2019 - 16:06

Dus dat 'goud' dat ze via WNL wonnen zijn ze alweer kwijt?

Sam V
Sam V8 mrt. 2019 - 15:44

De populariteit van de PVV en FvD laten al zien dat kiezers zich slecht informeren. Niet-Turken die op DENK stemmen kunnen er dan ook nog wel bij.

M7
M78 mrt. 2019 - 15:08

Ernstig foute types We zullen maar zeggen : de Turkse arm van de PVV met een nog dubieuzere grondslag . Er wordt vaak gesproken over de lange arm van het regime van Erdogan : nu met naam en toenaam zichtbaar ! Slecht voor het debat , slecht voor het integratiedebat en slecht voor alle goedwillende Nederlanders met een Turkse achtergrond

4 Reacties
Satya
Satya8 mrt. 2019 - 22:39

Denk is het gevolg van de PVV. Zal voor jou wel weer andersom liggen. Wat is voor jou een goedwillende allochtoon m? Deze vraag is niet bedoeld om te ruziën of een uitlokking maar gewoon een serieuze vraag. Ik heb vaak het idee dat daar iemand mee bedoel wordt die zich kritiek loos op stelt. Dat zal ik nooit doen, toch beschouw mezelf als goed geïntegreerd. Ik hoop dat je hierover in discussie wilt gaan.

M7
M79 mrt. 2019 - 9:59

Satya: ik heb een godsgruwelijke hekel aan de PVV en een even grote hekel aan Denk . "Goedwillende allochtonen " zijn degenen die midden in de nederlandse maatschappij willen staan , daar bewust en aktief deel van willen uitmaken en via werk ed daar ook een prima bijdrage aan leveren. En zich dus niet wentelen in een vermeende slachtoffrrol. Ik heb er genoeg van in mijn familie/vrienden/kennissen kring en ik kan je verzekeren dat een aantal van hen zich zeker niet kritiekloos opstellen. Wil je je aktief bewegen in de maatschappij, dan hoort daarbij dat je een gezonde portie kritiek hebt : kritiek gericht op het verbeteren van de samenleving. En of Denk nu een gevolg is van de PVV, zal mij roesten : beiden leveren geen nuttige bijdrage aan het maatschappelijke discours. En de vileine praatjes van Denk en de methodes van Denk , waar het in dit item over gaat zijn dermate storend , dat in perspectief ik dan toch een grotere hekel heb aan de mannen van Denk dan aan die van de PVV.

Auslander
Auslander10 mrt. 2019 - 12:53

@ M “Slecht voor …, slecht voor … slecht voor …” Zij zitten allemaal juist nu in goede weg. Een spiegeling van wat in Nederland hen overkomt doet nu ook de meerderheid pijn. Dat krijg je als “wit” als zijn allemaal naar de “witte normen” integreren en niet naar eigen normen (diversiteit).

M7
M714 mrt. 2019 - 22:36

Wie is er hier wit ? Als ik al iets ben, ben ik blank. Bij witte mensen denk ik altijd aan carnaval of aan doodzieke mensen