Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Filibuster PVV en 50Plus jammerlijk mislukt

  •  
22-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Urenlang debat over aflosboete

© 2017-11-22 04:20:26 DEN HAAG -PVV-Kamerlid Edgar Mulder tijdens het debat over de afschaffing van de Wet-Hillen. Bij de hoofdelijke stemming is Mulder de enig aanwezige PVV-er. De wet regelt

50PLUS en de PVV hebben zich flink vergist in het fenomeen filibuster. In een poging een stemming over het afschaffen van de wet-Hillen over de deadline heen te duwen, vroegen de partijen ruim 35 uur spreektijd aan in de Tweede Kamer. De wet Hillen geeft mensen die hun hypotheek bijna of helemaal hebben afgelost een financieel voordeel, maar het kabinet wil de regeling vanaf 2019 gefaseerd over een periode van dertig jaar afschaffen. Om de verandering in 2019 in gang te kunnen zetten moet de stemming over het voorstel deze week plaatsvinden.
Maar het volmaken van de lange spreektijd, uit Amerikaanse films en series bekend als een filibuster, is in Nederland een stuk lastiger dan aan de andere kant van de oceaan. Waar politici daar rustig recepten of het telefoonboek ( ja dat is echt gebeurd ) kunnen voorlezen om hun tijd vol te maken, moet de spreektijd in Nederland over de inhoud gaan. En als het niet over de islam gaat, heeft de PVV daar nogal moeite mee.
Ook 50PLUS lukte het niet om de aangevraagde 15 uur spreektijd inhoudelijk te vervolmaken. Martin van Rooijen staakte zijn betoog na 4,5 uur , volgens hemzelf uit ‘piëteit’ met zijn collega’s:
Edgar Mulder van de PVV had zichtbaar moeite om twee van de twintig aangevraagde uren spreektijd te vullen en werd om de haverklap tot de orde geroepen door vervangend Kamervoorzitter Madeleine van Toorenburg, omdat hij van meet af aan nogal ver van de inhoud afweek. Mulder begon met het voorlezen van allerlei ontvangen e-mails en schakelde daarna over naar de Romeinse politicus en redenaar Cicero. Ondanks herhaaldelijk oproepen van Van Toorenburg – en later medevervanger Vera Bergkamp – om zich tot het fiscale deel van zijn betoog te beperken, bleef Mulder zijwegen inslaan.
Tegen 4 uur ’s nachts vond de Kamer het welletjes en deed Aukje de Vries (VVD) een ordevoorstel om de spreektijd te beperken. Over dat voorstel moest hoofdelijk worden gestemd. 78 Kamerleden stemden voor, alleen Mulder was tegen. De PVV-banken waren al heel veel eerder leeggestroomd.
Henk Nijboer (PvdA), merkte na afloop droogjes op: “Zo zie je maar, zo’n filibuster is een hele kunst.”

Meer over:

politiek, nieuws, 50plus, pvv

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Dommedaris
Dommedaris23 nov. 2017 - 15:55

In mijn ogen maken alle partijen en de politiek als geheel, zich op dit dossier belachelijk. PVV en 50PLUS doen tenminste nog een poging. Nederland staat al bol van de belasting op wat al belast is. Ik ben zeker niet rijk, maar het maakt me geen reet uit dat de rijken het meest hebben geprofiteerd. Straks ben ik met mijn relatief goedkope woning, en mijn modale inkomen ook gewoon de lul.

Kepler
Kepler23 nov. 2017 - 11:19

Toch hadden ze een heel goed punt. Jammer dat het wordt weggelachen. Na sterfbelasting nu ook aflosboete voor harde werkers en verantwoorde burgers. De overheid is duidelijk op zoek naar geld nu het olietijdperk voorbijgaat. Hoe zal dat gaan als er geen benzine meer wordt getankt? De geesten worden al klaargemaakt voor kilometerheffing. Want echt, zonder de benzineaccijns redt onze begroting het niet. Er MOET iets anders worden bedacht.

1 Reactie
Contramine
Contramine23 nov. 2017 - 16:30

De benzineaccijns is toch feitelijk een vorm van kilometerheffing: er wordt betaald naar verbruik van brandstof, waarbij de kilometers in de bebouwde kom doorgaans zwaarder tellen (door meer gebruik benzine per km) dan die op de snelweg. Helemaal niet gek om dat systeem om te gooien als er een andere vorm van energie benut gaat worden. De koppeling aan de geleidelijke afschaffing van de wet Hillen volg ik niet. Dat gaat pas over dertig jaar ongeveer een miljard euro per jaar opleveren.

Van Tax
Van Tax23 nov. 2017 - 9:17

Jammer dat het mislukt is. Waarom? Wat mij stoort is het beeld van de betrouwbare overheid. Hypotheekadviseurs hebben veelvuldig geadviseerd om een aflossingsvrije hypotheek te nemen. Dan heb je lage maandlasten (want niet de verplichte aflossing). Daartegenover staat dat er geen hypotheekrenteaftrek is. Die geldt immers alleen als je aflost op je hypotheek. En die schuld die valt in box 3. Vrijwillig afzien van de hypotheekrenteaftrek. Mooi toch? Degenen die hiervoor hebben gekozen zijn op basis van de geldende wet een verplichting aangegaan voor 30 jaar. Nou, die komen nu dus van een koude kermis thuis. Overgangsregelingen? ho maar. Oh, maar het valt wel mee de impact hiervan? Nou, niet als je het x 30 doet. Juist een woning is iets voor de lange termijn. Aflossing van een woning is vaak onderdeel van veel pensioenplannen: immers, geen woonlasten, minder pensioen nodig. En juist zo'n plan met veel impact wordt er in een paar maanden doorheen gejaagd. Ik verwacht van de volksvertegenwoordiging een langetermijnvisie. Degenen die door deze regeling geraakt worden zijn niet de miljonairs (dat verkoopt zo makkelijk) maar juist de kleine spaarders die met hard werken hun huis hebben afgelost.

korheiden2
korheiden222 nov. 2017 - 19:35

Eh.... de bijzonder deskundige Breedveld. Dat moet natuurlijk zijn : Martin van Rooijen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 nov. 2017 - 19:20

Wat een sneu gedoe!

weggepest-op-joop.nl
weggepest-op-joop.nl22 nov. 2017 - 18:23

Ik vind dat de hele kamer hier toneel speelt. In de theorie klinkt het zo goed “de kamer controleert het kabinet” , Pieter Omtzigt zei het nog zo ongeveer in zijn verklaring toen hij stopte met het MH17-dossier. In werkelijkheid lopen de kaderleden van regeringspartijen als marionetten achter het regeerakkoord aan waarbij ieder afspraak is in beton gegoten. De oppositie weet dat ook, en maakt er een theater van. Ik begreep dat het mensen honderden euro’s per jaar kan kosten. Ik heb nog nergens de echte financiële consequenties voor betrokken gezien. Laat staan dat de kamer daar inhoudelijk over gesproken heeft. Het enige dat telt is een technocratisch argument dat de belastingdienst op tijd aan het werk moet.

Gerry Damen
Gerry Damen22 nov. 2017 - 16:45

Een Filibuster? Is dat niet iets uit de VS? Dat daar duidelijk omschreven is? Zullen we gewoon de Nederlandse staatsrechtelijke termen hanteren? En ophouden met populair en heftig proberen te doen met onzin?

Cliff Clavin
Cliff Clavin22 nov. 2017 - 16:19

Het geheel ligt als een tiendelige DeLuxe CD/DVD/Blu-Ray Box Set vanaf volgende week in de winkels - met een lederen boek erbij, waarin het complete transcript vervat is. Natuurlijk met handtekeningen van fractieleiders en sprekers erbij. Nee echt, onze politiek sukkelt van dieptepunt naar dieper dieptepunt. Tijd voor revolutie. De verbeeldingskracht aan de macht!

CleanSheet
CleanSheet22 nov. 2017 - 14:26

Ook al is dit natuurlijk lachwekkend, juich ik iedere tactiek der verschroeide aarde toe tegenover de VVD om toekomstige straffen tegen Jan Modaal in te blijven voeren toe.

1 Reactie
Contramine
Contramine23 nov. 2017 - 16:34

Uit analyse van De Nederlandse Bank blijkt juist dat de opheffing van de wet Hillen juist de meest rijke woningeigenaars het hardst gaat treffen, te zijner tijd pas hoor, want de invoering gaat in dertig jaar.

Kees Halt7
Kees Halt722 nov. 2017 - 13:04

De oppositieleider PVV wil net als de rest van de oppositie de Wet Hillen voor 100% handhaven. Zelfs heel extreem langzaam afbouwen komt niet in de kraam te pas. Werkelijk alles wordt in het werk gesteld de jaarlijkse miljarden villasubsidie te handhaven. En die subsidie is niet mis. Dankzij de Wet CDA Hillen krijgen villabewoners met tonnen spaargeld in de villa elk jaar weer duizenden euro's vrijstelling van vermogensrendementheffing. Waar een ander over 300.000 euro spaargeld ca 1,2% belasting moet afdragen krijgt de villabewoner zonder hypotheek elk jaar weer netto €3.600 euro subsidie. Linksom (via quasi linkse partijen als GL en SP) of rechtsom (via PVV, D66, CU, VVD, CDA) de villabewoner krijgt elk jaar weer zijn duizenden euro's subsidie op woonlasten. Is het niet via de villahypotheekrenteaftreksubsidie dan wel via de villavrijstellingvermogensbelastingsubsidie. Het ziet er naar uit dat de oppositieleider PVV met behulp van GL, SP en 50+ een heel grote overwinning gaat behalen en dat de Hillen villasubsidie 100% gehandhaafd blijft. Onder ''grote druk'' gaat de regering akkoord met het 100% behouden van de CDA Hillen villasubsidie. Waar blijft nu die ene politieke partij die zich eens gaat inzetten voor die andere helft van Nederland, de huurder. Huren is al jaren duurder dan kopen met subsidie en elk jaar wordt de huur weer meer verhoogd dan met inflatie.

7 Reacties
Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis22 nov. 2017 - 14:48

Dat doen we niet meer Kees. Sinds een jaar of zeven zijn we opgehouden om ons nog druk te maken over de minderbedeelden. De groep met een modaal inkomen is behoorlijk groot, en die neigen maar naar de liberale dan naar de sociale kant. Velen van hen bevuilen het nest waar ze vandaan komen,want ze zijn vergeten dat de vele verworvenheden waar socialistisch Nederland voor heeft gevochten het voor hen mogelijk heeft gemaakt om zich te verheffen, maar dat geeft niets, ze kopen gewoon een nieuw nest, en laten het oude nest achter. Als je je hoofd van een probleem afwent, je vingers in je oren stopt en heel hard lalalala roept, is het er niet meer. Dan hoef je er dus ook niets aan te doen.

Kees Halt7
Kees Halt722 nov. 2017 - 15:01

Vergeet ik nog de PvdA elite te noemen die ook wel pap lusten van villasubsidie en huurverhogingen. Naar believen in te delen bij quasi linksom dan wel rechtsom.

Klaas Punt
Klaas Punt22 nov. 2017 - 15:26

Helaas wordt de show gemaakt door VVD en die zijn tegen huren. Daarom die idiote huurverhogingen, afdrachten van kapitaal door de woningcorporaties en het schrikbaren tekort aan huurwoningen, die in de crisistijd van pakweg 5-6 jaar terug de economie wat had kunnen aanjagen. (Keynes). Maar dat alles is onmogelijk want dat lijkt op sociaal beleid en als Rutte van 1 ding niet beschuldigd wil worden dan is het dat wel. Over jouw perceptie tav de vrijstelling van eigenwoningforfait heb ik je al eerder onderwezen dus daar heb je weinig van opgestoken. Het zij zo.

Bart Voortman
Bart Voortman22 nov. 2017 - 15:46

Slecht opgelet. Bijna de gehele oppositie wil dit subsidiedrama juist afgeschaft hebben. Alleen PVV en 50+ willen handhaven.

LaBou
LaBou 22 nov. 2017 - 17:33

Halt, ik "krijg" niets voor mijn "villa" (wanneer kom je trouwens voor de rondleiding, die overigens met 5 min. wel bekeken is). Weet je overigens al dat de gemeente ook een forse villabelasting heft in de vorm van de OZB? Ben je bekend met het feit dat ik als "villabewoner" wel iemand kan bellen voor onderhoud maar dat ik die dan zelf moet betalen? Misschien kun je hier eens en voor altijd een (duidelijke) definitie geven wat nu precies een villa is (en begin dan niet meteen over de waarde)

Nico de Mus
Nico de Mus23 nov. 2017 - 8:13

@LaBou 22 november 2017 at 18:33 Mee eens ,met dat villa gebeuren heeft kees oogkleppen op.

Kees Halt7
Kees Halt723 nov. 2017 - 10:56

Je hebt helemaal gelijk Labou. Villabewoners strijken niet alleen mega villasubsidie op zij betalen bovendien zelf de OZB, het onderhoud etc. Want daar ligt natuurlijk ook een deel van de verklaring waarom huren duurder is dan kopen met subsidie. Voor een huurwoning moet ook OZB, onderhoud etc. betaald. En bovendien villahypotheekcrisisverhuurbelasting. Alles inbegrepen en te betalen door de huurder maar wel met kosten en winstopslag van de huisjesmelker. En echt niet alleen bij een puur commerciële verhuurder. Ook woningcorporaties dienen tegenwoordig de belangen van vele heren/dames op kosten van de huurder. Welke woningcorporatie voert zelf nog onderhoud uit? Dat wordt gegund aan de aannemer die het beste schuift. Kijk ook eens wat het personeel (dat na het ontslag van onderhoudsarbeiders is overgebleven) denkt te moeten verdienen. Een directeur van een corporatie doet het niet voor minder dan een ministerssalaris en zijn lakeien liften ook mee. (zie bijvoorbeeld blz 90 link Zeeuwland, een kleine corporatie in de provincie) https://www.zeeuwland.nl/wp-content/uploads/2017/08/Zeeuwland-Bestuursverslag-en-Jaarrekening-2016-definitief-w.g.-versie-tbv-website-kvk-gemeente-etc.pdf

Eric Minnens
Eric Minnens22 nov. 2017 - 11:25

Zo'n filibuster is een afgang voor de democratie. Definitief de kop indrukken via een wetje.

Bernie2
Bernie222 nov. 2017 - 11:23

Fenomeen filibustering is een ziek model om aandacht op te eisen. Subtitel lijkt me ok: het is Wilders en/of zijn spreekpoppen nog nooit gelukt zich ergens inhoudelijk in vast te bijten. De sowieso beter onderlegde Kamervoorzitter hield de glibbers gelukkig goed bij de les. En dan is de lol al snel over inderdaad. Zeker bij de PVV-leeghoofden. Wellicht kan Edgar Mulder eerst beter wat oefenen in zinvol oreren met zijn vertrouwd coli-bacillengehoor in de riolen onder Wilders' kantoor in de Tweede Kamer. En steekt de SP er ook nog wat van op.

1 Reactie
Sonic2
Sonic222 nov. 2017 - 23:25

Het ging de PVV( en ook 50 Plus en SP) alleen om het stuntje. Het zijn allemaal partijen in de neergaande lijn. Het voordeel van de SP en 50 Plus is dat ze niet zo onzeker en maniakaal met peilingen bezig zijn als Wilders. Het is ontzettend vermakelijk om te zien hoe paniekerig Wilders en de zijnen reageren als de peilingen dalen en de aandacht om zijn persoon verslapt. Opeens zie je hem met meldpunten komen. Brult hij iets over Rusland en nu weer de koning. Dat laatste is uiteraard in scene gezet. Dat had hij natuurlijk nooit gedaan als hij op 25 zetels in de peilingen had gestaan. En ook die filibuster. Ook dat was al niet origineel en ook dat was iets met de moed der wanhoop. Het ging op een toneelstukje van Wilders en het ging niet om de mensen die werden getroffen door de Wet Hillen. Het is allemaal zo doorzichtig.

Aurora01
Aurora0122 nov. 2017 - 10:59

De 50plus club had ik wat serieuzer ingeschat. Van de PVV verwacht je niet veel anders dan onzin.

Kopinhetzand
Kopinhetzand22 nov. 2017 - 10:51

Je kunt van deze actie iets vinden. Zelf juich ik iedere legitieme actie bedoeld om dergelijke belastingverhogingen aan de kaak te stellen toe. Het gaat er op lijken dat we alleen maar goed zijn om steeds meer belasting te betalen.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis22 nov. 2017 - 10:18

Lekker met zijn allen geld wegpissen van de gemeenschap. En jezelf dan afvragen waarom mensen de politiek niet serieus nemen.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt22 nov. 2017 - 12:36

Ik neem politiek zeer serieus maar helaas neemt de politiek de ingezetenen niet serieus. Geen woord in de verkiezingsprogramma's over intrekken van deze wet en je hoor, de excellenties doen het. Volksverlakkerij?

Doen in Oskerd
Doen in Oskerd22 nov. 2017 - 10:16

De afschaffing van de Wet-Hillen was een meer dan achterbakse maatregel, stond ook in geen enkel verkiezingsprogramma. En verder: dat deze maatregel pas over 30 jaar volledig wordt ingevoerd gelooft ook echt helemaal niemand meer behalve een paar wereldvreemde apparatsjik in Den Haag.

3 Reacties
Paddy3
Paddy322 nov. 2017 - 12:44

Stond in het verkiezingsprogramma van de SP.

Paddy3
Paddy322 nov. 2017 - 12:47

En ook het CDA en de CU hadden in hun programma het over het beperken van de aftrekmogelijkheden van de wet Hillen.

korheiden2
korheiden222 nov. 2017 - 16:00

@Doen in Oskerd : mee eens. Mij gaat het vooral om het feit, dat de overheid zich - niet voor de eerste keer - als onbetrouwbaar laat zien. Er wordt hier door diverse reageerders beweerd dat al die rijke villabewoners weer eens profiteren van de wet Hillen. Dat kan waar zijn, maar nogal wat modale mensen - en daarvan zijn er het meest - maken plannen m.b.t. een hypotheek en hun oude dag voor de lange termijn. Dan kan het niet zo zijn dat een wet tien jaar na dato al weer wordt afgeschaft. De bijzonder deskundige Breedveld stelde o.a. voor om een grens van bijvoorbeeld drie ton te stellen, waaronder de wet-Hillen gewoon van kracht blijft.