Werknemers die in Qatar in aanloop naar het WK van 2022 werken, zijn totaal overgeleverd aan hun werkgever. 1,2 miljoen buitenlandse werknemers proberen in Qatar voorbereidingen te treffen voor dat WK. Door het omstreden kafala-systeem, hebben de werknemers echter vrijwel geen rechten. Wie wordt mishandeld door de baas, of niet wordt betaald, kan niet overstappen naar een ander. Ook mogen de werknemers niet vrij reizen. Ook niet het land uit.
Een arbeider uit Bangladesh heeft samen met FNV wereldvoetbalbond besloten FIFA voor de rechter te dagen. De bond is medeplichtig aan het schenden van mensenrechten, menen zijn. FIFA had bij de toekenning van het WK al moeten eisen dat de werknemers goed behandeld zouden worden. Weet de voetbalbond nu niet binnen drie weken verbetering door te voeren en de arbeidsomstandigheden te verbeteren in Qatar, dan zal de FNV actie ondernemen en gaat de zaak lopen bij de rechtbank in het Zwitserse Zürich. De FIFA moet beloven er alles aan te doen om arbeidshervormingen in Qatar af te dwingen. Zondag hebben Zwitserse en Nederlandse advocaten FIFA op de hoogte gebracht van de aanklacht.
De toekenning van het WK 2022 aan Qatar werd van meet af aan al veel bekritiseerd. Het land heeft nagenoeg geen voetbalcultuur en het is er doorgaans snikheet. Bovendien zou het – weliswaar extreem rijke – land fors moeten investeren in de benodigde voetbalstadia en infrastructuur daaromheen. Dat doet het nu door gebruik te maken van honderdduizenden bouwvakkers uit landen als Nepal, India, Sri Lanka, Filipijnen en Bangladesh.
Eerder deed Amnesty International onderzoek naar de kwestie. De conclusie van dat onderzoek staat in het rapport dat eerder dit jaar verscheen. Het is een heldere conclusie: Arbeiders die werken aan bouwprojecten voor het WK voetbal worden op grote schaal uitgebuit. Wie klaagt over de arbeidsomstandigheden, riskeert uitzetting.
FIFA weet van de abominabele arbeidsomstandigheden en beloofde er eerder al iets aan te zullen doen. Een toezichtcommissie bijvoorbeeld, die de omstandigheden moet controleren, maar dat heeft tot nog toe tot nagenoeg niets geleid. Volgens Ruud Baars van de FNV zijn er enkele verbeteringen maar gaat het veel te langzaam. Baars:
"We moeten alle democratische middelen die we hebben inzetten tegen deze moderne slavernij. Eén van die middelen is een rechtszaak."