Joop

Filmpje!

  •    •  
14-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4479527007_2c1a0b16b4_o

© cc-foto: Nelleke Poorthuis

Met de lollige filmpjes op school versterkt de leraar de beeldschermcultus van thuis en daarmee de teruggang in het leesniveau
‘Wie denk jij dat het is?’ vroeg mijn dochter een paar weken geleden ineens. ‘Wat?’ ‘Jan of Ruben?’ ‘In Wie is de mol? Ik kijk dat niet. Maar jij toch ook niet?’ ‘Jawel. Op school.’
Ze zit in groep 8. Deze week blijkt uit de Staat van het Onderwijs dat basisschoolleerlingen steeds minder goed lezen. Veel mensen wijten dat aan de werkdruk en het lerarentekort. Dat was niet het eerste wat bij mij opkwam. Geen wonder, dacht ik, ze kijken alleen op school al meer tv dan ik vroeger aan schermuren thuis én op school had.
Het is makkelijk, handig, leuk. Dat digibord hangt er al. Juf/meester moet even nakijken. Hop, een filmpje aan. Het is vrijdagmiddag en het regent. Hop, een filmpje aan. De klas is druk. De klas moet een liedje leren. De klas leeft mee met de juf die fan is van vlogger X. De klas luncht. Er is iemand jarig. FILMPJE!! Oh, ik heb het niet alleen over korte filmpjes. Hele series #widm en Mindf*ck. In eerdere jaren hele playlists Tom & Jerry of oude Duck-filmpjes. Films als The Mask, Flubber, Atlantis, Bon Bini Holland.
En dit is wat ik zo erg vind: bij een groot deel van de kinderen is er thuis ook geen grens in de beeldschermtijd en/of geen boek in de kast te vinden. Vroeger had je huishoudens met alleen de Bijbel en de telefoongids. Die twee boeken hebben nu ook afgedaan. De Staat van het Onderwijs concludeert dat segregatie naar opleiding en inkomen van de ouders toeneemt. Met de lollige filmpjes op school versterkt de leraar de beeldschermcultus van thuis en daarmee de teruggang in het leesniveau.
Als kinderen thuis niet opgroeien met boeken en wel met beeldschermen, dan hebben leraren er een zware taak aan om het lees- en kennisniveau vooruit te helpen. Maar laten we dit niet vergeten: dat is wel hun taak. Als kinderen thuis als troost, als beloning, als ontspanning altijd een scherm aan mogen zetten, dan moet de leraar het kind laten ervaren dat ook kennis en creativiteit die rol kunnen hebben, met de toegevoegde waarde van de weg naar vooruitgang, want we zullen niet allemaal vlogger Gio worden. Scholen moeten die ambitie tonen, leraren moeten het lef hebben om hun taak zo serieus te nemen. En de kinderen moeten lezen, lezen, lezen: voorlezen, vrij lezen, niveaulezen, groepslezen, lezen!
Ik weet heus wel wie het is. De echte mol in ons onderwijs is niet Jan of Ruben, maar de leraar die meebeweegt in de ontlezing en ‘het moet wel leuk blijven’.

Meer over:

opinie, media, onderwijs
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Karingin
Karingin15 apr. 2018 - 13:50

Jeetje hier hoor ik toch van op. Toen ik op school zat waren schooltv en teleac echt een uitzondering in de klas, hoe educatief ook. Kan me voorstellen dat je het zorgelijk vindt als de tijd gevuld wordt met nota bene entertainment.

adriek
adriek14 apr. 2018 - 20:20

"Internet kijken" kan heel goed deel uit maken van het onderwijs zolang het maar niet simpelweg gebruikt wordt om de tijd te vullen. Dus zou zo'n film, serie, weblog geintegreerd moeten zijn in de lessen, inclusief nabespreken en bijbehorende toets (proefwerk, opstel) Een middagje film kijken deden wij vroeger ook wel eens (voor de vakantie of zo, dat weet ik niet meer).