Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fietstocht tegen onrecht langs detentiecentra

  •  
02-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
detentiecentra.jpg
De wielerronde van de detentiecentra .... Deelnemers leveren tijdens fietstocht identiteitsbewijs in
Zaterdag 6 juli stappen honderden Nederlanders op de fiets om mee te doen aan de VREEMDLAND wielerronde. En die fietstocht heeft helemaal niets met de Tour te maken.
De VREEMDLAND wielerronde is een fietstocht langs de omstreden vreemdelingendetentiecentra van Nederland, om aandacht te vragen voor de leefomstandigheden van asielzoekers. Nederland sluit jaarlijks duizenden mensen op in een gevangenis, alleen maar omdat ze wachten op uitzetting of op de behandeling van hun asielverzoek.
Joel Voordewind van de Christen Unie stapt bij detentiecentrum Zeist voor het eerst op de fiets. Ook Sharon Gesthuizen van de SP gaat meefietsen. Voordewind:
Asielzoekers zijn geen criminelen dus horen ze niet in de cel.  Stoppen met de vreemdelingengevangenis dus.”
Bij aanvang van de fietstocht levert iedereen zijn identiteitsbewijs in.
Programma De dag ziet er als volgt uit: om 9:00 vertrekt de eerste groep fietsers vanaf station Amsterdam Amstel naar Zeist. Om 12:00 vertrekt daar een volgende groep fietsers, om vervolgens samen vanaf Zeist naar detentiecentrum Schiphol te fietsen. Om 15:30 start bij detentiecentrum Schiphol met alle deelnemende fietsers en betrokkenen een centrale manifestatie.   Bij het detentiecentrum Schiphol zullen onder anderen de moedige bewoners van de Vluchtkerk muziek gaan maken. Ook gaat Sahand Sahebdivani, zelf vluchteling geweest, een gedicht voordragen en zal mensenrechtenactivist en muzikant Antonie Fountain een plan presenteren van een beleid dat gericht is op toekomst in plaats van terugkeer.  Amnesty is ook aanwezig met een mobiele fotostudio voor hun campagne ‘ ik schaam me diep ‘. Hoe belangrijk het is dat mensen niet opgesloten worden in detentiecentra, blijkt ook weer uit het ‘Jaarbericht Kinderrechten 2013’. Daaruit blijkt dat asielzoekerskinderen te vaak moeten verhuizen, iets wat niet goed is voor hun ontwikkeling. Gemiddeld verhuizen ze één keer per jaar. Er is ook geen goede nazorg als ze weg mogen uit een justitiële instelling.
Aanmelden kan via www.vreemdland.nl

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

ElChe
ElChe2 jul. 2013 - 12:50

Reactie op Sherman Paul en Klinisch Chemicus: Volgens Wikipedia is: "De mensheid is een verzamelnaam voor alle mensen ter wereld met al hun onderlinge sociale relaties. De mens is in staat over zichzelf na te denken en zich in anderen te kunnen verplaatsen. Ook kan de mensheid technologieën ontwikkelen en nadenken over en oplossingen vinden voor economische en wetenschappelijke vraagstukken. De mens is meer dan enig andere diersoort in staat om zijn leefomgeving te veranderen, ten goede van zichzelf, maar zeker ook ten kwade. "

ElChe
ElChe2 jul. 2013 - 12:50

Vleugels moeten vliegen, maak de ruimte niet te klein Leven en laten leven, laat morgen ook een dag in vrijheid zijn Iedereen moet groeien, wat niet groeien kan verdwijnt. De Kast.

[verwijderd]
[verwijderd]2 jul. 2013 - 12:50

"Asielzoekers zijn geen criminelen dus horen ze niet in de cel. Stoppen met de vreemdelingengevangenis dus." Het is inderdaad een schande dat we niet meer werk maken van het uitzetten van deze mensen. Waar een wil is is een weg.

1 Reactie
eeweew
eeweew2 jul. 2013 - 12:50

Als een land iemand niet terug wil kan je niet veel doen.

[verwijderd]
[verwijderd]2 jul. 2013 - 12:50

Ik stel voor dat alle deelnemers aan de tocht hun naam en adresgegevens doorgeven aan vluchtelingenorganisaties, zodat ze een illegaal bij hun thuis kunnen huisvesten.

1 Reactie
denmol
denmol2 jul. 2013 - 12:50

"zodat ze een illegaal bij hun thuis kunnen huisvesten" Ik zou het zo doen als Teeven, en anderen van jouw politieke voorkeur die nu de politieke macht hebben, mij als individu daartoe, op een fatsoenlijk en humane wijze, zouden faciliteren, graag zelfs want dan heeft zo iemand het beter dan in onze o zo humane uitzetcentra waar ik me dood voor schaam.