Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fietstocht langs de rochelroutes van Nederland

  •  
17-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rochelroute.jpg
Milieudefensie waarschuwt voor schadelijk ultrafijntof in het verkeer... Overheid zou maximumnorm moeten opstellen
Je ziet het niet, je voelt het niet, maar je kan er letterlijk doodziek van worden: ultrafijnstof in het verkeer. Vooral in de grote steden zijn er vaak (veel) te hoge concentraties ultrafijnstof. Aan de snelweg het erg, maar in de centra waar dagelijks honderdduizenden auto’s staan te ronken, is het net zo smerig. Maar ja, wat je niet ziet, dat is er niet, toch? Daar probeert Milieudefensie nu verandering in te brengen.
Om te laten zien hoe erg de ultrafijnstofvervuiling in de grote steden van Nederland is, heeft de milieuorganisatie een manier bedacht om de ernst van de zaak in beeld te brengen: een moeder fietst met haar twee kinderen in een bakfiets door Amsterdam en op haar stuur zie je een virtuele grafiek die toont op welke plekken de concentraties ultrafijnstof het hoogst en laagst zijn.
Met ultrafijnstof worden de allerkleinste deeltjes fijnstof bedoeld. Omdat die zo klein zijn, kunnen die deeltjes via de longen direct in het bloed terechtkomen. Teveel ultrafijnstof kan leiden tot nare kwalen en ziektes zoals astma en longaandoeningen, hart- en vaatziekten en kanker. Maar juist juist voor die hele schadelijke deeltjes, bestaat geen wettelijke maximumnorm. En omdat er geen norm is voor ultrafijnstof, nemen overheden ook geen maatregelen, aldus Milieudefensie. Milieudefensie heeft metingen verricht waaruit blijkt dat vooral vervuilend verkeer zoals vrachtwagens, scooters en oude diesels veel ultrafijnstof uitstoten. Fietsers en voetgangers ademen die uitstoot direct in. Milieudefensie vindt dan ook dat gemeentes juist dit zware verkeer en deze oude diesels uit de steden zou moeten weren. In Amsterdam is onlangs besloten om vervuilende personenauto’s en bestelbusjes vanaf medio 2014 niet langer een nieuwe parkeervergunning te geven. Met deze maatregel wil de gemeente de luchtkwaliteit verbeteren. Maar of dat voldoende is valt nog te bezien. De ultrafijnstofroutes die Milieudefensie in beeld heeft gebracht, zijn gefilmd in Den Haag (Haagse Markt), Rotterdam (’s Gravendijkwal) en de Weesperstraat in Amsterdam. De site waarop je ze kunt bekijken heeft de toepasselijke naam rochelroutes.nl

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

eeweew
eeweew17 okt. 2013 - 12:15

De eerste stap lijkt mij het verbieden van scooters met tweetakt motoren.