Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Als hengel en vis geven niet werkt, moet je niet de rivier weghalen maar voor een overvloed aan vis zorgen. (nieuw Tibetaans gezegde)
Je wilt lyriek, je krijgt lyriek. Uit een eerdere bijdrage van mij op Joop: 'Het eerste vaatje olie kwam pas 150 jaar geleden uit de grond. Sindsdien is de wereldbevolking minstens verzesvoudigd. Zonder al die reserves uit de bodem te gebruiken was dat nooit gelukt. Ik noem het reserves, want straks hebben we niks meer als we het echt nodig is (niet voor het produceren van allerlei consumptiegoederen, maar om ons warm te houden tijdens een kleine ijstijd of om de airconditioning te laten draaien als het inderdaad snikheet wordt). Verzesvoudigd in 150 jaar! Echt! Dat geldt voor Nederland. Op wereldschaal zijn we waarschijnlijk nog harder gegroeid. We zijn een plaag. De mensheid is een natuurramp. We vreten de hele planeet kaal, maar we zien het nog niet omdat we in onze reserves aan het tasten zijn. Zonder die niet-hernieuwbare grondstoffen uit de bodem zouden we nu al twee planeten aarde nodig hebben om voldoende voedsel voor iedereen te verbouwen. Laat staan in 2050, als er volgens de VN 9 miljard mensen op aarde zullen rondlopen. Dat is toch erg? Maar straks is het gewoon op en maken we elkaar af om de restjes. O wacht, dat gebeurt al. Ja. Je wordt er cynisch van. Maar dat moet niet. Als we nu maar allemaal inzien dat die reserves eindig zijn en dat we nu heel erg op de pof leven (we hebben zeg maar een begrotingstekort van 100 procent: die extra aardkloot), dan gaan we vast heel hard lopen om oplossingen te bedenken. De koek is straks op. En in het Westen hebben we ons deel van de koek al lang op. Van de rest moeten we afblijven. Wij aardolievreters moeten echt heel hard gaan afkicken en afbouwen. Alle ontwikkeldende landen (inclusief China) mogen wat mij betreft nog even doorgaan met olieslurpen. Dat lijkt me wel zo eerlijk. Maar we moeten met z'n allen afspreken hoeveel iedereen mag gebruiken (voor het westen ieder jaar een beetje minder, voor de overige landen nu nog even een beetje groei en dan ook minderen) met een duidelijke einddatum. Vanaf 1 januari 2050 wordt er geen druppel olie meer opgepompt, geen gram uranium meer gewonnen en geen brokje anderszins niet-hernieuwbare grondstof verbruikt, tenzij er nood aan de man is. Zo'n soort afspraak. En 'nood' moet duidelijk worden gedefinieerd. Te weinig eten voor de hele wereld zien we nu al aankomen, dus dat is in 2050 echt geen nood meer. We moeten onze aarde nu gewoon zo inrichten dat overal waar iets kan groeien zonder toevoeging van op aardolie gebaseerde producten daadwerkelijk iets verbouwd gaat worden. Dat gaat inderdaad ten koste van de natuur en de biodiversiteit, maar kom op: we zijn een plaag. Wat moeten we anders. We vreten alles op. Dat zei ik toch al. Of moeten we dan toch maar even doorgaan waar we nu mee bezig zijn, zodat ook de natuur nog even door kan blijven gaan? En dan sterven we straks, als de aarde is leeggegraven, met z'n allen binnen hele korte tijd uit, zonder de rest van de natuur met ons mee het graf in te trekken. Wat is socialer? Kiest u maar.'
Marcia, een pracht van een inzending! Sorry dat mijn eerdere bijdrage wat kort was… Helaas is ook op Joop de aandacht meer gericht op de “quote van de dag” dan op het grotere geheel gezien het aantal reacties op jouw bijdragen. Het ligt in de menselijke aard om te behouden wat is verkregen en daarna nog eens verder te willen kijken in de wereld. Wellicht heeft dat iets te maken met Maslow’s theorie http://www.toomas.be/wordpress/wp-content/uploads/2008/07/piramide_van_maslow.jpg Om de wereld een beter plek te maken voor alle mensen is er het gevoel nodig dat voor “Het zelf” aan een aantal basisvoorwaarden is voldaan. Het is m.i. niet voor niets dat een flink aantal voormalig CEO’s en oud Politici zich druk maken om het verbeteren van omstandigheden in die landen en gebieden waar mens en natuur de prijs betalen voor ons welbevinden. Historisch gezien kan je van alles erbij halen hoe dit zo gekomen is, vanuit een menselijk perspectief moet je alles erbij halen wat die gebieden en mensen zou kunnen helpen. Misschien zou het een goed idee zijn om de hulp aan deze landen en gebieden onder te verdelen in concrete richtlijnen voor Landen ipv versnippering door organisaties. Om een voorbeeld te noemen: De Benelux neemt de taakstelling van de VN op, om middels het Rode kruis en Artsen zonder grenzen zorg te dragen voor de basis aan medische zorg in die en die gebieden. De verantwoordelijkheid voor uitvoering van het programma ligt bij de Benelux zelf. Richtlijnen, kaders, controle en ondersteuning door de VN. Ik denk dat met een dergelijke herstructurering het uitgeven van geld aan hulp een stuk minder problematisch zal zijn voor elke bevolking. Je kan zien waar het geld heen gaat en de resultaten kunnen ook bijdragen aan een gevoel van Nationale trots. Overheid, markt en NGO in samenwerking moet iets opleveren als het doel zo concreet is! En om op jouw gedachtegang aan te sluiten gaan wij iets doen als kampioen watermanagers... heeft PWA ook nog een "echte" functie.